30 September 2015

Rasmi : Harga Terkini RON95, RON97 Dan Diesel

Harga minyak naik 10 sen mulai 1 Oktober 2015


RON95: RM 2.05 sen seliter

RON97: RM 2.45 sen seliter termasuk GST

Diesel: RM1.90 sen seliter


Harga Minyak Bulan September 2015

RON95: RM1.95 sen seliter

RON97: RM2.35 sen seliter termasuk GST

Diesel: RM1.80 sen seliter

FORMAT BARU UPSR DAN INSTRUMEN SOALAN CONTOH UPSR 2016


FORMAT MATA PELAJARAN BAHASA UPSR 2016

( BAHASA MELAYU , BAHASA INGGERIS , BAHASA CINA  DAN BAHASA TAMIL)

FORMAT MATA PELAJARAN BAHASA UPSR 2016

FORMAT MATA PELAJARAN BAHASA UPSR 2016


FORMAT MATA PELAJARAN MATEMATIK UPSR 2016

FORMAT MATA PELAJARAN MATEMATIK UPSR 2016
FORMAT MATA PELAJARAN MATEMATIK UPSR 2016

 FORMAT MATA PELAJARAN SAINS UPSR 2016

FORMAT MATA PELAJARAN SAINS UPSR 2016
FORMAT MATA PELAJARAN SAINS UPSR 2016

DOWNLOAD INSTRUMEN / SOALAN CONTOH UPSR 2016











Maklumat lanjut boleh ke laman web : http://www.moe.gov.my/

29 September 2015

Kenapa anak jadi begitu dan begini? Kenapa anak degil  , kurang keyakinan, lemah semangat, penakut? Jawapannya mungkin satu , kerana kamu. Ia cerminan diri kamu. Ya kerana kamu sendiri

Anak selalu menipu? Mungkin kerana kamu terlalu banyak mendenda dia , memberi hukuman melampau

Anak tiada keyakinan diri? Mungkin kerana kamu yang tidak memberi dorongan

Anak jadi pendiam dan tidak bercakap banyak? Mungkin kerana kamu sendiri tidak selalu bercakap dengannya , dengar suara hatinya

Anak mencuri? Mungkin kerana kamu tidak mengajarnya untuk memberi dan berbagi

Anak tidak menghormati orang? mungkin kerana kamu yang selalu meninggikan suara kepadanya

Anak kamu menjadi pemarah? Mungkin kerana kamu tidak pernah memuji dan menghargainya

KENAPA ANAK JADI BEGITU DAN BEGINI
Kenapa anak jadi begitu dan begini
Kalau marah dekat mak sekalipun , walaupun sungguh terang benar salah dia (pada hemat mu) , kamu belum tentu boleh balas jasa besar mak yang mengandungmu , lebih 9 bulan lamanya ke hulu ke hilir bawak perut besar , masa nak tidur , mengiring pun tak selesa , terlentang pun tak lawas , tidur pun hujung-hujung mata sahaja , bukan lena sangat. Kepala asyik duk fikir kau yang bakal lahir . Hati teruja tak sabar nak tengok kau. Anak yang mungkin sudah lama ditunggu-tunggu

Saat melahirkan bukan senang , putus tiga urat tubuh keranamu seorang. Sakit amat siapa yang tahu. Berjuang kalau mungkin tak hidup lagi, mati sahaja takdirnya

Saat kau lahir , mak (dan ayah) lah insan paling gembira. Bagaikan seluruh dunia dan seisinya mereka yang punya. Tiada kata gambarkan rasa. Anak nyamuk sekor pun tak bagi dekat , kau demam kuning , mak sudah menangis. Bila lapar dan dahaga mak bagi susu , kau meragam malam-malam , mak datang peluk memujuk. Kadang-kadang sampai pagi rengekan kau , mak setia terduduk

Tak cukup duit , mak hutang merata , kau apa tahu?

Mak jadi guru pertama, kau mula bertatih ,mak pimpin. Kau jatuh tersembam , mak pujuk bagi harapan

Dan hari ini kau kata kau berjaya kerana usaha kau seorang? Bukan kerana mak punya dorongan? Bukan sebab mak punya asuhan?

Kau dewasa kerja berjauhan , mak di kampung sorang-sorang. Mak bukan harap duit upahan, cukuplah sayang tidak berkurang. Selalu ada jadi peneman

Kalau pun tak cukup mampu seperti mak curah sayang , jangan la derhaka bukan kepalang. Lupakah kamu hikayat si tanggang?
Nanti dosa , jawab la depan Tuhan

Orang baru masuk Islam pun disuruh berbuat baik dengan mak ayah kandung

Sedar diri sikit anak! Walau seinci zarah kau tak layak nak durhaka!

25 September 2015

APA WANITA LETAK DALAM HANDBAG

Perempuan ni kadang-kadang complicated. Kalau boleh peti sejuk , mesin basuh , baldi, carpet dan tilam pun nak diletaknya dalam handbag. Kalau polis buat road block minta tunjuk lesen , mahunya 2 jam duk cari lesen dalam handbag 

yang ni siap termos dan garfu plastik pun ada
yang ni siap termos dan garfu plastik pun ada

kasut pun boleh
Kasut pun boleh

sediakan payung sebelum hujan
Sediakan payung sebelum hujan

segala macam mak nenek ada , kalau tikus masuk pun sesat
Segala macam mak nenek ada , kalau tikus masuk pun sesat


Ok, sebelum hangpa bagi komen, kasi can aku lari dulu

24 September 2015

RESIPI TULANG MASAK PESAMAH

Cerita menu je la hari ini di rumah mama mertuaku. Hari ni kan hari daging. Nak letak dalam peti pun dah banyak. Tulang-tulang tu selain selalunya dibuat sup , pertama kali juga aku dengar dan tengok tulang (daging) masak pesamah. Abang ipar aku yang masak. Ako goyang kaki je tengok aambil tunggu masak. Aku try google "pesamah" tu , biasanya selalu orang masak daging. Tapi kali ni kita masak tulang pulak ye. Tidak dapat dipastikan pula asal usul panggilan pesamah. Kak ipar aku cakap sebab campur campur rempah. Aku tengok macam ala mamak pun ada hasilnya. Apatah lagi abang ipar aku asal Penang

Tulang masak pesamah
Tulang masak pesamah

Bahan perap (lebih kurang setengah jam) , tapi tadi depa nak cepat , tak perap pun , terus masak. Cuma pastikan sampai daging tu empuk dan rempah betul betul masak

Bahan perap tulang masak pesamah ialah:

Rempah daging (lebih kurang 2 paket). Kalau boleh 2 paket berlainan. Contoh rempah mak siti dan rempah faeza

Bawang besar , bawang putih , halia (dikisar) dan sedikit gula

Cara masak tulang masak pesamah

1. Panaskan minyak
2. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia yang diracik halus
3. Masukkan 4 beradik (buah pelaga , bunga lawang , cengkih dan kayu manis)
4. Masukkan tulang yang diperap
5. Masukkan air , tunggu sampai empuk , kacau (gaul) sedikit-sedikit sahaja

(garam dan gula secukup rasa)

6. Setelah empuk , masukkan kerisik
7. Masukkan santan dan masak hingga mendidih . Nak lebih kaw , masak sampai warna rempah berubah menjadi sedikit gelap


makan dengan nasi minyak pagi tadi pun sedap
Makan dengan nasi minyak pagi tadi pun sedap

MENU RAYA

Macam biasa juadah tradisi pagi pagi raya. Nasi minyak dan  lauk lauk di sekelilingnya. Lemang tu jarang-jarang ada. Ni di rumah mertuaku oh mertuaku

nasi minyak
nasi minyak

ayam masak merah
ayam masak merah

gulai daging
Gulai daging

Tetap ada gulai daging walaupun belum acara sembelih lagi

acar
Acar

ketupat palas
Ketupat palas
Ketupat palas. Biarpun menu utamanya kadang-kadang berubah, nasi minyak ke nasi bukhari ke nasi daging ke tapi ketupat wajib ada. Ketupat palas ye. Bagi aku inilah ketupat sebenar dan kegemaran sejak kecil. Kalau ketupat nasi tu macam tak ada beza dengan nasi himpit , kan. Ketupat palas ni hari ni je makan yang rebus macam tu. Esoknya haruslah digoreng. Perghhh terangkat

rendang ayam
Rendang ayam
Ok la. Itu saja menu pagi pagi raya haji ni di rumah mama mertuaku. Tak boleh cerita banyak sangat pasal makanan, nanti ada pulak yang khutbahkan aku

Jangan lupa sebelum makan berat-berat , berkolesterol dan kalori tinggi tu , dahulukan dengan telan  Phytocol ye

23 September 2015

PANTUN BUAI LAJU LAJU

Buai laju laju
Sampai pohon sena
Sayang hendak kamu tahu
Dunia ini fatamorgana

Buai laju laju
Sampai pohon sena
Pasak dada dengan ilmu
Hidup ini sementara

Buai laju laju
Sampai pohon sena
Kalau tiada ilmu
Hidup merana , mati pun seksa

Buai laju laju
Sampai pohon sena
Santuni abuya bondemu
Limpah kasih tiada tara

Buai laju laju
Sampai pohon sana
Abuya tidak ada selalu
Ingat Tuhan , tak kan kamu terhina

Buai laju laju
Sampai pohon sena
Sayang jaga aurat dan malumu
Itu perisai dari durjana

Buai laju laju
Sampai pohon sena
Sayang nanti taati suamimu
In sya Allah berbalas syurga

Buai laju laju
Jangan lah laju sangat
Kalau laju sangat
Nanti adik jatuh..


taman
Taman

taman
Taman

posing masa kecil
Posing masa kecil

posing masa besar
Posing masa besar

makan ais krim sambil tunggu abuya balik
Makan ais krim sambil tunggu abuya balik

ralit sangat , dah maghrib tak mahu masuk rumah
Ralit sangat , dah maghrib taknak masuk rumah

22 September 2015

Kaya atau miskin , berdarjat berpangkat atau gelandangan , penghujungnya sama sahaja

Bergaji 30 ribu atau 300 , boss atau kuli , penghujungnya sama sahaja

Naik motor ke , naik jaguar ke , rumah papan ke rumah batu , penghujungnya sama sahaja

Makanan ruji ikan kering ikan sardin , ayam golek atau daging panggang, penghujungnya sama sahaja

Pakai baju crocodile ke baju bundle, handbag LV atau coach pasar malam , kesudahannya sama sahaja

Kulit kamu hitam atau putih , pengakhirannya sama sahaja

Blogger top atau cikai , picisan atau otai, penghujungnya sama sahaja

Penghujungnya sama sahaja , tempat akhir dunia yang sama. Kamu sultan , kubur kamu indah tersergam, hatta kamu tahu tempat kamu bakal dikuburkan, penghujungnya sama sahaja. Sekalipun tubuh hancur diletup bom atau dimakan jerung, penghujungnya sama sahaja

Saat tiga langkah manusia meninggalkan kamu sendirian di kuburan , sederas itu malaikat bertandang dengan soalan

Bersediakah?

Cukup sudah amal buat bekalan? Berapa ribu kali taubat nasuha dimungkirkan? Berapa banyak kali lagi nak dengar bisik-bisik syaitan? Ralit diulit tipu daya kehidupan? Sedang mati pun sesaat tidak dilewatkan?


penghujungnya sama sahaja
Penghujungnya sama sahaja

NIAT PUASA ARAFAH



نويت صوم عرفة سنة لله تعالى


"nawaitu souma 'arafah sunnatan lillaahi ta'ala"

“ sahaja aku berpuasa Arafah , sunat kerana Allah Ta’ala ”


9 ZULHIJJAH (hari Arafah) di Malaysia jatu pada esok hari , Rabu 23 September 2015

Niat tidak terikat atau khusus sesuatu bacaan itu sahaja. Niatlah dalam bahasa yang difahami dan sampai maksud sesuatu ibadah tersebut

Antara contoh lain niat puasa arafah yang boleh di niatkan dalam bahasa melayu ialah ;

" Sahaja aku berpuasa sunat hari Arafah , esok hari kerana Allah Ta'ala "

" Aku berniat puasa 9 Zulhijjah esok hari , sunat kerana Allah Ta'ala"

"Aku niat puasa sunat Arafah 9 Zulhijjah kerana Allah Ta'ala"

ISU RAYA HAJI DAN WUQUF YANG BERBEZA MASA & HARI ANTARA MALAYSIA DAN SAUDI ; 

BOLEH RUJUK ARTIKEL ILMIAH OLEH DR ZAHARUDDIN DISINI

BEBERAPA PERSOALAN BERKAITAN ZULHIJJAH DAN 'IDULADHA JUGA BOLEH RUJUK ARTIKEL INI


21 September 2015

Dia gadis bertudung merah
Hatiku tergoda tergugah
Tak cuma parasnya yang indah
Dia baik dia soleha


Baheja yang bertudung merah

mula-mula nak buat tutorial tudung
mula-mula nak buat tutorial tudung

dah siap lilit , merajuk pulak
dah siap lilit, merajuk pulak
dalam kereta, dah dapat parking, dah cantik-cantik siap, merajuk pulak dia sebab abuya lambat sangat nak keluar masuk giant tu. Abuya ralit main telefon je. Boring sudah kakak tunggu

lukis inai di tangan
lukis inai di tangan
 Petang , pergi mydin pulak. Tokma suruh beli barang. Ermm sempat kakak heret abuya suruh singgah lukis inai di tangan. Katanya kawan dia , aisyah sofina pun buat juga macam tu. Nasib baik 5 ringgit je sebelah tangan. Nasib baik kakak nak sebelah je

ni la hasil lukis inai tu
Ni la hasil lukisan inai tu

GURINDAM ARAB UNIK

Bahasa arab kaya dengan perbendaharaan kata. Seninya menjiwa. Baca saja pepatah ini, selamat bersenam mulut dan bibir

خَيْرُ النَّاسِ مَنْ كَفَّ فَكَّهُ وَفَكَّ كَفَّهُ 

وَشَرُّ النَّاسِ مَنْ فَكَّ فَكَّهُ وَكَفَّ كَفَّهُ 

ْفَكَمْ مِنْ فَكَةِ كَفٍّ كَفَتْ فُكُوكَهُمْ 

ْوَكَمْ مِنْ كَفَةِ فَكٍّ فَكَتْ كُفُوفَهُمْ 

كَفُّوا فُكُوكَكُمْ وَفَكُّوا كُفُوْفَكُمْ 



Maksudnya :

Sebaik-baik manusia adalah orang yang mampu menahan mulutnya (menjaga ucapannya) dan membuka tangannya (ringan tangan, suka menolong dan membantu) 

Sejelek-jelek (seburuk-buruk) manusia adalah orang yang suka membuka mulutnya (tidak menjaga tutur bicara mulutnya) dan menahan tangannya (tidak suka menolong dan membantu)
  
Betapa banyak orang yang membuka tangannya (suka menolong) , menahan mulutnya (menjaga bicara , tutur kata ucapannya) 

Dan betapa banyak orang yang menahan tangannya (tidak suka menolong) , membuka mulutnya (tidak menjaga ucapannya) 

Tahanlah (jagalah) mulut-mulut kamu dan bukalah tangan-tangan kamu (suka menolong)

20 September 2015

VARIASI BANCUHAN VIVIX

Ha jangan tak tahu, bukan ESP sahaja yang boleh digabung meletupkan dengan bermacam-macam resipi. Buat ice blend , campur ais krim la, nestum la , campur oren la , milo la, buat resipi pie biskut daging la. Macam-macam. Tapi yang seeloknya minum esp kosong sahaja. Cadangan resipi tu hanya untuk sesekali menghilangkan mungkin rasa jemu

Haa , vivix pun boleh divariasikan tau. Boleh di resipikan dan minum dalam banyak gaya.  antaranya yang aku buat sendiri dan dua gambar dari master ni. 6 cara minum vivix


teguk sahaja
teguk sahaja

vivix campur jus mangga pran
vivix campur jus mangga pran
 lazat tak terkata

vivix campur jus oren peel fresh
vivix campur jus oren peel fresh

vivix campur dalam vanilla cinch shake
vivix campur dalam vanilla cinch shake

vivix campur collagen powder
vivix campur collagen
 ni antara gambar legend yang tersebar. Kredit gambar dari master herny

satu jug besar vivix
satu jug besar vivix

 buat satu jug besar vivix. Sesuai untuk jamuan dan dihidangkan keada tetamu. Tambahlah air sedikit. Sukat lah mengikut kesesuaian. Ni gambar kredit kepada master Laila. Depa buat buka puasa tu satu keluarga

jom order vivix dengan saya , harga sentiasa istimewa
jom order vivix dengan saya , harga sentiasa istimewa



Allah Maha Penyembuh


Be with us..

INFO LANJUT :-

NZ World Kingdom
Founder & Director
FB : Muhammad Nizam

HOTLINE  : 013 9761627
alluana35@gmail.com

19 September 2015

Sudah terang lagi bersuluh , bahkan seolah tiada lagi ruang gelap untuk sembunyi. Tiada lagi lorong selamat untuk menutup ketirisan

Hei manusia buta akal , buta fikir! Buka mata, buka akal! Tolong lihat kerakusan rejim! Tolong perhati masuk dalam benak fikirmu. Ekonomi sudah gawat , tenat , bejat dan hampir nyawa-nyawa ikan. Tiada pertumbuhan baharu pun , pelabur pun menyusut. Nilai ringgit? agak-agaknya  hujung tahun ni mencecah RM 5 = USD 1? Bukan nak cuit isu politik picisan. Kalau pun benar isu politik, apa salahnya? Kalau entri hiburan , artis situ artis sana, syok pula? Tak annoying pula , kan?

Oh lupa. Kamu orang kaya mungkin. Tak perlu ambil tahu hal sekeliling. Sang rejim berlaku kejam pun , kamu rileks saja sambil layan drama khayal , makan jajan. Nun sebelah rumah kamu , ada orang nak rampas tanah, nak jual kampung , jual negeri kamu, kamu rileks saja kan. "Ohh bukan rumah aku , biarlah"

Nanti terkena batang hidung sendiri, anak beranak kamu, baru kamu rasa. Rasa nak buka mata. Nak tuntut hak. Nak marah

SURAT PEMBATALAN PROGRAM DAKWAH DAN SYIAR AGAMA

Yang terbaru , paling terasa cukup terkesan , aktiviti kementerian pendidikan, dibawah dakwah dan syiar Islam peringkat kebangsaan pun dibatalkan. Senang cerita , tiada bajet. Krisis kewangan. Huhh malang sungguh program agama. Program joget-joget, kpop kpop berjalan seperti biasa pula ye

surat KPM
Surat KPM

mesej dari KPM
Mesej dari KPM
Mesej ni pembatalan program perkhemahan kadet remaja sekolah. Ia telah pun disahkan oleh pegawai Jabatan Pendidikan Negeri


Tepuk dada , gosok perut!

18 September 2015

ELAK MENGANTUK SEMASA KHUTBAH JUMAAT

Bukan setakat semasa khutbah je. Kadang-kadang aku perhatikan tengah solat Jumaat tu pun ada yang mengantuk ya amat. Yang tak sedar tersengguk-sengguk sampai la imam dah bagi salam pun ada. Syaitan pandai , time khutbah Jumaat dan solat Jumaat ni la depa banyak duk bertenggek atas mata. Aku pun kadang-kadang tak lepas godaan dia. Dia macam dah tanam satu bisikan dalam hati bahawa masa khutbah la syok tidur , layan , anggukkan saja apa yang imam syarahkan. Korang pun ada pengalaman sama kan? Dah , mengaku saja

Tapi sekarang, simptom dan wabak sebegini dah kurang aku alami. Sebab aku dah jumpa salah satu tips nak elak mengantuk dan rasa keletihan semasa khutbah Jumaat tu. Senang je , aku minum cinch tea sebelum pergi masjid tu. Itu saja. Bukan setakat nak dengar khutbah saja, kalau nak drive jauh-jauh pun, memang cinch tea ni wajib aku ambil. Untuk tahan mengantuk dan letih. Mujarab benar

Cinch tea
Cinch tea , boleh dibancuh sejuk atau panas

cinch tea
Cinch tea

Selalunya saya bancuh tanpa gula. Buat tawar macam tu saja. Ala ala chinese style dan lebih menyihatkan. Nak buat style lagi , buat air limau nipis , kemudian tambah saja cinch tea ni. Tak perlu risau kalau ada ais , sebab cinch tea cepat larut


CINCH ENERGY TEA MIX  ialah campuran teh hijau , teh putih dan teh merah

cinch tea , teh eksklusif
Cinch tea , teh eksklusif

ramuan cinch tea
Ramuan cinch tea

Fungsi ramuan dalam Cinch Energy Tea Mix



1) Matcha Green Tea

- antioksida yang sangat tinggi
-energy & metabolisma booster
-bakar kalori 


2) Taurina

-menggalakkan metabolisma
-lebih bertenaga
-larutkan lemak
-membantu menghasilkan otot tanpa lemak



3) White Tea

-membakar lemak-lemak berlebihan
-menghalang penghasilan sel lemak yang tidak perlu
-tingkat metabolisma
-juga dikenali sebagai teh hijau bayi dengan mempunyai kandungan antioksida yang lebih tinggi -berbanding teh hijau.


4) Rooibos Red Tea

-tumbuhan herba dari Afrika yang juga dikenali sebagai “The Miracle Tea” atau “Long Life Tea”
-melarutkan lemak
-meninggikan kadar metabolisme iaitu pembakaran lemak
-agen detox yang kuat


5) Red Tea

-Salah satu antioksidan yang dijumpai dalam teh merah, yang dikenali sebagai polifenol 
-pejuang kanser yang kuat
-Polifenol membantu kerosakan badan yang disebabkan oleh radikal bebas
merupakan antioksidan yang begitu kuat dan dikaji sebagai pencegahan kanser dan sebagai agen yang boleh membantu menghalang tumor dari merebak

tingkatkan metabolisme
Cinch tea tingkatkan metabolisma

Cinch tea
Cinch tea

Kebetulan , stok cinch tea di rumah dah habis. Boleh la nak borong sekali dengan saya. Jimat postage 



Bernutrisi & konsultasi PERCUMA dengan saya..?


SMS / WHATSAPP 013 976 1627
EMEIL : alluana35@gmail.com

ROTIKAYA SEDAP

Dah breakfast ke belum? Bukan nak tunjuk wajah rotikaya dot com ye. Ni betul-betul punya roti kaya

roti kaya di kedai roti Abdullah
roti kaya (kedai roti Abdullah)


 Kedai roti Abdullah ni tersohor dalam kalangan penduduk Kuala Terengganu. Kedai simple sahaja , terletak bersetentang dengan sekolah menengah lama aku dahulu di Batu Burok. Biasa sangat la dengan kedai ni. Dah berdekad kedai tersohor ni wujud. Baca ni review best-best Kedai Roti Abdullah . Datang kuala terengganu , jangan lupa ya singgah sini. Kedai Roti Abdullah , Jalan Sultan Mahmud , nombor telefon 096314427


roti gardenia dengan kaya gardenia
roti gardenia dengan kaya gardenia

biskut kaya
Biskut kaya pun sedap

roti paung
Roti paung

Roti paung. Tiada kaitan dengan rotikaya. Itu la salah satu makanan ruji rakyat Terengganu yang juga tersohor dan digemari ramai. Roti yang dimasak dalam loyang. Tidak dapat diketahui pula asal usul panggilan dan maksud "paung" itu.  Wikipedia pun tak dapat merungkaikan maksudnya. Tapi ia memang menjadi salah satu identiti Terengganu. Jom rasa Roti Paung  kegemaran ramai ni. Kena pandai pilih kedai juga. Baru jumpa yang benar-benar sedap


17 September 2015

Bela kucing halau tikus

Aku ok je dengan kucing. Makhluk Tuhan juga. Comel. Sekurang-kurangnya boleh halau tikus kat dalam rumah. Boleh menakutkan tikus-tikus yang banyak kali terserempak lalu lalang dalam rumah. Geram pun ada. Risau jugak virus kencing dia tu. Kalau ada kucing dalam rumah , memang tikus tak ada. Boleh dikatakan , hampir tak ada langsung. Pupus atau depa dah jadi kaum nomad hidup berpindah randah ke tempat lain. Tapi satu je tak tahan dengan kucing, part kalau kencing berak dalam rumah , memang tak tahan. Sebab tu la tak bela. Kat sekolah kalau kucing berak dalam kelas , walaupun dia tak berakal, boleh tahan angin jugak aku. Korang yang bela kucing jom tengok bahasa kucing ni. Perhatikan ekornya

Bahasa kucing


versi Melayu
Versi Melayu

Versi Indonesia
Versi Indonesia

Versi Barat
Versi Barat

16 September 2015

Hari ni duk rumah je. Keluar sekejap pergi buang sampah dengan baheja ni ha


jom buang sampah
jom buang sampah

Dalam kereta, ada drama kiss-kiss and hug-hug dengan baheja. Tengok tu kalau dia dah conquer kamera , habis muka abuya pun dah tak nampak

kakak baheja sayang abuya
Kakak baheja sayang abuya

muahhh ciked
muahh ciked

Kalau dah ikut abuya naik kereta , tahu sangatlah hajatnya. Bukan setakat nak teman. Tapi nak suruh pergi T-SHOPPE la tu. TSHOPPE ala-ala seven eleven, kedai serbaneka 24 jam milik kerajaan negeri. Ada hari tak layan , ada hari time abuya rajin nak beli surat khabar, ermmm mesti terselit coklat , aiskrim dan mainan untuk dia

T-SHOPPE
T-SHOPPE

Bonde dia mood rajin buat cookies hari ni. Cookies suka-suka hati

cookies
Cookies

budak kecik ni mengintai dari bawah ampaian
budak kecik ni mengintai dari bawah ampaian




#Ini adalah blog peribadi

#Segala testimoni dan penulisan berkaitan produk SHAKLEE yang dikongsi & disebarluaskan infonya dilaman ini BUKAN bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit.

#Pembaca sangat digalakkan untuk mendapat nasihat dari pakar kesihatan dan perubatan. Allah jua Yang Maha Memberi Kesembuhan.

PALS

G+

FREQUENTERS

Popular Minggu Ini

Bila Abuya Membebel

BLOGGERS SEPERJUANGAN