KALENDAR 2019

KALENDAR 2019

Kalendar 2019 dah keluar. Dah boleh start plan percutian, travel atau balik kampung. Abuya nampak kurang best sikit tang raya aidilfitri tu sebab jatuh pada 4 hari terakhir cuti penggal pertama persekolahan.. haha. Kalau tahun ni boleh seminggu raya, tahun depan nampak nya 4 hari je lah raya dalam cuti sekolah, ermmm boleh la daripada tak ada













TRAVELOKA SALE-ABRATION DAN MATTA FAIR 2018 MENAKJUBKAN

TRAVELOKA SALE-ABRATION DAN MATTA FAIR 2018 MENAKJUBKAN

"Biarpun kembara hidupmu hanya ke pejabat, surau, kedai makan atau ke pasar raya. Biarpun manusia yang kau hadapi hari-hari itu lebih kerap kau ketemu berbanding dirimu sendiri, kau tetap bisa menganyam ketupat hidup yang menakjubkan, dengan syarat kau pinjam hati sang pengembara". Itulah yang di nukilkan oleh salah seorang sahabat aku tentang kembara

TRAVELOKA SALE-ABRATION DAN MATTA FAIR 2018 MENAKJUBKAN


Traveloka ialah laman web tempahan penerbangan dan hotel nombor satu yang bertapak di Indonesia sejak 2012. Semua tambang penerbangan dan kadar hotel yang disenaraikan di Traveloka telah dianalisis dan diproses melalui rangkaian sumber rasmi. Harga yang disenaraikan juga sudah termasuk semua cukai lapangan terbang dan surcaj yang lain. Yang penting tiada caj atau harga tersembunyi yang perlu di bayar. What you see, what you pay!

Traveloka bekerjasama dengan syarikat airlines di seluruh dunia dan banyak destinasi popular korang boleh terbang dengan Traveloka, dekat atau jauh, tempatan mahupun luar negara. Antaranya Langkawi, Penang, Kota Kinabalu, Melaka, Lombok, Singapura, Maldives, Phuket, Tokyo, Melbourne, London, Hong Kong mahupun ke kota beli belah mewah di Dubai sana. Pilih saja

Melancong dan mengembara dengan bebas menjadi impian sebahagian besar dari kita-kita. Tujuan utama bukanlah untuk di tunjukkan kepada rakan medsos kita semata. Tetapi mencari pengalaman dan jati diri serta melihat lebih dekat alam kejadian Tuhan lantas lebih dekat dengan Sang Pencipta. Jauh perjalanan, luas pemandangan bak kata bidalan 

Korang yang muda-muda jika masih belum banyak komitmen, pergi lah serata alam buana bumi Tuhan ni. Kalau nak cuci mata dengan pakej melancong yang menakjubkan, korang patut pergi jenguk Matta Fair di Pusat Dagangan Dunia Putra tu. Banyak booth yang disediakan dan korang pasti akan tertarik dengan pakej yang di tawarkan. Tak semestinya memiliki bajet mewah, dengan kos rendah atau bajet mampu milik pun boleh travel macam promosi Taveloka Sale-abration 2018 sekarang






Traveloka Sale-abration 2018 Kembali

Kita kalau nak travel ke mana-mana selain persiapan barang-barang keperluan travel, sudah tentu lah kita cari tiket murah dan promo. Kita bandingkan pula kos yang di tawarkan oleh web dan ejen travel. Tentu kita pilih yang sesuai dengan kos dan bajet kita la kan. Korang nak tahu, Traveloka sekarang tengah sale tau! Diorang offer kupon diskaun tambahan untuk pembelian segera yang bermula 4 September 2018 hingga 10 September 2018. Korang yang dah plan bercuti tu tentu teruja dan tak sabar nak booking tiket flight dengan Traveloka ni

Pembelian segera tu contohnya kalau hari tu ada harga murah dari syarikat airlines yang terlibat, automatik korang akan nikmati lah kupon diskaun tambahan tu sebanyak 8% atau nilaian sehingga RM40 (tertakluk kepada terma dan syarat). Untung kan

Pilih saja destinasi kegemaran korang dan terbang lah pada bila-bila masa antara tempoh 4 - 10 September 2018 yang korang nak. Yang penting ada diskaun yang sangat best giler. Traveloka Sale yang berbaloi baloi seakan-akan Matta Fair 2018. 

Keterujaan dan keseronokan membuat tempahan semasa Traveloka Sale-abration ini sama macam korang pergi pilih pakej pelancongan yang menarik di Matta Fair yang berlangsung di PWTC, Kuala Lumpur tu. Bukan selalu boleh dapat ni. Rugi lepaskan peluang. Pasti tidak menghampakan 


kemanakah destinasi bercuti seterusnya?



atau ke Sungai Nil lagi kah kita..bumi timbal balik, kota Musa alaihis Salam dan firaun? sambil mengimbau kenangan hampir sedekad yang lalu? ketika perut masih belum menampakkan kewujudannya..



Apps Traveloka


Satu lagi, korang jangan lupa muat turun aplikasi traveloka dalam smartphone korang tu. Senang nak booking tiket flight dan hotel nanti. Aku pun dah lama download apps Traveloka ni. Taip je Traveloka Book Flight & Hotel. Lepas download tu, dah boleh la mula ushar-ushar dan klik destinasi pilihan korang nak pergi mana. Senang sangat nak guna apps ni

Untuk permulaan, korang plan lah travel korang dalam tempoh 4 - 10 September ni sementara Traveloka Sale-abration sedang berlangsung. Haa tunggu apa lagi korang, nikmati kupon diskaun yang diorang offer tu! . 



Aplikasi Traveloka Book Flight & Hotel


Kalau tak guna sekarang pun , mungkin korang berpeluang guna apps ni lain kali time nak travel. Cuma perlu alert dengan setiap kali promo dari Traveloka. Banyak kali gak diorang buat sale dalam setahun. Sungguh berbaloi-baloi. Tempah, bayar, dan dapatkan baucar e-tiket / hotel anda dalam masa kurang dari 1 minit!

Korang boleh menempah, membayar, dan mendapatkan e-tiket atau baucar hotel anda dalam masa kurang dari 1 minit! Tidak perlu cetak voucher e-tiket / hotel. Tunjukkan e-tiket atau baucar hotel di App Traveloka korang time nak mendaftar masuk (check-in). Korang boleh mengaksesnya bila-bila masa walaupun anda tidak disambungkan ke internet. Ingat travel, ingat Traveloka! gitu

Tak Cium Tak Dosa

Tak Cium Tak Dosa


Antara soalan lazim khususnya dari orang tua-tua bila kita balik dari umrah/haji ialah "dapat cium hajar aswad tak"?

Kita pergi Mekah kita nak cari pahala, kemudian masa tawaf, kita nak sangat cium Hajarul Aswad. Kemudian kita tolak semua orang ke tepi, kita himpit makcik  Kazakhkstan, melolong makcik tu, kemudian kita siku pulak Pakcik Indonesia, nak terjatuh dia

Hajar Aswad (Black Stone)


Kita guna badan, loloskan diri macam main ragbi, ada pulak makcik tersepit dalam kumpulan dia, kita tarik dia ke belakang, kita tonyoh pulak kepala dia, berasak kita, kemudian kita pun berjaya cium hajarul aswad. 

Kita cari pahala Allah, tapi kita siku orang, tonyoh kepala orang, kita main badan sampai tak bernafas orang- semua ni nak kira macammana dik?

Kita fikir nak jaga hubungan dengan Allah je, hubungan sesama manusia di sana kita tak peduli kah?

Memang hajar aswad batu dari syurga, asalnya putih lantas menjadi hitam dek dosa-dosa manusia. Tapi menciumnya tak wajib dan bukan rukun haji/umrah pun

Apatah lagi untuk kaum wanita. Sungguh pun anda makin moden dan urban, anda mampu setanding lelaki dalam karier, kewangan atau intelektual, namun dalam sesetengah hal, susah untuk anda menewaskan lelaki dan anda terpaksa mengakuinya. 
Kalau dah tahu keadaan sangat sesak, tak perlu lah cuba untuk sampai ke hajar aswad semata-mata untuk menciumnya. Apatah lagi nak berlanggar-langgar dengan orang lelaki yang gagah gagah perkasa dari pelbagai negara. Cukuplah melambai-lambai hajar aswad dari kejauhan

Memang hajar aswad berbau wangi. Tapi kita perlu realistik kadang-kadang wangian tu hanyalah dari minyak atar yang diletakkan oleh pengawal, bukan bau dari syurga

Antara larangan semasa berihram juga ialah mengenakan wangian. Hati-hati kalau terkena minyak atar yang disapu ke hajar aswad tersebut, anda boleh di kenakan dam (denda) haji. Asalnya kalau tak cium hajar aswad tak dosa pun. Dah pergi cium, terkena pulak minyak atar tu. Tak pasal-pasal pulak kan

WAKTU SOLAT SUNAT AIDIL ADHA 2018

WAKTU SOLAT SUNAT AIDIL ADHA 2018

Selamat menyambut eidul adha 1439 Hijrah, 2018. Semoga ibadah korban yang dilakukan diterima Allah. Semoga Allah menerima jua ibadah haji yang dilakukan seluruh kaum Muslimin dan Muslimah, dipermudahkan segala urusan ibadah, diberi ketabahan akan segalan dugaan, kesabaran yang tinggi serta dikurniakan haji yang mabrur. Ameen

WAKTU SOLAT SUNAT AIDIL ADHA 2018


WAKTU SOLAT SUNAT AIDIL ADHA 2018

Waktu Solat Sunat Aidil Adha khusunya bagi negeri Terengganu telah ditetapkan pada jam 8.00 pagi. Sedikit awal dari solat eidul fitri yang lalu. Mungkin untuk memberi laluan kepada pesta ibadah korban selepasnya dengan lebih awal. Rasanya di seluruh negara, memang tak lari antara pukul 8.00 hingga 8.30 pagi. Jarang-jarang dengar orang buat 9.00 pagi


'Eid Mubaarak
TaqabbalAllahu minna wa minkum
Taqabbal Yaa Kareem

CARA ATASI MIGRAIN

CARA ATASI MIGRAIN


Sering sakit kepala atau migrain? Sakit rasa macam nak hantuk kepala di dinding. Migrain yang teruk ini kadang-kadang menggangu solat, sukar untuk sujud atau selalu pegang dan picit-picit dahi,hidung sepanjang masa. Berikut adalah beberapa tips untuk kurangkan sakit kepala secara alami tanpa Pain Killer atau panadol

CARA ATASI MIGRAIN


1. Ketahui punca anda sakit kepala - mungkin kerana anda stress, terdedah kepada cuaca yang sangat panas, atau mungkin anda kurang minum air. Maka, anda perlu elakkan punca-punca tersebut. 

2. Urut perlahan kepala dan muka untuk mengurankan tekanan dan ia meningkatkan aliran darah. 

3. Berehatlah. Mungkin anda kurang rehat. Berbaring, pakai pakaian yang longgar. Pastikan suhu bilik nyaman. Tutup lampu supaya mata anda dapat berehat sepenuhnya. 

4. Basahkan tuala dengan air sejuk dan letak di kepala 10-20 minit. 

5. Mandi untuk turunkan suhu. Petua orang lama - masukkan limau kasturi dan ramas kemudian basahkan kepala. Ia akan menyejukkan kepala. 

6. Minum air kosong 8-12 gelas sehari. 

7. Elak terdedah secara terus dari cahaya matahari - gunalah payung dan cermin mata hitam untuk pelindungan panas mentari. 

8. Jika anda ada masalah rabun - mungkin power mata dah naik. Berjumpalah doktor mata untuk pemeriksaan mata. 

9. Amalkan Supplement Bcompleks dan Ostematrix

CARA ATASI MIGRAIN


Magnesium berupaya mengurangkan sakit kepala atau migrain, Ostematrix juga membantu tidur dengan lena dan tenang

B- Complex berfungsi menstabilkan hormon dalam badan , juga mengurankan tekanan atau stress. Vitamin B2 dan B6 terbukti mampu mengurangkan masalah sakit kepala,




Kedua-dua supplemen ini mdmbantu mengatasi migrain dan mengelak daripada berlakunya berulang terlalu kerap


Bukan Tak Boleh Tanya Bila Nak Kahwin

Bukan Tak Boleh Tanya Bila Nak Kahwin

Macam biasalah kalau sanak saudara, sahabat handai bila jarang-jarang berjumpa, apabila bertemu sesekali terutamanya di hari raya, macam-macam soalan diajukan

Orang bujang marah sangat kalau asyik di tanya bila nak kahwin, yang dah kahwin kena soal bila nak beranak, yang dah beranak soalannya bila nak tambah lagi. Sebenarnya tak ada masalah pun soalan tu, apatah lagi kalau kena dengan gaya dan lenggok bahasa. Kan, orang Melayu yang kaya dengan adab sopan. Tak perlu cepat sentap walaupun sesekali terasa peritnya

Ya, makcik pakcik (bawang) tu semua mungkin hanya nak memulakan perbualan, cuma bagi orang yang selalu disoal sebegitu rupa mungkin dah bosan gamaknya. Kat bandar, kat tempat kerja, dengan kawan-kawan dah la asyik kena perli soalan tu. Balik kampung pulak , terkena lagi dengan soalan sama. Muak!

Semalam ada kawan bercerita dia kena perli. Sebenarnya, orang muda bukannya tak boleh terima soalan sensitif menjentik jiwa. Orang muda bukanlah hati tisu sangat atau kuat sentap. Kita semua pun tahu gerunnya soalan Munkar Nakir di alam barzakh, aku dan engkau sama jer, gerun belaka. Tak boleh laa nak buat perbandingan soalan kubur yang dahsyat itu dengan soalan sensitif di aidilfitri



Kok ye pun nak mulakan perbualan dan kemesraan, agak-agak laa kan... kalau betul-betul rapat tak apa jugak, ini jumpa dah sekali setahun, tetiba soalan subur ke tak? Jenis soalan pun dah motif sangat. Dengan tone dan body language yang menyakitkan hati... siapa yang tak marah, kann. Kena fikir juga perasaan orang di tanya tu


tanya laa lagi banyak-banyak soalan sama, jadi macam ni kanggg baru tahuu

Waktu Solat Sunat Hari Raya 2018

Waktu Solat Sunat Hari Raya 2018

Aidilfitri bakal menjelma lagi. Walaupun pesta ibadah masih perlu diteruskan, persiapan menyambut Syawal rata ratanya dah pun mula dilakukan sedikit demi sedikit

Solat sunat hari raya ialah sunat muakkad iaitu yang sangat dituntut oleh Syarak untuk melakukannya. Lagipun ia cuma dua kali setahun je. Rugi la kalau terlepas

Waktu Solat Sunat Hari Raya 2018


Untuk seluruh negeri Terengganu, waktu solat sunat aidilfitri 1439 Hijrah / 2018 telah ditetapkan pada jam 8.15 pagi. Rasanya untuk negeri-negeri lain juga, waktu solat sunat hari raya kebiasaanya tak jauh beza, antara 8.15 pagi - 8.30 pagi


Waktu Solat Sunat Hari Raya 2018
waktu solat sunat hari raya 2018


Menu Berbuka Puasa Di Kampung

Menu Berbuka Puasa Di Kampung

Tengah masak ke tu semua? Masak apa. Kalau tak ada idea nak masak boleh ambik juadah ni ha. Semua menu hidangan dari rumah mak di kampung. Cuti sekolah dah start ni baru ada chance balik kampung walaupun dalam satu negeri je. Perghh puas hati boleh berbuka dengan air tangan mak


ikan kukus goreng dan tauhu

Sambal cuka untuk matching dengan tauhu

Ayam kicap untuk budak-budak habiskan dengan sepupu sepapat diorang

Sayur bayam masak lemak 

Pulut panggang.. sini panggil pulut lepa

Cendawan goreng pecah telur

Tomyam poktek

ni abuya punya... kuew tiow campur cendawan goreng campur tomyam poktek tadi


Selamat berbuka puasa

Sahur Ikan Kering

Sahur Ikan Kering

Berbuka tadi acah diet tak jamah nasi. Ni tengah-tengah malam, sambil siapkan kerja sikit sambil tonton Ninghtline berita politik tanah air, tetiba mertua turun goreng ikan kering. Bertabah je abuya tengok juadah sahur itu walaupun baru jam 1.00 pagi

Perghhh semerbak baunya menusuk qolbu, menggelegak jiwa raga ku nak makan nasi jugak dengan ikan kering.. dan dan time tu juga... argghh. Akhirnya signal sampai ke otak saraf suruh pergi goreng ikan kering


Dah siap. Goreng sendiri ok!. Digabungkan dengan gulai ayam menu berbuka tadi. Makan ajer lah, tak makan rugi.. hih hi. Kang esok kempunan nak ikan kering

Selamat bersahur ye. Korang sahur apa tu
Harga Murah Kalah GST

Harga Murah Kalah GST

Teringat minggu lepas ada orang tanya harga VITAMIN C dan ESP  iaitu salah satu barang mujarab dengan izin Allah untuk membantu melegakan gastrik atau bantu ibu menyusu dan hamil. Yang buat aku terkejut ialah harga yang diberitahu dijual di  Lazada ialah RM 115???? Terlalu murah dari harga ahli, bawah paras harga ahli sebenarnya dan ia amatlah melanggar undang-undang! Waaa ni siapa punya kerja ni? Pengedar mana buat khianat main harga dan jatuhkan nilai pasaran ni yer? Baik mengaku. Ingat! Shaklee pernah jatuh terduduk sebab masalah ni lah yang runtuhkan pasaran


Ini bukan kali pertama, sebenarnya memang dah banyak kali pengedar-pengedar yang tak bertanggungjawab ini melakukan kerja terlarang. Lempar batu sembunyi tangan. Berselindung di sebali e-dagang. Yang terkena tempiasnya ialah kami pengedar yang jujur ini. Kerana nila setitik rosak susu selori! Ingat, kamu buat kerja terkutuk tersebut, itu kalau tak kena tangkap, boleh lah hidup. Cukup jam, sepandai-pandai tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah jua. Kena trace dengan Shaklee, makan saman lah jawabnya

Dan untuk sekalian pengguna tegar, peminat atau pembeli setia Shaklee. Satu peringatan keras untuk anda jika anda membeli di lazada, shoppee, zalora atau sekalian e dagang yang wujud di negara ini, anda sebenarnya tidak layak mendapatkan konsultasi cara makan, nasihat penggunaan dari pengedar -pengedar yang sah. Dalam bahasa kasarnya, jika anda datang bertanyakan aku tentang cara makan sedangkan anda membelinya di e-dagang, aku akan jawab ( hah, pergilah tanya kat lazada tuh!!). Kepada rakan-rakan pengedar juga diharapkan bertegas dengan pembeli seperti ini. Bukan tak nak share ilmu atau nasihat. Kita semua pun tahu ilmu itu patut di kongsi. Tapi ini bab mengambil kesempatan dalam kesemputan. Takkan nak biarkan diorang ni berleluasa? Sedekah ilmu bab lain, bertegas bab lain, ok!

Satu hal lagi diingatkan kepada pembeli setia di e-dagang, bukan sedikit kes-kes vitamin fake, rosak atau tamat tempoh yang dijual di situ. Vivix cair macam sirap, Omega guard lembik melekat-lekat dan banyak lagi. Kalau ada yang tak kena dengan kesihatan anda, jangan marah sesiapa. Tak usah nak acah-acah viral.. Ye lah, orang yang jual kat situ kadang-kadang jual stok lama bawah katil diorang yang tamat tempoh, nak laris cepat jual bawah harga ahli. Jika anda membeli di sana dan terkena dengan kes-kes seperti ini, ke mana anda mahu tuju? Saat itu anda tidak boleh claim kerosakan atau saman Shaklee, sebab anda sendiri yang cari fasal! Kalau anda nak viralkan sekalipun, Shaklee tak bertanggungjawab! Nak marahkan mana-mana pengedar pun tak boleh sebab anda tak beli dengan diorang. Pergi lah marah kat lazada, okkay!

Buih Mandian DASHING 2 in 1 Muka & Badan: Pelengkap Mandian Si Jejaka

Buih Mandian DASHING 2 in 1 Muka & Badan: Pelengkap Mandian Si Jejaka

Raya ni ramai sanak saudara nak balik berkampung. Nampaknya , jimat laa sikit peruntukan untuk toiletries sebab dah ada Dashing 2 in 1 ni. Uniknya item kali ini ialah nak guna basuh muka pun boleh, nak guna untuk mandi apatah lagi. Yang lagi penting buat aku lebih suka ialah tak melekit macam sesetengah body wash. Bau yang ini pun best, macam minyak wangi Dashing

 


Dalam kehidupan dunia yang semakin mencabar jejaka sentiasa berikhtiar untuk memudahkan urusan agar dapat menikmat kehidupan sepenuh termasuk dalam rutin penjagaan harian. Dengan pelbagai produk mandian di pasaran, pilihan semakin sukar. Jangan risau! Mandian DASHING 2 in 1 Muka & Badan terbaru untuk si jejaka dengan formulasi yang direka khas untuk membersihkan muka dan badan sekali gus! 



Amalan rutin kebersihan harian dapat mengekalkan kebersihan dan meningkatkan keyakinan diri. Produk mandian yang unggul dapat menghasilkan kulit yang bersih dan licin dengan membuka liang pori dan menyingkirkan toksin. Buih mandian DASHING 2 in 1 Muka & Badan memberikan kebersihan menyeluruh ini serta kesegaran berpanjangan untuk muka dan badan tanpa iritasi.

Kaum lelaki moden zaman sekarang mengambil berat tentang penjagaan diri. Membersihkan muka dan badan sebelum menghadapi hari yang mencabar dapat memberikan kesegaran serta menghalang pengeluaran minyak muka yang berlebihan. Manakala membersihkan wajah dan badan pada waktu malam pula akan menyingkirkan semua kotoran yang melekat pada kulit akibat daripada pencemaran, kelembapan dan habuk.

Oleh itu, untuk menjadikan proses pembersihan muka dan badan lebih mudah dan berkesan, DASHING melancarkan produk paling sesuai iaitu, buih mandian DASHING 2 in 1 Muka & Badan. Pembersih wajah dan badan ini tersedia (hadir) dalam pek pam bersaiz 700-gram. Dirumus khas untuk wajah dan badan lelaki (si jejaka) agar kekal hidrat dan juga mencerahkan kulit. Selain itu, mandian khas ini padat dengan ramuan untuk menyingkirkan kotoran di kulit dan memberikan pembersihan muka yang mendalam dari muka hingga ke tapak kaki agar anda kelihatan bersih dan segar sepanjang hari. 

DASHING 2 in 1 Muka & Badan terdapat dalam 4 variasi; Cool, Active, Hattrick dan Ultimate Kick. Diformulasi dengan pewangi DASHING eau de toilette (EDT), ia memberikan kesegaran serta haruman maskulin kekal lama untuk lelaki.




COOL- Khas untuk jejaka kontemporari yang berpesonaliti relak, gemar meluangkan masa dengan rakan-rakan serta menghadapi kehidupan dengan tenang. Haruman penuh maskulin ini melambangkan identiti dan daya tarikan maskulin lelaki. Haruman maskulin ini dilengkapi dengan gabungan wangian Bergamot dan Galbanum dengan campuran Powdery Amber dan Musk sebagai nota asas. Haruman ini direka untuk menyerlahkan personaliti lelaki yang cool dan maskulin.

ACTIVE- Pelengkap si jejaka yang bergaya lasak dan menikmati kehidupan aktif. Haruman ini adalah gabungan nuansa Fougére dengan Citrus, Lavender, Muguet Heart dan Amber. Wangian ini dicipta untuk memastikan setiap lelaki tampil yakin dan berdaya aktif dengan aroma maskulin yang luar biasa. 

ULTIMATE KICK- Wangian sebenar seorang juara. Ultimate Kick menyerlahkan ciri-ciri lelaki sofistikated dalam setiap aspek kehidupan modennya. Ultimate Kick mempunyai haruman yang menggabungkan ramuan Lemon, dipertingkatkan dengan kesegaran Cardamom serta disulami nota asas aroma Vanilla dan Musk.

HATTRICK- Simbol kemenangan unggul buat setiap lelaki DASHING, aroma misteri Hattrick membara semangat dan keghairahan untuk mencapai impian. Hattrick merupakan gabungan unik kesegaran Epal dan Citrus, berserta dengan haruman Amber. 

Variasi Cool dand Hattrick buih mandian DASHING 2 in 1 Muka & Badan mempunyai formula dwi-aksi dengan tiga kali ganda agen pemutihan yang lembut dan berkesan untuk membersihkan wajah serta memberikan anda tona kulit rata untuk tampil lebih cerah. Pada tubuh pula, formulasi penghidratan yang mengandungi mineral mikro membantu mempertingkatkan kadar lembapan kulit serta menguatkan sistem pertahanan kulit, agar lebih sihat dan segar



Untuk variasi Active dan Ultimate Kick pula, kotoran dan minyak berlebihan pada wajah dapat dihapuskan agar kelihatan bersih dan tidak berkilat. Dengan ciri-ciri detox dan pembersihan yang mendalam, ia membantu kulit untuk mengatasi sebarang habuk dan kotoran harian, serta memberikan anda pengalaman mandian yang hebat dan menyegarkan.

Buih mandian DASHING 2 in 1 Muka & Badan boleh didapati pada harga RM17.90 untuk pek bersaiz 700 ml. Buih mandian ini mempunyai harga yang sangat berpatutan dan berbaloi kerana memberikan anda manfaat 2 dalam 1 pada kulit dan tubuh badan.

Jommm, dapatkan di pasaran sekarang! while stock last..


Pau Bulan Puasa

Pau Bulan Puasa

Salam Romadhon.. (ejaan kamus dewan : Ramadan ). Alaah korang ni duk sebut sangat ejaan dalam kamus dewan tu. Orang dah tahu lama lah. Saja nak eja bunyi Arab tak salah pun kan. Lagipun bahasa melayu bahasa yang paling banyak kerap berubah-ubah di dunia. Contohnya dulu time aku upsr nak eja (keretapi, setiausaha, samada) katanya nak kena eja dekat dekat, lepas tu jauh pulak (kereta api, setia usaha, sama ada). Kemudian dekat pulak, nanti jauh pulak. Tak tetap pendirian betul. Nanti satu masa akan datang mungkin ejaan Romadhon pun diterima

Ok dah habis bab bahasa. Sekarang masuk bab pau. Pau ni bukan perhimpunan agung umno. Nak sebut buat apa pau yang nak hampir pupus ditelan zaman tu.. kihkih. Pau ni jugak tak boleh dimakan macam pau ayam tersohor kat Jertih, Besut tu


Ni lah pau nye. Mengepawww oleh budak - budak ni hah. Adoii abuya dah la ngantuk, baru nak lelap sekejap (puasaa lah katakan.. kihkih), duk ajak abuya pergi tempat mainan kat mydin yang baru di buka tu. Saje lah hari tu pergi ushar barang sikit, kebetulan bersebelahan dengan tempat mainan ni.  Ala ala kidzoona kat Aeon Mall , tapi yang ni sizenya kecil ajer lah. Cukup laa buat diorang melompat-lompat, lari lari, gelungsur, golek golek dalam timbunan bola plastik kat dalam tu. Pergi sekali nak pergi lagi kalau boleh hari-hari

budak kecik ni pun nak paww jugak



dah puas main.. balik kena mandi dengan mandian Shaklee Baby yang organik ni ok!




RESIPI SAHUR SIMPLE

RESIPI SAHUR SIMPLE

Selamat bersahur. Sebenarnya bukanlah nak ajar resipi atau menu berbuka dan bersahur pun. Sebab resipi sahur simple kali ni memang la teramat simple dan cepat disediakan. Cuma nak kabor je aku buat hal apa kat dapur masa sahur semalam dan dua malam lepas.. kih kih. Nescaya ramai yang dah biasa buat resipi sahur simple macam ni

RESIPI SAHUR SIMPLE  : WRAP DAGING 



wrap daging
WRAP DAGING

Bahan-bahan Wrap Daging 


1. Daging kisar Ramly (kalau ikutkan kesedapan, meatball brand Azmy much better, tapi hari tu stok habis di Mydin)

2. Wrap Massimo (wrap ni memang selalu ada dalam peti sebab budak-budak pun suka, masak je lah inti apa-apa yang kena dengan tekak diorang, In sya Allah laris)

3. Salad

4. Telur

5. Butter (lebih sihat dari Planta)

6. Sos cili Thai (terpulang nak masukkan sekali mayonis dan macam-macam sos lain kamu urang suka.. cuma aku je tak suka mayonis, muak.. hehe)

Cara Masak Wrap Daging 

1. Panaskan kuali magic. Masukkan sedikit butter

2. Masukkan daging kisar Ramly. Tak payah nak tumis tumis sangat.. kata simple

3. Untuk seasoning, letak sedikit serbuk lada hitam dan lada putih kalau suka. Kalau taknak masukkan pun takpa sebab daging Ramly tu memang dah cukup rasa

4. Agak-agak daging dah garing sedikit, masukkan telur. Dah masak, asingkan

5. Panaskan wrap selama satu minit

6. Letak daging kisar yang telah dimasak tadi ke atas wrap. Jangan lupa salad sekali. Banyak-banyak sikit, kataa nak makan sayur! Tuang dua tiga empat titik sos cili Thai

7. Makan dengan tenang


yang ini wrap ayam pulak.. ayam tu lebihan lauk berbuka puasa. Daripada membazir, baik buat inti wrap.. Cara buat sama macam wrap daging kat atas




ni pulak moreh..walaupun tak berapa sihat menunya untuk di promote, rasa teringin amat selepas balik terawih dan terjah masjid sekitar ibu negeri.. add-on gulai udang tokma, lebih menambat rasa moreh tersebut.. aagituu

Selamat menjalani ibadah puasa dengan baik dan tenang. Aku dan korang sekali lah

Jangan Pandang Belakang

Jangan Pandang Belakang

Selamat berpuasa. Aku suka metafora dan satira. Seringkali aku mudah faham yang acah bersinis-sinisan dengan aku, lantas aku biarkan saja. Sebab, sampai suatu masa giliran aku pula untuk mengsinis-sinisan kepada mereka dengan rasa dua kali ganda lebih dalam serta menusuk qalbu gitu.. kih kih

Terjumpa sebuah kisah motivasi lebih kurang berbunyi begini. Kelajuan larian seekor rusa boleh mencapai 90 km/jam. Sedangkan kelajuan larian seekor singa cuma 58 km/jam

Meskipun kelajuan larian kedua-dua makhluk Allah ini sangat berbeza, ajaibnya seringkali sang singa begitu terlalu mudah untuk memburu rusa, mengejar, membaham, makan dna memangsakannya

Saat mengetahui seekor singa mengintai dan memburunya, seekor rusa berlari sepantas kilat untuk menyelamatkan diri. Namun dalam waktu yang sama , sang rusa yakin betul bahawa singa akan membahamnya jua pada akhirnya

Rusa merasakan sesungguhnya dirinya sangat lemah dibandingkan dengan sang singa. Rusa berfikir agak mustahil dirinya melepaskan diri dari serangan singa lapar itu. Ada ketakutan rusa pada singa, dirinya tidak akan terlepas dari terkaman singa

Ini yang membuatkan rusa sentiasa melihat dan meboleh ke belakang saat sedang berlari, untuk memantau seberapa jauh jarak singa yang ada di belakangnya. Tolehan dan melihat ke belakang ini sekaligus memberi kesan kepada tahap kelajuan larian si rusa sedang ia sebenarnya lebih laju dari singa.

Hal inilah yang membuatkan larian rusa semakin lambat dan menjadikan singa semakin menghampirinya. Lantas singa menyerang, memangsanya, lalu melahapnya dengan rakus sekali

Andai rusa tidak sering melihat ke belakang, nescaya kelajuan lariannya akan stabil dan sudah pasti singa tidak dapat membahamnya. Kalau lah rusa mengerti betul tahap kekuatannya ialah pada kelajuan ia berlaru, nescaya ia akan selamat dari cengkaman singa lapar



Banyak sungguh waktu yang sudah kita buang untuk melihat ke belakang sehingga kita pun akhirnya dimangsakan oleh kegagalan-kegagalan masa lalu. Seringkali ketakutan-ketakutan kita pada kegagalan membuat kita jatuh ke dalamnya. Seringkali kegagalan masa lalu membuat kita tidak percaya diri bahwa kita mampu menggapai kejayaan

Dan akhirnya ketakutan itu benar-benar membunuh kita. Lupakan apa yang ada dibelakang dan masa lalu, mari menatap ke hadapan, ada begitu banyak kesempatan dan peluang untuk meraih kejayaan 

Salam Ramadhan 1439 Hijrah
Kak Ngah Bawang Basuh Pinggan

Kak Ngah Bawang Basuh Pinggan

Anak-anak masuk umur 3, 4 , 5 tahun dan boleh nampak sedikit demi sedikit karakter yang terbentuk dalam dirinya sendiri. Mula memerhati dan menaakul sedikit sebanyak hal hal sekeliling dan paling penting mulut dah start potpetpotpet macam bertih jagung. Itulah telatah yang mencuit hati dan membuatkan kerinduan di kala berjauhan

Kalau hobi kakak baheja suka membaca dan eager dengan segala jenis buku terutamanya komik bergambar selain suka bereksperimen. Pantang tengok benda-benda yang mengujakan dalam rancangan tv kegemaran, tentu mahu di cubanya macam eksperimen bawang dan eksperimen pisang dia tu dulu lah

Kalau buku teks tentulah buku sains dan pendidikan seni yang selalu di beleknya untuk buat aktiviti. Tak sempat masuk tajuk cikgu ajar lagi dah nak cuba buat di rumah. Mangsanya tentulah kertas-kertas A4 kerja abuya. Makin cepat naww menipis kertas-kertas dalam kotak tu haa. Tak larat nak sembunyikan dah, mesti diorang jumpa jugak



Kalau kak ngah si naurah salsabeela ni pulak suka menolong. Tuu tengah basuh pinggan sambil membawang. Tak sedar laa tu abuya ambik gambar. Mulut pun kemain sekarang. Selain potpetpotpet, suka mengadu hal kakak yang suka buli dia tuu.. kihkih. Manja tak habis lagi ni 



cikgu whtasapp pasal kak ngah.. mesti teringat lagu yasin - salsabila yang abuya pasang kat dia hari tu. Pasang sekali je pun, ingatan kuat betul

Pulut Kuning Zarina Zainuddin Sedap Sangat

Pulut Kuning Zarina Zainuddin Sedap Sangat

Sibuknya (buat-buat sibuk) bulan ni. Baru nak masuk entri kedua april ni. Punyalah sibuk tu macam orang nak jadi calon wakil rakyat. Tahniah buat bakal-bakal wakil rakyat nanti. Saudara ada, senior ada, saing sohabat pun ada yang jadi calon. Semoga semuanya dipermudahkan

Tunaikanlah tanggungjawab dengan penuh amanah. Tiket YB bukanlah jalan singkat untuk kumpul harta dunia atau beli lembu guna duit rakyat dan kumpul kondo mewah di luar negara. Buat YB YB yang tidak lagi tercalon, jangan laa merajuk dan sentap sangat. Bagi can laa abuya pulak jadi pengganti. Abuya pun nak merasa juga naik kereta ada driver. Isi minyak tak pakai duit sendiri. Bil telefon boleh free free. Dalam dewan sepakat sokong usul naik gaji yb yb

Dalam kecoh nak pru14 ni, sempat juga meng-order pulut kuning zarina zainuddin. Ye lah, asyik terliur je tengok video pulut kuning dia tu dalam instagram. Bila dapat tahu ada ejen dari kuala terengganu yang nak ambil order, sepantas kilat lah aku whatsapp dia. 4 bekas sekali gus walaupun harga termasuk delivery tuu macam dua kali ganda kalau dibeli di kedai area rumah sini. Tapi dek kerana kuasa marketing  yang power, telah berjaya menambat hatiku ini untuk membeli. Apatah lagi aku dan pulut kuning memang tidak dapat dipisahkan.. kihkih


yaaa... tudiaaa



pulut pandan sambal bilis petai pun ada



Rasa? Secara jujurnya pulut memang sedap, perfect 10. Cukup lemak, santan dan rasa segala, lembut pulak tu. Lembut dia bukan melekit-lekit macam ada gam tu. Tapi lembut sempurna sebiji-biji beras pulutnya. Letak dalam peti semalaman, makan keesokan pagi pun masih sedap

Rendang tu ok lah dan masih boleh ditelan dan dihadam. Cuma ada rasa kurang 'kick' . Namun ia masih boleh diterima walaupun rendang mak tetap terbaik

Bagi yang nak order, boleh jenguk ig beliau dan alert dengan setiap pengumuman nama-nama ejen, waktu dan kawasan delivery seluruh negara

#Ini adalah blog peribadi

#Segala testimoni dan penulisan berkaitan produk SHAKLEE yang dikongsi & disebarluaskan infonya dilaman ini BUKAN bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit.

#Pembaca sangat digalakkan untuk mendapat nasihat dari pakar kesihatan dan perubatan. Allah jua Yang Maha Memberi Kesembuhan.
bahejabella © . Designed by MaisarahSidi.com