Tahun Baharu 2019 : Semestinya Traveloka Menjadi Pilihan

Tahun Baharu 2019 : Semestinya Traveloka Menjadi Pilihan

Teruja juga dengar kawan aku yang suka travel sana sini bercerita tadi, setiap tahun dia dan kawan-kawan akan ke Thailand untuk celebrate salah satu festival terbesar, iaitu perayaan Songkran. Perayaan Songkran ini adalah untuk menyambut Tahun Baru Thailand dan kalau kita tengok, setiap kali perayaan Songkran ni , akan ada adat penyimbahan air. Orang ramai merayau-rayau di jalanan dengan membawa baldi berisi air atau pistol air, atau berdiri di tepi jalan sambil memegang hos

Tahun Baharu 2019 : Semestinya Traveloka Menjadi Pilihan


Di setiap negara atau sesetengah tempat yang menyambut tahun baharu mempunyai budaya, adat dan tradisi tersendiri yang di lakukan sejak turun temurun. Budaya warisan nenek moyang yang mereka pelihara dan lakukan setiap kali menyambut tahun baharu. Percikan bunga api tu biasalah. Yang tersohor ialah street festival antaranya makan 12 biji buah anggur sambil menghitung detik tahun baharu di Spain, melempar tepung warna-warni di India dan festival Songkran di Thailand


Perayaan Songkran


Dorang akan simbah air ke arah orang lain. Adat menyimbah air ni asalnya merupakan cara memberi hormat kepada orang lain dengan menangkap air "bertuah" untuk membersihkan patung Buddha dan untuk memberi tuah kepada mereka sekeluarga. Bagi golongan muda pula, oleh sebab bulan April merupakan bulan terhangat di Thailand (suhunya boleh mencecah 40°C), perayaan ini dijadikan hari untuk berseronok dengan menyimbahkan air ke arah orang lain, sehingga timbulnya gejala
seperti berlawan air dan menyimbah air ke arah orang yang tengah drive.

Oleh sebab taknak terlepas untuk merasai sendiri pengalaman tu, diorang decide untuk pegi ke sana! Semestinya Traveloka menjadi pilihan.!! Web tersohor nak booking flight dan hotel. Murah serta senang untuk membuat perbandingan harga.. 




Semuanya, dihujung jari. Aplikasi ini menawarkan kepada pengguna lebih daripada 100,000 laluan penerbangan dan hotel di Asia Pasifik.. Tambah pulak, website dia yang super-duper easy untuk digunakan. 

Very user friendly. Kalau dulu kena bukak website syarikat-syarikat penerbangan untuk membuat perbandingan harga. Sekarang dengan Traveloka, korang hanya perlu buka satu laman web atau download apps je.

Time perayaan songkran tu, kebanyakan restoran dan kedai ditutup dan hanya pusat membeli-belah utama dibuka untuk perniagaan. Tips untuk korang kalau korang nak ikut berfestival, kenalah sediakan beg yang kalis air untuk simpan telefon dan dompet. 

Korang juga kena sediakan duit untuk beli pistol air semasa di sana dan makin besar pistol air, makin banyak air yang boleh diisi dalam pistol air tu. Besttt, rasa macam kembali ke zaman kanak-kanak lagi, katanya

Terdapat beberapa tempat yang mesti korang lawati sepanjang festival Songkran di Bangkok seperti Silom, Siam, Khao San, Dunia Tengah dan Central Chidlom. Terdapat kawasan penyimpanan air di kawasan-kawasan ini dan korang boleh mengisi semula pistol air secara percuma.. 

Walaupun korang berjalan, ada kemungkinan besar orang asing akan simbah air kat korang sesuka hati. Well, inilahSongkran dan inilah sebabnya beribu-ribu orang melawat Thailand semasa perayaan air ini. 

Di samping festival air, korang juga boleh menikmati masakan tempatan, membeli-belah dan cuba aktiviti budaya tempatan.  Bab makanan ni memang best la, pior punya orang Thai yang masak. So, jika korang tidak pernah ke Central Chidlom, ini adalah masa untuk check out pusat membeli-belah ni time perayaan Songkran.

Haa kalau korang nak tau, Central Chidlom ni ada menawarkan bengkel pencuci mulut Thai (korang boleh tunjukkan resit membeli-belah untuk penyertaan percuma!). Jadi, kepada sesiapa yang berminat untuk belajar memasak pencuci mulut Thai, korang bolehlah datang ke sini. Korang juga boleh berkunjung ke pameran seni dan budaya. 

Di situ, korang akan dapat mengetahui lebih banyak mengenai sejarah seni dan budaya Thailand. Time kat sana, kami juga tidak lepas peluang untuk mencuba makanan Khao Chae yang sesuai di makan pada musim panas. Ini adalah salah satu hidangan tradisional Thailand yang tak pernah kami try sebelum ini. Apa itu Khao Chae? "Khao" bermaksud "beras" dan "chae" bermaksud "untuk merendam" dan ia hanya bermaksud "beras yang direndam dalam air sejuk".

Sejarah Khao Chae kembali kepada pemerintahan Raja Rama II dan dianggap sebagai "masakan diraja" dan tidak tersedia untuk rakyat jelata. Namun pada hari ni, penduduk tempatan menyiapkan hidangan
ini semasa Festival Songkran sebagai sebahagian daripada ucapan terima kasih. 

Ini adalah sajian tradisional Thai asli yang mesti korang cuba! Korang yang nak pergi Thailand awal-awal tahun ni, jangan lupa main air kat festival songkran tu ya. Ia akan menjadi salah satu kenangan yang korang tidak akan lupa sampai bila-bila.

Selamat bercuti! Jangan lupa terjah web traveloka okay.
MyZakat@8 : Bayar Zakat Perniagaan Dapat Hadiah Menarik

MyZakat@8 : Bayar Zakat Perniagaan Dapat Hadiah Menarik


Erti hidup pada memberi. Saat kita memberi dengan kegembiraan, maka kegembiraan itu akan kembali menjadi milik kita, In sya Allah

Sejak kecil, aku dah biasa dengar mak bayar zakat perniagaan. Jumlahnya kedengaran bukan sedikit. Maklumlah orang berniaga. Kita terasa banyak, rugi dan sangat berat untuk tunaikan. Namun disaat kita terasa beban, saat itulah sebenarnya kita perlu rela hati membayarnya untuk mencuci segala harta. Tunaikan hak insan lain yang ada dalam hak kita, harta kita. Hakikatnya semua milik Allah. Hidup pun lebih berkat


MyZakat@8 : Bayar Zakat Perniagaan Dapat Hadiah Menarik


Percaya atau tidak, selepas memberi zakat dan menunaikan hak insan lain yang memerlukan itu, terasa bagai hilang bebanan berat di pundak kita yang selama ini bagai batu besar yang membelenggu. Percaya atau tidak saudara, jika kita tidak menunaikannya, pasti Allah juga akan menghilangkan harta tersebut dengan cara lain. Kalau pun takkan sempit harta, ia akan menyempitkan dada. Macam-macam la nanti masalah kehidupan berlaku

Kempen MyZakat@8  : Taksir, Tunai, Sempurna


Zakat perniagaan ialah zakat yang wajib dikeluarkan hasil daripada harta perniagaan yang melibatkan barangan atau perkhidmatan. Sama ada perniagaan berbentuk persendirian, perkongsian, koperasi, syarikat mahupun saham




Lembaga Zakat Selangor sedang mengadakan Kempen MyZakat@8. Taksir, Tunai, Sempurna. Sekaligus berpeluang untuk dapat hadiah sangat menarik berupa komputer riba, telefon, tablet serta saguhati yang lain. Taknak ke? Kempen ini sedang berlangsung dan berakhir pada 31 Disember 2018. Masih sempat ni nak join

In sya Allah, dengan menunaikan zakat , perniagaan anda makin berkembang maju dengan jayanya serta diberkati.  Kempen MyZakat@8 juga menyediakan khidmat taksiran zakat secara percuma


panduan taksiran zakat perniagaan


Syarat Penyertaan :

1)Semua bayaran Zakat Perniagaan di bawah RM50,000 layak menyertai kempen ini. 

2) Pemilihan pemenang akan dibuat melalui e-cabutan dan diaudit 

3) Pemenang akan dihubungi melalui telefon atau emel 

4) Hadiah layak dituntut dalam tempoh 2 bulan dari tarikh pemakluman


Isi penyertaan anda DI SINI :-



Sebarang penyertaan boleh hubungi whatsapp :

Afzalika : 011 2075 4557
Afzalika : 011 2075 4557
Afzalika : 011 2075 4557

atau laman web

https://www.zakatselangor.com.my/

Happy Birthday Kelima Sayang

Happy Birthday Kelima Sayang

Tanggal 16 Disember 2013, lahir seorang puteri. Jadi teman gaduh kakak sampai besar sekarang pun asyik kena buli. Masa kecil buaian baharu khas untuk kamu dibeli, besar 2 tahun takutkan pantai, menangis buih cecah kaki



Senang jaga, tak banyak kerenah, banyak keletah dan gelagat yang mencuit hati. Penting sekali ringan tulang tolong abuyanya ini. Deras masa berlalu pergi kalau boleh abuya nak ulangi semua kenangan lagi

Birthday kali ini request macam-macam, akalan tinggi pandai sekali. Tapi abuya bagi kek princess dah la sebiji. Okay. Request yang berbaki tu lain kali lah tunai kalau abuya ingat ok




Happy Birthday kak ngah salsabeela.. masih lagi puteri kecil abuya. Manja abuya, baby abuya selama lamanya ok sayang

VIVIX MURAH 10%

VIVIX MURAH 10%

Alhamdulillah. Shaklee buat promosi baharu yang mampu menggegarkan tulang rusuk buat sesiapa yang telah lama menunggu vivix jatuh harga sejak sekian lama. Vivix sekarang memang dah murah sejak era gst dihapuskan. SST datang pun tidak menjejaskan harga. Vivix telah lama kembali kepada harga asal sebelum gst bermula. Tidak lagi mencecah RM 400 lebih jika anda ialah sebahagian ahlinya

VIVIX MURAH 10%





Ada 3 set nutrisi yang anda boleh dapat dengan harga murah giler daripada biasa. Diskaun 10% tau!


1 - Family Wellness Set

Harga untuk set kesihatan sekeluarga ini satu set kebiasaannya RM 741.00. Kini dengan promo diskaun 10% , ia jatuh menjunam menjadi RM 666.90. Percuma pill box lagi


2 - Vivix 2 botol




Vivix ni lah yang sangat aku berkenan sebab memang aku penggemar vivix. Bertuah sungguh orang baru kalau beli sekarang time promo ni. Rugi lahh kamu orang kalau tak beli sekarang. Harga normal untuk 2 biasa RM 760.00 sekarang dah jadi RM 684.00. Siap dapat cooler bag yang stailo gitu


3 - Skincare YOUTH - starter set



Set ke tiga tengah promo kaww kaww pulak skincare YOUTH starter set yang tengah trending sekarang seantero Malaya. Ada cleanser, moisturizer, toner dan cream. Jika nak dapatkannya pada musim biasa boleh cecah nilai SKII, kini anda mampu milikinya dengan hanya RM 612.00 sahaja. Percuma cermin mekap. Syok kan.. haha

Pilih salah satu set yang berkenan di hati, secara automatik anda layak mendapat KEAHLIAN PERCUMA. Bukan itu sahaja, anda juga layak mula mendapat bonus atau cash back duit pada bulan berikutnya. Syok kan!


TESTIMONI VIVIX


Macam mana lah rakyat Malaysia tak gilakan vivix dan selalu termimpi-mimpi vivix. Baca sajalah respon sebahagian mereka. Alhamdulillah...


GOUT


MEROKOK


BACAAN GULA TURUN


SLIP DISC


IKHTIAR HAMIL



salah satu feedback cuatomer saya.. mak beliau yang ada darah tinggi dan kencing manis sangat berpuas hati dengan vivix. Alhamdulillah


ORDER VIVIX

013 976 1627
013 976 1627
013 976 1627
Shaklee Terengganu
Pos Serata Negara

Allah jua Maha Memberi Kesembuhan









CARA TURUNKAN BACAAN GULA DALAM DARAH

CARA TURUNKAN BACAAN GULA DALAM DARAH


Memahami Apakah Maksud Paras Glukos Darah

Gula (glukosa) dalam darah diperolehi dari sumber makanan bagi membekalkan tenaga kepada badan dan otak. Walaubagaimana paras gula (glukosa) dalam darah boleh menjadi terlalu rendah atau terlalu tinggi akibat dari kegagalan badan megimbangi kitaran gula dalam badan.. Sumber : Portal MyHealth


CARA TURUNKAN BACAAN GULA DALAM DARAH

Kebanyakan nasihat doktor antara yang selalu menjadi point utama ialah bersenam dan menjaga pemakanan. 

Menurut Doktor Zubaidi ( aku suka baca artikel beliau sebab disamping dapat ilmu kesihatan yang banyak, beliau juga pro suplimen dan ikhtiar melalui herba. Paling penting beliau bukan dalam kalangan doktor viral yang angkuh)

Terdapat tiga kumpulan makanan untuk pesakit diabetes iaitu makanan perlu dielakkan, makanan perlu dihadkan serta makanan yang bebas dimakan.


1. Makanan yang perlu ­dielakkan:


Makanan yang mengandungi karbohidrat berproses yang akan menghasilkan gula ringkas dengan cepat seperti nasi putih, gula putih, biskut, cookies dan roti putih. Banyak makanan yang diproses dan dibungkus mengandungi "gula tersembunyi". 

 Ia dilabelkan sebagai maltosa, sukrosa dan fruktosa yang mungkin terdapat dalam sos, kicap, buah-buahan yang dikeringkan. ..


Makanan atau minuman yang manis selalunya mengandungi gula ­ringkas (dan akan meningkatkan tahap gula di dalam darah ­dengan kadar cepat)

Ini termasuk minuman yang menggunakan susu pekat manis, buah-buahan dalam tin, minuman ringan, jem dan semua makanan bersalut gula.


2. Makanan yang perlu ­dihadkan


Makanan mengandungi karbohidrat kompleks boleh diambil dalam jumlah sederhana kerana ia akan diserap perlahan-lahan dan dengan ini tidak menyebabkan peningkatan paras gula dalam darah secara mendadak. 

Oleh itu, pengambilan makanan dalam kumpulan ini harus diagihkan sepanjang hari, bukannya dimakan sekali gus dengan banyak.

Antaranya nasi perang dan nasi dari beras rebus, bijirin, kekacang, susu segar, pasta dari sayur-sayuran, ubi-ubian, buah-buahan dan sayuran berkanji seperti labu, jagung dan serbuk coklat.


3. Makanan boleh dimakan


Ini termasuk air kosong, air mineral, kopi/teh (tanpa gula), air barli (tanpa gula), jus limau nipis (tanpa gula), sayur-sayuran, ulam-ulaman, sup daging dan tulang (yang kurang lemak). 

Pengambilan banyak serat dalam makanan sangat baik kerana ia melambatkan penyerapan gula ke dalam darah. 

Serat pula boleh didapati dalam bentuk larut (yang larut dalam air) dan serat tidak larut (tidak dapat dihadam sistem pencernaan namun membantu mengelakkan sembelit).

Serat tidak larut digalakkan untuk diambil untuk mengurangkan berat badan kerana mencepatkan rasa kenyang dan melambatkan rasa lapar. Pengambilan serat larut pula membantu melambatkan penyerapan gula dan kolesterol ke dalam aliran darah.

Contoh makanan mengandungi serat termasuk sayur-sayuran, ulam-ulaman, buah-buahan, kekacang, bijirin, jagung dan pasta. 

Selain menjaga pemakanan, pesakit kencing manis juga digalakkan melakukan senaman ringan setiap hari seperti berjalan kaki, turun naik tangga atau berkebun.


VIVIX BANTU TURUNKAN BACAAN GULA DALAM DARAH

Antara ikhtiar untuk menurunkan bacaan gula dalam darah juga ialah dengan mengamalkan vivix. Lihat saja respon rakyat Malaysia, pengguna vivix yang sungguh gembira setelah mengamalkan vivix









BAGAIMANA VIVIX BANTU TURUNKAN BACAAN GULA

Bahan utama dalam vivix ialah anggur muscadine. Anggur tahan lasak, berkukit kasar dan bersaiz sebesar bola golf. Sebiji sahaja sudah mencecah harga RM 100 lebih. Itupun pada 5 tahun yang lalu tanpa gst atau sst. Anggur muscadine mempunyai kadar resveratrol 6x lebih tinggi berbanding anggur merah

Dari segi pembuatan Vivix, Shaklee menggunakan keseluruhan buah anggur; kulit, isi dan bijinya kerana:

- Anti oksidan dan phytonutrients yang tinggi dalam kulit anggur

- Kandungan resveratrol yang tinggi di dalam biji anggur

- Isinya juga mengandungi nutrien yang sangat berguna

Resveratrol inilah yang membantu menurukan bacaan gula dalam darah dengan cara :-

1 - Meningkatkan sensitiviti tubuh terhadap hormon insulin

2 - Membantu keseimbangan glukosa dalam darah

3 - Membantu mengurangkan rintangan insulin

4 - Membantu membaiki rembesan insulin. 


anggur muscadine

anggur muscadine


ORDER VIVIX?

013 976 1627
013 976 1627
013 976 1627


PROMO VIVIX MURAH 10% BERMULA SEKARANG SEHINGGA FEBRUARI 2019

BACA SINI : -> VIVIX MURAH 10%





 Di Mana Lebihnya Perpisahan.. Sehingga Banyak Airmata Gugur Kerananya

Di Mana Lebihnya Perpisahan.. Sehingga Banyak Airmata Gugur Kerananya

Malam ini aku ingin petik sebahagian tulisan panjang seorang sahabat lama zaman belajar ketika semua ahli bait (housemates) akan meninggalkan rumah sewa dek kerana tamat belajar dan akan pulang ke Malaysia... Sahabat yang satu ni digelar sang pujangga dalam kalangan kami....


Perpisahan. Apa yang istimewanya perpisahan ini sampaikan terlalu banyak orang bercakap tentangnya? Di mana lebihnya perpisahan.. sehingga banyak airmata gugur kerananya.

Bukankah pertama kali kita dipertemukan oleh Allah Taala kita telah tahu kita akan berpisah?bahkan sebelum bertemu lagi kita sudah tahu.

Siapa orang yang paling kita sayang dan cinta? Senaraikan nama-nama mereka dalam satu folder dalam telefon kita. Kemudian tunggu berapa ketika, nama-nama itu kita sendiri akan padamkan dari telefon kita. Lama kelamaan hati kita tak akan berfikir lagi tentangnya.

Nanti, bila kita kembali seorang,membelek kenangan yang terukir dimana-mana. Di kertas bergaris,kertas berwarna, dan sebagainya. cuba kenangkan akan air mata yang kita tumpahkan dahulu dan ketika ini. Apa kesannya untuk perjalanan hidup kita. Dunia dan akhirat. Sedikit sekali. Mungkin tiada.

Di dunia, air bersifat lembut dan menyenangkan. Bila ia mengena tubuh kita saat kita bangun dari lena dan bersuci ternyata ia melegakan. Tubuh kita jadi segar, hati jadi bersemangat untuk memulakan hidup yang baru.

Di dunia juga, bila kita diuji dengan kesedihan, kita seperti seorang yang terjaga dari tidur. Tubuh kita tak bermaya. Semangat kita pudar. Terkadang airmata menyegarkan kita. Bila kita menangis, kita melepaskan sesuatu yang terpendam tanpa perlu mengadu pada orang ketiga. Walau hakikatnya sentiasa ada pihak yang ketiga yang memerhati dan mengerti

Di dunia, air bersifat lembut dan menyenangkan... Bila ia mengena tubuh kita saat kita bangun dari lena dan bersuci ternyata ia melegakan. Tubuh kita jadi segar, hati jadi bersemangat untuk memulakan hidup yang baharu

Di dunia juga, bila kita diuji dengan kesedihan, kita seperti seorang yang terjaga dari tidur. Tubuh kita tak bermaya. Semangat kita pudar. Terkadang airmata menyegarkan kita. Bila kita menangis, kita melepaskan sesuatu yang terpendam tanpa perlu mengadu pada orang lain.

Ada orang mengambil semangat dari airmata. Ia adalah fitrah dan bukan memalukan.

Tidakkah Nabi mengalirkan air mata ketika kematian anak, isteri dan bapa saudara Baginda? 

Haihhh...

Sejak minggu lepas  banyak benar berita perpisahan teman-teman akrab akan keluar kawasan kerana pertukaran yang dipohon telah lulus... terkesan sungguh aku walaupun sepatutnya aku perlu gembira dengan kegembiraan mereka.... 

Bukan mudah aku nak terima berita sebegitu. Jika satu berita sahaja sudah menjentik hati sentimental aku, inikan pula sampai 4-5 pengkhabaran sekaligus.. 

aduhhh

SYOKNYA  MELANCONG KE BALI DENGAN PAKEJ KOMBO TRAVELOKA

SYOKNYA MELANCONG KE BALI DENGAN PAKEJ KOMBO TRAVELOKA

Dalam hidup ni, antara tempat impian yang aku nak jejak tentulah Maldieves dan Bali. Aku pernah lah jugak bersama family trip menjejaki kaki ke Indonesia tu. Bawak budak-budak naik kapal terbang walaupun diorang kecik lagi masa tu, mungkin diorang tak dapat recall. Alaa.. tempat biasa yang kau orang pernah pergi jugak rasanya, Bukit Tinggi, Padang. First time jugak lah minum air jus alpukat (avocado) sebelum ia tular di Malaysia. Hari-hari pun memang makan nasi padang. Nasi padang original gitu asli dari Padang.

Katanya disana syurga kain sulam semasa bisnes kain sulam trending dan viral satu ketika dulu. Dapatlah juga memborong ratusan kain pasang sulam untuk dijual kat Malaysia ni, Alhamdulillah. 


SYOKNYA  MELANCONG KE BALI DENGAN PAKEJ KOMBO TRAVELOKA


Bali? Wahh.. siapa jer yang tak kenal atau tak pernah dengar destinasi popular Bali ni kan. Kepulauan yang cantik terletak antara Pulau Jawa dan Pulau Lombok tuu.. Bukan saja pulau cantik dan popular, malah Bali juga dikenali dan diiktiraf sebagai destinasi pelancongan untuk warisan budaya yang unik di dunia.. Bukan sedikit jutawan dan orang orang kaya yang membeli dan memiliki penempatan di Bali sebagai aset, pelaburan dan properties. Yang aku pernah dengar, Rossa si ayat-ayat cinta tu lah. Syok kan, kalau stress sikit jer, boleh naik flight pergi Bali duduk resort sendiri, pergi balik hari pun takpe.. hehe


SYOKNYA  MELANCONG KE BALI DENGAN PAKEJ KOMBO TRAVELOKA
PULAU BALI


BALI TOUR PACKAGES


Kali ni, ada offer menarik la pulak melancong ke Bali. Bergegar-gegar tulang rusuk abuya bila tengok tawaran murah lagi berbaloi baloi BALI TOUR PACKAGES ni. Seolah-olah sekarang ni nak packing beg dan malam ni jugak nak terbang ke sana



Pakej kombo traveloka musim ini boleh tempah tiket flight dan hotel dalam satu masa. Tak perlu lagi book asing-asing. Berdua lebih baik gitu. Lebih jimat dah murah amat

CARA BOOKING PAKEJ KOMBO TRAVELOKA


Traveloka sememangnya mesra pengguna. Mana mau cari kan web travel sebegini. Tak susah pun nak booking

1. Buka web traveloka www.traveloka.com ataupun aplikasi traveloka. Yang tak download lagi tu sila lah download sekarang ok


2. Tulis destinasi travel, tarikh dan tempoh penginapan yang kita plan. Nanti akan keluar ratusan senarai flight dan hotel yang kita boleh pilih. Kemudian, pilih saje lah

3. Kalau nak ubah dan susun semula kombinasi yang ditawarkan mengikut citarasa sendiri, klik Change Room dan Change Flight . Boleh padankan mengikut kehendak korang sendiri ok.

4. Buat semakan terlebih dahulu sebelum continue to booking. Pastikan semua maklumat betul. Double check, ok

5. Dah puas hati dengan pilihan kombo, proceed saja untuk booking. Buat payment macam biasa mengikut bank online kegemaran masing-masing

6. Tunggu traveloka hantar e-tiket melalui emeil kita dalam masa 60 minit

7. Terbang ke Bali dengan gembira dan bahagia

Senang je kan? Mudah, jimat, murah dan berbaloi. Tunggu apa lagi. Jom laa pakat pergi Bali. Asyik tengok orang je pergi kan. Ni cuti sekolah dah nak start.. mesti ramai plan nak melancong ke Bali ni.. jadikan weekend getaway pun boleh.. aaajommm!

Kata orang, Bali ialah percutian yang sempurna walaupun padat dengan pelancong. Pulau cinta ini penuh dengan pemandangan indah dan seni binaan unik kuil-kuil zaman kuno. Safari pun ada, mesti anak-anak aku suka sangat. Tak sabar sungguh aku nak book tiket flight dan hotel, pakej kombo murah tu.

Pantai Suluban, Uluwatu Surf Villas,  Hot Spring Volcano, Seminyak, Air terjun Aling Aling antara sekalian banyak daya tarikan di Pulau Bali. Pantai? toksah cakaplah, memang lawa-lawa belaka



kenangan kakak baheja sewaktu mengunjugi  Istana Pagaruyung, 
Bukit Tinggi, Indonesia

Ke Bali kah kita kali ni yer kakak?



BOLEH BAGI HARGA KAWAN-KAWAN DAN ADIK BERADIK TAK?

BOLEH BAGI HARGA KAWAN-KAWAN DAN ADIK BERADIK TAK?


Bang, bagi harga kawan-kawan dah laa..

- Owhh boleh, tapi harga kawan-kawan memang lain sikit dia punya harga. Kalau harga harga runcit tu rm 57.50 sebotol, dia selalunya akan bayar je rm 60.00

Harga adik beradik boleh bagi berapa encik ?

- Harga adik beradik lagi dahsyat kalau kau nak tahu. Harga barang rm 57.50, dia sanggup je beli dua botol, bayar rm 130.00, keep the change. Siap pesan suruh bagi baki bayaran tu untuk belanja anak-anak

Harga kasih sayang ?

- Harga kasih sayang pun sama lah. Kadang- kadang orang nak bank in kat cdm, note 5 ringgit tak lepas masuk. Dia bayar lebih rm 70.00 kaa, kita nak pulangkan lebihan melalui transfer online.. dia kata tak payah.. tolong masuk tabung masjid ajerr lah katanya



Sekarang, awak nak bayar harga mana sekarang?

Abuya nasihatkan awak beli harga runcit ajer lah berbanding harga kawan-kawan, adik beradik ataupun kasih sayang yang awak pinta

Support la member berniaga saudara, tak jadi kaya raya lagi pun dia kalau kau beli 2-3 items bayar ikut harga runcit tu dengan dia, ok

Apa yang kawan jual, beli lah. Support bisnes member-member, saing sobat

Ini tak, rela beli dari orang yang tak kenal walaupun barang sama. Malah tak suka kalau kawan dapat untung.

Kau tahu, kau beli barang kawan kau jual kau dapat dua pahala.

Pertama, kau gembirakan dia.

Kedua, mengukuhkan persahabatan.

WRAP TELUR SARDIN

WRAP TELUR SARDIN

Ehhem... selepas viral satu Malaya ni roti telur sardin sheila rusly tu, abuya improvisasi la siket skill dia tu haa

Oleh kerana bancuhan sardin telur masih berbaki yang di simpan dalam peti, roti pulak dah habis, perut pulak tengah lapar, abuya tukar je bahan utama - roti tu dengan wrap. Alaa wrap massimo tu je

Celup dalam adunan sardin telur dan goreng atas non stick pan. Rasa lebih kenyang dan tentunya sedap lagi menyelerakan hasil air tangan abuya




Dicicah pulak dengan kari ayam tokma. Ish ish ish... banjir gitu. Sesuai untuk juadah hari deepavali ini. Hujan renyai-renyai kat luar pun seakan bersetuju
ROTI TELUR SARDIN SHEILA RUSLY

ROTI TELUR SARDIN SHEILA RUSLY

Seriously mula-mula nampak resipi yang sangat mudah roti telur sardin ni kat instagram sheila rusly. Kau tahu la presentation dan plating si sheila rusly setiap kali dia masak apa pun dan buat video. Memang membangkitkan selera betul!

Selepas dia buat roti telur sardin tu, aku tengok makin ramai yang turut buat roti telur sardin. Tayang kat fb dan ig. 

Methodnya sama sahaja dengan roti celup telur tu cuma tambah sardin ajelah. Alaa senang sangat. Semua orang pun boleh buat. Ikut sheila dia masukkan cili flakes tapi aku tak buat lah takut pedas, budak-budak tak boleh makan


1. Sardin dihancurkan, kuah tomato tu ambil sedikit sahaja, tak mau kuah tu banyak sangat. Tumbuk bawang putih, bawang merah. Perah limau sedikit

2. Telur. Pukul macam nak buat telur dadar. Kemudian, masukkan dalam adunan sardin tadi



3. Celupkan roti ke dalam adunan sardin telur tadi. Dan goreng la atas kuali ajaib tu. Aku letak minyak zaitun sikit



4. Dah siap untuk ditelan dengan rakusnya



Selamat Menjamu Selera

Ketuk ketukkk... Ramadhan... Alhamdulillah.... ehhhh



JANGAN MARAH DAN BAGIMU SYURGA

JANGAN MARAH DAN BAGIMU SYURGA


Seekor ular memasuki gudang tempat kerja seorang tukang kayu di malam hari. Kebiasaan si tukang kayu adalah membiarkan sebahagian peralatan kerjanya berselerakan dan tidak merapikannya.

Ketika seekor ular itu masuk ke gudang si tukang kayu, secara kebetulan ia merayap diatas gergaji. Tajamnya gergaji menyebabkan perut ular terluka. Ular beranggapan gergaji itu menyerangnya,ular itu pun membalas dengan mematuk gergaji itu berkali-kali.




Serangan yang bertubi-tubi menyebabkan luka parah di bahagian mulutnya,marah dan putus asa,ular berusaha mengerahkan kemampuan terakhirnya untuk mengalahkan musuhnya. 

Ular pun lalu membelit kuat gergaji itu, belitan yang menyebabkan tubuhnya terluka parah akhirnya membuatkan si ular itu mati binasa. Di pagi hari si tukang kayu menemukan bangkai ular tersebut di sebelah gergaji kesayangannya.

Sahabat...

Kadangkala di saat marah, kita ingin melukai orang lain tetapi setelah semua berlalu, kita baru menyedari bahawa yang terluka sebenarnya adalah diri kita sendiri




Banyak perkataan yang terucap dan tindakan yang dilakukan saat amarah menguasai, sebanyak itu pula kita melukai diri kita sendiri.

Ketahuilah dendam benci, curiga, fikiran negatif dan apapun itu, sebenarnya bagaikan ular yang membelit gergaji. Telah ribuan kali muncul dalam pikiran kita yang menusuk dan membakar hati kita sendiri.

Latihlah setiap saat untuk mengampuni, memaafkan dengan tulus, mampu dengan cepat melepaskan dan membuang sampah pengotor hati dan fikiran kita sendiri.

:

nasihat yang terkesan untuk abuya yang pemarah ini... kihkih

PROTEIN  UNTUK AHLI GYM

PROTEIN UNTUK AHLI GYM

Alhamdulillah, bertambah tambah penggemar protein untuk ahli gym, Cinch Shake selepas masing-masing terutamanya ahli gym berpuas hati dan merasakan kesan baik selepas ambil protein ni. Bukan sahaja sedap lagi menyelerakan, boleh bantu jaga otot sekali

3 PERISA CINCH SHAKE - VANILA, LATTE DAN COKLAT

3 PERISA CINCH SHAKE - 
VANILA, LATTE DAN COKLAT


CINCH SHAKE ialah Campuran Proprietari Protein dengan Leusina. Cinch Shake memberi jawapan segera dan sihat kepada persoalan “Apa yang harus di makan untuk sarapan pagi?” atau “Apa yang harus di makan untuk makan tengah hari?” atau protein apa yang sesuai untuk main gym


PROTEIN UNTUK AHLI GYM


Cinch Shake merupakan minuman yang sungguh lazat dan berkhasiat untuk membantu anda memelihara otot penting serta membuat anda sentiasa berasa kenyang dan puas

Rasa seakan pemanis mulut dengan khasiat penuh satu hidangan. Cinch Shake mengandungi 24gram protein dalam setiap hidangan bagi rasa puas dan kenyang teramat

Kandungan serat yang tinggi, 6 gram dalam setiap sajian memberi 35% atau lebih nilai harian bagi 21 jenis vitamin dan mineral penting

FUNGSI PENTING CINCH SHAKE UNTUK AHLI GYM YANG BERBEZA DENGAN PROTEIN LAIN


- memberi tenaga dan mengawal gula kerana cinch shake ni bebas laktosa

- Ia diperkaya dengan mineral dan vitamin untuk menyokong fungsi badan semasa workout

- Rendah glisemik, makna katanya orang yang mengidap diabetes pun boleh ambil cinch shake

- Paling penting, ia semulajadi kerana cinch shake ialah NON-GMO Soy (soya yang diproses tanpa diubah genetiknya). Bahaya kan soya yang diubah genetik ni berkemungkinan menyebabkan risiko kanser

- mengekalkan jisim otot dan menggalakkan pertumbuhan otot baharu

- cinch shake diperkaya dengan leucine, otot yang kaya dengan leucine membantu mengurangakan risiko kecederaan dan mudah pulih dari kecederaan otot

- Lebih murah berbanding Protein Whey



TESTIMONI TERBAHARU CINCH SHAKE

Ni antara respon terkini pengguna setia Cinch Shake


pelanggan setia dulu kini dan selamanya bang ben kita



Buat smoothie cinch pun boleh



ORDER CINCH SHAKE??

SHAKLEE TERENGGANU
013 976 1627
013 976 1627
013 976 1627




KAYU KHAMAT GERGASI VIRAL

KAYU KHAMAT GERGASI VIRAL

Alhamdulillah, akhirnya dapat merasa kayu khamat gergasi yang viral dijual di Kuala Berang, Hulu Terengganu tu. Mujurlah ada saing yang baik hati tolong hantarkan kat abuya. Abuya tengok dia sedang bersarapan dalam fb, terus abuya order. Ingatkan main-main jer. Sampai ke sekolah kita dia tolong hantarkan. Terima kasihlah saing. 


KAYU KHAMAT GERGASI VIRAL


Tuu baru namanya saing. Membantu menghilangkan rasa kempunan saingnya yang lain.. lain kali tayang lah lagi dalam fb tu.. boleh aku order lagi.. haha. Kita mana boleh tengok makanan viral nih, mesti lah nak rasa




Apa istimewanya roti kayu khamat gergasi yang viral ni. Kelainannya tentulah pada saiz yang lebih besar dari kayu khamat biasa. Isi lebih padat dan dicicah dengan kuah. Boleh pilih nak cicah dengan kuah apa. Yang saing aku hantar tu kuah gulai ayam. Sedap

Katanya resipi tradisi turun temurun keluarga. Tak boleh main-main tulis resipi yang satu ni sebab is berbeza dengan kayu khamat biasa. Pendapatan diorang meniaga kayu khamat gergasi ni khabarnya mencecah puluhan ribu ringgit sebulan. Siapa sangka kan? Hanya menjual kayu khamat sahaja. Sebab tuu la tv9 pergi terjah tu sampai ke Hulu Terengganu semata mata nak dapatkan kayu khamat ni. Korang tak nak datang Ganu ke? 

Lokasi Kayu Khamat Gergasi Viral


Yang nak datang cuba kayu khamat gergasi ni boleh datang ke Kampung Buloh, Kuala Berang. Sebelah memorial Batu Bersurat




Selamat Datang Ke Terengganu

Ganu Henelang

MASYA ALLAH! RAHSIA WANY HASRITA DAN JIHAN MUSE TERBONGKAR

MASYA ALLAH! RAHSIA WANY HASRITA DAN JIHAN MUSE TERBONGKAR


Siapa je yang tak kenal dengan bintang terpopular si wany hasrita ohh angin ni kan. Kini rahsia beliau dah terbongkar seantero Malaya. Rupa-rupanya selama ni amal makan vitamin c plus dari shaklee. Patutlah kulit cantik. Patutlah menang paling popular.. haha




Si Jihan Muse pun sama, bukan setakat makan vitamin c shaklee, kalsium untuk kesihatan tulang ostematrix dan minyak ikan terbaik omega pun menjadi amalan harian dia. Patutlah dah banyak berubah sejak zaman raja lawak.. kihkih. Korang patut tiru Jihan ni okay


KEISTIMEWAAN VITA C PLUS BERBANDING YANG LAIN


Tahukah anda, Sustained Release Vita-C Plus adalah produk semula jadi yang diperolehi daripada ekstrak jagung yang sesuai untuk mereka yang mempunyai perut sensitif.

Ia mempunyai sistem pelepasan berperingkat (itulah maksud sustained release) yang melepaskan 500mg vitamin C dalam masa lima jam untuk meningkatkan penggunaan vitamin C dan mengurang pembaziran. Ini bersamaan dengan pengambilan satu setengah biji oren setiap jam selama lima jam.

Diperkayakan dengan 120mg bioflavonoid sitrus yang bertindak secara sinergi dengan vitamin C, untuk meningkatkan lagi keberkesanannya


Tok Ram pun dah start amal vitamin shaklee. Tahniah kepada sid yang berjaya melamar Tok Ram


5 SEBAB VITAMIN C INI PILIHAN TERBAIK


Tahukah anda lagi... apa perbezaan vitamin c shaklee dengan vitamin c lain yang berada di pasaran?


1. Vitamin C Shaklee BUKAN vitamin sintetik


Semua suplemen jenama Shaklee adalah berasaskan bahan semulajadi.

Tahukah anda bahawa Vitamin C sintetik mempunyai kesan antioksidan dan pro-oksidan dalam masa yang sama? Bermakna walaupun ia menghapuskan radikal bebas dalam tubuh, pada masa yang sama ia juga menghasilkan radikal bebas.


2. Vitamin C Shaklee bersifat 'Sustained Release'


Bagi setiap biji Vitamin C Shaklee (500mg) yang anda ambil, anda akan mendapat manfaatnya secara berterusan selama 5 jam.

Ini adalah kerana, Vitamin C nya dilepaskan secara berkala iaitu sebanyak 100mg bagi setiap 1 jam. Bermakna anda akan mendapat manfaatnya selama 5 jam tanpa henti.


3. 1 tablet Vitamin C Shaklee (500mg) bersamaan dengan 7 setengah biji oren!


Secara logiknya manusia tidak akan mampu untuk makan 7 setengah biji buah oren setiap hari seumur hidup tapi dengan mengamalkan sebiji vitamin C Shaklee setiap hari anda mampu mendapatnya


4. Vitamin C Shaklee mempunyai bioflavonoids


Vitamin C sintetik tidak mempunyai bioflavonoids. Ianya cuma semata-mata asid askorbik sahaja. Bermakna ia tidak mampu bertindak seperti vitamin C yang sebenar. Bioflavonoids adalah pigmen tumbuhan-tumbuhan yang dijumpai banyak di dalam buah-buahan sitrus.

Ia membantu dalam penyerapan vitamin C sepenuhnya dan memelihara vitamin C itu sendiri daripada oksidasi. Dan ya, Vitamin C Shaklee ada bioflavonoids


5. Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan



ORDER VITA C PLUS?

013 976 1627
013 976 1627
013 976 1617


#Ini adalah blog peribadi

#Segala testimoni dan penulisan berkaitan produk SHAKLEE yang dikongsi & disebarluaskan infonya dilaman ini BUKAN bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit.

#Pembaca sangat digalakkan untuk mendapat nasihat dari pakar kesihatan dan perubatan. Allah jua Yang Maha Memberi Kesembuhan.
bahejabella © . Designed by MaisarahSidi.com