CARA ATASI MIGRAIN

CARA ATASI MIGRAIN


Sering sakit kepala atau migrain? Sakit rasa macam nak hantuk kepala di dinding. Migrain yang teruk ini kadang-kadang menggangu solat, sukar untuk sujud atau selalu pegang dan picit-picit dahi,hidung sepanjang masa. Berikut adalah beberapa tips untuk kurangkan sakit kepala secara alami tanpa Pain Killer atau panadol

CARA ATASI MIGRAIN


1. Ketahui punca anda sakit kepala - mungkin kerana anda stress, terdedah kepada cuaca yang sangat panas, atau mungkin anda kurang minum air. Maka, anda perlu elakkan punca-punca tersebut. 

2. Urut perlahan kepala dan muka untuk mengurankan tekanan dan ia meningkatkan aliran darah. 

3. Berehatlah. Mungkin anda kurang rehat. Berbaring, pakai pakaian yang longgar. Pastikan suhu bilik nyaman. Tutup lampu supaya mata anda dapat berehat sepenuhnya. 

4. Basahkan tuala dengan air sejuk dan letak di kepala 10-20 minit. 

5. Mandi untuk turunkan suhu. Petua orang lama - masukkan limau kasturi dan ramas kemudian basahkan kepala. Ia akan menyejukkan kepala. 

6. Minum air kosong 8-12 gelas sehari. 

7. Elak terdedah secara terus dari cahaya matahari - gunalah payung dan cermin mata hitam untuk pelindungan panas mentari. 

8. Jika anda ada masalah rabun - mungkin power mata dah naik. Berjumpalah doktor mata untuk pemeriksaan mata. 

9. Amalkan Supplement Bcompleks dan Ostematrix

CARA ATASI MIGRAIN


Magnesium berupaya mengurangkan sakit kepala atau migrain, Ostematrix juga membantu tidur dengan lena dan tenang

B- Complex berfungsi menstabilkan hormon dalam badan , juga mengurankan tekanan atau stress. Vitamin B2 dan B6 terbukti mampu mengurangkan masalah sakit kepala,




Kedua-dua supplemen ini mdmbantu mengatasi migrain dan mengelak daripada berlakunya berulang terlalu kerap


Bukan Tak Boleh Tanya Bila Nak Kahwin

Bukan Tak Boleh Tanya Bila Nak Kahwin

Macam biasalah kalau sanak saudara, sahabat handai bila jarang-jarang berjumpa, apabila bertemu sesekali terutamanya di hari raya, macam-macam soalan diajukan

Orang bujang marah sangat kalau asyik di tanya bila nak kahwin, yang dah kahwin kena soal bila nak beranak, yang dah beranak soalannya bila nak tambah lagi. Sebenarnya tak ada masalah pun soalan tu, apatah lagi kalau kena dengan gaya dan lenggok bahasa. Kan, orang Melayu yang kaya dengan adab sopan. Tak perlu cepat sentap walaupun sesekali terasa peritnya

Ya, makcik pakcik (bawang) tu semua mungkin hanya nak memulakan perbualan, cuma bagi orang yang selalu disoal sebegitu rupa mungkin dah bosan gamaknya. Kat bandar, kat tempat kerja, dengan kawan-kawan dah la asyik kena perli soalan tu. Balik kampung pulak , terkena lagi dengan soalan sama. Muak!

Semalam ada kawan bercerita dia kena perli. Sebenarnya, orang muda bukannya tak boleh terima soalan sensitif menjentik jiwa. Orang muda bukanlah hati tisu sangat atau kuat sentap. Kita semua pun tahu gerunnya soalan Munkar Nakir di alam barzakh, aku dan engkau sama jer, gerun belaka. Tak boleh laa nak buat perbandingan soalan kubur yang dahsyat itu dengan soalan sensitif di aidilfitri



Kok ye pun nak mulakan perbualan dan kemesraan, agak-agak laa kan... kalau betul-betul rapat tak apa jugak, ini jumpa dah sekali setahun, tetiba soalan subur ke tak? Jenis soalan pun dah motif sangat. Dengan tone dan body language yang menyakitkan hati... siapa yang tak marah, kann. Kena fikir juga perasaan orang di tanya tu


tanya laa lagi banyak-banyak soalan sama, jadi macam ni kanggg baru tahuu

Waktu Solat Sunat Hari Raya 2018

Waktu Solat Sunat Hari Raya 2018

Aidilfitri bakal menjelma lagi. Walaupun pesta ibadah masih perlu diteruskan, persiapan menyambut Syawal rata ratanya dah pun mula dilakukan sedikit demi sedikit

Solat sunat hari raya ialah sunat muakkad iaitu yang sangat dituntut oleh Syarak untuk melakukannya. Lagipun ia cuma dua kali setahun je. Rugi la kalau terlepas

Waktu Solat Sunat Hari Raya 2018


Untuk seluruh negeri Terengganu, waktu solat sunat aidilfitri 1439 Hijrah / 2018 telah ditetapkan pada jam 8.15 pagi. Rasanya untuk negeri-negeri lain juga, waktu solat sunat hari raya kebiasaanya tak jauh beza, antara 8.15 pagi - 8.30 pagi


Waktu Solat Sunat Hari Raya 2018
waktu solat sunat hari raya 2018


Menu Berbuka Puasa Di Kampung

Menu Berbuka Puasa Di Kampung

Tengah masak ke tu semua? Masak apa. Kalau tak ada idea nak masak boleh ambik juadah ni ha. Semua menu hidangan dari rumah mak di kampung. Cuti sekolah dah start ni baru ada chance balik kampung walaupun dalam satu negeri je. Perghh puas hati boleh berbuka dengan air tangan mak


ikan kukus goreng dan tauhu

Sambal cuka untuk matching dengan tauhu

Ayam kicap untuk budak-budak habiskan dengan sepupu sepapat diorang

Sayur bayam masak lemak 

Pulut panggang.. sini panggil pulut lepa

Cendawan goreng pecah telur

Tomyam poktek

ni abuya punya... kuew tiow campur cendawan goreng campur tomyam poktek tadi


Selamat berbuka puasa

Sahur Ikan Kering

Sahur Ikan Kering

Berbuka tadi acah diet tak jamah nasi. Ni tengah-tengah malam, sambil siapkan kerja sikit sambil tonton Ninghtline berita politik tanah air, tetiba mertua turun goreng ikan kering. Bertabah je abuya tengok juadah sahur itu walaupun baru jam 1.00 pagi

Perghhh semerbak baunya menusuk qolbu, menggelegak jiwa raga ku nak makan nasi jugak dengan ikan kering.. dan dan time tu juga... argghh. Akhirnya signal sampai ke otak saraf suruh pergi goreng ikan kering


Dah siap. Goreng sendiri ok!. Digabungkan dengan gulai ayam menu berbuka tadi. Makan ajer lah, tak makan rugi.. hih hi. Kang esok kempunan nak ikan kering

Selamat bersahur ye. Korang sahur apa tu
Harga Murah Kalah GST

Harga Murah Kalah GST

Teringat minggu lepas ada orang tanya harga VITAMIN C dan ESP  iaitu salah satu barang mujarab dengan izin Allah untuk membantu melegakan gastrik atau bantu ibu menyusu dan hamil. Yang buat aku terkejut ialah harga yang diberitahu dijual di  Lazada ialah RM 115???? Terlalu murah dari harga ahli, bawah paras harga ahli sebenarnya dan ia amatlah melanggar undang-undang! Waaa ni siapa punya kerja ni? Pengedar mana buat khianat main harga dan jatuhkan nilai pasaran ni yer? Baik mengaku. Ingat! Shaklee pernah jatuh terduduk sebab masalah ni lah yang runtuhkan pasaran


Ini bukan kali pertama, sebenarnya memang dah banyak kali pengedar-pengedar yang tak bertanggungjawab ini melakukan kerja terlarang. Lempar batu sembunyi tangan. Berselindung di sebali e-dagang. Yang terkena tempiasnya ialah kami pengedar yang jujur ini. Kerana nila setitik rosak susu selori! Ingat, kamu buat kerja terkutuk tersebut, itu kalau tak kena tangkap, boleh lah hidup. Cukup jam, sepandai-pandai tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah jua. Kena trace dengan Shaklee, makan saman lah jawabnya

Dan untuk sekalian pengguna tegar, peminat atau pembeli setia Shaklee. Satu peringatan keras untuk anda jika anda membeli di lazada, shoppee, zalora atau sekalian e dagang yang wujud di negara ini, anda sebenarnya tidak layak mendapatkan konsultasi cara makan, nasihat penggunaan dari pengedar -pengedar yang sah. Dalam bahasa kasarnya, jika anda datang bertanyakan aku tentang cara makan sedangkan anda membelinya di e-dagang, aku akan jawab ( hah, pergilah tanya kat lazada tuh!!). Kepada rakan-rakan pengedar juga diharapkan bertegas dengan pembeli seperti ini. Bukan tak nak share ilmu atau nasihat. Kita semua pun tahu ilmu itu patut di kongsi. Tapi ini bab mengambil kesempatan dalam kesemputan. Takkan nak biarkan diorang ni berleluasa? Sedekah ilmu bab lain, bertegas bab lain, ok!

Satu hal lagi diingatkan kepada pembeli setia di e-dagang, bukan sedikit kes-kes vitamin fake, rosak atau tamat tempoh yang dijual di situ. Vivix cair macam sirap, Omega guard lembik melekat-lekat dan banyak lagi. Kalau ada yang tak kena dengan kesihatan anda, jangan marah sesiapa. Tak usah nak acah-acah viral.. Ye lah, orang yang jual kat situ kadang-kadang jual stok lama bawah katil diorang yang tamat tempoh, nak laris cepat jual bawah harga ahli. Jika anda membeli di sana dan terkena dengan kes-kes seperti ini, ke mana anda mahu tuju? Saat itu anda tidak boleh claim kerosakan atau saman Shaklee, sebab anda sendiri yang cari fasal! Kalau anda nak viralkan sekalipun, Shaklee tak bertanggungjawab! Nak marahkan mana-mana pengedar pun tak boleh sebab anda tak beli dengan diorang. Pergi lah marah kat lazada, okkay!

Buih Mandian DASHING 2 in 1 Muka & Badan: Pelengkap Mandian Si Jejaka

Buih Mandian DASHING 2 in 1 Muka & Badan: Pelengkap Mandian Si Jejaka

Raya ni ramai sanak saudara nak balik berkampung. Nampaknya , jimat laa sikit peruntukan untuk toiletries sebab dah ada Dashing 2 in 1 ni. Uniknya item kali ini ialah nak guna basuh muka pun boleh, nak guna untuk mandi apatah lagi. Yang lagi penting buat aku lebih suka ialah tak melekit macam sesetengah body wash. Bau yang ini pun best, macam minyak wangi Dashing

 


Dalam kehidupan dunia yang semakin mencabar jejaka sentiasa berikhtiar untuk memudahkan urusan agar dapat menikmat kehidupan sepenuh termasuk dalam rutin penjagaan harian. Dengan pelbagai produk mandian di pasaran, pilihan semakin sukar. Jangan risau! Mandian DASHING 2 in 1 Muka & Badan terbaru untuk si jejaka dengan formulasi yang direka khas untuk membersihkan muka dan badan sekali gus! 



Amalan rutin kebersihan harian dapat mengekalkan kebersihan dan meningkatkan keyakinan diri. Produk mandian yang unggul dapat menghasilkan kulit yang bersih dan licin dengan membuka liang pori dan menyingkirkan toksin. Buih mandian DASHING 2 in 1 Muka & Badan memberikan kebersihan menyeluruh ini serta kesegaran berpanjangan untuk muka dan badan tanpa iritasi.

Kaum lelaki moden zaman sekarang mengambil berat tentang penjagaan diri. Membersihkan muka dan badan sebelum menghadapi hari yang mencabar dapat memberikan kesegaran serta menghalang pengeluaran minyak muka yang berlebihan. Manakala membersihkan wajah dan badan pada waktu malam pula akan menyingkirkan semua kotoran yang melekat pada kulit akibat daripada pencemaran, kelembapan dan habuk.

Oleh itu, untuk menjadikan proses pembersihan muka dan badan lebih mudah dan berkesan, DASHING melancarkan produk paling sesuai iaitu, buih mandian DASHING 2 in 1 Muka & Badan. Pembersih wajah dan badan ini tersedia (hadir) dalam pek pam bersaiz 700-gram. Dirumus khas untuk wajah dan badan lelaki (si jejaka) agar kekal hidrat dan juga mencerahkan kulit. Selain itu, mandian khas ini padat dengan ramuan untuk menyingkirkan kotoran di kulit dan memberikan pembersihan muka yang mendalam dari muka hingga ke tapak kaki agar anda kelihatan bersih dan segar sepanjang hari. 

DASHING 2 in 1 Muka & Badan terdapat dalam 4 variasi; Cool, Active, Hattrick dan Ultimate Kick. Diformulasi dengan pewangi DASHING eau de toilette (EDT), ia memberikan kesegaran serta haruman maskulin kekal lama untuk lelaki.




COOL- Khas untuk jejaka kontemporari yang berpesonaliti relak, gemar meluangkan masa dengan rakan-rakan serta menghadapi kehidupan dengan tenang. Haruman penuh maskulin ini melambangkan identiti dan daya tarikan maskulin lelaki. Haruman maskulin ini dilengkapi dengan gabungan wangian Bergamot dan Galbanum dengan campuran Powdery Amber dan Musk sebagai nota asas. Haruman ini direka untuk menyerlahkan personaliti lelaki yang cool dan maskulin.

ACTIVE- Pelengkap si jejaka yang bergaya lasak dan menikmati kehidupan aktif. Haruman ini adalah gabungan nuansa Fougére dengan Citrus, Lavender, Muguet Heart dan Amber. Wangian ini dicipta untuk memastikan setiap lelaki tampil yakin dan berdaya aktif dengan aroma maskulin yang luar biasa. 

ULTIMATE KICK- Wangian sebenar seorang juara. Ultimate Kick menyerlahkan ciri-ciri lelaki sofistikated dalam setiap aspek kehidupan modennya. Ultimate Kick mempunyai haruman yang menggabungkan ramuan Lemon, dipertingkatkan dengan kesegaran Cardamom serta disulami nota asas aroma Vanilla dan Musk.

HATTRICK- Simbol kemenangan unggul buat setiap lelaki DASHING, aroma misteri Hattrick membara semangat dan keghairahan untuk mencapai impian. Hattrick merupakan gabungan unik kesegaran Epal dan Citrus, berserta dengan haruman Amber. 

Variasi Cool dand Hattrick buih mandian DASHING 2 in 1 Muka & Badan mempunyai formula dwi-aksi dengan tiga kali ganda agen pemutihan yang lembut dan berkesan untuk membersihkan wajah serta memberikan anda tona kulit rata untuk tampil lebih cerah. Pada tubuh pula, formulasi penghidratan yang mengandungi mineral mikro membantu mempertingkatkan kadar lembapan kulit serta menguatkan sistem pertahanan kulit, agar lebih sihat dan segar



Untuk variasi Active dan Ultimate Kick pula, kotoran dan minyak berlebihan pada wajah dapat dihapuskan agar kelihatan bersih dan tidak berkilat. Dengan ciri-ciri detox dan pembersihan yang mendalam, ia membantu kulit untuk mengatasi sebarang habuk dan kotoran harian, serta memberikan anda pengalaman mandian yang hebat dan menyegarkan.

Buih mandian DASHING 2 in 1 Muka & Badan boleh didapati pada harga RM17.90 untuk pek bersaiz 700 ml. Buih mandian ini mempunyai harga yang sangat berpatutan dan berbaloi kerana memberikan anda manfaat 2 dalam 1 pada kulit dan tubuh badan.

Jommm, dapatkan di pasaran sekarang! while stock last..


Pau Bulan Puasa

Pau Bulan Puasa

Salam Romadhon.. (ejaan kamus dewan : Ramadan ). Alaah korang ni duk sebut sangat ejaan dalam kamus dewan tu. Orang dah tahu lama lah. Saja nak eja bunyi Arab tak salah pun kan. Lagipun bahasa melayu bahasa yang paling banyak kerap berubah-ubah di dunia. Contohnya dulu time aku upsr nak eja (keretapi, setiausaha, samada) katanya nak kena eja dekat dekat, lepas tu jauh pulak (kereta api, setia usaha, sama ada). Kemudian dekat pulak, nanti jauh pulak. Tak tetap pendirian betul. Nanti satu masa akan datang mungkin ejaan Romadhon pun diterima

Ok dah habis bab bahasa. Sekarang masuk bab pau. Pau ni bukan perhimpunan agung umno. Nak sebut buat apa pau yang nak hampir pupus ditelan zaman tu.. kihkih. Pau ni jugak tak boleh dimakan macam pau ayam tersohor kat Jertih, Besut tu


Ni lah pau nye. Mengepawww oleh budak - budak ni hah. Adoii abuya dah la ngantuk, baru nak lelap sekejap (puasaa lah katakan.. kihkih), duk ajak abuya pergi tempat mainan kat mydin yang baru di buka tu. Saje lah hari tu pergi ushar barang sikit, kebetulan bersebelahan dengan tempat mainan ni.  Ala ala kidzoona kat Aeon Mall , tapi yang ni sizenya kecil ajer lah. Cukup laa buat diorang melompat-lompat, lari lari, gelungsur, golek golek dalam timbunan bola plastik kat dalam tu. Pergi sekali nak pergi lagi kalau boleh hari-hari

budak kecik ni pun nak paww jugak



dah puas main.. balik kena mandi dengan mandian Shaklee Baby yang organik ni ok!




RESIPI SAHUR SIMPLE

RESIPI SAHUR SIMPLE

Selamat bersahur. Sebenarnya bukanlah nak ajar resipi atau menu berbuka dan bersahur pun. Sebab resipi sahur simple kali ni memang la teramat simple dan cepat disediakan. Cuma nak kabor je aku buat hal apa kat dapur masa sahur semalam dan dua malam lepas.. kih kih. Nescaya ramai yang dah biasa buat resipi sahur simple macam ni

RESIPI SAHUR SIMPLE  : WRAP DAGING 



wrap daging
WRAP DAGING

Bahan-bahan Wrap Daging 


1. Daging kisar Ramly (kalau ikutkan kesedapan, meatball brand Azmy much better, tapi hari tu stok habis di Mydin)

2. Wrap Massimo (wrap ni memang selalu ada dalam peti sebab budak-budak pun suka, masak je lah inti apa-apa yang kena dengan tekak diorang, In sya Allah laris)

3. Salad

4. Telur

5. Butter (lebih sihat dari Planta)

6. Sos cili Thai (terpulang nak masukkan sekali mayonis dan macam-macam sos lain kamu urang suka.. cuma aku je tak suka mayonis, muak.. hehe)

Cara Masak Wrap Daging 

1. Panaskan kuali magic. Masukkan sedikit butter

2. Masukkan daging kisar Ramly. Tak payah nak tumis tumis sangat.. kata simple

3. Untuk seasoning, letak sedikit serbuk lada hitam dan lada putih kalau suka. Kalau taknak masukkan pun takpa sebab daging Ramly tu memang dah cukup rasa

4. Agak-agak daging dah garing sedikit, masukkan telur. Dah masak, asingkan

5. Panaskan wrap selama satu minit

6. Letak daging kisar yang telah dimasak tadi ke atas wrap. Jangan lupa salad sekali. Banyak-banyak sikit, kataa nak makan sayur! Tuang dua tiga empat titik sos cili Thai

7. Makan dengan tenang


yang ini wrap ayam pulak.. ayam tu lebihan lauk berbuka puasa. Daripada membazir, baik buat inti wrap.. Cara buat sama macam wrap daging kat atas




ni pulak moreh..walaupun tak berapa sihat menunya untuk di promote, rasa teringin amat selepas balik terawih dan terjah masjid sekitar ibu negeri.. add-on gulai udang tokma, lebih menambat rasa moreh tersebut.. aagituu

Selamat menjalani ibadah puasa dengan baik dan tenang. Aku dan korang sekali lah

Jangan Pandang Belakang

Jangan Pandang Belakang

Selamat berpuasa. Aku suka metafora dan satira. Seringkali aku mudah faham yang acah bersinis-sinisan dengan aku, lantas aku biarkan saja. Sebab, sampai suatu masa giliran aku pula untuk mengsinis-sinisan kepada mereka dengan rasa dua kali ganda lebih dalam serta menusuk qalbu gitu.. kih kih

Terjumpa sebuah kisah motivasi lebih kurang berbunyi begini. Kelajuan larian seekor rusa boleh mencapai 90 km/jam. Sedangkan kelajuan larian seekor singa cuma 58 km/jam

Meskipun kelajuan larian kedua-dua makhluk Allah ini sangat berbeza, ajaibnya seringkali sang singa begitu terlalu mudah untuk memburu rusa, mengejar, membaham, makan dna memangsakannya

Saat mengetahui seekor singa mengintai dan memburunya, seekor rusa berlari sepantas kilat untuk menyelamatkan diri. Namun dalam waktu yang sama , sang rusa yakin betul bahawa singa akan membahamnya jua pada akhirnya

Rusa merasakan sesungguhnya dirinya sangat lemah dibandingkan dengan sang singa. Rusa berfikir agak mustahil dirinya melepaskan diri dari serangan singa lapar itu. Ada ketakutan rusa pada singa, dirinya tidak akan terlepas dari terkaman singa

Ini yang membuatkan rusa sentiasa melihat dan meboleh ke belakang saat sedang berlari, untuk memantau seberapa jauh jarak singa yang ada di belakangnya. Tolehan dan melihat ke belakang ini sekaligus memberi kesan kepada tahap kelajuan larian si rusa sedang ia sebenarnya lebih laju dari singa.

Hal inilah yang membuatkan larian rusa semakin lambat dan menjadikan singa semakin menghampirinya. Lantas singa menyerang, memangsanya, lalu melahapnya dengan rakus sekali

Andai rusa tidak sering melihat ke belakang, nescaya kelajuan lariannya akan stabil dan sudah pasti singa tidak dapat membahamnya. Kalau lah rusa mengerti betul tahap kekuatannya ialah pada kelajuan ia berlaru, nescaya ia akan selamat dari cengkaman singa lapar



Banyak sungguh waktu yang sudah kita buang untuk melihat ke belakang sehingga kita pun akhirnya dimangsakan oleh kegagalan-kegagalan masa lalu. Seringkali ketakutan-ketakutan kita pada kegagalan membuat kita jatuh ke dalamnya. Seringkali kegagalan masa lalu membuat kita tidak percaya diri bahwa kita mampu menggapai kejayaan

Dan akhirnya ketakutan itu benar-benar membunuh kita. Lupakan apa yang ada dibelakang dan masa lalu, mari menatap ke hadapan, ada begitu banyak kesempatan dan peluang untuk meraih kejayaan 

Salam Ramadhan 1439 Hijrah
Kak Ngah Bawang Basuh Pinggan

Kak Ngah Bawang Basuh Pinggan

Anak-anak masuk umur 3, 4 , 5 tahun dan boleh nampak sedikit demi sedikit karakter yang terbentuk dalam dirinya sendiri. Mula memerhati dan menaakul sedikit sebanyak hal hal sekeliling dan paling penting mulut dah start potpetpotpet macam bertih jagung. Itulah telatah yang mencuit hati dan membuatkan kerinduan di kala berjauhan

Kalau hobi kakak baheja suka membaca dan eager dengan segala jenis buku terutamanya komik bergambar selain suka bereksperimen. Pantang tengok benda-benda yang mengujakan dalam rancangan tv kegemaran, tentu mahu di cubanya macam eksperimen bawang dan eksperimen pisang dia tu dulu lah

Kalau buku teks tentulah buku sains dan pendidikan seni yang selalu di beleknya untuk buat aktiviti. Tak sempat masuk tajuk cikgu ajar lagi dah nak cuba buat di rumah. Mangsanya tentulah kertas-kertas A4 kerja abuya. Makin cepat naww menipis kertas-kertas dalam kotak tu haa. Tak larat nak sembunyikan dah, mesti diorang jumpa jugak



Kalau kak ngah si naurah salsabeela ni pulak suka menolong. Tuu tengah basuh pinggan sambil membawang. Tak sedar laa tu abuya ambik gambar. Mulut pun kemain sekarang. Selain potpetpotpet, suka mengadu hal kakak yang suka buli dia tuu.. kihkih. Manja tak habis lagi ni 



cikgu whtasapp pasal kak ngah.. mesti teringat lagu yasin - salsabila yang abuya pasang kat dia hari tu. Pasang sekali je pun, ingatan kuat betul

Pulut Kuning Zarina Zainuddin Sedap Sangat

Pulut Kuning Zarina Zainuddin Sedap Sangat

Sibuknya (buat-buat sibuk) bulan ni. Baru nak masuk entri kedua april ni. Punyalah sibuk tu macam orang nak jadi calon wakil rakyat. Tahniah buat bakal-bakal wakil rakyat nanti. Saudara ada, senior ada, saing sohabat pun ada yang jadi calon. Semoga semuanya dipermudahkan

Tunaikanlah tanggungjawab dengan penuh amanah. Tiket YB bukanlah jalan singkat untuk kumpul harta dunia atau beli lembu guna duit rakyat dan kumpul kondo mewah di luar negara. Buat YB YB yang tidak lagi tercalon, jangan laa merajuk dan sentap sangat. Bagi can laa abuya pulak jadi pengganti. Abuya pun nak merasa juga naik kereta ada driver. Isi minyak tak pakai duit sendiri. Bil telefon boleh free free. Dalam dewan sepakat sokong usul naik gaji yb yb

Dalam kecoh nak pru14 ni, sempat juga meng-order pulut kuning zarina zainuddin. Ye lah, asyik terliur je tengok video pulut kuning dia tu dalam instagram. Bila dapat tahu ada ejen dari kuala terengganu yang nak ambil order, sepantas kilat lah aku whatsapp dia. 4 bekas sekali gus walaupun harga termasuk delivery tuu macam dua kali ganda kalau dibeli di kedai area rumah sini. Tapi dek kerana kuasa marketing  yang power, telah berjaya menambat hatiku ini untuk membeli. Apatah lagi aku dan pulut kuning memang tidak dapat dipisahkan.. kihkih


yaaa... tudiaaa



pulut pandan sambal bilis petai pun ada



Rasa? Secara jujurnya pulut memang sedap, perfect 10. Cukup lemak, santan dan rasa segala, lembut pulak tu. Lembut dia bukan melekit-lekit macam ada gam tu. Tapi lembut sempurna sebiji-biji beras pulutnya. Letak dalam peti semalaman, makan keesokan pagi pun masih sedap

Rendang tu ok lah dan masih boleh ditelan dan dihadam. Cuma ada rasa kurang 'kick' . Namun ia masih boleh diterima walaupun rendang mak tetap terbaik

Bagi yang nak order, boleh jenguk ig beliau dan alert dengan setiap pengumuman nama-nama ejen, waktu dan kawasan delivery seluruh negara

DASHING SPORT – Eau De Toilette dan Deodoran Buat Lelaki Aktif

DASHING SPORT – Eau De Toilette dan Deodoran Buat Lelaki Aktif


Hurmm rasanya baru lagi terima rangkaian semburan Dashing ni mada kempen trip ke Manchester, sekarang terima lagi dari Dashing Malaysia. Nampaknya sampai akhir tahun laa kot rasanya boleh guna, tak perlu beli, jimattt gitu

DASHING, jenama produk penjagaan diri lelaki kini melancarkan satu lagi rangkaian produk khas untuk lelaki yang aktif iaitu DASHING SPORT. Rangkaian DASHING SPORT pasti memenuhi kehendakan lelaki aktif yang inginkan deodorant dan pewangi yang maskulin, segar dan sesuai dengan kehidupan aktifnya. 


DASHING SPORT – Eau De Toilette dan Deodoran Buat Lelaki Aktif




Lelaki DASHING mempunyai aura yang menampilkan keyakinan dan sifat maskulin. Wangian baharu ini memberikan kesegaran maskulin namun masih mengekalkan ciri esen moden. Eau De Toilette DASHING SPORT mempunyai komposisi sensasi yang mengujakan dengan aroma “sporty” dan gaya ranggi yang sangat sesuai untuk lelaki yang berani menyahut cabaran dan kekal aktif pada masa lapang. 

Berpeluh merupakan satu perkara yang biasa. Samada berjalan ke kereta, menghadiri mesyuarat, bersenam di gim, atau melakukan aktiviti harian yang lain, lelaki tidak dapat mengelak daripada berpeluh lebih-lebih lagi dengan cuaca panas di Malaysia. Bau badan merupakan masalah yang dihadapi oleh kebanyakan lelaki terutamanya mereka yang aktif dalam sukan. Keadaan ini menyebabkan kaum lelaki semakin mengambil berat terhadap kepentingan menjaga bau badan. 

Untuk menangani masalah bau badan dan sentiasa segar, Deodoran Semburan dan Eau De Toilette telah menjadi produk penjagaan harian lelaki yang penting. Deodoran dapat membantu mengawal bau badan serta meningkatkan keyakinan diri manakala Eau De Toilette memberikan wangian yang tahan lama dan kesegaran. Memilih Deodoran atau Eau De Toilette yang bersesuaian amat penting kerana terdapat produk yang tidak mampu bertahan lama dan meninggalkan kesan kotoran pada pakaian. 

Memahami keperluan lelaki aktif untuk berbau harum sepanjang masa, DASHING kini memperkenalkan 2 variasi baharu ke dalam rangkaian DASHING Sport. Dipasaran kini ialah variasi MCFC Hattrick dan Ultimate Kick. Variasi terbaru DASHING SPORT ialah Hitman and Golden Boot terdiri daripada Deodoran Semburan Badan dan Eau De Toilette.

Semburan Deodoran DASHING SPORT bukan sahaja memberi perlindungan 24 jam tetapi juga memberikan manfaat 6-dalam-1 yang berkesan mencegah bau badan. Ia mengandungi anti-bakteria, formula cepat kering, tidak meninggalkan kesan di kulit atau di baju serta memberikan keharuman dan kesegaran maskulin optimum sepanjang hari. 

DASHING SPORT Eau De Toilette dengan haruman maskulin berpanjangan boleh didapati dalam reka bentuk bottle yang sporty bersaiz 50 ml


Rangkain produk DASHING Sport boleh didapati dalam 2 variasi; Hitman dan Golden Boot. 

DASHING Hitman dicipta khas untuk lelaki aktif yang sentiasa bersedia ke mana sahaja. Di dahului dengan aroma kesegaran Citrus dan Ice Cucumber. Diikuti dengan nota Sichuan pepper dan Lavender berserta dengan Patchouli dan Gaiac Wood, menjadikab wangian daya tarikan yang semestinya meningkatkan keyakinan setiap lelaki aktif. 

Variasi DASHING Golden Boot pula mempunyai haruman yang lebih Musky dan menggoda. Aroma dari daun Rhubarb dan Pimento memberikan kehangatan maskulin kepada si pemakai, manakala kombinasi kayu Kashmir dan Leather memberikan aroma kelelakian maskulin yang memukau dan tidak dapat dilupakan. 



Keluaran edisi terhad rangkaian DASHING Sport boleh didapati pada harga yang berpatutan iaitu RM12.90 untuk Semburan Deodoran 125 ml dan RM24.90 untuk Eau De Toilette 50 ml
APPLE YANG DIBENCI

APPLE YANG DIBENCI

Samsung or iPhone ? Samsung? Euwww... iphone of course. Hehe saje je panas line cuti hujung minggu. Miss khan jangan maraa ye. Tapi kali ni bukan kisah samsung euwww atau apple iphone. Ini kisah epal yang sebenar. Cerita satira tentang epal yang dibenci


Seorang guru telah mengadakan sebuah permainan (game). Beliau meminta para muridnya untuk membawa buah epal yang diisi dalam plastik. Jumlah epal yang dibawa haruslah sama dengan jumlah orang yang dibenci dalam hidupnya. Kalau ada 10 orang yang dibenci dalam hidupnya, hendaklah dibawa 10 biji epal, jika 20 orang dibenci, maka 20 biji epal lah dan begitulah seterusnya. Setiap murid bebas membawa seberapa banyak buah epal yang di inginkan asalkan sama dengan bilangan orang yang dibenci dalam hidup mereka

Keesokan harinya, murid-murid dengan perasaan gembira membawa epal-epal tersebut yang diisi dalam plastik. Ada yang bawa sebiji epal, tiga biji , tujuh biji , sepuluh pun ada! Mereka menyangka guru akan menyuruh mereka makan epal-epal tersebut dengan segera, seolah- olah memakan orang yang dibenci. Yummyy.. namun sangkaan mereka meleset sama sekali. Guru mereka tidak pula menyuruh mereka makan epal-epal tersebut, akan tetapi murid-murid perlu membawanya ke mana sahaja mereka pergi selama dua minggu. Ya.. kemana sahaja, taman, perpustakaan, ke padang ketika bermain, kelas termasuklah jika mahu ke tandas (tingalkan di luar pintu)

Hari demi hari, dua minggu silih berganti. Epal-epal  yang dulunya segar dan ranum mulai membusuk. Lama kelamaan , epal tersebut mula mengeluarkan bau yang menyengat hidung. Murid yang hanya membawa sebiji atau dua biji epal tentunya lebih beruntung berbanding murid yang membawa lima biji atau lebih. Murid yang bawa 10 biji epal hampir pengsan dihari ke sepuluh. Tak sempat menunggu dua minggu tempoh yang ditetapkan guru

Setelah dua minggu tempoh yang diberikan guru, permainan ini tamat. Murid-murid menarik nafas lega. Selesai beban yang mereka tanggung selama dua minggu tersebut. Guru bertanya kepada murid-muridnya ," bagaimana rasanya membawa epal yang busuk selama dua minggu ? " jawapan murid semuanya sama, mereka tidak suka, tak tahan bau busuk, geli dan menyesal bawa banyak-banyak, katanya

Lalu guru sambil tersenyum sinis dan menjelaskan, " seperti itulah keadannya jika kebencian yang selalu kamu bawa di dalam hidup. Semakin kamu memendam kebencian itu, semakin tidak tenang diri kamu. Bukan orang yang kamu benci itu yang akan merasakan kesannya, melainkan diri kita sendiri lah yang semakin menderita menanggung betapa bebannya kebencian lantas merosakkan diri sendiri"

"Sungguh tidak senang bukan jika setiap hari harus membawa epal busuk yang bernama kebencian ke mana saja pun kita pergi? Bayangkan kalau harus membawa epal tersebut itu selama sebulan? setahun? Boleh pengsan, jatuh sakit dan mungkin ditahan wad dalam hospital. Begitu jugalah dengan kebencian, yang akan membuat diri kita tidak tenang hidup. Apa mahu kita membawa kebencian seumur hidup bahkan sampai mati?"

Perkara Menarik Di Pulau Langkawi

Perkara Menarik Di Pulau Langkawi

Kedah, negeri tersohor di utara tanah air Malaysia yang diberi jolokan jelapang padi ( the rice bowl of Malaysia) dek kerana padi ialah tanaman paling banyak ditanam di sana dan dataran padi ini telah menghasilkan lebih separuh bekalan isi rumah di negara ini. Sebut saja negeri Kedah, kita akan teringatkan satu tempat pelancongan terkenal di negeri itu. Pulau Langkawi namanya. Banyak perkara menarik di Pulau Langkawi atau orang putih kata things to do in Langkawi yang boleh dilakukan. Yang dah pernah pergi ke Pulau Langkawi , sudah tentu mahu mengulanginya lagi kunjungan ke sana. Yang belum pernah sampai, semestinya boleh terbayang-bayang perkara menarik di Pulau Langkawi terutamanya membeli belah. Rambang mata dibuatnya. Maklumlah, pulau bebas cukai, kan. Kita tengok yang menarik di Kedah dulu, nanti kita cerita things to do in Langkawi

THINGS TO DO IN LANGKAWI


Secara peribadinya, Kedah sangat dekat dengan aku dan family. Arwah nenek, saudara mara, sepupu sepapat menetap di Kuala Muda, Seberang Perai Utara, Penang. Mak dilahirkan di Perak dan dibesarkan di Kuala Muda. Dari kecil, memang setiap kali musim raya, kitorang akan beraya di Kuala Muda, Seberang Perai. Antara aktiviti wajib ialah kutip kepah di laut ramai-ramai. Meriah sungguh kenangan setiap kali raya. Cuma sejak arwah nenek dan mak ngah meninggal, dah jarang balik ke sana

Dari kampung kami menuju ke Penang memang akan melalui Banjaran Titiwangsa, jalan raya Timur-Barat yang menghubungkan Machang-Jeli-Gerik-Baling seterusnya sampai ke Penang. Kadang-kadang singgah  makan ikan bakar di Kuala Ketil, kadang-kadang singgah jalan-jalan di Sungai Petani. Dulu ada shopping mall Ocean, tak pasti masih wujud lagi atau tidak. Mee udang Pulau Sayak? hurmm memang tempat makan kegemaran satu keluarga sejak 3 tahun kebelakangan ni




Sejarah awal Kedah dikesan dari zaman prasejarah ke tapak arkeologi Lembah Bujang, perdagangan awal Maritim India, Persia, Arab hingga karya tulis awal jemaah Cina dan rekod awal Cina, Hikayat Merong Mahawangsa atau dikenal sebagai Peringatan Negeri Kedah kepada Al-Tarikh Salasilah Negeri Kedah. Kedah juga dikenali sebagai Kedaram, Kidaram, Kalagam dan Kataha oleh orang Tamil dan Kalah atau Kalaha oleh Persia

Pada abad ke-7 dan ke-8, rantau ini dikuasai oleh Sri Vijaya. Kemudian dikuasai Siam hingga abad ke-15, ketika kesultanan Melayu Melaka berkuasa. Dalam tempoh ini, pengaruh Melakan telah diperkenalkan sementara aspek dominan peradaban kuno Kedah mula berkurang. Pada abad ke-17, Kedah diserang oleh Portugis. Pada tahun 1821, Kedah jatuh ke tangan Siam dan terus dikawal sehingga British mengambil alih apabila Perjanjian Anglo-Siam telah ditandatangani pada tahun 1909. Kedah mencapai kemerdekaan bersama-sama dengan negeri lain di Semenanjung pada tahun 1957

Tempat Menarik Di Kedah


1- Lembah Bujang - Merupakan runtuhan purba dan artifak dari tamadun Hindu-Buddha yang hilang. Artifak dan peninggalan yang ditemui di pelbagai laman web, sejak abad ke-4, termasuk tembikar tembikar, patung-patung batu ikon Hindu, tablet batu bertulis, alat logam, barang-barang seramik, hiasan, manik-manik dan batu-batu semi mulia




2-Taman Rekreasi Hutan Bukit Hijau - Air terjun Bukit Hijau, dikenali dalam kalangan orang Kedah tetapi kurang dikenali pelancong dari luar negeri. Taman ini, terletak di Hutan Simpan Gunong Inas, mempunyai beberapa air terjun yang indah di sepanjang Sungai Mempelam (Sungai Mempelam)

3- Tasik Pedu -  diapit oleh bukit-bukit bergelombang rendah dan menawarkan pemandangan yang menakjubkan serta udara segar dari gunung. Tempat yang ideal untuk memancing, sukan air seperti berkanu dan berperahu




4- Gunung Jerai - 1,217 meter di atas paras laut dan merupakan puncak tertinggi di Kedah. Gunung Jerai sangat popular dengan pejalan kaki, dan anak-anak sekolah. Hutan Rekreasi Titi Hayun, Hutan Rekreasi Seri Perigi dan Hutan Rekreasi Sungai Teroi terletak di kawasan ini

5- Taman Rekreasi Ulu Legong Hot Spring  - Taman ini adalah tempat yang popular bagi mereka yang menikmati air mineral panas. Ramai pelawat pergi ke sana pada waktu malam. Kolam air panas boleh diakses dengan jalan berturap yang baik, terletak kira-kira 6km dari bandar Ulu Legong 


Perkara Menarik Di Pulau Langkawi



Langkawi merupakan salah satu daerah di negeri Kedah. Langkawi terletak di utara Selat Melaka yang berhampiran sempadan antara Malaysia dan Thailand, beberapa kilometer jarak ke utara pulau Thai iaitu Pulau Tarutao. Bandar utama gugusan Pulau Langkawi terletak di pulau utama iaitu Pekan Kuah. Kepulauan ini mengandungi 99 pulau . Langkawi mempunyai legenda tersendiri dalam sejarahnya. Tanyakan siapa sahaja di pulau ini tentang kisah tragis seorang wanita muda cantik bernama Mahsuri, dan anda akan mendengar kisah cinta, cemburu dan sumpahan di pulau itu olehnya selama tujuh generasi

Hari ini, generasi ketujuh penduduk Langkawi telah berakhir, namun orang-orang di sini masih percaya bahawa kemakmuran hari ini dan sumpahan Mahsuri bukan kebetulan semata-mata. Mistik legenda ini masih dapat dirasai di banyak bahagian pulau ini, terutama di Makam Mahsuri (Mahsuri's Mausoleum), di mana Mahsuri dikatakan dimakamkan

Kini, pulau yang kaya dengan keindahan semula jadi dan lagenda masa silam telah menonjolkan diri sebagai salah satu daripada destinasi perlancongan yang paling popular di Malaysia. Pulau Langkawi yang pernah menjadi padang jarak padang terkukur telah diberikan status bebas cukai pada tahun 1987

Antara perkara menarik yang harus anda singgah dan lakukan di Pulau Langkawi ialah :


1- Langkawi Sky Bridge - di sinilah lokasi Shah Rukh Khan berlakon untuk filem Don. Ia jambatan pejalan kaki yang melengkung sepanjang 125 meter yang menawarkan pemandangan cantik Gunung Mat Cincang, Telaga Tujuh dan beberapa pulau kecil yang mengelilingi Langkawi. Terletak 700 meter di atas paras laut, ia hanya boleh diakses melalui stesen akhir dari Langkawi Cable Car





2- Dataran Lang - juga dikenali sebagai Eagle Square, sebuah arca burung helang yang menarik  dalam keadaan bersedia untuk terbang, setinggi 12 meter dipaparkan di atas platform yang tinggi. Dataran Lang menempatkan air pancut, teres dan jambatan kecil yang cantik.Ia berdekatan dengan laut menjadikannya tempat yang popular untuk menonton feri di seberang pelabuhan pada sebelah petang. Ini lokasi wajib bergambar kalau ke sini, seolah-olah menjadi mercu tanda Pulau Langkawi






3- Langkawi Cable Car - ia akan membawa pelawat pada perjalanan selama 15 minit yang menaiki gunung ke puncak gunung Mat Cincang. Ia menawarkan pemandangan indah saujana mata memandang ke hutan hujan, pulau kecil dan air terjun Langkawi. Perjalanan bermula di Desa Oriental di mana anda akan melepasi beberapa perhentian yang dilengkapi dengan pandangan terbuka di sepanjang jalan. Oh ya, pastikan anda dapat mengawal rasa gayat jika menaiki kereta cable ini ye. Rileks saja

4- Underwater World Langkawi -  menempatkan lebih daripada 500 spesies makhluk laut termasuk anjing laut pelabuhan, penguin rockhopper, seahorses, serta flamingo dan itik mandarin. Salah satu acara utama ialah melalui terowong bawah air sepanjang 15 meter, di mana anda boleh menikmati pemandangan jerung, ikan pari raksasa, dan kura-kura hijau. Terasa bagai berada di dalam laut 

5-Langkawi Wildlife Park & Bird Paradise -  menempatkan lebih daripada 2,500 burung eksotik dari 150 spesies seperti burung kenari, itik, parakeet, burung hantu, helang, toucan, tanduk dan flamingo. Taman ini dilengkapi dengan aviary berjalan kaki dan air terjun buatan manusia setinggi 15 meter, di mana beberapa burung bebas berkeliaran dan berinteraksi dengan pengunjung

6-Taman Laut Pulau Payar - Taman Marin Pulau Payar adalah tempat yang terkenal untuk snorkeling dan menyelam. Ia tereltak kira-kira 45 minit dari Jeti Kuah dan anda boleh mengambil sama ada katamaran atau bot laju untuk sampai ke sana. Salah satu ciri-ciri terbaik Taman Laut Pulau Payar ialah Coral Garden, seksyen terpencil yang dipenuhi dengan karang berwarna-warni. Mereka yang ingin meneroka taman itu perlu mendapatkan kebenaran daripada pihak berkuasa (memancing dilarang sama sekali) sebelum masuk ke dalam perairan.


7 - Makam Mahsuri - Makam Mahsuri adalah merupakan tempat yang dipercayai di mana Mahsuri binti Pandak Maya dikuburkan di pulau ini. Ia terletak sekitar 12km dari Kuah dan terletak dalam kawasan kompleks Kota Mahsuri, Mukim Ulu Melaka. Cerita rakyat menyatakan Mahsuri dikuburkan di tempat dia melepaskan nafas terakhirnya selepas dia dihukum bunuh di Padang Mat Sirat. Makam Mahsuri telah dibina semula dan dilengkapi dengan muzium, teater traditional dan rumah Kedah yang mewakili rumah binaan Langkawi yang popular ketika itu, dikatakan dibina di bekas tapak rumah Mahsuri. Sebuah perigi yang digelar perigi Mahsuri turut terdapat dalam kompleks tersebut.

8 - Pantai Pasir Hitam - .Komposisi geologi utama pulau ini ialah granit, batu kapur, syal dan batu lanar . Pantai itu terbentuk hasil paduan beberapa mineral seperti turmalin, ilmenit dan zirkon dengan batuan granit menyebabkannya berwarna hitam.

9 - Believe 5D Art Museum Langkawi - antara satu lagi tarikan terbaharu di Pulau Langkawi. Memaparkan lukisan-lukisan seni 5D yang menarik yang menjanjikan seni tersebut real apabila bergambar. Ditambah pula dengan aksi-aksi real dari anda ketika bergambar

10- Membeli belah - tidak sah dan tidak lengkap kehidupan ini jika ke Pulau Langkawi tanpa membeli belah.  Sudah tentu terbayangkan minyak gamat, coklat dan pinggan mangkuk murah. Barangan wanita seperti beg dan pakaian pun ada. Antara lokasi membeli belah tersohor ialah Langkawi Parade (TSH), Langkawi Fair (Billion) , the ZON Duty Free, Pasaraya Langkawi Saga, Pasaraya Zeno, Cenang Mall , Jetty Point @ HIG, Kompleks HIG Mall, Idaman Suri Mall dan Pasaraya Coco Valley


Duduk Seperti Boss

Duduk Seperti Boss

Tak lama dah hero abuya ni nak cukup umur setahun. Musim meniarap dah berlalu. Merangkak slow-slow pun dah tak main laa sekarang. Apa yang dia tahu sekarang ni, merangkak laju-laju, mengutip benda-benda atas lantai dan masuk mulut, berdiri, melangkak 10 tapak dan paling penting... memanjat

Kakak-kakak time rajin melayan boleh la diharapkan tolong tengok-tengok. Time diorang buat hal sendiri dan malas tu... yaa ampunn



tak sedar tiba-tiba je syok panjat dan landing atas kerusi





yaaa tudiaaa boss kita berehat sebentar setelah penat berjalan

Contoh 4 Kesilapan Tutur Kata Ibu Bapa Tanpa Disedari

Contoh 4 Kesilapan Tutur Kata Ibu Bapa Tanpa Disedari


1. Membanding Beza


Contoh : “Apa laa kakak ni, cuba tengok kakngah tuu suka tolong abuya".. cuba jadi macam kak ngah.. bla.. bla "

Kesan : Subur rasa cemburu dan iri hati dengan adik beradik, rendah diri , tidak ada keyakinan duiri dan hilang kekuatan nak bersaing dengan orang lain

Solusi : Boleh membuat perbandingan kejayaan, kebaikan seseorang atas sebab menegur, mendorong dan memberi semangat tetapi bercerita dalam keadaan tenang dan tiada tekanan, bukan perbandingan dalam keadaan marah dan emosi


2. Merendahkan Kebolehan


Contoh 1: "Anak saya ni cik senah... hurmm tak tahu nak cakap apa lagi, degil betul "

Contoh 2 : " kamu ni bila besar nak jadi apa?!"

Kesan : Menghiris sekelumit perasaan anak, mengguris hati kecil si manja. Contoh ayat ini bila sentiasa diulang akan membuatkan mereka percaya itulah sahaja kemampuan diri mereka

Carilah kebaikan dalam diri dia walaupun kecil. Kecil bagi kita, besar bagi dia. Subur-suburkanlah kebaikan yang kecil itu. Patah-patah kata ibu bapa itu doa


3. Bukan Pendengar Yang Baik


Soalan anak mungkin berulang-ulang dan kurang penting bagi orang dewasa.. Maka dilayannya dan dijawab soalan anak itu sambil bermain telefon atau menonton akasia jam 7 petang

Didengar hanya hujung telinga, mata pun tak tengok.. Memang soalan dia kadang-kadang tak penting, tapi cara ibu bapa memberi perhatian itu penting.. Kelak bila dewasa, usah kecewa bila mereka tidak lagi suka berkongsi cerita dengan kita dan menganggap kita bukanlah penyelesai masalah yang boleh diharapkan! Sedih..

Tempoh pembalasan tak lama, mungkin lagi 10 tahun.. 15 tahun... Bagaimana cara kita menyemai, begitulah cara kita akan menuai hasilnya


4. Tidak Membenarkan Anak Mempunyai Emosi


Contoh : " Dahh.. berhenti menangis! SEKARANGGG!!

Walaupun mak ayah stress anak nangis tanpa sebab atau lama sangat, tetapi adakalanya dia tak dapat kawal apa yang dia rasa (macam orang dewasa gakk, hehe).. Dia akan rasa terlalu bodoh kerana tak dapat berhenti menangis (apabila disuruh) dan menganggap mak ayah tidak benarkan dia mempunyai emosi

Pujuk cara lain : "tak apalah kakak nak nangis pun... tapi kakak kena tahu, apa yang kakak buat tadi tu salah"




biarkan dia nangis.. hahaa


bersambung

Nasi Lemak Basmathi Mak

Nasi Lemak Basmathi Mak

Minggu lepas, kami adik beradik dikejutkan dengan pengkhabaran duka dan terkejut apabila mak ditimpa musibah. Terjatuh dan retak sedikit tulang bahu. Alhamdulillah moga ujian yang menimpa mak doanya moga diampunkan dosa, ditingkatkan kesabaran dan diangkat darjat

Antara hikmah disebalik kejadian itu, semua adik beradik balik berkumpul di kampung. Yang  lama tak balik pun dah dapat jenguk muka. Macam feeling raya pun ada

Hikmah lainnya macam biasa makan air tangan mak walaupun tengah sakit.. aduii



Mak, sambil sakit-sakit pun , tangan sebelah siap pakai anduh, sempat lagi nak masak sambal tumis udang kering dan nasi lemak dengan penuh kasih sayang. Kitorang cakap tak payah buat, suruh rehat, anak-anak ada sini ramai balik berkumpul boleh buat semua tu. Tapi tetap nak buat jugak.. Gitulah mak.. kan. Malam sebelum breakfast dah siap sambalnya





kali ni guna beras basmathi


bertambah 3 kali.. Alhamdulillah


Elok je hujan lepas kena nasi lemak mak. Sofa pun dah melambai-lambai.. hurmm apa lagiiii

#Ini adalah blog peribadi

#Segala testimoni dan penulisan berkaitan produk SHAKLEE yang dikongsi & disebarluaskan infonya dilaman ini BUKAN bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit.

#Pembaca sangat digalakkan untuk mendapat nasihat dari pakar kesihatan dan perubatan. Allah jua Yang Maha Memberi Kesembuhan.
bahejabella © . Designed by MaisarahSidi.com