SYOKNYA  MELANCONG KE BALI DENGAN PAKEJ KOMBO TRAVELOKA

SYOKNYA MELANCONG KE BALI DENGAN PAKEJ KOMBO TRAVELOKA

Dalam hidup ni, antara tempat impian yang aku nak jejak tentulah Maldieves dan Bali. Aku pernah lah jugak bersama family trip menjejaki kaki ke Indonesia tu. Bawak budak-budak naik kapal terbang walaupun diorang kecik lagi masa tu, mungkin diorang tak dapat recall. Alaa.. tempat biasa yang kau orang pernah pergi jugak rasanya, Bukit Tinggi, Padang. First time jugak lah minum air jus alpukat (avocado) sebelum ia tular di Malaysia. Hari-hari pun memang makan nasi padang. Nasi padang original gitu asli dari Padang.

Katanya disana syurga kain sulam semasa bisnes kain sulam trending dan viral satu ketika dulu. Dapatlah juga memborong ratusan kain pasang sulam untuk dijual kat Malaysia ni, Alhamdulillah. 


SYOKNYA  MELANCONG KE BALI DENGAN PAKEJ KOMBO TRAVELOKA


Bali? Wahh.. siapa jer yang tak kenal atau tak pernah dengar destinasi popular Bali ni kan. Kepulauan yang cantik terletak antara Pulau Jawa dan Pulau Lombok tuu.. Bukan saja pulau cantik dan popular, malah Bali juga dikenali dan diiktiraf sebagai destinasi pelancongan untuk warisan budaya yang unik di dunia.. Bukan sedikit jutawan dan orang orang kaya yang membeli dan memiliki penempatan di Bali sebagai aset, pelaburan dan properties. Yang aku pernah dengar, Rossa si ayat-ayat cinta tu lah. Syok kan, kalau stress sikit jer, boleh naik flight pergi Bali duduk resort sendiri, pergi balik hari pun takpe.. hehe


SYOKNYA  MELANCONG KE BALI DENGAN PAKEJ KOMBO TRAVELOKA
PULAU BALI


BALI TOUR PACKAGES


Kali ni, ada offer menarik la pulak melancong ke Bali. Bergegar-gegar tulang rusuk abuya bila tengok tawaran murah lagi berbaloi baloi BALI TOUR PACKAGES ni. Seolah-olah sekarang ni nak packing beg dan malam ni jugak nak terbang ke sana



Pakej kombo traveloka musim ini boleh tempah tiket flight dan hotel dalam satu masa. Tak perlu lagi book asing-asing. Berdua lebih baik gitu. Lebih jimat dah murah amat

CARA BOOKING PAKEJ KOMBO TRAVELOKA


Traveloka sememangnya mesra pengguna. Mana mau cari kan web travel sebegini. Tak susah pun nak booking

1. Buka web traveloka www.traveloka.com ataupun aplikasi traveloka. Yang tak download lagi tu sila lah download sekarang ok


2. Tulis destinasi travel, tarikh dan tempoh penginapan yang kita plan. Nanti akan keluar ratusan senarai flight dan hotel yang kita boleh pilih. Kemudian, pilih saje lah

3. Kalau nak ubah dan susun semula kombinasi yang ditawarkan mengikut citarasa sendiri, klik Change Room dan Change Flight . Boleh padankan mengikut kehendak korang sendiri ok.

4. Buat semakan terlebih dahulu sebelum continue to booking. Pastikan semua maklumat betul. Double check, ok

5. Dah puas hati dengan pilihan kombo, proceed saja untuk booking. Buat payment macam biasa mengikut bank online kegemaran masing-masing

6. Tunggu traveloka hantar e-tiket melalui emeil kita dalam masa 60 minit

7. Terbang ke Bali dengan gembira dan bahagia

Senang je kan? Mudah, jimat, murah dan berbaloi. Tunggu apa lagi. Jom laa pakat pergi Bali. Asyik tengok orang je pergi kan. Ni cuti sekolah dah nak start.. mesti ramai plan nak melancong ke Bali ni.. jadikan weekend getaway pun boleh.. aaajommm!

Kata orang, Bali ialah percutian yang sempurna walaupun padat dengan pelancong. Pulau cinta ini penuh dengan pemandangan indah dan seni binaan unik kuil-kuil zaman kuno. Safari pun ada, mesti anak-anak aku suka sangat. Tak sabar sungguh aku nak book tiket flight dan hotel, pakej kombo murah tu.

Pantai Suluban, Uluwatu Surf Villas,  Hot Spring Volcano, Seminyak, Air terjun Aling Aling antara sekalian banyak daya tarikan di Pulau Bali. Pantai? toksah cakaplah, memang lawa-lawa belaka



kenangan kakak baheja sewaktu mengunjugi  Istana Pagaruyung, 
Bukit Tinggi, Indonesia

Ke Bali kah kita kali ni yer kakak?



BOLEH BAGI HARGA KAWAN-KAWAN DAN ADIK BERADIK TAK?

BOLEH BAGI HARGA KAWAN-KAWAN DAN ADIK BERADIK TAK?


Bang, bagi harga kawan-kawan dah laa..

- Owhh boleh, tapi harga kawan-kawan memang lain sikit dia punya harga. Kalau harga harga runcit tu rm 57.50 sebotol, dia selalunya akan bayar je rm 60.00

Harga adik beradik boleh bagi berapa encik ?

- Harga adik beradik lagi dahsyat kalau kau nak tahu. Harga barang rm 57.50, dia sanggup je beli dua botol, bayar rm 130.00, keep the change. Siap pesan suruh bagi baki bayaran tu untuk belanja anak-anak

Harga kasih sayang ?

- Harga kasih sayang pun sama lah. Kadang- kadang orang nak bank in kat cdm, note 5 ringgit tak lepas masuk. Dia bayar lebih rm 70.00 kaa, kita nak pulangkan lebihan melalui transfer online.. dia kata tak payah.. tolong masuk tabung masjid ajerr lah katanya



Sekarang, awak nak bayar harga mana sekarang?

Abuya nasihatkan awak beli harga runcit ajer lah berbanding harga kawan-kawan, adik beradik ataupun kasih sayang yang awak pinta

Support la member berniaga saudara, tak jadi kaya raya lagi pun dia kalau kau beli 2-3 items bayar ikut harga runcit tu dengan dia, ok

Apa yang kawan jual, beli lah. Support bisnes member-member, saing sobat

Ini tak, rela beli dari orang yang tak kenal walaupun barang sama. Malah tak suka kalau kawan dapat untung.

Kau tahu, kau beli barang kawan kau jual kau dapat dua pahala.

Pertama, kau gembirakan dia.

Kedua, mengukuhkan persahabatan.

WRAP TELUR SARDIN

WRAP TELUR SARDIN

Ehhem... selepas viral satu Malaya ni roti telur sardin sheila rusly tu, abuya improvisasi la siket skill dia tu haa

Oleh kerana bancuhan sardin telur masih berbaki yang di simpan dalam peti, roti pulak dah habis, perut pulak tengah lapar, abuya tukar je bahan utama - roti tu dengan wrap. Alaa wrap massimo tu je

Celup dalam adunan sardin telur dan goreng atas non stick pan. Rasa lebih kenyang dan tentunya sedap lagi menyelerakan hasil air tangan abuya




Dicicah pulak dengan kari ayam tokma. Ish ish ish... banjir gitu. Sesuai untuk juadah hari deepavali ini. Hujan renyai-renyai kat luar pun seakan bersetuju
ROTI TELUR SARDIN SHEILA RUSLY

ROTI TELUR SARDIN SHEILA RUSLY

Seriously mula-mula nampak resipi yang sangat mudah roti telur sardin ni kat instagram sheila rusly. Kau tahu la presentation dan plating si sheila rusly setiap kali dia masak apa pun dan buat video. Memang membangkitkan selera betul!

Selepas dia buat roti telur sardin tu, aku tengok makin ramai yang turut buat roti telur sardin. Tayang kat fb dan ig. 

Methodnya sama sahaja dengan roti celup telur tu cuma tambah sardin ajelah. Alaa senang sangat. Semua orang pun boleh buat. Ikut sheila dia masukkan cili flakes tapi aku tak buat lah takut pedas, budak-budak tak boleh makan


1. Sardin dihancurkan, kuah tomato tu ambil sedikit sahaja, tak mau kuah tu banyak sangat. Tumbuk bawang putih, bawang merah. Perah limau sedikit

2. Telur. Pukul macam nak buat telur dadar. Kemudian, masukkan dalam adunan sardin tadi



3. Celupkan roti ke dalam adunan sardin telur tadi. Dan goreng la atas kuali ajaib tu. Aku letak minyak zaitun sikit



4. Dah siap untuk ditelan dengan rakusnya



Selamat Menjamu Selera

Ketuk ketukkk... Ramadhan... Alhamdulillah.... ehhhh



JANGAN MARAH DAN BAGIMU SYURGA

JANGAN MARAH DAN BAGIMU SYURGA


Seekor ular memasuki gudang tempat kerja seorang tukang kayu di malam hari. Kebiasaan si tukang kayu adalah membiarkan sebahagian peralatan kerjanya berselerakan dan tidak merapikannya.

Ketika seekor ular itu masuk ke gudang si tukang kayu, secara kebetulan ia merayap diatas gergaji. Tajamnya gergaji menyebabkan perut ular terluka. Ular beranggapan gergaji itu menyerangnya,ular itu pun membalas dengan mematuk gergaji itu berkali-kali.




Serangan yang bertubi-tubi menyebabkan luka parah di bahagian mulutnya,marah dan putus asa,ular berusaha mengerahkan kemampuan terakhirnya untuk mengalahkan musuhnya. 

Ular pun lalu membelit kuat gergaji itu, belitan yang menyebabkan tubuhnya terluka parah akhirnya membuatkan si ular itu mati binasa. Di pagi hari si tukang kayu menemukan bangkai ular tersebut di sebelah gergaji kesayangannya.

Sahabat...

Kadangkala di saat marah, kita ingin melukai orang lain tetapi setelah semua berlalu, kita baru menyedari bahawa yang terluka sebenarnya adalah diri kita sendiri




Banyak perkataan yang terucap dan tindakan yang dilakukan saat amarah menguasai, sebanyak itu pula kita melukai diri kita sendiri.

Ketahuilah dendam benci, curiga, fikiran negatif dan apapun itu, sebenarnya bagaikan ular yang membelit gergaji. Telah ribuan kali muncul dalam pikiran kita yang menusuk dan membakar hati kita sendiri.

Latihlah setiap saat untuk mengampuni, memaafkan dengan tulus, mampu dengan cepat melepaskan dan membuang sampah pengotor hati dan fikiran kita sendiri.

:

nasihat yang terkesan untuk abuya yang pemarah ini... kihkih

PROTEIN  UNTUK AHLI GYM

PROTEIN UNTUK AHLI GYM

Alhamdulillah, bertambah tambah penggemar protein untuk ahli gym, Cinch Shake selepas masing-masing terutamanya ahli gym berpuas hati dan merasakan kesan baik selepas ambil protein ni. Bukan sahaja sedap lagi menyelerakan, boleh bantu jaga otot sekali

3 PERISA CINCH SHAKE - VANILA, LATTE DAN COKLAT

3 PERISA CINCH SHAKE - 
VANILA, LATTE DAN COKLAT


CINCH SHAKE ialah Campuran Proprietari Protein dengan Leusina. Cinch Shake memberi jawapan segera dan sihat kepada persoalan “Apa yang harus di makan untuk sarapan pagi?” atau “Apa yang harus di makan untuk makan tengah hari?” atau protein apa yang sesuai untuk main gym


PROTEIN UNTUK AHLI GYM


Cinch Shake merupakan minuman yang sungguh lazat dan berkhasiat untuk membantu anda memelihara otot penting serta membuat anda sentiasa berasa kenyang dan puas

Rasa seakan pemanis mulut dengan khasiat penuh satu hidangan. Cinch Shake mengandungi 24gram protein dalam setiap hidangan bagi rasa puas dan kenyang teramat

Kandungan serat yang tinggi, 6 gram dalam setiap sajian memberi 35% atau lebih nilai harian bagi 21 jenis vitamin dan mineral penting

FUNGSI PENTING CINCH SHAKE UNTUK AHLI GYM YANG BERBEZA DENGAN PROTEIN LAIN


- memberi tenaga dan mengawal gula kerana cinch shake ni bebas laktosa

- Ia diperkaya dengan mineral dan vitamin untuk menyokong fungsi badan semasa workout

- Rendah glisemik, makna katanya orang yang mengidap diabetes pun boleh ambil cinch shake

- Paling penting, ia semulajadi kerana cinch shake ialah NON-GMO Soy (soya yang diproses tanpa diubah genetiknya). Bahaya kan soya yang diubah genetik ni berkemungkinan menyebabkan risiko kanser

- mengekalkan jisim otot dan menggalakkan pertumbuhan otot baharu

- cinch shake diperkaya dengan leucine, otot yang kaya dengan leucine membantu mengurangakan risiko kecederaan dan mudah pulih dari kecederaan otot

- Lebih murah berbanding Protein Whey



TESTIMONI TERBAHARU CINCH SHAKE

Ni antara respon terkini pengguna setia Cinch Shake


pelanggan setia dulu kini dan selamanya bang ben kita



Buat smoothie cinch pun boleh



ORDER CINCH SHAKE??

SHAKLEE TERENGGANU
013 976 1627
013 976 1627
013 976 1627




KAYU KHAMAT GERGASI VIRAL

KAYU KHAMAT GERGASI VIRAL

Alhamdulillah, akhirnya dapat merasa kayu khamat gergasi yang viral dijual di Kuala Berang, Hulu Terengganu tu. Mujurlah ada saing yang baik hati tolong hantarkan kat abuya. Abuya tengok dia sedang bersarapan dalam fb, terus abuya order. Ingatkan main-main jer. Sampai ke sekolah kita dia tolong hantarkan. Terima kasihlah saing. 


KAYU KHAMAT GERGASI VIRAL


Tuu baru namanya saing. Membantu menghilangkan rasa kempunan saingnya yang lain.. lain kali tayang lah lagi dalam fb tu.. boleh aku order lagi.. haha. Kita mana boleh tengok makanan viral nih, mesti lah nak rasa




Apa istimewanya roti kayu khamat gergasi yang viral ni. Kelainannya tentulah pada saiz yang lebih besar dari kayu khamat biasa. Isi lebih padat dan dicicah dengan kuah. Boleh pilih nak cicah dengan kuah apa. Yang saing aku hantar tu kuah gulai ayam. Sedap

Katanya resipi tradisi turun temurun keluarga. Tak boleh main-main tulis resipi yang satu ni sebab is berbeza dengan kayu khamat biasa. Pendapatan diorang meniaga kayu khamat gergasi ni khabarnya mencecah puluhan ribu ringgit sebulan. Siapa sangka kan? Hanya menjual kayu khamat sahaja. Sebab tuu la tv9 pergi terjah tu sampai ke Hulu Terengganu semata mata nak dapatkan kayu khamat ni. Korang tak nak datang Ganu ke? 

Lokasi Kayu Khamat Gergasi Viral


Yang nak datang cuba kayu khamat gergasi ni boleh datang ke Kampung Buloh, Kuala Berang. Sebelah memorial Batu Bersurat




Selamat Datang Ke Terengganu

Ganu Henelang

MASYA ALLAH! RAHSIA WANY HASRITA DAN JIHAN MUSE TERBONGKAR

MASYA ALLAH! RAHSIA WANY HASRITA DAN JIHAN MUSE TERBONGKAR


Siapa je yang tak kenal dengan bintang terpopular si wany hasrita ohh angin ni kan. Kini rahsia beliau dah terbongkar seantero Malaya. Rupa-rupanya selama ni amal makan vitamin c plus dari shaklee. Patutlah kulit cantik. Patutlah menang paling popular.. haha




Si Jihan Muse pun sama, bukan setakat makan vitamin c shaklee, kalsium untuk kesihatan tulang ostematrix dan minyak ikan terbaik omega pun menjadi amalan harian dia. Patutlah dah banyak berubah sejak zaman raja lawak.. kihkih. Korang patut tiru Jihan ni okay


KEISTIMEWAAN VITA C PLUS BERBANDING YANG LAIN


Tahukah anda, Sustained Release Vita-C Plus adalah produk semula jadi yang diperolehi daripada ekstrak jagung yang sesuai untuk mereka yang mempunyai perut sensitif.

Ia mempunyai sistem pelepasan berperingkat (itulah maksud sustained release) yang melepaskan 500mg vitamin C dalam masa lima jam untuk meningkatkan penggunaan vitamin C dan mengurang pembaziran. Ini bersamaan dengan pengambilan satu setengah biji oren setiap jam selama lima jam.

Diperkayakan dengan 120mg bioflavonoid sitrus yang bertindak secara sinergi dengan vitamin C, untuk meningkatkan lagi keberkesanannya


Tok Ram pun dah start amal vitamin shaklee. Tahniah kepada sid yang berjaya melamar Tok Ram


5 SEBAB VITAMIN C INI PILIHAN TERBAIK


Tahukah anda lagi... apa perbezaan vitamin c shaklee dengan vitamin c lain yang berada di pasaran?


1. Vitamin C Shaklee BUKAN vitamin sintetik


Semua suplemen jenama Shaklee adalah berasaskan bahan semulajadi.

Tahukah anda bahawa Vitamin C sintetik mempunyai kesan antioksidan dan pro-oksidan dalam masa yang sama? Bermakna walaupun ia menghapuskan radikal bebas dalam tubuh, pada masa yang sama ia juga menghasilkan radikal bebas.


2. Vitamin C Shaklee bersifat 'Sustained Release'


Bagi setiap biji Vitamin C Shaklee (500mg) yang anda ambil, anda akan mendapat manfaatnya secara berterusan selama 5 jam.

Ini adalah kerana, Vitamin C nya dilepaskan secara berkala iaitu sebanyak 100mg bagi setiap 1 jam. Bermakna anda akan mendapat manfaatnya selama 5 jam tanpa henti.


3. 1 tablet Vitamin C Shaklee (500mg) bersamaan dengan 7 setengah biji oren!


Secara logiknya manusia tidak akan mampu untuk makan 7 setengah biji buah oren setiap hari seumur hidup tapi dengan mengamalkan sebiji vitamin C Shaklee setiap hari anda mampu mendapatnya


4. Vitamin C Shaklee mempunyai bioflavonoids


Vitamin C sintetik tidak mempunyai bioflavonoids. Ianya cuma semata-mata asid askorbik sahaja. Bermakna ia tidak mampu bertindak seperti vitamin C yang sebenar. Bioflavonoids adalah pigmen tumbuhan-tumbuhan yang dijumpai banyak di dalam buah-buahan sitrus.

Ia membantu dalam penyerapan vitamin C sepenuhnya dan memelihara vitamin C itu sendiri daripada oksidasi. Dan ya, Vitamin C Shaklee ada bioflavonoids


5. Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan



ORDER VITA C PLUS?

013 976 1627
013 976 1627
013 976 1617


RESIPI IKAN BAUNG MASAK TEMPOYAK

RESIPI IKAN BAUNG MASAK TEMPOYAK


Sejak masuk sekolah area luar bandar dan pedalaman ni hampir sedekad lalu, ditemani pokok-pokok sawit (nampak macam cerita seram tamil pun ada) setiap pagi dan sungai yang indah di belakang sekolah, macam macam makanan rare dah boleh kenal. Kalau selama ni hanya tengok dalam fb dan google, sekarang dah boleh rasa. Periuk kera dan ikan baung pun kenal disini. Walaupun aku takdelah eager sangat terhadap ikan baung, tapi.. boleh la setakat nak makan tu.. kihkih..

Nah ambik resipi ikan baung masak tempoyak. Lebih kurang je cara masak dengan masakan tempoyak lain. Rasa baung pun ada iras-iras patin dah



RESIPI IKAN BAUNG MASAK TEMPOYAK



Bahan-bahan Ikan Baung Masak Tempoyak :

- 3 - 4 ekor ikan baung disiang , untuk hilangkan hanyir, bersihkan dengan tepung dan asam jawa. Guna limau nipis pun boleh 

- 15 - 25 biji cili api, mengikut tahap kepedasan yang diinginkan

- Kunyit hidup - lebih kurang saiz ibu jari

- Tempoyak semestinya. Mengikut kepekatan yang diinginkan. Kalau aku suka 3/4 level pekat dia

- Bunga kantan

- Daun kesum

- Air

- Asam keping (jika mahu digunakan)


Cara Masak Ikan Baung Masak Tempoyak :


1. Tumbuk cili api dan kunyit

2. Bila sudah hancur lumat, masukkan tempoyak dalam lesung biar sebati dgn cili. Kemudian, bahan tersebut dilumur pada ikan baung dan diperap seketika supaya meresap elok dan sebati

3. Masukkan ikan baung ke dalam periuk. Kemudian masukkan air dan letakkan atas diatas api

4. Masak hingga mendidih

5. Masukkan garam dan bunga kantan 

6. Masukkan dan kacau daun kesum bersama asam keping (jika nak guna). Biarkan kuah mendidih pada api sederhana selama 3 - 4 minit

7. Sedia untuk dihidang dan dimakan. Selamat mencuba


Selamat menjamu selera




PELAKSANAAN KASUT SEKOLAH WARNA HITAM BERMULA 2021

PELAKSANAAN KASUT SEKOLAH WARNA HITAM BERMULA 2021

Selamat berhujung minggu. Hujung tahun dan cuti sekolah panjang bakal bermula. Tapi mak-mak ayah sudah tentu telah memikirkan sedikit sebanyak bajet untuk sesi persekolahan anak-anak tahun hadapan, 2019

Untuk penggunaan kasut sekolah warna hitam, pelaksanaannya secara rasmi akan bermula pada tahun 2021. Pekeliling dan kenyataan media telah pun keluar oleh Kementerian Pendidikan Malaysia

Kenyataan Media KPM,
Pelaksanaan Pemakaian Kasut 
Berwarna Hitam Oleh Murid Sekolah


Oleh itu : 

1. Sekolah tidak perlu mewajibkan pemakaian kasut warna hitam pada tahun 2019

2. Pelaksanaan ini secara berperingkat, mengambil kira pandangan semua pihak terutama syarikat pengeluar kasut, yang mungkin banyak terjejas jika dilaksanakan secara mengejut tahun hadapan. Bagi can diorang habiskan stok kasut putih dulu, ok

3. Untuk mak ayah yang belum lagi beli kasut, boleh teruskan beli kasut putih

4. Untuk ibu bapa yang telah pun beli kasut berwarna hitam (awalnya korang beli) untuk anak-anak, teruskan sahaja memakai kasut tersebut pada tahun hadapan walaupun ramai murid yang masih pakai kasut putih. Elakkan pembaziran jika nak beli sekali lagi kasut putih. Nanti kasut hitam yang dah beli tu bila time nak pakai, kaki dah tak muat pulak

5. Jika pihak sekolah telah mewar warkan ingin melaksanakan keseragaman warna kasut hitam bermula tahun hadapan, ibu bapa yang mana masih belum beli lagi tu, boleh la beli kasut hitam. Pun begitu, kalau nak pakai kasut putih juga, pihak sekolah sepatutnya tiada hak memaksa atau mengenakan denda
MAKANAN YANG PERLU DI ELAKKAN UNTUK PENGIDAP ANGIN MEDU

MAKANAN YANG PERLU DI ELAKKAN UNTUK PENGIDAP ANGIN MEDU


Anda dinasihatkan menjaga pemakanan. Berikut ialah di antara jenis-jenis makanan dan minuman yang dilarang makan/minum untuk sementara waktu:

MAKANAN YANG PERLU DI ELAKKAN UNTUK PENGIDAP ANGIN MEDU


1 - Makanan/Minuman yang Sejuk

-Tembikai, pisang goreng/mentah, duku, ciku, manggis dan betik.

- Kangkung, kacang panjang, kacang bendi, labu, terung, keladi dan kacang hijau.

- Air batu, air wap, air kelapa dan air teh

2. Makanan/Minuman Masam (berasid)

Mempelam masam, semua jenis jeruk, acar, cuka dan limau masam.

3 - Daging kerbau.

4 - Makanan/Minuman Bergas

a. Durian.
b. Tapai.
c. Air botol/tin bergas.

5 - Makanan/Minuman mengandungi Kafein.

a. Kopi, Nescafe, Indo Cafe dan seumpamanya.

b. Rokok.

6. Lain-lain Makanan/Minuman Yang Boleh Mendatangkan Angin

a. Petai, jering dan kerdas


petai jeruk


b. Susu tin (cair, krimer atau pekat manis)


SUMBER : FACEBOOK SEMUTAR HITAM, Pengamal Perubatan Tradisional (aku selalu follow dia untuk study ilmu angin, sebab ramai yang tanya suplimen buang angin)

Tanda-tanda Angin Medu

(menurut Semutar Hitam)

1. Selalu fikir nak mati
2. Perasaan takut tak bersebab
3. Berdebar, pucat. lesu, tak bertenaga
4. Sesak nafas / tak puas bernafas
5. Selalu sakit kepala
6. Kerap sendawa
7. Sejuk kaki
8. Perut kembung
9. Senak ulu hati
10. Nak muntah
11. Hidup tak tenang


Cara Buang Angin Medu


1. Menurut cara perubatan Tuan Semutar Hitam :-

Mengikut apa yang saya tahu cara kampung, angin medu yang sesat harus di panggil balik ketempat asalnya. 

Caranya dengan di pangkah di perut dengan kapur, kemudian di golek-golek pusat sambil membca jampi untuk memanggil angin kembali ketempat asal kemudian tekan sebagai syarat matikannya disitu

Kaedah ini perlu 3x ulangan antara syaratnya. Insya Allah akan ada perubahan

(Ini menurut pengamal perubatan tradisional di atas ye, kita respect sahaja ilmu beliau)


2 - Banyak perkongsian petua - petua tradisi lain, antaranya ialah mandi dengan air limau yang telah disejukkan dengan ais. Baca SINI


3 - Amalkan suplimen nutrisi untuk bantu buang angin dalam badan





SET BAJET





SHAKLEE TERENGGANU

013 976 1627
013 976 1627
013 976 1627



ANTARA 3 MAKANAN VIRAL POPIA VIETNAM, TAUHU BERGEDIL DAN FRUIT PASTRY CAKE

ANTARA 3 MAKANAN VIRAL POPIA VIETNAM, TAUHU BERGEDIL DAN FRUIT PASTRY CAKE

Ketiga-tiga juadah viral ni dah lama tengok dalam facebook. Yang terbaharu tu tentulah fruit pastry cake. Menggiurkan je kalau tengok buah peach yang terletak elok atas kek. Mengidam la jugak nak rasa ketiga-tiga juadah viral ni




Sekian lama mencari orang dekat-dekat yang jual, susah gak nak jumpa. Ada yang buat pun hari tu aku tanya dia sibuk nak buat untuk majlis perkahwinan dulu. Kempunan aku. Nak order dengan cikza.com macam jauh dan agak mustahil. Tengok rakan-rakan blogger lain duk order dia punya tauhu bergedil tu.. perghhh memang terliur

Akhirnya terjumpa juga orang yang jual tauhu bergedil dan popia vietnam. Beli dengan orang kampung dekat sekolah je. Boleh tahan sedap. Rahsianya pada sos yang mantap! Baru terangkat



Yang ni kek fruit pastry kejadian viral terbaharu di alam facebook. Tak minat sangat, tapi ermmm boleh laa buat desert di petang hari. Sekurang kurangnya dah pernah rasa.. hehe

Dan kalau tanya aku antara ke tiga-tiga makanan viral ni yang menjadi pilihan utama aku, tak lain tak bukan tentulah tauhu bergedil. 4 bungkus dengan 8 biji tauhu setiap satunya, aku boleh habiskan... kihkih

Teringat Dialog Drama Nur Kasih

Teringat Dialog Drama Nur Kasih

Semalam abuya marah si kakak sebab dia main-main sangat, macam-macanm alasan dan helah yang dia buat untuk lambat-lambatkan nak selesaikan maghrib dia. Waktu dah nak habis. Nak tengok kartun laa, nak makan bubur jagung dulu laa

Dan macam biasa kakak tu selalu sahaja dia kena marah dengan macam-macam pe'el lah yang dia buat. Kadang-kadang abuya pegang hanger atau cubit terus

Teringat betul abuya dialog si mak aidil 
dan adam ni dalam nurkasih yang trending sangat dulu. Biasala abuya kan suka throwback. Gigih abuya youtube. Adam berwatak degil, keras kepala, banyak buat hal dan memberontak sementara aidil banyak berkorban dan lebih tenang


aidil & adam


Suatu ketika ustaz hasan (ayah aidil adam) membelek album gambar mengenangkan anak-anak, isterinya datang duduk di sebelah untuk bersembang. Dialog berbunyi begini lebih kurang

Ust hasan : mana silap kita jah

Jah : abang...

Ust hasan : bulan mana , hari mana jah... anak kita sudah.. pergi jauh dari kita

Jah : jangan fikir pasal tu la bang

Ust hasan : hari demi hari ini sahaja yang abang fikirkan.. sebelum abang pergi, abang nak baiki kesilapan abang... cakaplah jah

Jah : jah pun tak tahu bang...

Ust hasan :setahu abang.. abang dah bagi semuanya sama rata.. apa yang abang bagi pada aidil, abang bagi pada adam

Jah : mungkin kat situ salah kita.. aidil dan adam tak sama... kalau kita beri air kat pokok ni, berbunga.. kalau kita bagi air sama banyak kat pokok tu pulak, tak berbunga,malah layu pulak... Sebab dia perlukan tanah kering untuk subur.. dia nak kan matahari, kita bagi air...

lepas tu ust hasan jadi sedih.. 

Terkesan betul ayat-ayat mak jah ni.. buat abuya terfikir sejenak...



kakak baheja


RESIPI KUIH KOLEH KACANG

RESIPI KUIH KOLEH KACANG

Kuih koleh kacang antara beraneka jenis kuih tradisi yang mungkin jarang dijumpai dewasa ini. Dah jadi rare. Kalau meriah sikit pun terjumpa orang kat bazaar Ramadhan. Kuih koleh kacang ni menjadi kenangan sentimental jugak untuk aku sebab pernah satu ketika semasa arwah ayah ada dan sedang sakit, dia terasa nak makan. Dia suruh aku beli kuih koleh kacang. Tapi aku tak jumpa kedai kuih yang jual kuih ni.. Time tu pun dah ingat-ingat lupa rupa kuih koleh kacang sebab jarang makan.. huhu. Dah, jom kita tengok resipi. Terima kasih lah tuan punya resipi, terubat sikit rindu kat arwah ayah


Resipi Kuih Koleh Kacang





Bahan-bahan Kuih Koleh Kacang


1 cawan santan pekat

1 cawan gula merah

2 sudu besar gula pasir

1 cawan air

2 cawan santan

1 cawan tepung kacang hijau (cap kijang)

Beberapa helai daun pandan disimpul

Secubit garam



Cara-cara buat kuih koleh kacang


1 - Masak 1 cawan santan sehingga menjadi tahi minyak. Apabila siap, ambil tahi minyak yang terhasil dan biarkan dalam 2 sb lebihan minyaknya dalam kuali.

2 - Masak gula merah, gula pasir, air dan daun pandan sehingga gula larut, Sejukkan dan ketepikan seketika.

3 - Satukan tepung kacang hijau, santan, garam dan air gula merah dalam satu bekas dan kacau hingga sebati.

4 - Masukkan adunan tadi ke dalam kuali yg berisi lebihan minyak kelapa tadi. Selalu di kacau agar tak bergentel nanti. 

5 - Masak hingga pekat dan menggelembung sehingga agak berkilat. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah disapu dengan lebihan minyak tadi.

6 - Taburkan dengan tahi minyak dan sejukkan sebelum boleh dipotong.

Siap untuk dihidangkan. Selamat menjamu selera


KREDIT :
@periukkitaresepikita


my father always a hero.. 
my late father



ARTIKEL LAIN :



SKINCARE TERBAIK, SEMULAJADI DAN SELAMAT

SKINCARE TERBAIK, SEMULAJADI DAN SELAMAT


Dalam usaha syarikat nutrisi kami untuk menghasilkan revolusi YOUTH Complex, kami telah menemui sesuatu yang menakjubkan.

Wanita bukanlah enggan menerima hakikat bahawa dirinya semakin berusia – mereka sebenarnya enggan mengorbankan pengalaman mereka dengan sebarang benda! Mereka hanya tidak suka melihat diri mereka di dalam cermin yang tidak menunjukkan betapa mudanya mereka rasakan di dalam diri.

Itulah yang menjadi inspirasi untuk YOUTH. Produk penjagaan kulit yang direka untuk memastikan dunia melihat anda sebagaimana anda melihat diri sendiri. Untuk kekal muda sama seperti apa yang anda rasa, mulakan dari sekarang. Pada masa hadapan, anda tentu akan menghargainya.

Janji kami adalah penjagaan kulit YOUTH™ bukan hanya meningkatkan kesihatan kulit anda secara dramatik, malah ianya 100% dijamin mampu mengubah usia kulit anda menjadi lebih muda. Sememangnya menakjubkan.

Dibangunkan secara klinikal oleh pakar-pakar kulit bertaraf antarabangsa, Indeks Usia Kulit memberikan cara berasaskan fakta dan klinikal untuk membuktikan kesan YOUTH™ terhadap penampilan dan usia kulit. Keputusannya adalah luar biasa. 2/3 daripada wanita telah mengubah usia kulit mereka kepada sedekad lebih muda dengan YOUTH.

SKINCARE TERBAIK, SEMULAJADI DAN SELAMAT


Set Memperbaharu dan Mengekalkan - YOUTH

Set penjagaan kulit lengkap untuk membantu menangani tanda-tanda penuaan, mengurangkan kedutan, bintik-bintik hitam penuaan serta pigmentasi, memperbaiki kerosakan disebabkan oleh matahari, meningkatkan kecerahan dan seri wajah.



LUMINOUS GEL OIL CLEANSER

3-dalam-1, tidak mengandungi sabun, pH-seimbang, pembersih ini menggabungkan campuran vitamin yang dipaten dan polifenol serta alga untuk memperhalus dengan lembut, menyuci, dan menyediakan kulit anda untuk langkah seterusnya. Hadapi dunia dengan seri semulajadi anda.


Bahan-bahan Utama

Vital Repair+®, Muscadine Grape Extract, Ekstrak Alga Hijau yang Menghaluskan




PERFECTING SKIN TONER

Bebaskan kulit anda dari sel-sel kusam dan ejen pencemar persekitaran dan tunjukkan kepada dunia, diri anda yang lebih cerah, berseri. Lakukan lebih daripada biasa untuk membersihkan sel kulit mati, menghidratkan dan membekalkan nutrisibersama dengan campuran vitamin penting, polifenol, dan bahan-bahan botanikal yang berpaten untuk kulit yang berseri.


Bahan-bahan Utama

Vital Repair+®, Muscadine Grape Extract, Ekstrak Alga Hijau yang Meremajakan



YOUTH ACTIVATING SERUM

Youth Activating Serum mengandungi 10 kali ganda bahan aktif untuk memulakan langkah pembaharuan sel yang kritikal. Terdiri daripada campuran vitamin, polifenol dan YOUTH Complex kami yang berkesan, ia menggalakkan penghasilan kolagen dan pembaharuan pada peringkat sel, membuatkan kulit anda berkelakuan lebih muda untuk mencapai keremajaan dan keserian terunggul.


Bahan-bahan Utama

YOUTH Complex dengan Apple Cell, Lotus Japonicus, Vitamin A Berkapsul.



KRIM SIANG


AGE DEFENSE MOISTURIZER - SPF 50

Perlindungan untuk kulit anda adalah lebih daripada hanya melindunginya daripada sinaran matahari. Lindungi kulit anda lebih dari sekadar sinaran matahari dengan pelindung matahari berspektrum luas SPF 50 UVA/UVB. Vitamin dan Botani bernutrien melembapkan kulit anda dan menambahbaikkan penampilan kulit anda secara menyeluruh.


Bahan-bahan Utama

SPF 50, Vital Repair+® Complex, Muscadine Grape Extract



KRIM MALAM

ADVANCED RENEWAL NIGHT CREAM – LIGHT

Ekstrak Alga Marin, Muscadine Grape dan Lotus Japonicus, serta anti oksida yang lain menggalakkan proses pembaharuan sel kulit anda semasa anda tidur. Campuran botanikal khas kami membantu merangsang penghasilan kolagen dan elastin, membuatkan kulit anda kelihatan lebih muda, licin, dan cerah.


Bahan-bahan Utama

Vital Repair+® Complex, Schisandra Chinensis, Lotus Japonicus




SET LENGKAP RAWATAN INTENSIF YOUTH
BACA : DISINI




TESTIMONI YOUTH SKINCARE






















SHAKLEE TERENGANU
013 976 1627
013 976 1627
012 976 1627
#Ini adalah blog peribadi

#Segala testimoni dan penulisan berkaitan produk SHAKLEE yang dikongsi & disebarluaskan infonya dilaman ini BUKAN bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit.

#Pembaca sangat digalakkan untuk mendapat nasihat dari pakar kesihatan dan perubatan. Allah jua Yang Maha Memberi Kesembuhan.
bahejabella © . Designed by MaisarahSidi.com