bahejabella: 07/30/15

Ye.. tak main la drama korea. Kpop tu jauh sekali la. Entah la tak ada jiwa kot tu. Musim orang duk kalut winter sonata ke , summer sonata ke , aku tak tahu apa-apa. Hehe. Tak tau la syok tang mana sampai ada orang yang sanggup beli berbakul-bakul koleksi dvd k-drama  . Aku kalau tengok pun cerita perang korea utara dan korea selatan tu. Satu lagi aksi kungfu. Ingat-ingat lupa masa kecik, darjah tiga kalau tak silap , pernah la layan drama bersiri jepun tangkap leleh. Rasanya tajuk "kaime no propose" . Korang google la ye. Drama ni ada lagu hits iaitu "say yes". Memang layan habis la dulu drama ni. Tak tau la kenapa. Heroin cun , heronya takde la kacak sangat. Tapi memang drama tu banyak scene menangis

Yang ni satu lagi drama. Bukan k-drama la. Tapi kadang-kadang ada adegan menangis. Adegan tinggi-tinggi manja suara. Aksi mencuit hati atau aksi bahagia. Drama ni ialah drama si baheja nafeesa ni. Ye , drama baheja nak pergi sekolah (taska). Kadang-kadang dia bangun awal. Sama waktu aku nak bertolak ke sekolah aku. Lebih kurang 6.30 pagi. Kadang-kadang kalau dia tidur awal malamnya, alamatnya terbangun awal la keesokan hari. 5 pagi pun boleh. Ada hari bangun elok , pampers tak berat. Ada hari bangun dengan kebocoran. Habis katil dia basah. Satu hal kena settle kan dulu. Mahunya kalut aku pagi-pagi. Nak rushing pergi kerja lagi. Tempat kerja kita 40 km dari rumah

Kadang-kadang yang lain, dia bangun lewat. Kul 9 atau 10. Lepas tu kalau mood rajin , mula la nak pergi juga sekolah (taska) dia walaupun dah pukul 11 pagi. Almaklumla taska depan rumah je. Cikgu-cikgu pula semua dah kenal keluarga besar tokma dia. Kira macam dah ada cable juga la

Baheja ratu drama. Banyak nau drama dia. Akalan tinggi. Ada hari, elok-elok pergi sekolah. Ada hari dia nak pergi dengan kereta walaupun taska sejengkal je depan rumah ni. Seminit je jalan kaki. Bukan saje-saje nak naik kereta, tapi dia ajak pergi pusing kampung dulu pergi kedai runcit. Selalunya cari choki-choki. Demand nak choki-choki banyak , nak bagi kawan-kawan katanya. Pemurahnya alahaiii


drama baheja
drama baheja


Tengok la tu gambar baju merah , pergi sekolah time pagar dah tutup. Walaupun tetap dibenarkan masuk

Nikmati je la setiap saat. Nanti semua drama-drama ni akan jadi kenangan termanis , kan. Sayang baheja. Belajar pandai-pandai kakak, nanti pandai - pandai harap jangan la jadi menteri pasola

Faith & love

abuya


FAIL PPB INDIVIDU , PARTITION DAN APA YANG PERLU ADA

Dunia guru , minggu ni ialah minggu akhir (31 Julai ) untuk penilaian pertama menghantar portfolio fail Pembangunan Professional Berterusan (PPB) Individu. Walaupun seluruh negara masih dikejutkan dengan pertukaran kabinet jemaah menteri, tugas menyiapkan fail ppb ini tetap perlu di teruskan. Kabinet jemaah menteri yang baharu sekaligus mengubah kementerian pendidikan.Dua tahun yang lalu , kementerian pendidikan digabungkan di bawah satu bumbung , kabinet baru ini menyaksikan kementerian pendidikan kembali di asingkan antara pengajian tinggi (IPT) dan pendidikan (sekolah) yang mana setiap satunya mempunyai menteri, Dato' Seri Idris Jusoh dan Datuk Mahdzir Khalid

Kesibukan menyiapkan fail ppb di saat-saat akhir juga membantut tenaga dan sedikit mengikis idea aku untuk menulis entri blog (alasan) 

APA YANG PERLU ADA DALAM FAIL PROFILE PEMBANGUNAN PROFEESSIONAL INDIVIDU?


PARTITION FAIL PPB INDIVIDU

Muka Hadapan ( Cover )

- Profil PPB Individu
- Lambang KPM
- Nama
- Jawatan
- Tempat Bertugas
( bahagian tepi fail pun boleh letak - nama , logo Kerajaan Malaysia , logo KPM dan logo sekolah

1 : PERANAN DAN TANGGUNGJAWAB
  • VITAE KURIKULUM
- E-Operasi
- E-SPLG
  • FALSAFAH PENDIDIKAN NEGARA
- FPN dan Huraian FPN  ( cadangan : masukkan sekali Falsafah Pendidikan Guru dan huraian )
- Ringkasan PPPM
  • SKOP KERJA
- Pekeliling dan surat ikhtisas yang berkaitan dengan bidang tugas
- Terma tugas DG41 dan seteusnya
  • SASARAN KERJA TAHUNAN - SKT selama tiga tahun yang terakhir (terbaharu)

2 : PELAN PEMBANGUNAN PROFESIONAL
  • MATLAMAT PENGAJARAN / KEPIMPINAN MASA HADAPAN - analisa peperiksaan , e-Prestasi , audit prestasi
  • CADANGAN AKTIVITI PENAMBAHBAIKAN   - post mortem program , refleksi , kajian tindakan dan perancangan program baharu
  • PENYERTAAN DALAM AKTIVITI PPB - penyertaan di dalam sekolah atau luar sekolah sebagai PESERTA - sertakan surat edaran , sijil , minit curai , laporan , dokumentasi , bahan bercetak yang dihadiri dalam mesyuarat, kursus , bengkel , taklimat ,seminar , Ladap

3 : SUMBANGAN KEPADA ORGANISASI / PROFESION
  • SENARAI TUGAS DAN TANGGUNGJAWAB
- Manual Prosedur / Buku Pengurusan Sekolah 
- Carta Organisasi
- Surat Lantikan
- Brochure , pamplet program - ada nama dalam senarai ahli jawatankuasa program
  • SUMBANGAN KEPADA KPM / JPN / PPD
Surat edaran , sijil , minit curai , laporan , dokumentasi , bahan bercetak program , majlis sambutan , mesyuarat, kursus , bengkel , taklimat ,seminar , Ladap sebagai : AJK , Fasilittor , Jurulatih Utama (JU) , Urus Setia , Penceramah , Motivator , Pengiring pasukan pelajar dan sebagainya
  • PENULISAN / PENERBITAN
- Kertas kerja , laporan , dokumentasi , bahan powerpoint , artikel ilmiah , buku dan sebagainya

4 : BAHAN BUKTI DALAM PdP / KEPIMPINAN
  • SUKATAN MATA PELAJARAN / RANCANGAN MENGAJAR DAN PENILAIAN / PERANCANGAN STRATEGIK
- Rancangan Pengajaran dan Pembelajaran Tahunan 
- Perancangan Strategik Panitia
  • CONTOH HASIL KERJA
- Lembaran kerja murid , contoh hasil kerja guru , contoh hasil kerja murid , laporan PdP , latihan murid , contoh bahan PBS

5 : ANUGERAH / PENCAPAIAN
  • ANUGERAH PERKHIDMATAN
- Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC ) - sijil , dokumen bergambar
  • ANUGERAH DALAM PdP / KEPIMPINAN
-  Sijil/dokumen bergambar anugerh/penghargaan yang diperoleh sekolah atau luar sekolah
  • JEMPUTAN UNTUK KONSULTASI , BENGKEL , PENULISAN DAN LAIN-LAIN
- Surat edaran , sijil , minit curai , laporan , dokumentasi bergambar , bahan cetak / powerpoint sebagai moderator / penceramah / motivator


6 : PENILAIAN PdP / KEMPIMPINAN
  • BAHAN BUKTI KEBERKESANAN PENGAJARAN / KEPIMPINAN
 - Laporan pemantau / pencerap dalam sekolah ( pentadbir , pembimbing) atau dari luar sekolah ( PPD , JPN , NAZIR )
  • RAKAMAN VIDEO PENGAJARAN / KEPIMPINAN
-  Video pengajaran , Bahan slide / power point
  • MAKLUM BALAS DAN PENILAIAN DARIPADA MURID / KETUA JABATAN
- Borang SPSK PK 10


*********************************************************************************

Ini lah secara ringkas partition dan bahan-bahan yang perlu dimasukkan dalam fail PPB Individu guru untuk penilaian. Rakan-rakan guru boleh lah menambah apa yang patut yang difikirkan wajar untuk dijadikan bahan penilaian oleh penilai



FAIL PPB AKU
fail ppb aku

partiton fail ppb
partition fail ppb


Ni lah partition fail ppb yang dibeli dari SINI , boleh hubungi beliau , pm di facebook tu. Servis tip top , harga berpatutan dan termasuk penghantaran . In sya Allah lebih jimat dengan pembelian secara borong , pakat dengan rakan-rakan sekolah


Selamat berjuang!