bahejabella: 06/22/15

Malaysia syurga makanan. Pelbagai jenis makanan di seluruh dunia boleh jumpa di sini , tak perlu lagi terbang jauh-jauh untuk merasa makanan Turkey , Arab style , Chinese , Indian style lagi banyak , Jawa , Jepun , Korea , Barat dan banyak lagi

Sebut saje, Nasi Mandy . Kimchi , Chapati , Sushi , Daging dendeng , Steak dan macam macam.
Belum campur beraneka juadah Melayu popular yang terkenal dengan masakan beradunan santan , minyak dan cukup lemak manis serta rempah ratus itu. Nasi lemak , sate , ketupat , nasi kerabu , nasi dagang , mee rebus , ayam masak lemak , masak rendang , kuew teow. Nak sebut sampai tak muat entry ni nanti

CARA BAKAR KALORI 

TAHUKAH ANDA berapa jumlah kalori yang diambil untuk setiap hidangan ? TAHUKAH ANDA macam mana pula cara nak bakar kalori? TAHUKAH ANDA berapa banyak pilihan yang ada UNTUK BAKAR KALORI-KALORI tu?

NI CONTOH makanan popular dan PANDUAN PILIHAN CARA NAK BAKAR KALORI
Ada beberapa contoh untuk mudahkan anda baca. Dan saya buat untuk berat badan yang average , 50 KG , 60 KG  dan 70 KG..

Mari kita tengok :-

nasi lemak
1 PINGGAN NASI LEMAK ( 260 G )
BERSAMAAN 475 KCAL

Untuk membakar 475 kcal yang diambil, anda perlu melakukan salah satu aktiviti fizikal seperti berikut :-

 BERAT
 BERJALAN
 BERLARI
 BERENANG
 BERBASIKAL
 50 KG
 126 MINIT
 67 MINIT
 90 MINIT
 72 MINIT
 60 KG
 105 MINIT
 56 MINIT
 75 MINIT
 60 MINIT
 70 KG
 90 MINIT
 48 MINIT
 64 MINIT
 51 MINIT


nasi kerabu
1 PINGGAN NASI KERABU ( 260 G )
BERSAMAAN 310 KCAL

Untuk membakar 310 kcal yang diambil, anda perlu melakukan salah satu aktiviti fizikal seperti berikut :

 BERAT
 BERJALAN
 BERLARI
 BERENANG
 BERBASIKAL
 50 KG
 82 MINIT
 44 MINIT
 59 MINIT
 47 MINIT
 60 KG
 68 MINIT
 36 MINIT
49 MINIT
39 MINIT
 70 KG
 58 MINIT
 31 MINIT
42 MINIT
33 MINIT


ketupat
KETUPAT PULUT 1 BIJI (50 G) BERSAMAAN 130 KCAL

Untuk membakar 130 kcal yang diambil, anda perlu melakukan salah satu aktiviti fizikal seperti berikut :

 BERAT
 BERJALAN
 BERLARI
 BERENANG
 BERBASIKAL
 50 KG
 34 MINIT
 18 MINIT
 24 MINIT
19 MINIT
 60 KG
 28 MINIT
 15 MINIT
20 MINIT
16 MINIT
 70 KG
24 MINIT
 13 MINIT
17 MINIT
14 MINIT

itu kalau 1 bijik ketupat , kalau 10 bijik..? haaaa.. darab la sendiri

bihun goreng
BIHUN GORENG  , 1 PINGGAN ( 170 G ) BERSAMAAN 295 KCAL

Untuk membakar 295 kcal yang diambil, anda perlu melakukan salah satu aktiviti fizikal seperti berikut :

 BERAT
 BERJALAN
 BERLARI
 BERENANG
 BERBASIKAL
 50 KG
78 MINIT
 42 MINIT
56 MINIT
44 MINIT
 60 KG
 65 MINIT
 35 MINIT
46 MINIT
37 MINIT
 70 KG
56 MINIT
 30 MINIT
40 MINIT
32 MINIT



pulut kuning
PULUT KUNING , 1 SENDUK ( 50 G ) BERSAMAAN 130 KCAL

Untuk membakar 130 kcal yang diambil, anda perlu melakukan salah satu aktiviti fizikal seperti berikut :

 BERAT
 BERJALAN
 BERLARI
 BERENANG
 BERBASIKAL
 50 KG
34 MINIT
18 MINIT
24 MINIT
19 MINIT
 60 KG
28 MINIT
15 MINIT
20 MINIT
16 MINIT
 70 KG
24 MINIT
13 MINIT
17 MINIT
14 MINIT




sate
5 CUCUK SATE (80G) BERSAMAAN 200 KCAL

Untuk membakar 200 kcal yang diambil, anda perlu melakukan salah satu aktiviti fizikal seperti berikut :

 BERAT
 BERJALAN
 BERLARI
 BERENANG
 BERBASIKAL
 50 KG
53 MINIT
28 MINIT
38 MINIT
30 MINIT
 60 KG
44 MINIT
23 MINIT
31 MINIT
25 MINIT
 70 KG
37 MINIT
20 MINIT
27 MINIT
21 MINIT

Itu kalau 5 cucuk sate...? Kalau 10 cucuk...? anda tentukan.... he he



roti canai
ROTI CANAI KOSONG , 1 KEPING ( 95 G ) BERSAMAAN 300 KCAL

Untuk membakar 300 kcal yang diambil, anda perlu melakukan salah satu aktiviti fizikal seperti berikut :

 BERAT
 BERJALAN
 BERLARI
 BERENANG
 BERBASIKAL
 50 KG
79 MINIT
42 MINIT
57 MINIT
45 MINIT
 60 KG
66 MINIT
35 MINIT
47 MINIT
38 MINIT
 70 KG
56 MINIT
30 MINIT
40 MINIT
32 MINIT

kalau berat anda 60 KG... MAKAN 2 KEPING ROTI CANAI..? mahunya kene 70 minit berlari..kan



cendol
CENDOL , 1 GELAS (200 G) BERSAMAAN 215 KCAL

Untuk membakar 215 kcal yang diambil, anda perlu melakukan salah satu aktiviti fizikal seperti berikut :

 BERAT
 BERJALAN
 BERLARI
 BERENANG
 BERBASIKAL
 50 KG
57 MINIT
30 MINIT
40 MINIT
32 MINIT
 60 KG
47 MINIT
25 MINIT
34 MINIT
27 MINIT
 70 KG
40 MINIT
21 MINIT
29 MINIT
23 MINIT


ANDA.. DI KATEGORI MANA YE..? ermmmm....

Untuk lebih banyak pilihan , boleh cuba cek berat badan anda , apa yang anda makan dan ketahui lebih lanjut cara mudah nak bakar kalori di portal rasmi KKM ni :-


AWAS..!! kalori yang diambil terlalu banyak dan tidak dibakar, ia akan ditukar menjadi lemak dan disimpan dalam badan, sangat la memudharatkan





Allah Maha Penyembuh


Be with us..
NZ World Kingdom
Founder & Director


INFO LANJUT :-

FB : Muhammad Nizam

sms/whatsapp : 013-976-1627
emeil : alluana35@gmail.com



Anak bila dah besar sikit mula la nak berdikari kan. Nak buat itu nak buat ini semua sendiri. Kalau boleh , kalau kaki sampai kat pedal minyak dan brek , kereta pun nak di pandu agaknya. Dia belum tahu godaaan dunia luar yang penuh pancarobba sekarang. Minta dia dijauhkanlah dari fitnah-fitnah dunia yang fana ini

Alkisah minggu lepas abuya keluar meniaga , baheja tak nak ikut , nak duduk rumah dengan mak cik dia yang baru datang dari Penang. Agaknya dahaga sangat atau tak jumpa cari mak cik dia masa tu , baheja pergi buat susu sendiri. Ermm selalu juga dia cuba-cuba buat air sendiri dan main penapis air tu. Tapi kali ni malang tidak berbau , terkna air panas. fuhh tak tahu lah macam mana keadaan dia masa tu . Harus meraung kan



tangan terkena air panas
kesan parut tangan terkena air panas



mujur ada herbal blend
mujur ada herbal blend

MUJUR ADA HERBAL BLEND

Akibatnya, empat lima hari juga dia tak mahu pergi taska. Time-time macam ni la duk cari stok herbal blend  kat rumah. Mujur ada lagi. Alhamdulillah , kesan terkena air panas dan parut cepat pulih. Allah Maha Menyembuh. Dan semalam baru dia nak masuk taska semula. rancak benor bercerita dengan cikgu fasal tanga dia tu


buku rekod taska
buku rekod taska

CIRI DAN FUNGSI RINGKAS HERBAL BLEND MULTI PURPOSE

  • Diperbuat dari sumber tumbuhan dan alami
  • Selamat dan semulajadi
  • Tidak mengandungi paraben dan kimia berbahaya
  • Untuk disapu ruam-ruam badan , tangan terutamanya anak-anak
  • Gatal-gatal (saya dapat repeat order dari kawan-kawan yang ada masalah ini)
  • Hilangkan parut ( campak , calar , luka )
  • Tumit rekah, retak seribu , In sya Allah membantu melicinkan tumit kaki anda
  • Pengganti losyen harian berkimia
  • Sesuai untuk seisi keluarga
  • Membantu mengawal simptom awal ekzema





Allah Maha Penyembuh


Be with us..
NZ World Kingdom
Founder & Director


INFO LANJUT :-

FB : Muhammad Nizam

sms/whatsapp : 013-976-1627
emeil : alluana35@gmail.com