bahejabella: CARA BUANG ANGIN MEDU DAN SEBU PERUT

CARA BUANG ANGIN MEDU DAN SEBU PERUT

/
17 Comments
August 14, 2015

CARA BUANG ANGIN, MEDU , SEBU PERUT

Oleh kerana , sejak dua menjak ni , kerap kali keyword "buang angin" atau "sebu perut" dan "angin medu" yang menerjah bahejabelladotcom serta beberapa private message yang bertanyakan hal ini , maka saya re-publishkan sekali lagi entry penting cara buang angin medu dan sebu perut ni. Agaknya musim-musim raya kot ,ye la banyak jemputan rumah terbuka sampai makan tak ingat dunia , tak pandang kiri kanan

Ade juga saudara saya yang mengidap sakit "angin" dalam badan, saya tengok bila dia terkena angin ni , bukan setakat tubuh badan je angin , dengan emosi sekali jadi angin, tak stabil , tensen , tak ada mood dan mudah nak marah kat orang kalau salah masuk channel. Jadi , berhati-hati lah dengan orang yang selalu terkena penyakit angin..

Masa zaman sekolah dulu , ada seorang kawan , classmate yang selalu terkena sakit uluran , bila kena je memang susah nak bergerak , nak buat aktiviti , waktu prep pun kena duduk dalam bilik asrama. Yang buatkan kami teruja masa tu warden kami suruh kami pergi masuk dapur dewan makan , dan masak roti - telur campur BAWANG PUTIH dalam kuantiti yang banyak. Errmmm ... apa agaknya kaitannya dengan uluran..? angin...?.. time tu remaja lagi , mana lah rajin nak kaji-kaji semua ni

APA ITU ULURAN?

Di dalam bahasa Perubatan Allopathy, ianya digelar Hernia, dalam perubatan Melayu dipanggil Uluran. Angin Medu (setelah melepasi paras pusat ke atas). Angin Pasang dan sebagainya. Puncanya terbahagi kepada tiga pecahan utama iaitu :-

1) Angin
2) Lendir
3) Urat (Saraf)

Uluran atau hernia  ini adalah masalah bengkak pada urat ari-ari (sekitar atas kemaluan) dan juga bengkak pada batu kemaluan menyebabkan ada saluran angin yang terdorong naik ke bahagian atas membawa ke dada (angin medu) yang jika dibiarkan boleh membawa kepada maut. NauzubILLAH

Tanda-tandanya adalah seperti berikut:

1) Bahagian atas pusat ke dada terasa keras.
2) Nafas di dada tersekat atau tersumbat.
3) Terasa sakit atau pedih di bahagian tengkuk.
4) Kekuatan tubuh kurang kuat pada tubuh sebelah kiri.
5) Kurang berpeluh
6) Kencing tidak tus (tidak lawas)
7) Kurang selera makan

( definisi & tanda - kredit to Ustaz Wan Asrul AlKalantani )

3 SUPPLEMENT KAWAL DAN BANTU BUANG ANGIN

Pelbagai petua yang menjadi amalan untuk ikhtiar merawat serta mengawal penyakit angin ini. Boleh saja diamalkan dan sangat di alu-alukan. Kita tak menentang pun sebarang petua jika ia baik untuk menyembuhkan, apa salahnya. Usaha masing-masing dan tak ada siapa yang berhak mengatakan usaha anda itu tidak bagus

Untuk yang mahu cuba ikhtiar moden dengan suplimen , jangan risau. Ada 3 jenis yang dicadangkan untuk buang angin medu dan sebu perut. Kalau ikutkan saya , saya pergi berurut dan terus minum vivix saja. In sya Allah , melegakan



halia
halia
nak telan halia , tumbuk ke , blend buat jus ke , goreng , campur dalam teh semua skill boleh cuba,
untuk mudah dan senang nak telan , yang tak mampu nak bau atau telah halia real punya , boleh try peppermint ginger plus, sangatlah membantu


1- PEPPERMINT GINGER PLUS bukan sekadar mengandungi halia, tapi turut mengandungi 3 bahan lain iaitu PUDINA , POKOK ADAS ( FENNAL ) dan CEKUR MANIS ( ANISE )

PEPPERMINT GINGER PLUS
PEPPERMINT GINGER PLUS


Pudina 
- melegakan otot perut
- membantu dalam penghadaman, 
- membantu sistem pencernaan
- melegakan  gastrik, mabuk ,pedih ulu hati, cirit-birit. 
- detoks , buang toksin dalam tubuh
- melegakan kesan-kesan sampingan seperti muntah dan kehilangan selera makan yang timbul daripada rawatan kemoterapi.
- bersihkan gigi , nafas yang segar , elak nafas berbau
- membantu bertindak menjadi penyejuk kepada kulit
- membantu dalam masalah kegatalan kulit
- pudina merangsang mengeluarkan peluh,


Halia
anti radang & antibioik semulajadi
- merangsang rembesan air liur enzim untuk pencernaan makanan. 
- mengurangkan ketidakselsesaan perut dan usus, sakit haid, loya dan mual daripada hamil, angin selepas melahirkan anak (semasa pantang)
- mengekalkan peredaran darah normal.
-mengandungi kromium, magnesium & zink yang boleh membantu untuk memperbaiki aliran darah, 
-bantu elak kesejukan, cegah demam , selesema dan peluh berlebihan

Adas
membantu gejala perut kembung selepas makan. 
- melegakan sakit perut dan melegakan gejala sejuk.
- melegakan sembelit 
- bertindak sebagai juap & pelawas
- memang terdapat dalam salah satu bahan kebanyakan ubat cirit birit ,sakit perut & gastrik

Cekur Manis

- melegakan masalah pencernaan dan gejala kesakitan haid, batuk dan kahak. 
- peredaran tenaga dalam badan
-mengurangkan kembung dan menyelesaikan saluran penghadaman yang masih digunakan hari ini, terutama dalam pediatrik.



2. GARLIC COMPLEX

GARLIC COMPLEX
GARLIC COMPLEX
- telah digunakan semenjak 510 sSM di China sebagai tumbuhan sihat untuk kesihatan manusia.
-,anti oksidan , anti bakteria
- antibiotik semulajadi yang selamat
- tingkat sistem imun
- mengurangkan tekanan darah bagi orang yang mempunyai tekanan darah tinggi
- sumber vitamin B6 - diperlukan untuk sistem imun yang sihat dan pertumbuhan  sel-sel baru yang berkesan
- mengurangkan stress ,( terkena angin - cukup time sangat lah tensen )
- tingkatkan tahap insulin & kawal gula dalam darah



3 - ALFALFA

ALFALFA
ALFALFA

- tanaman alfalfa memiliki sistem akar sangat dalam hingga mencapai sekitar 4,5 meter, erana akar yang menghujam dalam itulah, tanaman ini terkenal tahan kekeringan..


ALFALFA
ALFALFA

ALFALFA
ALFALFA

- kaya akan mineral -  kalsium, magnesium, fosfor, kalium, dan besi.. juga mengandung vitamin B, C, E, & K.
- digelar Raja Tumbuhan , 1001 khasiat , makjun moden 
- menyuburkan sistem pencernaan, tulang, kelenjar dan kencing.
- detoks , bantu pembersihan darah, hati dan usus.
- mengandungi enzim penting yang diperlukan untuk menghadam makanan dengan cekap
- reduce kolesterol
- neutralkan asid dalam badan
- buang angin , sakit urat, sendi

Boleh juga add on VIVIX dalam set buang angin ini

Baca testimoni vivix untuk masalah angin dalam badan DISINI

Baca juga : 



RESIPI : 

BACA :

Allah Maha Penyembuh

Be with us..
NZ World Kingdom
Founder & Director

FB : Muhammad Nizam
sms/whatsapp : 013 976 1627

EMEIL : alluana35@gmail.com



You may also like

17 comments:

  1. wuuu . Lyssa banyak gilaa angin dlm badan nii ..
    boleh cuba nihh ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. jemputla mencuba cik LF.... best deal!! just whatsapp hotline tu

      Delete
  2. yoorin ada masalah tak pandai sendawa.. kentut tu pandai laa..hahaha.. so kengkadang tu sakit dada tau tak boleh nak keluar angin..nak sendawa tak gheti.. memang makan garlic complex dengan minum air teh sarbat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pasni order dgn kita.. best deal utk efgiers

      Delete
  3. SA pun banyak angin...angin satu badan tiap kali marah..hehehehee

    ReplyDelete
  4. angin banyak dalam badan ni..selalunya hancurkan halia campur dengan air masak. lepas ni boleh cuba produk shaklee pulak..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. benar.. sebab tu ada pepermint ginger tu... telan je... haha

      Delete
  5. Zumal memang angin satu badan ^-^

    ReplyDelete
  6. Tips yang bagus nizam. Terima kasih berkongsi

    ReplyDelete
  7. Shaklee mmg produk terbaik ..

    ReplyDelete
  8. susah kentut cocok pake jahe

    ReplyDelete
  9. ada juga produk buat buat angin

    ReplyDelete
  10. Boleh cuba ni kalu nak buang angin satu badan

    ReplyDelete
  11. wahh baguskan ..boleh cuba

    ReplyDelete
  12. Wah mmg bagus laaa produk shaklee ni

    ReplyDelete