30 March 2015


UNTUK WANITA:

~BMR = 655 + (9.6 x berat badan(kg)) + (1.8 x tinggi(cm)) - (4.7 x umur)
~kemudian darabkan BMR dengan DCR

~DCR adalah seperti berikut:
-untuk individu yang kurang senaman/tak senaman langsung/buat kerja pejabat = 1.2
-untuk yang aktif sikit2/senaman 1-3 kali seminggu = 1.375
-untuk yang aktif /senaman 3-5 kali seminggu = 1.55
-untuk yang sangat aktif/senaman 6-7 kali seminggu = 1.725
-untuk yang terlampau dan teramat aktif/kerja dan senaman berat setiap hari/senaman 2 kali sehari = 1.9

contoh pengiraan kalori yang diperlukan oleh seorang wanita:

berat:70kg,tinggi 150cm,umur 20 tahun,kurang senaman/kerja di ofis:

655 + (9.6 x 70) + (1.8 x 150) - (4.7 x 20) x 1.2 = 1484.2

Kalori yang diperlukan oleh wanita di atas ni adalah 1484.2

UNTUK LELAKI:

~BMR = 66 + (13.7 x berat(kg)) + (5 x tinggi(cm)) -(6.8 x umur) x DCR(DCR sama macam yang dinyatakan di atas)

Untuk mengurangkan berat badan, tolakkan keperluan harian kalori sebanyak 500.

Contoh bagi wanita tadi: 1484.2-500= 984.2 kalori

KREDIT : DR ZUBAIDI HJ AHMAD



MARI TENGOK CARA MUDAH NAK BAKAR KALORI MAKANAN YANG DI AMBIL , CADANGAN KKM NI :-     CARA BAKAR KALORI





RANJAU KEHIDUPAN....petang semalam... keluar lepas subuh , tuntutan kerja, 12 jam baru boleh jumpa kesayangan ,, rindunya alahai bukan kepalang..... mari kita main acah-acah dia kejap... letak atas bonet kereta...hehe

mesti jantung dia tengah kencang... haha


terus tegak adik , kuat berdiri adik ,,jangan takut & gentar , jangan gayat & goyang , jangan lemah semangat dengan acah-acahan itu dan 'bakulsampahkan' saje semua bisikan-bisikan yang melemahkan itu...

kuat lagi adik , kuat untuk berlari dan melompat lebih tinggi !! terbang ke bulan... sentuh bintang!! cewaahhh...

29 March 2015

Kalau anda rasa jemu minum  ESP   plain begitu sahaja , haaa jangan gelabah ,  nak pelbagaikan kaedah minum protein kacang lazat ESP ni pun boleh.. Dibenarkan & dicadangkan , optional ...
Tapi tetap harus berhati-hati dan beringat... nanti kang  asalnya nak sihat2 , lain pulak jadinya bila terlebih kalori , asal rasa tawar-tawar manis manis sikit je hujung-hujung lidah , nanti kang jadi terlebih manis terasa gulanya sampai anak tekak... haaa tu kurang elok la ye terutamanya yang berhasrat nak diet sangat tu... nanti jadi makin gemukkk asyik duk salahkan produk pula.. padahal diri sendiri yang SENDIRI MAU HENGATTT!!!!...

  tengok kat tong ESP ni dia cadangkan campur susu ( PILIH SUSU YANG RENDAH LEMAK YE...) , jus atau buah buahan kegemaran... pilih lah campuran mana yang anda rasa berkenan...
ASALKAN JANGAN OVERRR ACTING...!! buat apa pun kat dunia ni kalau terover jer memang boleh mendatangkan mudhorattnye... kan... ( Tapi kalau bonus masuk terover tiap bulan , yang tuu memang tak dapet nak nolongnye , terima sahaja laa..he he he )... haishhhh donia donia....



ni contoh aneka bancuhan esp yang saya buat yang sempat direkodkan...


ESP + BUAH OREN + MARIGOLD PEEL FRESH ORANGE

( time ni buat banyak , hidang kat tetamu masa raya )







ESP + CINCH SHAKE VANILLA + NESTUM + AIS KRIM

( haaa memang tak digalakkan untuk yang berdiet , sekali sekala boleh laa try buat .. haha )







ESP + BUAH PLUM

( ermmmm sedapnya tak terkata , macam ribena , masam masam manis )



ESP + MILO (serbuk milo tak nampak kat bawah )



ESP + KURMA + MADU

( hidangan kegemaran bulan puasa , menu berbuka dan sahur )





JANGAN KETINGGALAN DAPATKAN :-

PAKEJ NUTRISI UNTUK BULAN RAMADHAN

In Sya Allah , sangat membantu anda bertenaga sepanjang ibadah puasa , sesuai untuk yang mengidap diabetis atau selalu mengalami GASTRIK 









Allah Maha Penyembuh

INFO LANJUT ..?

Be with us..
NZ World Kingdom
Founder & Director

FB : Muhammad Nizam
sms/whatsapp : 013 976 1627


Haaa...kan dah cakap shaklee ni ramai peminat.. ramai terjebak jadi duta tak sengaja... ramai selebriti duk amal... ni sorang lagi kena tangkap kes minum... kena tangkap di instagram laa... kes minum PERFORMANCE DRINK

tetap lazat tanpa bikarbonat , tanpa gula , tanpa bahan sintetik , tanpa pewarna & perasa tiruan... minuman sang atlet , minuman orang orang penat yang selalu kerja berat , perlukan suntikan extra energy ,,,, tuhh diaaaa performance drink...  sekarang tak main dahh hundred plus , revive dll.. minum air ni je.. untuk anak-anak balik sekolah pun bagus lebih lebih lagi musim panas tak menentu sekarang ni... nk extra super best power energy ,, haaa add on la vivix... betul betul kawwwww!!


SUPER KREDIT : INSTAGRAM ELFIRA LOY




NOTA PENTING DOKTOR ZUBAIDI HJ AHMAD


KESAN CUACA PANAS PADA KESIHATAN 

Suhu persekitaran yang melampau akan menyebabkan kesan pada kesihatan. Antaranya:

1.keletihan walaupun tidak melakukan kerja berat

2.kekejangan otot dan rasa sakit badan

3.rasa mahu pitam dan pengsan

4. dehirasi seperti kencing pekat, rasa haus

5. "Heat stroke"

Kemudaratan ini lebih dirasai oleh :- 

1. Pesakit kronik seperti pesakit diabetes, darah tinggi, pesakit yang ada kolestrole tinggi

2.Wargamas berumur 60 tahun ke atas

3.Kanak-kanak berumur 5 tahun ke bawah

4. Atlet, pekerja binaaan dan pekerja di lapangan

5.Anggota keselamatan seperti askar dan polis yang berada dalam perbarisan dalam jangka masa yang lama



INFO LANJUT & ORDER  PERFORMANCE DRINK..?

Be with us..

NZ World Kingdom
Founder & Director
FB : Muhammad Nizam

sms/whatsapp : 013 976 1627

24 March 2015


Dah habis stok last mealshakes kakak & adik , boleh buat tabung baharu..



MEALSHAKES..? up kan sistem imun anak-anak..  HIGHLY RECOMMENDED untuk anak-anak yag selalu demam-demam..... yang nak cari alternatif vitamin untuk bagi anak-anak selain ubat atau antibiotik... asal demam je kejap2 antibiotik , kejap2 antibiotik pun mcm tak best jerr kan...
dah baca artikel kan.. kesan selalu antibiotik tu? baca dah kan...? haaa bagus..


Selain bagus untuk masalah EKZEMA  anak saya , mealshakes bagus  untuk  ATHMA  dan RESDUNG kanak-kanak yang di gabungjalinkan dgn omega guard , chewable vita c & nutriferon

MEALSHAKES dikenali juga sebagai sarapan segera .. boleh bagi anak2 bekal sebelum pegi taska , sekolah.. aku selalu duk perhatikan juga - kakak pulang dari taska diberi choki choki la , coklat m&m , lolipop , cikedis... errkk was was kejapp.. risau pun ada ,, ye lah , kalau kat taska pun selalu di beri  makanan macam tu... agak agak apa kesannya? apa rasa hangpa?
 ermm dah ada mealshakes ni boleh gak la ganti sebagai makanan berkhasiat kakak & adik.. takdelah nak makan yang mengarut sangat..

MEALSHAKES juga membantu selera makan anak-anak , terutamanya yang picky eater , yang tak suka sayur , mealshakes sebagai sumber protein dan mineral tambahan tu boleh cover..

SANGAT MEMBANTU juga untuk masalah sembelit kanak-kanak... JOM CUBA!!!

 kreatifkan lah diri tuu buat macam2  resipi dengan mealshakes.. roti , pencake , cupcake , blend campur susu , aiskrim , cekodok dan macam macam lagi...

ni dia ais krim bandung MEALSHAKES untuk kitorang sefamily.... 

jemput tengok ye.. hehe...







INFO LANJUT :-

SMS / WHATSAPP 013 976 1627

FB : Muhammad Nizam


Best Deal
Best Consultation & FREE


22 March 2015


Jangan pandang enteng... besar tak besarnya peranan nyamuk sejak ribu ribuan tahun dahulu sudah menjadi pembunuh popular.. Kisahnya telah direkodkan dalam AlQuran , Allah telah mengirimkan bala tentera nyamuk untuk membunuh Raja Namrud , memusnahkan ego sombong namrud kerana tidak menerima dakwah Nabi Ibrahim dan mencabar Allah.... akhirnya dimusnahkan dengan hanya serangga kecil .... ye.. NYAMUK!!! 

Sekarang musim nyamuk banyak  kan... berjota-jota banyaknya nyamuk.. bukan time tidur malam je banyak nyamuk , siang hari pun banyak... errrrr geram... sembur aerosol pun dah macam tak jadi apa.. kental betul nyamuk nyamuk zaman GST ni..

kalau kena gigitan tu kat kita boleh tahan lagi sabarnya,, kena banyak2 gigitan kat anak , manalah mahu tahannya kan... kan dialog drama  korea tv selalu sebut :-

" mak pelihara kau masa kecik , nyamuk sekor pun mak tak bagi hinggap "

hehe... tuuudiaaaaa krim yang saya ambik untuk takutkan nyamuk terutamanya untuk anak anak..  nama krim tu HERBAL BLEND.. selain sangat membantu mencegah simptom EKZEMA
HERBAL BLEND juga SANGATTTTTT baik untuk menakut nakutkan nyamuk... 

Sangat berbeza keadaannya dengan hari yang tidak disapu dengan HERBAL BLEND.... nyamuk MEMANG tidak lagi berbondong-bondong menyerbu... ( bukan overclaim ni ye... tak caya jemput datang rumah )

Dalam erti kata lain sebagai ALTERNATIF kepada semburan aerosol yang berkimia tu... sapu je sebelum tidur , ataupun masa anak baru tidur...pastikan dia tak gosok2 mata , nanti pedih pulak... KRIM HERBAL BLEND dari ramuan ALAMI , TIADA PARABEN , TIADA MERKURI , TIADA KIMIA... MAMPU MILIK dan BOLEH JADI PENGGANTI LOSYEN yang anda rasa was-was tu..
yang penting HERBAL BLEND TIDAK BERMINYAK..!!! SANGAT SELESA..!!

Alhamdulillah ,  kakak & adik tidur nyenyak , lena dibuai mimpi  indah , mimpi kanak-kanak yang tiada masalah hidup bagi mereka , hidup happy happy jer...


kaki kakak , tu tangan aku... haha


adik dipaksa pegang herbal blend sebelum disapukan...


 FUNGSI UTAMA


21 March 2015

Rileks.. rileks... jangan ribut ribut.... chill chilll....
Ramai yang risau bila Malaysia nak mula kutip GST.. Maksudnya perbelanjaan bulanan bertambah. Ramai bagi cadangan suh buat bisnes bagai tapi takde yang bagitahu dengan jelas bagaimana.

Okey tadi dalam flight ke Santorini, saya terfikir idea ni. Maka saya kongsikan disini. Moga bermanfaat.

Ambil contoh :-
KES 1 - let say perbelanjaan bulanan anda RM3000. .. Additional GST 6%= 3000 x 6%= RM180

Perbelanjaan bulanan ni merangkumi semua- bil2,yuran2,makan minum,ansuran bulanan,semuanya

Ini bermaksud anda perlukan tambahan RM180 setiap bulan. Takkan nak pinjam orang atau bank tiap bulan,betul tak? Or takkan nak korek tabung saving tiap bulan..?? Mana nak dpt RM180?
Buat part time bisnes, yes!

Anda cuma perlu jual ( yes,jual.bisnes perlu ada jualbeli)...

Cadangan jualan set cantik
6 tin ESP
6 botol Vit C
4 botol Alfalfa
3 botol BComplex
3 botol Vitalea
1 botol Omega
1 botol vit E



Dan anda akan dapat 11% bonus peribadi hasil jualan diatas lebih kurang RM206

Mudah bukan...? Mudah sangat. Tak perlu jual beratus. Cuma fokus untuk bantu 6 orang diluar sana yang sedang mencari set cantik. (Rakyat malaysia ja ada 30juta, kita doa nak 6 orang ja.Insyaallah,Tuhan mudahkan niat kita)

Tak perlu risau mana nak korek untuk tambahan RM180 tiap bulan. Malah dapat extra RM20 (bolih belanja I coklat sebab bagi tips ni)

Oh ye, mungkin akan ada yang tanya,bagaimana nak jual?tiada kedai.malu nak bukak mulut.

Ok mudah sahaja. Konsepnya SHARING. Semua orang ada masa 24jam, anda cuma perlu rajin update FB/blog setiap hari.

Mudah sangat sebab saya dah pun bagi senarai set yang perlu anda fokus (set di atas cuma cadangan, anda boleh pilih set berdasarkan vitamin yg anda suka, dapat kan khidmat nasihat dari mentor bisnes anda).

Saya percaya mentor anda pasti akan beri tips tambahan. Group saya ada ramai yang bersedia bantu anda.

Mudah bukan. Tiada lagi kerisauan mana nak cari tambahan wang tiap bulan.
Saya dah pun tunjuk cara bagaimana anda boleh dapat RM200 tiap bulan

Okey itu kalau kes perbelanjaan bulanan RM3000. Bagaimana kalau perbelanjaan bulanan RM5000, RM10k, RM2000, tak kisahlah berapa pun, konsepnya sama macam di atas.

Ketahui berapa tambahan after GST, kira %bonus peribadi yang anda perlukan,listkan senarai produk,kemudian sharing and sharing.

Thats All . Lepas tu tiap tengah bulan, tunggu bonus masuk...  Mahu cuba..? Tak cuba , tak tahu kan... kan.... ! jom ..jom!

SUPER KREDIT : GROUP BESAR SHAKLEE SAYA - JOOTAWAN , MAAMA FAIZ , MAGIKA CERI SI KELIP KELIP


Be with us..
NZ World Kingdom
Founder & Director

Info Lanjut : -

FB : Muhammad Nizam
sms/whatsapp : 013 976 1627



sebenarnya dah lama tahu selebriti ini amal shaklee , dah daftar pun sebagai ahli dan sekaligus menjadi sebahagian keluarga besar kumpuan nutrisi kami..

tapi malam tadi terserempak dengan instagram beliau... tengok tu dia kata apa bila dah minum vivix..


dia dah rasa , dia yang kata.. dia yang sendiri dah jatuh cinta.. ok!

vivix tak memerlukan duta produk , tanpa bayaran untuk buat testimoni , tanpa paksaan , tanpa jadi jurucakap jemputan dalam segmen promo tv , the product SPEAKS FOR ITSELF!!! pencinta pencinta vivix sendiri yang dah terjatuh cinta sengaja atau tidak sengaja yang menyebarkan kisah cinta vivix mereka... antaranya , ye.. pemilik instagram di atas!


KREDIT : instagram emma maembong


Pukul 12 malam lebih, anak-anak tidur dah... Ni la kaedahnya nak kena masuk ofis... buat ober-taim... nampak paket kecik tapi berbisa beri tenaga segera... ofis sendiri-sendiri jer... ofis bergerak & fleksibel.. kadang-kadang ofis kat dapur, kadang-kadang depan TV , kadang2 atas sofa sambil meniarap... kadang2 dalam kereta... Takpe la kan , sementara ada tenaga yang Allah kurniakan , masa ni la pulun habis.. (nanti ada la yang komen timbal balas dlm fb " ingatlah mati wahai manusia , jangan kejar dunia" ).. hehe... aku nak timbal balas status gitu nanti panjang pulak cerita , boleh hilang fokus , nanti try buat satu entri bab tu ok ,, ni nak citer bab teh burj al khalifah , alaaa bangunan tertinggi dunia tu.. saja aku bagi title teh burj alkhalifah kerana ke eksklusifannya.. he he... ( alamakkk , dunia lagi...  dunia dunia.. heh he)


nama sebenar : CINCH ENERGY TEA MIX

campuran utama TEH HIJAU , TEH MERAH & TEH PUTIH

bukan saje-saje nak iklan duk main sebut tambah "bertenaga/energy" gitu-gitu je (tapi hampeh),,
teh magika ni memang sungguh membantu dan menyumbang tenaga nak buat OT time-time macam ni... sekarang segar balik dahh...baikkk punyaaaaa.. hangpa nak try , meh datang rumah , boleh buat satu jug rasa sikit sorang... tapi pastikan jadi FOLLOWER blog ni dulu la ye... he he

jom korek RAHSIA CINCH TEA   yang dah terbongkarrrrrr..!!



8 GOLONGAN YANG SANGAT PERLUKAN TEH EKSKLUSIF BURJ ALKHALIFAH


1- Nurse , Guard , Operator Pengeluaran , Businessman , BLOGGERS  dan semua yang kerja shift malam atau nak buat ober-taim dan yang sewaktu dengannya... CIKGU (macam saya) pun selalu gak kan ober-taim.. hehe

2 - Student nak siapkan assignment tengah2 malam dengan penuh BERKUALITI

3 - Surirumah yang perlukan TENAGA EXTRA

4 - Yang SELALU MENGANTUK ketika memandu (macam saya), yang nak drive jauh-jauh - cinch tea ni  HIGHLY RECOMMENDED...!!! LEVIH BAIK DARI KOPI CAMPURAN!!

5 - Letih ketika BERPUASA - cinch tea up kan metabolisme!! menghalang penghasilan sel lemak yang tidak perlu...!! membantu ibadah puasa berkualiti!! takderr la rasa nak tidur jerr memanjangg... iyerr dak..

6 - Semua yang tengah berkenduri kendara , rewang-rewang , gotong royong setaman , sekampung , sekawasan untuk majlis kahwin atau event2 tertentu yang nak kekalkan tenaga maksima untuk bergotong royong...
( saya orang kampung , suasana rewang2 & gotong royong ni amat dekat di hati saya.. hehe)

7 - Letih SELEPAS LUNCH... yang ni ramaii kan.... jom bertukar dari teh o ais biasa kepada TEH MAGIK yang EKSKLUSIF ini..! bancuh dan minum di rumah , terasa bagai di BURJ ALKHALIFAH , UAE!! wahhhhhh...

8 - NAK DIET?.. cinch tea upkan metabolisme - ade rasa peluh2 sikit terutamanya tang berlipat-lipat tu.. siku , lutut , tengkuk dan sewaktu dengannya... kalau add-on makjun moden ALFALFA lagihh laa AWESOME!!...  kalau add-on PEPPERMINT GINGER pulak terus jadi TEH HALIA MODEN



mai secawannn....



Allah Maha Penyembuh


Be with us..
NZ World Kingdom
Founder & Director

Info Lanjut : -

FB : Muhammad Nizam
sms/whatsapp : 013 976 1627

JOM JOIN SEGMEN LAGI : MARI TINGKATKAN FOLLOWERSSS BLOG


20 March 2015


Tong-tong ESP , CINCH SHAKE ,  tong MEAL SHAKES atau lain-lain sekalian banyak botol-botol shaklee yang kosong dah habis guna tuuu jangan lah buang sebgitu sahaja.... boleh recycle sekaligus dapat jaga & selamatkan alam sekitar , go green gitteww... he he

contohnya macam ni haa... 2 tong CINCH SHAKE VANILLA & CHOCOLATE kosong ni ,, klise laa buat tabung duit kan , tong pun besar.. berbaloi dan sesswaii sangat.. satu untuk kakak baheja dan satu lagi untuk adik naurah..

budak-budak sejak lahir , sejak baby ... kan selalu dapat duit. banyak pulak tu yang terkumpul...orang datang ziarah , musim raya, jumpa-jumpa orang sana sini.... 
tok dan tokmanya pulak sangat pemurah... selalu jer bagi..

lama kelamaan nanti lebih banyak dari abuya & bonda... Alhamdulillah rezeki anak-anak... Nanti time dhorurat , boleh lah abuya pinjam yer.... ha ha ha...



tu diaaaa tabung kakak & adik.... chantek takkkk

19 March 2015

sedozen kisah chinta ESP rakyat Malaysia


Leen Fazlina : - susu badan penuh  , fully breastfeeding , kulit mak & anak mulus



Hasma Mustafa Kamal :- bertenaga , milk booster , kulit cantik


Su AnNajah :- kuatkan semula rahim , parut chicken pox hilang 


Yana Ramly :- bantu simptom alahan teruk semasa mengandung


Azu Naurah :- bekal wajib ke ofis 

 Seri Nian :- membantu ibadah puasa ( menu wajib )

Nida Husnan :- muka flawless

Effa Syafiqah :- glowing , hilang jerawat & parut


Wana Razak :- slim - kenyang - energy


Nor Huda Mazan :- puasa dengan berkualiti


Nurulaini Abdul Wahid:- TURUN BERAT BADAN


Muhammad Faizal :- LELAKI PUN JATUH CINTA !!!




Inilah sebahagian kisah cinta ESP rakyat Malaysia... Super Infiniti KREDIT untuk grup nutrisi , mamafaiz dan seluruh penyumbang kisah cinta ESP dalam kalangan rakan-rakan sekeluarga besar nutrisi...







Allah Maha Penyembuh


Be with us..
NZ World Kingdom
Founder & Director

Info Lanjut : -

FB : Muhammad Nizam
sms/whatsapp : 013 976 1627

16 March 2015

Haritu duk mesir , zaman belajar , tak sempat pergi buat haji... walaupun jarak naik flight mesir -jeddah tu hanya 2 jam sahaja ,.. tapi Allah belum izinkan...

pernah juga buat urusan-urusan akhir nak pergi haji , tapi memang Allah belum izin...terpaksa batalkan last minit...musim haji selalu bertembung dengan musim peperiksaan wajib... kalau tak ambik exam , nanti tak lepas nak naik tahun... 
Medicine ( Ubat )

1. Ubat sama sekali ganjil dengan tubuh badan. Mereka tidak menjadi sebahagian daripada tisu-tisu kita, tidak juga menyumbang bahan-bahan berkhasiat.

2. Ubat ialah ejen-ejen bahan kimia yang kuat yang boleh mengubah fungsi –fungsi secara menggangu tindakan biokimia dan proses enzim.
Siapa Tak Sayang Anak Oiiiiiiii




Haritu adik naurah salsabeela  kena macam ni kat pipi , nangis semalaman ...

13 March 2015


(Hadiah istimewa saya untuk orang melayu muslim) 

1. Ada sebab kenapa saya bekerja seperti tiada hari esok. Agenda sosial dan kerja-kerja kemasyarkatan itulah antara sebabnya. Saya mahu meninggalkan warisan untuk anak bangsa yang kekal berpanjangan

2. (berkenaan know who) Bangsa lain tak mengapa tapi orang Melayu kena berdamping dengan orang politik sedikit-sedikit. Tapi masalahnya kita tidak mahu melalui kesusahan; banyak yang mahu senang dengan mendampingi orang politik semata-mata.

Syair Perahu  

Inilah gerangan suatu madah
mengarangkan syair terlalu indah,
membetuli jalan tempat berpindah,
di sanalah i’tikat diperbetuli sudah

11 March 2015

Baru sahaja membicarakan perihal seranagn jantung tanpa signal dalam entri   Mee Kari Phytocol sebelum ni... Kebetulan terima mesej whatsapp2 yang disebar forwardkan mengenai tips menangani serangan jantung ketika berseorangan.
Serangan MAUT jantung kadang-kadang tak beri signal....

Serangan MAUT jantung kadang2-kadang yang PERTAMA adalah yang TERAKHIR..!!

10 March 2015

ok.. sebut harga sikit....

Tahukah anda, harga RUNCIT sebotol vivix zaman GST bulan depan mampu mencecah
RM
RM
RM
#Ini adalah blog peribadi

#Segala testimoni dan penulisan berkaitan produk SHAKLEE yang dikongsi & disebarluaskan infonya dilaman ini BUKAN bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit.

#Pembaca sangat digalakkan untuk mendapat nasihat dari pakar kesihatan dan perubatan. Allah jua Yang Maha Memberi Kesembuhan.

PALS

G+

FREQUENTERS

Popular Minggu Ini

Bila Abuya Membebel

BLOGGERS SEPERJUANGAN