bahejabella: 10/31/16

Abuya nak bagitahu kadangkala abuya musykil juga tau. Abang harap ada yang tolong rungkaikan kemusykilan ini

Orang duk tanya abuya macam-macam time nak beli vitamin

Ada side efek tak... 
Selamat tak....
Rosak buah pinggang tak....
Kalau stop jadi gemok balik tak....
Kena makan sampai mati tak....
Kena kanser tak... 

Ok, abuya tak musykil  yang soalan atas ni sangat sebenarnya. Sebab... abuya memang suka melayan. Itu memang dah jadi sebahagian tanggungjawab terhadap pelanggan untuk merungkaikan kemusykilan yanyg dialami

Abuya nak bagi layanan tip top supaya customer boleh termimpi-mimpi abuya... ehhh abuya punya servis shaklee laa. Customer memang patut dan ada hak nak tahu semua tu... abuya ok je.. In sya Allah

Yang abang muyskil sikit tu kan..

Korang pernah tanya tak dekat orang jual bila masuk kfd, mekdo, pizzo, kek rahsia akan side effects makan gula extra ke, side effects makan makanan proses ke... Side effects minum air gas ke, side effects makan donut epal besar kaa



Gemuk gedempul tak kalau makan sokmo semua menda tu???

Kalau makan makanan yang digoreng dalam minyak recycle tu , terdetik tak persoalan ia salah satu faktor besar kena kanser ka...Pernah cek tak berapa lama dan berapa banyak kali minyak goreng tu diulang guna? Dah berapa tahap kehitaman minyak tu dalam kuali?

Boleh jadi parah dan barah ke tak kalau istiqomah selalu semua tu?

Bila masuk bab skincare pulak, ada tanya tak , mengandungi bahan kimia ka.. merkuri ka.. racun ka... Ada benda bahaya ker... Dari mana asal usul semua skincare tu.. Pernah siasat tak kalau-kalau terguna skincare yang sama dubungkus secara borong yang hanya direbranding dan di tampal sticker je ke?

Abuya harap kita berlaku adil dan saksama...

Korang tak musykil ke? Ke abuya sorang je yang musykil ni? 

Terima Kasih...
Abuya yang percaya nutrisi yang baik adalah asas kesihatan yang baik...


Korang buat apa selalunya untuk minum petang? Kalau dah boring asyik cekodok, pancake , cempedak goreng dan lempeng je, jom cuba resipi mudah minum petang ni. Hasil rekaan adik aku yang join sekali balik kampung sempena cuti deepavali. Menunya roti gulung celup tepung. Amat sesuai ketika ketandusan idea untuk resipi mudah minum petang. Sesuai juga dijadikan breakfast

Secara jujur sejujurnya , inilah kali pertama merasa makan roti goreng yang dicelup tepung. Kaedah bancuhan tepung yang sama yang selalunya kita buat pisang goreng, cempedak, ubi dan mungkin sotong atau ikan celup tepung

Resipi Mudah Minum Petang : Roti Gulung Celup Tepung


Menu ni bukan menu chef professional. Idea nak buat pun on the spot je. Jadi, bahan-bahan guna apa yang ada dalam peti ais

Bahan Untuk Inti : 
Udang dan Telur

Bahan Untuk Seasoning : 
Lada Hitam, Lada Sulah, Sos Cili, Serbuk Cili , Sedikit Kicap

Bahan Untuk Dicelup :
Roti
Tepung Beras
Sedikit Tepung Gandum
Serbuk Kunyit
Telur
Garam Secukup Rasa
Sedikit Air Kapur (kapur untuk masakan)

Cara Masak Roti Gulung Celup Tepung

1. Goreng udang, campur telur dan masukkan semua sekali bahan untuk perasa. Boleh buat seasoning sendiri ikut kreativiti
2. Setelah udang dan telur masak, masukkan dalam roti dan gulung roti tersebut. Boleh tambah cheese kalau nak
3. Buat bancuhan tepung. Campurkan semua bahan celupan tu, shake shake sampai sebati
4. Celup roti yang telah selesai digulung bersama inti udang dan telur 
5. Panaskan minyak, goreng lebih kurang 7 minit
6. Sedia dihidang dan dinikmati








Boleh dicicah bersama sos cili. Dinikmati bersama teh o panas. Selamat menjamu selera