30 January 2017

Tadi singgah di kedai 24 jam nak guna ATM, draw duit. Dalam hati dah berharap mintak-mintak la stok kek coklat moist anis ada kat situ sebab dah lama cari kat kedai tu diorang tak restok dan selalu tak sempat nak beli. Alhamdulillah, nampak banyak stok baharu dan aku terus grab 4 bekas buat lepas mengidam.. hehe

PILIH YANG ORIGINAL

Anischoc Moistcake claim dia yang pertama mengeluarkan kek coklat dalam bekas mini dan aku rasa dakwaan tu betul sebab mula-mula kenal kek stail gini (dalam bekas mini bentuk love) ialah dengan brand anischoc

Selepas brand anischoc muncul, makin ramai lah yang turut ikut jejak anischoc mengeluarkan kek-kek coklat stail yang sama dalam bekas mini

Tapi.....

Setakat yang pernah rasa kek-kek coklat dalam bekas lain, anischoc moistcake tiada tolok bandingnya. Rasa kek coklat anis tu masih sangat sedap macam dulu, sangat berbeza rasa dengan kek lain, kuantiti coklat banyak dan buat teringat-ingat dalam mimpi. Kek-kek coklat lain feel tu tak sampai dan makan sekali sahaja. Tak dapat nak beat kesedapan rasa anischoc moistcake. Ada tu pulak yang main buat cincai je, nak jual macam taknak jual

Kalau anischoc moistcake nak rahsiakan resipi diorang pun, diorang berhak demi nak jaga eksklusif tu kan. Mana boleh tiru



Kini anischoc moistcake dah inovasi dengan buat sedikit packaging baharu dan perisa baharu (orange flavour), rasa pun sedap seperti sediakala. Ermm memang tak cari yang lain dah

Saya tak jual kek coklat. Saya jual shaklee. Saya jual VIVIX yang original..! Yang original memang eksklusif. Ia bukan ditanak dicelah dapur dan tidak dibungkus dekat kawasan kotor. Ia dicipta saintis. Selamat dengan clinical proven dan dihantar kepada pihak ketiga untuk diuji, pihak bebas yang tiada kepentingan langsung dengan shaklee demi menjaga ketulusan

Be original.! Cari yang original.!



28 January 2017

IKHTIAR HAMIL DENGAN VIVIX

Ada beberapa respon yang dikumpul tentang VIVIX  dengan izin Allah, berjaya membantu insan-insan yang sudah lama menanti kehadiran zuriat. 

Antara yang paling fresh ialah kisah yang dikongsi oleh Puan Rosmiza yang 5 tahun menanti dan berikhtiar untuk hamil, akhirnya setelah amalkan vivix, beliau dianugerahkan Allah dengan kehamilan

Mesti terkejut dan bercampur perasaan bila dah lama menunggu, sekali buat test pregnant, tengok-tengok double line. Syukur Alhamdulillah

Ni ada lagi respon insan-insan yang berkongsi kisah kesyukuran mereka setelah asbab amalkan vivix dan hamil











Super kredit dan terima kasih untuk Master Nana Macarona yang berkongsi kisah beliau, Puan Siera Haiyi dan rakan-rakan senior dalam shaklee yang turut berkongsi respon vivix ini sama ada dari kalian sendiri ataupun dari customer


Jom dapatkan vivix sekarang.. baikk punya kita kawtim


Info Lanjut :-

013 976 1627

Muhammad Nizam



25 January 2017

Ye.. rezeki memang tak pernah pun salah alamat. Tatkala Allah menyuruh Malaikat meniupkan roh kepada janin dalam kandungan, saat itu telah ditetapkan ajal, amal, rezeki dan kebahagiaan atau kecelakaan. Dan setelah dilahirkan menjadi manusia, akan adalah yang akan melakukan perbuatan mengikut (menuju) ahli syurga dan ada juga yang melakukan perbuatan mengikut (menuju) ahli neraka, mereka membinasakan diri mereka sendiri

Rezeki tak salah alamat kali ni berlaku petang tadi. Bukan pasal bonus shaklee baru masuk atau untung 5K harini. Tapi ni kisah rezeki nasi goreng

Ok la ni cerita last pasal makanan untuk bulan ni...Petang-petang balik kerja nak cari nasi goreng buat dinner kat rumah. Singgah la di sebuah restoran berhampiran. Ternampak list menu makanan yang digantung tu macam rare je walaupun mungkin dah biasa makan. Bijak cara dia impresskan customer

Antara nama menu rare yang aku order tu nasi goreng aladdin, nasi goreng air mata kasih dan nasi goreng ayam masak lada hitam. Setiap jenis tu aku order satu bungkus. Jumlahya 3 bungkus la


Nak dijadikan cerita, entah macam mana berlaku salah faham antara tauke restoran, tukang ambik order dan tukang masak. Aku order dengan tauke. Tauke jerit je kat tukang tulis order di dapur. Aku order 3 bungkus je, boleh pulak tukang masak tu buat lebih jadi 5 bungkus sebab dia keliru dengan tulisan tukang tulis order. Termasak lah lebih

Kesian pulak aku tengok dia kena marah dengan tauke. Aku tak sanggup duk dekat masa tu, aku duk jauh sikit taknak dia malu. Aku dengar tauke bebel kat dia "lain kali kalau tak faham, mari tanya dulu"... Mak aaii aku rasa dia dah la kelam kabut kat dapur nak masak, satu hal pulak ye nak datang tanya pasal tulisan order yang keliru

Dengan muka ketat tauke buat kiraan, akhirnya dia bagi semua nasi goreng tu kat aku.. 5 bungkus semuanya aku dapat..ermm terkesima kejap.. bayar 3 bungkus je, dapat 5. Alhamdulillah. Aku dah cuba tolak dan suggest kat dia suruh bagi kat orang lain. Kalau nak suruh bayar untuk 5 pun ok je. Tapi dia kata tak payah, sebab dia kata bukan salah aku. Aku nak tolak banyak-banyak kali pun silap haribulan kang aku pulak yang kena marah.. Jadi aku ambik jer la 5 bungkus nasi goreng tu (bayar 3 bungkus) dengan redha dan pasrah serta terkesima dalam senyuman.. hehe. Mungkin niat tauke tu nak sedekah kot

Belanja sikit la gambar rezeki petang tadi..

Nasi Goreng Ayam Masak Lada Hitam (RM 6.50)

Sedap. Ayam goreng dengan ramuan rempah tu lain dari yang lain dan dituang dengan sos lada hitam. Nasi goreng ni la aku dapat lebih 2 bungkus. Syukur

Nasi Goreng Aladdin (RM 6.50)

Tak tahu la aladdin makan nasi ni ke tak..hehe.. Daging masak lada hitam jugak. Masak ala paprik dicampur baby jagung dan kobis. Add on telur dadar. Lazat amat

Nasi Goreng Air Mata Kasih (RM 7.00)

Yang ni pun boleh tahan, ada udang celup tepung 2 ketul dan telur goreng mata kerbau serta ayam masak apa entah kat bawah telur tu. Rasa masam manis sos plum pun ada


Jumlah semua RM 20.00 dengan extra rezeki 2 bungkus. Sepatutnya RM 33.00 la kan. Takpa la syukur saja.. terima kasih tauke restoran. Tapi kan antara tauke restoran, tukang tulis order dan tukang masak, siapa yang bersalah eh.. soalan ni berlegar-legar dalam kepala aku semasa drive balik ke rumah.. hurmm

24 January 2017

Anak dara kalau tak belajar buat cekodok sedap memang tak boleh kahwin lagi. Banyak stail nak buat cekodok, cucur atau jemput-jemput ni. Ikut tradisi atau warisan masing-masing. Resipi cekodok pun macam-macam gaya. Kalau cucur udang tu aku suka yang dibuang kulitnya dan dimasukkan bersama bancuhan tepung gandum. Udang pulak biar banyak baru best. Bukan seketul je dan digoreng bersama kulit gitu. Resipi cekodok mudah kali ni ialah cekodok sardin

RESIPI CEKODOK SARDIN


cekodok sardin


Senang je nak buatnya. Macam jemput-jemput lain jugak. Bahan-bahannya tepung gandum, ikan bilis, sardin (dibuang kuahnya), sebiji telur, serbuk penaik dan sedikit garam. Sardin tu hancurkan biar jadi halus-halus. Campur semua sekali dan bancuh dengan air. Air biasa sahaja, bukan air panas menggelegak

dah siap dibancuh dan sedia untuk digoreng


dah siap


Selamat Menjamu Selera


23 January 2017

Era hipster ni dah jadi gaya baharu jika membeli belah secara online. Hanya di hadapan laptop atau smartphone sahaja sudah boleh dapat barang yang dihajati. Sebenarnya ia jauh lebih jimat jika dibandingkan perlu keluar rumah untuk shopping. Sekurang-kurangnya jimat kos minyak kereta, dan parking. Belum kira lagi kos masa, tenaga dan emosi jika terpaksa menempuh kesesakan lalu lintas, apatah lagi di hujung minggu. Gedung-gedung jualan online juga bak cendawan yang tumbuh selepas hujan. Makin banyak dan meriah

SHOPPING ONLINE DAN BUAT DUIT DI SHOPBACK  



Pernah dengar ShopBack? ShopBack.my  adalah salah satu perintis yang memperkenalkan cara membeli-belah serba baru ke arena membeli-belah online di Asia Tenggara sejak September 2014
dan makin trending. Bukan saja dapat membeli belah, anda juga dapat buat duit di ShopBack . Perkataan ShopBack itu sendiri dah cukup memberi maksud web ini ( Shop Online, Earn Cashbask )

Dengan memberikan pulangan tunai (Cashback) sehingga 30% kepada pelanggan apabila mereka membeli-belah di lebih 1,000 stor online, ShopBack telah menghubungkan penjual dan pembeli dengan sistem ganjaran yang menguntungkan kedua belah pihak.


antara gedung online popular yang bekerjasama dengan ShopBack


Apabila pembeli berjaya membuat transaksi pembelian di mana-mana gedung online yang bekerjasama dengan laman ShopBack, gedung online yang membuat keuntungan dari pembeli ini akan memberi komisyen kepada ShopBack. Dan ShopBack akan berkongsi pula komisyen tersebut dengan kita. Kita akan menerima komisyen dalam bentuk pulangan tunai. Mudah dan syok kan!

Jika anda selalu membeli belah online di gedung-gedung popular seperti  Zalora, Lazada, eBay, Groupon , AgodaHotels.com,  ASOSBus Online Ticket  , Best Deals dan lebih 1000 stor online yang bekerjasama dengan ShopBack ini, tidak syak lagi anda memang patut sign up ShopBack 

Nah daftar ShopBack kat sini cepat : https://www.shopback.my/?raf=ktszak


step mudah shopping online di ShopBack



Jom layan tutorial ShopBack ni :

7



Selamat membeli belah sambil buat duit dengan ShopBack! Aplikasi ShopBack di telefon pintar pun ada KLIK SINI kalau nak install. Jangan lupa sign up tau, banyak untung woo


21 January 2017

Rasanya majoriti menyebut mee segera (instant noodle) tu maggi. Tak kira la apa juga brand, style dan perisa. Sedap jugak layan maggi kari dengan cuaca hujan lebat sekali sekala rintik-rintik ni. Lama dah tak buat perangai gitu. Lama dah insaf sentuh dan bau maggi, harini pulak termengidam

RESIPI MAGGI KARI SIMPLE

Dah nama pun simple, memang senang dan cepat la disediakan. Ambik apa yang patut dan campak je

RESIPI MAGGI KARI SIMPLE
MAGGI KARI

Objek utamanya tentulah sebungkus maggi kari atau bahasa bakunya, mee segera brand MAGGI

Ni stail aku la ye yang sangatla simple dan nak cepat siap. Mula-mula goreng bilis, guna 2 sudu minyak sudah. Nampak hampir garing tu, tambah bawang besar yang diricik halus dan digoreng sekali. Asingkan bilis dan bawang yang dah siap digoreng. Baki minyak gorengan tu jangan dibuang. Guna buat masak maggi

Terus masukkan air (aku guna air tapis yang panas), ye laa kate nak cepat masak. Masukkan sekdikit ayam goreng (aku nampak ayam bawah saji, aku ambik la) disiat siat halus macam orang bubuh dalam mee celup

Masukkan perencah maggi kari, sedikit sos cili thai, 3 titik kicap dan satu sudu besar lada hitam. Masukkan maggi dan sebiji telur. Jangan hancurkan telur, biarkan ia cantik elok sebiji dan aku suka warna merahya masak 3/4 sahaja

Aku biarkan airnya tinggal sikit je. Tak gemar kuah banyak. Biar ia nampak macam maggi goreng basah pulak. I like.. hehe.  Dah siap tuang dalam mangkuk, jangan lupa toppingkan dengan bilis goreng tadi. Jemput tengok ye

Alhamdulillah, walaupun tak masuk restoran mewah atau pergi melancong dalam masa terdekat, dapat juga la merasa aiskrim paling mewah ni depan mata, dalam rumah je

Sebenarnya teringin makan aiskrim tu sebab sakit tekak dan batuk. Biasalah dekat-dekat tahun baharu cina ni banyak makan limau. Berkotak-kotak pun boleh layan limau mandarin

Tapi kan, korang perasan tak, macam mana limau berduyun-duyun segerombolan muncul di musim perayaan tahun baru cina? Lama mana tempoh depa simpan dan peram limau-limau tu sebelum muncul berjuta-juta kotak dalam satu musim? Ubat apa depa guna nak bagi tahan limau dari rosak dan masih fresh?

Kerana duk layan limau mandarin yang sedap sangat tu.. ermm terkena la batuk dan sakit tekak. Orang kata bila sakit tekak makan aiskrim vanilla kan

inilah aiskrim mewah tu

Tuudiaaa aiskrim mewah. Aiskrim vanilla biasa je, ditopping kan  pulak dengan VIVIX. Terus jadi eksklusif. Almaklumlah, tahu saja la kan harga runcit vivix plus gst dah mencecah RM 503.. mujurlah bulan ni ada promosi jimat beratus-ratus murah berkali ganda. Dapat la merasa vivix harga terjun bangunan

Amazingly lepas pekena aiskrim mewah vanilla campur vivix, sakit tekak dan batuk dan kurang hampir 50%. Alhamdulillah, mujarab

Nanti boleh cuba pulak vivix campur madu dan lemon. Vivix campur asam jawa macam pelik sangat, tapi boleh je kalu nak buat..hehe

Nak vivix harga terjun tingkap? Boleh hubungi saya :- 013 976 1627

20 January 2017

Lama tak bersua ye dengan korang semua, tetiba keluar 7 cerita manis harus dibaca. Agak sibuk sikit 4-5 hari sedikit sebanyak menumpulkan idea di benk otak ku ini. Hehe.. tapi ni bukan manis bercinta muda mudi atau kisah nikah kahwin sebenanrnya, ni kisah kencing manis ok.. atau ia lebih kepada menurunkan bacaan gula dalam darah

7 CERITA MANIS HARUS DIBACA

Ubat hospital seperti saranan doktor tetap tak boleh tinggal ye jika itu satunya penawar terbaik buat pengidap kencing manis. Dan banyak orang juga telah berikhtiar macam-macam gaya untuk menurunkan bacaan gula dalam darah ini

Banyak petua tradisi yang diamalkan. Tak kurang juga dengan bahan alami atau sumber semulajadi. Antaranya penawar semulajadi VIVIX

jom minum vivix 

Dah banyak perkongsian vivix yang berkesan menurunkan bacaan gula dan membantu pesakit kencing manis diceritakan oleh pengamal tegar vivix. Majoritinya respon teruja kegembiraan anak-anak yang menghadiahkan vivix buat orang tua tersayang. Apalah sangat nilai eksklusif vivix berbanding pengorbanan dan kasih sayang yang dicurahkan oleh ibu bapa kita...kan 

PENAWAR SEMULAJADI TERBAIK UNTUK KENCING MANIS


Dan ini ada lagi sambungan respon positif dari mereka yang berkongsi kisah mereka. Kredit dan terima kasih buat semua yang berkongsi. Saya doakan semoga kalian diberikan kebaikan yang berlipat ganda. Jom baca 7 cerita manis ini :-










Info Lanjut VIVIX :

013 976 1627
013 976 1627
013 976 1627

13 January 2017

Ni kisah aku dengan kopi popular. Aku rasa aku terlalu sangat addicted dengan kopi popular ni sejak darjah 6

Ada la satu kedai roti canai tu baru bukak kat kampung aku, arwah ayah selalu bawak pergi makan roti canai kat situ. Lepaa terawih pun selalu pekena roti canai kat situ. Sedap sangat kot. Jadi pelanggan tetap punya pasal sampai la toke kedai tu janji nak belanja roti canai kalau aku dapat 4A dalam upsr (aku generasi terakhir upsr hanya ada 4 subjek). Dan aku dapat okkay, roti canai free tu, saje je nak kabor

Dah.. cerita roti canai tu selingan je. Aku nak cerita setiap kali ke kedai makan roti canai dengan arwah ayah, aku order air kopi popular kegemaran tu tanpa gagal, n*****e peng. Memang tak cari air lain dah.. sedap kott

Masa berlalu... laa ni dah tak minat sangat kopi yang satu ni, seriously empat atau lima bulan ada la pekena sekali. Jarang sangat

Pagi tadi nak kena drive lebih kurang 200KM pergi-balik, minumlah kopi ni konon nak kasi tahan mata mengantuk dan extra energy. Sebab nampak kopi popular ni jer kat rumah, Cinch Tea dah habis stok, vivix pun dah minum

Maa sya Allah..lama tak kena penangan kopi ni, aku rasa pening dan sakit kepala. Sebenarnya dah beberapa kali jugak rasa gini. Aku syak kopi ni mungkin dah tak sesuai dengan aku, lepas solat Jumaat tadi pun balik terus tumbang (tidur)

Ya.. memang la sedikit membantu untuk nak tahan mengantuk nak drive jauh-jauh. Kadang-kadang kalau tak minum kat rumah pun, aku buat-buat tersinggah kat stesen minyak semata-mata nak beli kopi ni dalam tin

Lepas ni nampak gayanya dah kena taubat dah minum kopi popular seantero negara ni. Cukuplah maintain dengan vivix je. Vivix pun beri tenaga juga. Sengal-sengal badan pun hilang. Kebas kaki tak menyinggah lagi.. syok jadi vivix lover ni

Vivix


10 January 2017

Alquran yang sudah lama, koyak yang teruk, buruk , cetakan tulisan dah kabur atau mungkin sudah tak boleh nak digunakan lagi bolehlah dilupuskan dengan cara terhormat. Jangan main buang dalam tong sampah atau bakar je di merata tempat

Dalam kes ini, ia bukan masalah aqidah atau menghina Alquran, tetapi ia menjaga kemuliaan Alquran sendiri. Kalau dibiarkan begitu sahaja pun, lama-lama makin buruk, mungkin juga kertas-kertas helaian cetakan Alquran tersebut terbang melayang-layang entah kemana dan dipijak-pijak pula oleh orang

Macam tadi aku pergi bakar Alquran. Alquran tu yang hampir musnah dek bencana banjir baru-baru ni kat sekolah. Hampir 99% Alquran yang ada sudah tak boleh digunakan lagi. Dulu ada juga kes begini, aku jemur je.. tapi helaian Alquran melekat-lekat antara satu sama lain dan jika cuba diselak, ia akan koyak terus menghilangkan tulisan-tulisan di dalamnya. Ye la kan,banjir bukan air saja yang datang, ia disusuli lumpur dan selut... banyak

Sebenarnya sebelum banjir melanda, dah simpan Alquran tu kat tempat tinggi kebiasaan yang aku simpan. Tak sangka banjir terlalu besar

antara Alquran yang rosak

CARA LUPUSKAN ALQURAN ROSAK


Ok cara ni yang diketahui di negeri Terengganu la ye. Tak dapat dipastikan di negeri atau kawasan lain

Hanya hantar Alquran tersebut ke Pejabat Agama (Jabatan Hal Ehwal Agama Negeri Terengganu, JHEAT ). Memang ada satu department bahagian pelupusan Alquran. Ia dibakar dalam rumah besi khas (aku nampak macam rumah besi gitu laa kot). Bukan dibakar di sebarangan tempat demi menjaga kesucian

ditimbang dan direkodkan terlebih dahulu

dibakar 

macam ni la rumahnya

Abu Alquran yang telah dibakar akan dikumpulkan dan dibuang di laut

abu Alquran dalam tong sedia untuk dibuang ke laut



Begitulah ceritanya. Buku-buku teks lama yang dah tak digunakan lagi yang mengandungi ayat-ayat Alquran boleh juga dihantar ke sini. Untuk rakan-rakan di negeri Terengganu yang nak hantar Alquran rosak ke JHEAT, boleh hubungi orang yang in charge departmemt ni, Encik Raduan di talian 01126598746

FAIZ SUBRI MENANG ANUGERAH PUSKAS

TAHNIAH Faiz Subri kerana telah menjadi juara antara juara penjaring gol tercantik, terlawa sepanjang 2016, goal of the year

Walaupun tidak berbaju Melayu, walaupun ucapan dalam english kena kecam, walaupun kena perli dengan emcee "he trying to find the text"... anda telah membanggakan Malaysia dan rakyatnya.. Aku tengok Cristiano Ronaldo jeling jerr kau jalan sebelah dia. TAHNIAH Faiz Subri

Faiz Subri telah bersaing dengan pemain Brazil, Johnath Marlone Azevedo da Silva dan pemain wanita dari Venezuela, Daniuska Rodriguez, untuk menjadi pemenang anugerah ini, yang diberi kepada penjaring gol paling cantik sepanjang 2016

berdebar menanti keputusan

saat manis kemenangan

saat lebih manis bila anugerah disampaikan oleh Ronaldo,lagenda bola sepak Brazil

TAHNIAH, MALAYSIA BOLEH!!



08 January 2017

TARIKH UPSR 2017

Peperiksaan UPSR 2017 telah diputuskan oleh KPM akan berlangsung pada :-

11, 12, 13, 14 dan 18 SEPTEMBER 2017

JADUAL WAKTU UPSR 2017


Berikut adalah jadual waktu peperiksaan bertulis UPSR 2017



Sumber : KPM

06 January 2017

Ok rasanya ni entri last sebut banjir. Kita tengok pulak kesan-kesan kemusnahan era pasca banjir 2017 kat sekolah aku ni haa. Dikenalpasti ia adalah terburuk sejak 30 tahun sekolah ini dibina 

Seiingat aku sepanjang bekerja disini, banjir akhir tahun 2012 adalah yang terburuk. Apatah lagi ia disusuli pula banjir sekali lagi pada cuti tahun baru cina 2013, lebih kurang 2 bulan selepas banjir akhir tahun. Paras air banjir pada masa itu menenggelamkan separuh kelas. Arus air kuat, kerusi dan meja murid berpusing-pusing dan banyak kemusnahan

Tapi pada tahun ini, banjir melanda lebih besar. Kalau dulu paras air separuh kelas, paras air banjir tahun ini pula melepasi lebih separuh kelas dan 6 meter tingginya menerobos deras sampai ke dalam pejabat.. sangat tak sangka dan tak expect ia berlaku sebesar itu. Allahuakbar

Banyak juga kerosakan dan kemusnahan termasuklah memberi kesan terhadap emosi dan trauma. Sebak di dada melihat suasana pasca banjir. Speechless dan clueless. Nak menangis pun ada.. aku kan sentimental..hehe

Nah gambar pasca banjir...














video
time ni banjir belum kering sepenuhnya.. baru surut sikit je.. kena naik bot nak sampai sekolah.. huhu


#Ini adalah blog peribadi

#Segala testimoni dan penulisan berkaitan produk SHAKLEE yang dikongsi & disebarluaskan infonya dilaman ini BUKAN bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit.

#Pembaca sangat digalakkan untuk mendapat nasihat dari pakar kesihatan dan perubatan. Allah jua Yang Maha Memberi Kesembuhan.

Monthly Top Commentators

backlinks

ping blog Backlink - OhDunia.my

FREQUENTERS

Popular Posts

Blog Archive

PALS

G+

BLOGGERS SEPERJUANGAN