RESIPI POPIA BASAH

RESIPI POPIA BASAH

Post makanan lagi di hari akhir bulan September. Sebab korang suka tengok makanan di hari cuti kan. Teringat tatkala bermaustautin seketika di Lembah Pantai masa mula-mula kahwin dulu, pergi pasar malam area-area kat situ semata-mata untuk cari popia basah. Itulah pertama kali telan popia basah. Selama ni tengok dalam dalam tv atau internet saja. Tak tahulah masih wujud ke lagi popia basah sedap di pasar malam area situ. Ni dah alang-alang jumpa resipi popia basah, kita abadikan lah dalam diari hatiku ini.. kihkih



Resepi Popia Basah 


Bahan-Bahan Popia Basah:


Bahan Kulit –

- 2 cawan tepung gandum
-1 biji putih telor
- 3/4 cawan air
- 2 sudu makan cuka
- secubit garam


Bahan Inti Popia –

-1/2 biji kobis – di racik halus
-3 biji sederhana besar carrot – di sagat halus
-1 biji sederhana bawang besar
-3 ulas bawang putih
-1 sudu besar sos tiram
-1 sudu makan udang kering
-garam secukupnya
-minyak untuk menumis


Bahan Sos Sambal –

-15 tangkai cili kering
-1 biji bawang besar
-5 ulas bawang putih
-1 sudu besar gula perang
-2 sudu besar kicap manis
-minyak untuk menumis
-garam, perasa dan bawang goreng secukupnya

Kacang kisar – jika suka

Cara Membuat Popia Basah:


Kulit Popia –

1. Campurkan kesemua bahan dalam mangkuk adunan. Gaulkan (macam buat cekodok) kemudian tutup dan biarkan sebentar sekurang-kurangnya 1/2jam.


2. Ceduk sedikit adunan dan lenserkan ke atas kuali leper. Buat dari arah jam, mulakan dari tepi dulu kemudian sapukan bahagian tengah dengan sisa tepung yang masih ada di tangan.


3. Setelah rata, biarkan sampai tepung masak sebentar. Angkat tepung yang telah masak dan letakkan dalam pinggan. Boleh disusun berlapis-lapis kerana ia tidak melekat.


Inti Popia –


4. Kisar bawang besar, bawang putih dan udang kering. Panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan yang dikisar tadi.

5. Kemudian tambahkan sos tiram dan secubit garam. Masukkan pula sayuran dan masak hingga sedikit layu.



Sos Sambal –

6. Kisar cili kering, bawang besar dan bawang putih. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar hingga garing.

7. Masukkan kicap dan gula perang, garam dan perasa. Ambil sekeping kulit popia dan sapukan dengan sedikit sambal.

8. Letak satu sudu besar inti dan taburan bawang goreng lipat macam biasa dan gulung sedia untuk dimakan.


Tips:

cara penyediaan popia bergantung pada citarasa. Jika anda hendak letakkan sambal dahulu pun boleh dan nak curah atas popia kemudian pun boleh. Ikut selera anda.


ehh macam lain jer popia ni.. ni vietnam punya stail pulak.. ermm boleh laa tekak ni terima, sedap!


KREDIT SEPENUHNYA RESIPI POPIA BASAH KEPADA

@PeriukKitaResepiKita
BUANG ANGIN DALAM BADAN DENGAN PEPPERMINT GINGER

BUANG ANGIN DALAM BADAN DENGAN PEPPERMINT GINGER


Rangkaian kesihatan nutrisi semulajadi ini menyokong sistem penghadaman yang sihat, membantu mengembalikan keseimbangan pencernaan semula jadi, dan melindungi daripada masalah sembelit juga, bukan sekadar buang angin dalam badan



BUANG ANGIN DALAM BADAN DENGAN PEPPERMINT GINGER PLUS


Pudina dan Halia digunakan secara tradisional dan turun temurun berfungsi sebagai menyamankan, menenangkan dan melegakan perut. Ia juga boleh membantu melawaskan penghadaman

Peppermint-Ginger Plus mengandungi formulasi empat herba termasuk pudina, halia, jintan hitam dan jintan manis untuk membantu penghadaman dan melegakan kembung perut

FUNGSI 4 BAHAN UTAMA DALAM PEPERMINT GINGER PLUS





PUDINA - melegakan otot perut

- membantu dalam penghadaman, - membantu sistem pencernaan

- melegakan gastrik, mabuk ,pedih ulu hati, cirit-birit. - detoks , buang toksin dalam tubuh

- melegakan kesan-kesan sampingan seperti muntah dan kehilangan selera makan yang timbul daripada rawatan kemoterapi.

- bersihkan gigi , nafas yang segar , elak nafas berbau

- membantu bertindak menjadi penyejuk kepada kulit

- membantu dalam masalah kegatalan kulit

- pudina merangsang mengeluarkan peluh,


HALIA - anti radang & antibioik semulajadi

- merangsang rembesan air liur enzim untuk pencernaan makanan.
- mengurangkan ketidakselsesaan perut dan usus, sakit haid, loya dan mual daripada hamil, angin selepas melahirkan anak (semasa pantang)
- mengekalkan peredaran darah normal.

-mengandungi kromium, magnesium & zink yang boleh membantu untuk memperbaiki aliran darah, -bantu elak kesejukan, cegah demam , selesema dan peluh berlebihan


JINTAN HITAM - membantu gejala perut kembung selepas makan.

 - melegakan sakit perut dan melegakan gejala sejuk.

- melegakan sembelit - bertindak sebagai julap dan pelawas

- memang terdapat dalam salah satu bahan kebanyakan ubat cirit birit ,sakit perut & gastrik


JINTAN MANIS - melegakan masalah pencernaan dan gejala kesakitan haid, batuk dan kahak

- peredaran tenaga dalam badan

-mengurangkan kembung dan menyelesaikan saluran penghadaman yang masih digunakan hari ini, terutama dalam pediatrik


TESTIMONI PEPPERMINT GINGER PLUS









Shaklee Terengganu
Whatsapp
013 976 1627
013 976 1627
013 976 1627

Allah jua Maha Memberi Kesembuhan



DUA JENIS LAKSA SEDAP

DUA JENIS LAKSA SEDAP

Ehhem... bukan entri resipi pun. Entri laksa mak tercinta je. Tahu tahu je anak dia nak balik sambil merasai air tangan ibu, terus dimasaknya kuah laksa, tanpa mengerahui pun terlebih dahulu aku nak balik. 

Laksa macam biasa la beli yang dah siap. Cuma kuahnya kali ni mak gigih buat 2 jenis terus, laksa penang dan paling favourite menjadi keghairahan aku sedari kecil ialah laksa kelantan (lemak putih)


kuah laksa penang

putih punya paling sedap dan keghairahan yang nyata


Dulu ingatkan kuah putih tu Ganu punya. Tapi sejak bersekolah di Kuala Terengganu baru lah aku tahu yang Ganu punya kuah merah. Rasa macam tekak tak boleh terima kuah merah. Nak kuah putih jugak.. hihi

RESIPI AYAM TANDOORI MAMAK

RESIPI AYAM TANDOORI MAMAK

Resipi Ayam Tandoori Mamak







BAHAN-BAHAN AYAM TANDOORI MAMAK


- 6 atau 8 ketul ayam yang disingkirkan lemak-lemak yang berlebihan.

- 1/2 cawan atau 125 gm yoghurt asli / Greek-Style. (nestle cawan kecil).

- 2 sudu besar rempah tandoori.

- 2 sudu besar pes halia dan bawang putih dilumurkan kesemua pada ketulan ayam.

- 2 sudu besar jus limau nipis.

- 1 sudu garam masala

- 1/2 sudu kecil serbuk jintan putih.

- 2 sudu besar daun ketumbar segar yang dicincang halus.

- 2 sudu besar minyak masak. Minyak ini bukan untuk apa..tak bagi melekat bila goreng dengan minyak sedikit.

- 1/2 sudu kecil serbuk pewarna oren merah ..kalar kesukaan mamak. kalau tak ada tambah serbuk kunyit sedikit.

- 1 biji bawang labu bersaiz besar dihiris bulat.

- Garam dan perasa makanan (aji) secukup rasa. Tak mahu aji boleh guna sedikit gula


CARA MASAK AYAM TANDOORI MAMAK


1. Penyediaan Pes Tandoori- 4 sudu besar air stok ayam atau air biasa dengan adunan serbuk tandoori, garam masala, serbuk jintan putih, lada putih dan minyak. 

Masak di atas dapur dengan api kecil dan Jadikan pes.Masukan yoghurt, daun ketumbar dan pes tandoori (telah sediakan) dan garam secukup rasa. 

2 - Masukkan pewarna jika mahu ayam berwarna merah. Gaul sebati adunan ini.Ketulan ayam bahagian tebal daging, kelar sedikit dan tekan sedikit dan masukkan pes campuran garam + serbuk cili dan jus limau nipis. Ini untuk daging yang tebal cepat masak dan juga bahagian dalam daging itu berasa.

3 - Masukkan semua ketulan ayam dalam pes tandoori yang telah sediakan. Tentukan ketulan ayam disaluti dengan baik.Peram selama lebih dari sejam atau yang terbaik semalaman di peti sejuk bahagian dingin.

4 - Panaskan kuali leper tak melekat kalau ada.. kalau tak ada, kuali biasa pun boleh.. masukkan sedikit minyak masak dalam 1/4 bahagian ketulan ayam dan goreng dengan api dapur yang sederhana. 

Jangan hanguskan kerana kita cuma nak keluarkan air ayam yang berlebihan. Goreng dalam 50% masak.

5 - Sementara itu panaskan oven dalam suhu 180 C bersama chargrill plate (plate bakar). Sapukan minyak selaput nipis di permukaan chargrill. Susun hirisan bawang yang dipotong bulat di atas. 

6 - Hirisan bawang ini bukan saja memberi haruman kepada ayam tetapi ia menentukkan pengudaraan baik di bawah ketulan ayam dengan permukaan plate chargrill itu. 

Kadangkala permukaan ketulan ayam akan berair sangat dan bila sejat isi ayam akan melekat. Kalau bakar ayam penuh buat begini.

7 - Masa pembakaran awal ada lah 30-40 minit, selepas itu terbalikan ketulan ayam dengan sapukan pes yang berlebihan itu di permukaan ketulan ayam. 

8 - Bakar kembali dalam 40 minit lagi dan sapukan minyak sekali kala pada ketulan ayam supaya permukaannya tidak kering. 

Tunggu hingga ketulan daging ayam bertukar kepada warna keemasan, ambil seketul cuba potong dan pastikan ia masak dengan sempurna.


KREDIT SEPENUHNYA  KEPADA

Telegram @PeriukKitaResepiKita
Apa Nak Buat Kalau Selalu Cramp Semasa Tidur

Apa Nak Buat Kalau Selalu Cramp Semasa Tidur

Kalau kau bangun pagi-pagi selalu jadi macam suster ngengsot, susah nak start bangun berjalan, merangkak macam dah tua sangat, lemau dan lesu.. kau makan lah kalsium ostematrix ni


Kalau kau selalu kejang otot, seksa menggelupur setiap kali cramp cramp kaki dan betis time tidur, simpul biawak, tarik mengkarung... Itu tandanya kurang kalsium. Kau kena cuba dan mulakan makan kalsium ostematrix tau. In sya Allah simptom kekejangan tu berkurang




Kalau kau lenguh dan penat berjalan jalan di siang hari, apatah lagi kalau kena dukung anak sampai sakit belakang dan badan... kau makan lah kalsium ostematrix.. esok pagi In sya Allah cergas balik untuk mulakan aktiviti di hari baharu

Kalau kau nak bantu tidur lena dan elak stress... kau ambik la ostematrix sebelum tidur.. In sya Allah tidur kau lena dan nyenyak sekali tanpa mimpi ngeri

TESTIMONI OSTEMATRIX










Whatsapp
013 976 1627
013 976 1627
013 976 1627
Shaklee Terengganu



CARA KURANGKAN SAKIT SENDI

CARA KURANGKAN SAKIT SENDI

Nama saintifik bagi sakit sendi ialah ARTHRITIS,baca medicalnewstoday


ARTHRITIS / SAKIT SENDI ialah keradangan yang sering berlaku pada sendi , sering disertai dengan rasa sakit , bengkak dan perubahan struktur. Ia mempunyai sebab-sebab yang pelbagai , seperti jangkitan , pemendapan kristal , atau kecederaan .



RUPA  SENDI SIHAT   VS   SENDI TIDAK SIHAT 





SIMPTOM DAN GEJALA SAKIT SENDI

  •  Kesakitan & fungsi sendi yang terhad , sukar melakukan aktivit tertentu
  •  Keradangan sendi - kaku , bengkak sekitar sendi , kemerahan atau panas
  •  Bunyi tulang2 / sendi2 bergesel
  •  Kekejangan
  •  Otot mengecil ( otot peha - arthritis sendi lutut )

PUNCA

  • Peningkatan usia
  • Kegemukan terlampau
  • Keturunan
  • Pergerakan terlampau - contoh yang sangat obvious time main gym / bersukan , geng2 yang nak bergym dinasihatkan untuk memulakan program gym anda dengan aktiviti mudah terlebih dahulu , dapatkan nasihat dari jurulatih
  • Kecederaan , kepatahan , koyak dan rosak pada ligamen

GOLONGAN BERISIKO

  • Warga emas
  • Kerja keras / selalu angat beban berat 
  • Sukan ekstrem
  • Obesiti

LANGKAH PENCEGAHAN
  • Senaman yang teratur
  • Berdiri & duduk dengan betul - kedudukan postur yang baik
  • Hindarkan stress
  • Kurangkan berat badan
  • Jangan abaikan/memperlekehkan simptom-simptom kecil sakit sendi - terus dapatkan nasihat doktor
  • Ambil suplimen

JENIS - JENIS ARTHRITIS

  1. OSTEOARTHRITIS   ( OA )
  2. RHEUMATOID ARTHRITIS  ( RA )
  3. INFECTIOUS  ARTHRITIS
  4. POLYMYALGIA RHEUMATIC






OSTEOARTHRITIS




RHEUMATOID



CADANGAN NUTRISI


OMEGA GUARD

OSTEMATRIX




Advance Joint Health Tablet setakat ini sudah kehabisan stok. Namun boleh digantikan dengan collagen. Ya, Collagen Shaklee Powder




TESTIMONI SET SENDI







Allah jua Maha Memberi Kesembuhan

Whatsapp

013 976 1627
013 976 1627
013 976 1627



KALENDAR 2019

KALENDAR 2019

Kalendar 2019 dah keluar. Dah boleh start plan percutian, travel atau balik kampung. Abuya nampak kurang best sikit tang raya aidilfitri tu sebab jatuh pada 4 hari terakhir cuti penggal pertama persekolahan.. haha. Kalau tahun ni boleh seminggu raya, tahun depan nampak nya 4 hari je lah raya dalam cuti sekolah, ermmm boleh la daripada tak ada













#Ini adalah blog peribadi

#Segala testimoni dan penulisan berkaitan produk SHAKLEE yang dikongsi & disebarluaskan infonya dilaman ini BUKAN bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit.

#Pembaca sangat digalakkan untuk mendapat nasihat dari pakar kesihatan dan perubatan. Allah jua Yang Maha Memberi Kesembuhan.
bahejabella © . Designed by MaisarahSidi.com