bahejabella: October 2016

Abuya nak bagitahu kadangkala abuya musykil juga tau. Abang harap ada yang tolong rungkaikan kemusykilan ini

Orang duk tanya abuya macam-macam time nak beli vitamin

Ada side efek tak... 
Selamat tak....
Rosak buah pinggang tak....
Kalau stop jadi gemok balik tak....
Kena makan sampai mati tak....
Kena kanser tak... 

Ok, abuya tak musykil  yang soalan atas ni sangat sebenarnya. Sebab... abuya memang suka melayan. Itu memang dah jadi sebahagian tanggungjawab terhadap pelanggan untuk merungkaikan kemusykilan yanyg dialami

Abuya nak bagi layanan tip top supaya customer boleh termimpi-mimpi abuya... ehhh abuya punya servis shaklee laa. Customer memang patut dan ada hak nak tahu semua tu... abuya ok je.. In sya Allah

Yang abang muyskil sikit tu kan..

Korang pernah tanya tak dekat orang jual bila masuk kfd, mekdo, pizzo, kek rahsia akan side effects makan gula extra ke, side effects makan makanan proses ke... Side effects minum air gas ke, side effects makan donut epal besar kaa



Gemuk gedempul tak kalau makan sokmo semua menda tu???

Kalau makan makanan yang digoreng dalam minyak recycle tu , terdetik tak persoalan ia salah satu faktor besar kena kanser ka...Pernah cek tak berapa lama dan berapa banyak kali minyak goreng tu diulang guna? Dah berapa tahap kehitaman minyak tu dalam kuali?

Boleh jadi parah dan barah ke tak kalau istiqomah selalu semua tu?

Bila masuk bab skincare pulak, ada tanya tak , mengandungi bahan kimia ka.. merkuri ka.. racun ka... Ada benda bahaya ker... Dari mana asal usul semua skincare tu.. Pernah siasat tak kalau-kalau terguna skincare yang sama dubungkus secara borong yang hanya direbranding dan di tampal sticker je ke?

Abuya harap kita berlaku adil dan saksama...

Korang tak musykil ke? Ke abuya sorang je yang musykil ni? 

Terima Kasih...
Abuya yang percaya nutrisi yang baik adalah asas kesihatan yang baik...


Korang buat apa selalunya untuk minum petang? Kalau dah boring asyik cekodok, pancake , cempedak goreng dan lempeng je, jom cuba resipi mudah minum petang ni. Hasil rekaan adik aku yang join sekali balik kampung sempena cuti deepavali. Menunya roti gulung celup tepung. Amat sesuai ketika ketandusan idea untuk resipi mudah minum petang. Sesuai juga dijadikan breakfast

Secara jujur sejujurnya , inilah kali pertama merasa makan roti goreng yang dicelup tepung. Kaedah bancuhan tepung yang sama yang selalunya kita buat pisang goreng, cempedak, ubi dan mungkin sotong atau ikan celup tepung

Resipi Mudah Minum Petang : Roti Gulung Celup Tepung


Menu ni bukan menu chef professional. Idea nak buat pun on the spot je. Jadi, bahan-bahan guna apa yang ada dalam peti ais

Bahan Untuk Inti : 
Udang dan Telur

Bahan Untuk Seasoning : 
Lada Hitam, Lada Sulah, Sos Cili, Serbuk Cili , Sedikit Kicap

Bahan Untuk Dicelup :
Roti
Tepung Beras
Sedikit Tepung Gandum
Serbuk Kunyit
Telur
Garam Secukup Rasa
Sedikit Air Kapur (kapur untuk masakan)

Cara Masak Roti Gulung Celup Tepung

1. Goreng udang, campur telur dan masukkan semua sekali bahan untuk perasa. Boleh buat seasoning sendiri ikut kreativiti
2. Setelah udang dan telur masak, masukkan dalam roti dan gulung roti tersebut. Boleh tambah cheese kalau nak
3. Buat bancuhan tepung. Campurkan semua bahan celupan tu, shake shake sampai sebati
4. Celup roti yang telah selesai digulung bersama inti udang dan telur 
5. Panaskan minyak, goreng lebih kurang 7 minit
6. Sedia dihidang dan dinikmati








Boleh dicicah bersama sos cili. Dinikmati bersama teh o panas. Selamat menjamu selera

Set Buang Angin Dalam Badan laris sepanjang minggu dan bulan. Memang digemari dan dicari setiap orang yang memerlukannya. Boleh saja kalau nak makan real makanan yang menjadi baham utama dalam rangkaian suplimen buang angin dalam badan tersebut seperti halia, bawang putih , pudina dan daun alfalfa

Set Buang Angin 


Cuma pakej buang angin tersebut memudahkan untuk ditelan tanpa menahan loya di tekak tu. Harga pulak mampu milik dan jimat sebab penggunaan boleh sampai lebih 3 bulan

Resipi Buang Angin : Halia Goreng

Ternampak mak kita duk buat halia goreng. Rasanya untuk simpanan makanan berpantang adik ipar aku yang bakal bersalin kot. Mudah je nak buatnya. Ricik halia halus-halus dan goreng sampai garing


Mayang halus dan basuh

Toskan air sampai betul-betul kering, kalau tidak nanti tak garing

Goreng sampai garing, api perlahan, dah siap boleh simpan dalam balang


Boleh makan dengan nasi panas-panas atau campur dalam air teh pun sangat ok untuk buang angin dalam badan

Set Bajet Buang Angin 
(Alfalfa, Peppermint, Garlic)
sambil tengah tunggu customer dalam kereta untuk ambil set ini


BACA SATU LAGI RESIPI BUANG ANGIN DALAM BADAN :- 

BACA : 


Hubungi saya untuk dapatkan set buang angin dalam badan :-
Kita kawtim sampai jadi...

Whatsapp :- 013 976 1627

Cuti Deepavali nohh harini. Boleh balik kampung lama-lama sikit sambil menikmati juadah enak emak

Kebetulan dengan Deepavali agaknya mak mengidam nak masak kari ikan. Kari mix ikan kerisi dan tenggiri. Marvellous gitu.. Kari light-light sahaja, takder la tajam menusuk macam di restoran mamak. Sebab kari ikan yang ini kitorang buat makan nasi lemak.. Macam gulai pun ye jugak.. resipi tak sempat nak intai, tahu mentekedarah je... hehe


ni baru selesai dimasak

setelah beberapa ketika sesudah kitorang breakfast tadi...

Dulu time balik kampung tok kami (sebelah mak) di Kuala Muda, Seberang Perai, memang tersohor la nasi lemak gulai ikan macam tu. Setiap kali breakfast selalu duk pi beli nasi lemak tu aje. Tak dapat dipastikan pulak sama ada ia dikenali di Kuala Muda sahaja atau seantero Penang. Sekarang dah jarang balik Kuala Muda Seberang Perai. Tok dan mak saudara pun dan pergi tak kembali

Yang tinggal cuma kenangan mengusik jiwa. Kenangan nasi lemak gulai ikan , kenangan pagi-pagi raya kedua duk cari kepah kat laut Kuala Muda. Lepas tu mak ngah buat cekodok kepah, perghhh sedap woo. Rumah penduduk situ pun dekat-dekat, rapat-rapat, atap saling tersentuh. Duit raya pun selalu banyak kitorang kumpul..huhu

Alhamdulillah.. banyak ikhtiar yang dicadang sekalian ramai orang untuk penawar kanser. Benar ikhtiar dari makhluk, hak hamba. Maha Berkuasa Memberi Sembuh itu Allah. Di Shaklee juga punya cara, usaha dan ikhtiar untuk penawar kanser

VIVIX PENAWAR KANSER









ini bekas selebriti ntv7 yang pernah bertarung nyawa kerana kanser , akhirnya sembuh, ikhtiar dengan shaklee


Kisah vivix dan kanser bukan berdasarkan testimoni rekaan atau dogengan atas angin sahaja. Bukan juga diminta sebarang komisen atau jauh sekali bayaran untuk iklan. Tapi ia kisah benar dan pengalaman menyentuh hati yang dikongsi dari hati tulus orang yang pernah mengidapnya atau ahli keluarga terdekat. Siapa yang tak gembira kalau ahli keluarga kembali ceria sihat, kan

Baca lagi kisah vivix dan kanser DISINI

Info lanjut , 
hubungi saya :-
013 976 1627
alluana35@gmail.com
Selamat pagi. Juma'ah Mubaarakah.. Mari belajar kata penguat dalam bahasa arab. Selain ayat sumpah dalam perbualan seharian, bahasa arab yang indah ini juga kaya dengan kata penguat yang selalu dugunakan untuk menggambarkan sesuatu kejadian atau perbuatan itu benar-benar berlaku dan sesuatu perbualan itu sungguh benar-benar dimaksudkannya. Lepas ni boleh print dan tampal di dinding ye











Haritu terbaca dalam chanel telegram guru puisi bermakna pasal generasi 50an sampai 80an sudah tidak lagi muda dengan imbasan peristiwa yang telah dilalui generasi itu. Ramai yang share puisi ni sebenarnya dan tidak diketahui siapa penulis asal. Berkemungkinan juga diterjemah dari versi Indonesia


Sekadar kita tahu..

1- Kita yang lahir di tahun 50, 60, 70, 80 an, adalah generasi yang layak disebut generasi paling beruntung.


Kerana kitalah generasi yang mengalami loncatan teknologi yang begitu revolusi di abad ini, dengan 
keadaan usia prima

2- Kitalah generasi terakhir yang pernah menikmati riuhnya suara 
mesin taip. Sekaligus saat ini jari kita masih lincah menari di atas keyboard pula

3- Kitalah generasi terakhir yang merakam lagu dari radio dengan 
tape recorder. Sekaligus kita juga menikmati mudahnya memuat-turun lagu dari gadget

4- Kitalah generasi semasa kanak-kanak bertubuh lebih sihat kerana mandi sungai, panjat pokok, melastik burung. Gasing, guli, getah gerip, adalah permainan yang tiap hari akrab dengan kita

Sekaligus saat ini mata dan jari kita 
tetap lincah memainkan pelbagai game di gadget 

5- Kitalah generasi terakhir di masa 
remaja yang pernah mempunyai 
geng yang tanpa janji, tanpa telefon/
sms/whatsapp, tapi selalu boleh berkumpul bersama menikmati malam minggu sepuasnya...

Kerana kita adalah generasi yang berjanji cukup dengan hati. Kalau dulu kita harus bertemu untuk bergelak tawa bersama. Kini kitapun tetap bisa bericon smileys dan icon ketawa di Facebook dan group WhatsApp

6- Kitalah generasi terakhir yang pernah menikmati lancarnya jalan raya tanpa jammed di mana-mana. Juga naik motor untuk menikmati segarnya tiupan angin di jalan tanpa helmet di 
kepala

7- Kitalah generasi terakhir yg pernah 
menikmati jalan kaki berkilo meter tanpa perlu berpikir ada penculik yang
membayangi kita.

8- Kitalah generasi terakhir yang pernah merasakan nikmatnya menonton tv hitam putih dengan senang hati tanpa diganggu remote 
untuk pindah saluran sana sini

9- Kitalah generasi terakhir yang pernah begitu mengharapkan datangnya posmen menyampaikan 
surat dari sahabat dan sanak saudara yang jauh

10. Kita generasi yg bawa 10 sen - 50 sen ke sekolah, tapi boleh makan sampai kenyang kat kantin

Itulah kita....kan


Putih dalam masa 2 hari? 3 hari? Makk aiii... ape ke benda ejen pemutih yang ada dalam kosmetik tu? Tak takut ke.. Bagi aku, biarlah la lambat sikit (bukan putih segera), asalkan selamat nyawa dan badan tu ha. Kalau wajah dah mendung agak lama boleh bersabar, takkan nak cerah berseri tak boleh sabar



Bukan kisah tak sokong bumiputera pulak ye. Tapi, maaf la, jujur saya kurang percaya kosmetik yang too good to be true. Tak kisah la keluaran bumiputera atau luar negara sekali pun

Tengok ni pada yang masih belum tengok... 













Itulah dia asal kosmetik yang hanya ditimbang kilo, diagih-agihkan dan hanya di brandingkan semula dengan pelbagai jenama. Satu bahan sama... pelbagai jenama? Tu belum masuk bab R & D lagi, kan. Akhirnya membawa padah. Hati-hati la ye. Tu je pesanan sebelum tidur

Pesan Doktor...


Tidak syak lagi, omega guard adalah minyak ikan tulen terbaik untuk menurunkan kolesterol. Bukan setakat terbaik sahaja, tapi ia mampu milik dan minima bau ikan. Untuk percubaan menurunkan kolesterol, anda boleh cuba buat perbezaan minyak ikan tulen omega guard ini dengan minyak ikan yang anda amalkan sekarang. Seriously kurang bau ikan. Anda kena cuba telan sendiri. Harus cuba!




Dalam kalangan kanak-kanak yang mengamalkan omega guard untuk perkembangan otak pula, rata-rata diorang hanya mengunyah sahaja si omega guard buat macam gula-gula



Antara watak penting omega guard ialah sangat membantu menurukan kolesterol jahat yang tidak diperlukan tubuh. Apatah lagi jika ia bergabung dengan Phytocol, COQHEALTH dan super tonik VIVIX. Muda, gagah, kurus atau cantik bukanlah syarat untuk tidak mempunyai kolesterol tinggi. Zaman moden ni lagilah, semuanya berisiko dan berkemungkinan... kan?

8 TESTIMONI OMEGA GUARD TURUNKAN KOLESTEROL


TAK PERLU MAKAN UBAT KOLESTEROL LAGI..?

BACAAN MENURUN... KEMBALI NORMAL


BACAAN TURUN 50%

BEBAS KOLESTEROL

OMEGA UNTUK MAK...
ALHAMDULILLAH... BANYAK PERUBAHAN


OMEGA GUARD... PERISAI PENTING DI MUSIM RAYA

Kredit kepada semua penyumbang testimoni dari keluarga besar nutrisi yang sudi berkongsi

gabungan mantap dan minima bajet untuk turunkan kolesterol



Allah Maha Memberi Sembuh


Info lanjut :-
Hubungi saya : 
013 976 1627