RESIPI KERABU KERANG PUCUK PAKU

RESIPI KERABU KERANG PUCUK PAKU


RESIPI KERABU KERANG PUCUK PAKU



KERABU KERANG PUCUK PAKU
Kerabu Kerang Pucuk Paku


Bahan Tumbuk

6-7 ulas bawang merah

1/2 inci halia

Satu sudu besar  lada hitam

10 tangkai cili api...nak pedas lagi, masukkan lebih sesuka hati kau

5 -6 ekor ikan tawar yang sudah direbus (dicadangkan guna ikan selayang sebab isinya manis) - ambik isinya sahaja

Tumbuk semua bahan ini


Bahan Gaul

5 -6 sudu besar kerisik

Sedikit pati santan

Garam secukup rasa

Gula secukup rasa

Cara Buat Kerabu Kerang Pucuk Paku


Gaul semua bahan gaul bersama bahan yang telah ditumbuk tadi bersama Pucuk Paku, Kerang dan Taugeh

Taugeh tak perlu direbus, biarkan mentah sahaja ye

Siap

Ketuk-ketukkk Ramadan... Alhamdulillah

Selamat Mencuba
WAKTU SOLAT SUNAT HARI RAYA AIDILFITRI 2019

WAKTU SOLAT SUNAT HARI RAYA AIDILFITRI 2019


WAKTU SOLAT SUNAT HARI RAYA AIDILFITRI 2019


Solat sunat hari raya ialah sunat muakkad yang sangat dituntut oleh Syarak untuk melakukannya. Lagipun ia cuma dua kali setahun je. Rugi la kalau terlepas

Untuk seluruh negeri Terengganu, ketetapan waktu solat sunat hari raya aidilfitri 1440 Hijrah / 2019 telah di wartakan pada jam 8.30 pagi. 


WAKTU SOLAT SUNAT HARI RAYA AIDILFITRI 2019


Untuk negeri lain juga di Malaysia, waktu solat sunat hari raya aidilfitri 2019 rasanya tak lari jauh pun. Antara jam 8.15 pagi hingga 8.30 pagi macam tu

Egonya Menjadi Seorang Ibu Bapa

Egonya Menjadi Seorang Ibu Bapa


Banyak benar ego kita sebagai ibu bapa ni kan..

Sebelum kita keluar ke pejabat kita membebel pada anak kerana lambat bersiap

Sampai di sekolah anak maklumkan ada surat yang dia lupa berikan semalam. Lagi sekali anak dileteri.

Anak salam dan masuk ke kelas dengan keadaan emosi yang terguris.

Dah dua kali kena marah. Kalau tak bagitahu pasal surat tu pun takpe fikirnya. Buat kena marah je.

Seharian dia di sekolah bersama kawan-kawan dan guru. Bila habis sekolah, dia tinggal di taska atau rumah pengasuh atau transit. Sementara menunggu ibu dan ayah balik habis kerja

Bila matahari semakin hilang cahayanya, baru ibu dan ayah datang menjemput.

Dah 8-9 jam tak jumpa ibu ayahnya. Banyak yang dia nak kongsikan cerita hari itu. Waktu ibu dan ayahnya sedang bercakap, waktu itu juga mereka excited nak cerita dan bertanya itu dan ini. Nak bagitahu cikgu puji dia pandai, nak bagitahu kawan puji kotak pensil yang ibu baru belikan. Nak bagitahu tadi dia terjatuh semasa berlari kat sekolah

Tapi mereka dimarahi kerana dikatakan menyibuk waktu orang tua nak bercakap. Mereka menunduk dan masuk ke bilik. Bergurau pulak dengan adik-adik. Kecoh bunyinya. Tetiba wajah si ayah tersembul di muka pintu. Kena marah lagi sebab bising waktu ayah nak tengok berita. Ayah suruh baca buku. Suruh diam.. diam dan diam

Tengah-tengah belek buku, teringat lukisan cantik tadi. Berlari nak tunjuk kat ibu didapur. Tetiba terlanggar pulak bucu meja. Jatuh dan pecah berderai gelas atas meja. Sekali lagi anak ini dimarahi dan dileteri.. yelaah kan, gelas mahal beli bebas cukai kat Langkawi. Mana mahu ganti lagi

Dan anak ini akhirnya tidur dalam keadaan dia tertanya-tanya adakah ibu dan ayahnya menyayanginya atau tidak. Tiap hari, pasti ada saja salah dan silap mereka. Pasti ada yang tidak kena sana sini

Itu lah senario yang selalu kita hadapi. Malahan saya sendiri mengalaminya. Sungguh tinggi ego kita sebagai ibu bapa. Sungguh kita sangat mementingkan diri sendiri

Anak ini belum matang. Belum tahu berfikir seperti orang dewasa. Bila ibu dan ayah pulang mereka benar-benar ingin merasai kehadiran kita. Ingin dipeluk dan berkongsi cerita. Tapi apa yang mereka dapat???

Bila mereka besar dan lebih selesa berkongsi cerita dengan teman-teman, jangan kita persoalkan kenapa. Kerana waktu mereka ingin benar-benar berkongsi dengan kita, kita menafikan hak mereka.

Keegoan itu langsung tak menjadikan kita ibu bapa yang hebat.

Emosi dan amarah hanya mengundang salah tafsir dan keliru si anak

Jika kita berasa penat dengan urusan kerja seharian, bagaimana pula dengan anak-anak? Jam 7.30 dah terpacak di sekolah. Pagi sekolah agama dan petangnya pula sekolah kebangsaan. Tidak penatkah mereka?

Kita keluar bekerja tanpa membawa beban berkilo. Tapi mereka bagaimana? Berat beg sekolah saja sudah 5 kg.

Ingatlah, anak itu satu anugerah. Bukan tempat melempias lelah nafsu amarah





Kita adalah orang matang, anak kita masih tak matang, mengapa yang matang perlu marah pada yang tak matang?

Kita orang besar, mereka orang kecil, mengapakah orang yang besar perlu marah pada orang yang kecil?

Kita adalah orang yang berpengalaman, anak-anak tidak pernah lagi melihat dunia, mengapakah harus kita harapkan anak-anak kita faham dan selari dengan pandangan kita?



Kredit cerita asal : 
Master Shaklee, Zura Betty

Olahan skrip dan edit :
abuya nizang

RESIPI BUBUR JAGUNG DURIAN

RESIPI BUBUR JAGUNG DURIAN

Salam 10 akhir Ramadan. Selamat beriktikaf bagi yang beriktikaf. Selamat marathon berpesta ibadah sebelum bulan pesta ini melabuhkn tirainya. Buat mak-mak yang tengah pening nak buat juadah apa nanti aaajommmm try bubur jagung durian. Buat biar pekat sikit barulah bubur jagung durian ada 'kick'

RESIPI BUBUR JAGUNG DURIAN





Bahan-Bahan:

5 batang jagung (terpulanglah besar mane periuk nak masak tu haa). Jagung dari kebun atau dijual di tepi jalan. Real jagung bukan jagung segera supermarket.. Barulah asli. Hiris isinya

Durian

Setengah cawan gula 

1-2 keping gula melaka

Garam secukup rasa

Santan pekat satu paket 
(lebih kurang dua cawan)

Santan cair - satu cawan

Biji sagu - semangkuk kecil sudah

Daun pandan




Cara Masak Bubur Jagung Durian

(pejam mata jer nak buat ni kan)

1. Masukkan ke dalam periuk :

 santan cair
daun pandan 
semua isi jagung 

masak dengan api perlahan sehingga mendidih

2. Masukkan santan pekat, gula melaka, gula, garam dan sagu .

3. Masukkan durian

Kacau lagi perlahan-lahan sehingga bubur mendidih. Sentiasa kacau ye, nanti santan berketul-ketul

Tahap manis mengikut kehendak masing-masing


bubur jagung versi masukkan telur

bubur jagung sagu versi orang bagi


Selamat Memasak


RESIPI UDANG MASAK LEMAK CILI API DENGAN NENAS

RESIPI UDANG MASAK LEMAK CILI API DENGAN NENAS


Ramadan Kareem. Selamat berpuasa hari ke 20. Hari ni aajommm try resipi udang masak lemak cili api dengan nenas pulak. Pasti terangkat selera berbuka puasa. Gambar udang masak lemak cili api dengan nenas ni pun dah lama. Masa aku balik rumah mak jugak. Ada satu bahan yang aku duk perhatikan yang agak berbeza dengan masak lemak lainnya. Jom tengok

RESIPI UDANG MASAK LEMAK CILI API DENGAN NENAS



RESIPI UDANG MASAK LEMAK CILI API DENGAN NENAS

UDANG MASAK LEMAK CILI API DENGAN NENAS

Bahan-bahannya
15 ekor udang saiz boleh tahan

5 ulas Bawang putih

5 ulas Bawang merah

1 inci Kunyit Hidup

1 batang Serai diketuk

Halia sebesar ibu jari

8-10 tangkai Cili Api

2 keping asam keping

1 sudu Serbuk Kari Ikan - yang ini lah bagi naik warna dan rasa

Santan - 1 paket

Nenas - 1 mangkuk kecil, dipotong comel-comel gitu

Garam secukup rasa

Gula secukup rasa

Cara Masak Udang Masak Lemak Cili Api Dengan Nenas

1. Tumbuk

Bawang merah
Bawang putih
Halia
Cili api
Kunyit hidup

2. Masukkan semua bahan tumbuk ke dalam kuali, api perlahan sahaja

3. Masukkan serai yang dititik, santan 

4. Masukkan serbuk kari ikan.

5. Nampak mendidih masukkan udang, nenas, asam keping, garam dan gula secukup rasa

Siap untuk dihidang bersama nasi panas, sambal belacan dan ulaman

Selamat Mencuba


RESIPI AIR ASAM SEDAP

RESIPI AIR ASAM SEDAP

Ramadan Kareem. Masak apa tu nak berbuka nanti? Banyak resipi air asam sedap berlegar-legar dalam google ikut skill dan citarasa masing-masing. Benda nampak simple, namun kalau tak cukup skill nak buat, tak jadi jugak. Ni resipi air asam sedap dari air tangan mak aku lah yang kami duk ratah dengan ikan panggang tawar sedari kecil lagi. Mungkin sama je dengan orang lain, yang bezanya cuma air tangan. Yang dah terrer buat , pejam mata ok. Yang baru try nak buat . . silakan


RESIPI AIR ASAM SEDAP


RESIPI AIR ASAM SEDAP
RESIPI AIR ASAM SEDAP

Air asam jawa...ini sudah tentu bahan utama. Bergantung kepada saiz bekas yang mahu dihidangkan. Apa yang pasti, biar air asamnya pekat... barulah menyengat memikat, ada ummmphhh

Belacan 

Garam secukup rasa

Gula secukup rasa

Air limau nipis

Bawang besar diricik halus , ini pun menambahkan lagi onzzz nya air asam tersebut

Cili padi dipotong

Tomato, sangat penting untuk airnya bersatu bersama air asam

Tiada kerisik dan tak ada kaedah blend,

gaul semua, ramas dengan tangan sampai sebati...

perghhhh... siap dicicah bersama ikan panggang tawar, ikan bakar, kerang mahupun sotong

Selamat Mencuba



RESIPI SAHUR RINGKAS

RESIPI SAHUR RINGKAS

Selamat berpuasa. Salam Nuzul Quran. Macam mana kalau biasa makan berat masa sahur tetiba suatu hari terbangun sahur lambat? Menu apa nak jadikan sahur ringkas agaknya. Baki juadah berbuka maghrib tadi pula dah habis. Yang ada hanya air masak. Boleh tahan ke perut korang tu. Kalau aku boleh ajer tahan sebab memang selalu teguk air je

RESIPI SAHUR RINGKAS

Kalau nak sahur ringkas, simple tapi zat yang padu, cepat disediakan kalau terlewat bangun pun tak risau sangat. Inilah dia... sudah tentu Performance Drink



2 scop Peformance Drink

4 - 5 biji buah rambutan dalam tin (aku suka buah rambutan yang disumbat nenas dalamnya)

Asam boi

Serai

Masuk semua sekali dalam gelas, masukkan sedikit air suam kemudian air sejuk

Shake shake dan nikmati sahur paling ringkas dan mudah disediakan ni


Apa Kata Rakyat Malaysia Tentang Performance Drink













Power kan performance drink. Kurang rasa dahaga di siang hari. Tak kering tekak, tak penat dan performance puasa pun makin berkualiti . Cergas kuasa dua gitu

Antara resipi Performance Drink yang lain ni haa boleh tengok









Kelebihan Performance Drink


✔️ Bebas gas atau tidak berkarbonat.

✔️ Kurang kandungan gula (less sugar).

✔️ Tidak mengandungi lemak

✔️ Tidak mengandungi kolestrol

✔️ Tidak mengandungi bahan tiruan, pewarna atau pengawet tambahan

✔️ Dirumus KHAS dengan kandungan sodium, potasium dan karbohidrat yang mencukupi

✔️ Mempunyai kadar natrium yang rendah dan mempercepat kadar penyerapan cecair (elektrolit) dalam tubuh sekaligus. 

✔️ Membantu mengatasi masalah dahaga (SESUAI SANGAT UNTUK DI MINUM KETIKA BERSAHUR DI BULAN PUASA

✔️ Bersifat isotonik ... Jumlah kepekatan karbohidrat yang ada didalam Performance Drink adalah sama dengan darah kita. Ini memudahkan proses penyerapan sekaligus meningkatkan kadar gula di dalam darah. 


ORDER PERFORMANCE DRINK?


Apa Dah Jadi Dengan Rakyat Malaysia Ni

Apa Dah Jadi Dengan Rakyat Malaysia Ni

Selamat berpuasa, apa dah jadi dengan rakyat Malaysia ni... asyik duk membawang ulas rumah tangga artis dan selebriti jer memanjang.. Nak jadi orang nombor satu tahu gossip kaaa hangpaa... ish ish ish.. oppsssss jangan marahhh .. kih kih kih

Sebenarnya aku nak cakap hal lain. Masya Allah... apa dah jadi dengan rakyat Malaysia ni. Bermula bulan puasa 1 Ramadhan tempoh hari, stok PERFORMANVE DRINK - minuman isotonik tanpa karbonat dan kurang gula asyik limited saja. Pernah out of stok di seluruh pelusuk negara. Kemudian lori datang tambah semula pukul 5 petang, lepas tu habis stok lagi, lepas tu tambah lagi. 

Begitulah silih berganti sehinggalah Performance Drink perisa oren sudah licin out of stock jugak hari ini. Ramai sungguh berebut-rebut beli untuk bekalan bersahur atau berbuka



Mestilah kena cari Performance Drink. Kesannya memang terasa kurang dahaga, kurang haus dan elakkan dehidrasi. Kesan ni semua sangat lah diperlukan ketika puasa apatah lagi musim panas sekarang





TESTIMONI PERFORMANCE DRINK







ORDER PERFORMANCE DRINK?

Whatsapp



Surat Dari Mak 15 Tahun Dahulu

Surat Dari Mak 15 Tahun Dahulu


Haritu masa aku terbuat rajin kemas barang-barang lama, aku terjumpa surat mak untuk aku.. Surat yang berusia sudah hampir 15 tahun lalu masih aku simpan... 

Biasalah kalau dah belajar jauh kan mesti rindu gitu... dah laa kali pertama beraya tanpa family di sisi.. Kali pertama...


sebahagian je boleh tunjuk.. sebahagian lagi tak boleh sebab sentimental sangat


Selamat hari ibu buat semua ibu di dunia... 

Kalian sangat hebat... hebat sangat! Kalau tidak, mana datangnya bidalan " tangan yang menghayun buaian mampu menggegarkan satu dunia "

RESIPI BERBUKA PUASA : KETUPAT SOTONG KELANTAN

RESIPI BERBUKA PUASA : KETUPAT SOTONG KELANTAN

Selamat berpuasa. Oleh kerana semalam janji nak tulis resipi berbuka puasa : ketupat sotong kelantan, ni aku tulis hah. Tapi ni cara mak aku yang masak la. Resipi panjangnya ketupat sotong kelantan mak aku. Rasanya ramai je yang dah tahu buat. Ore kelate oyat, sene messet

RESIPI BERBUKA PUASA : KETUPAT SOTONG KELANTAN




Bahan-bahan Ketupat Sotong Kelantan

Sebenarnya bahan main agak je pun. Tapi aku tulis jugak la sukatan kot nanti tertanya-tanya. Untuk makan satu rumah yang ada 3 keluarga termasuk kanak-kanak haa semasa berbuka puasa. Di masak dalam periuk standard sederhana besar muat atas dapur gas, bukan periuk untuk kenduri. Lebih kurang 40 ekor sotong campur saiz besar dan kecil

Sotong - lebih kurang 40 ekor
Beras pulut - 1 kg, kalau lebih tu simpan laa
Santan Pekat - 2 paket
Santan Cair -  2 paket
Halia - satu ini dihiris halus
Gula Melaka - 2 paket
Garam secukup rasa
Halba - lebih kurang segenggam
Daun pandan sehelai dua


ketupat sotong sedia untuk di makan. Tunggu azan je ni. Kena pulak yang aku ambik ni, semua sotongnya ada telur.. perghhh


Cara Masak Ketupat Sotong Kelantan


1. Bersihkan beras pulut, gaulkan bersama sesikit santan dan garam
2. Masukkan beras pulut ke dalam sotong. Sampai separuh sotong sahaja, jangan bagi penuh
3. Cucuk bahagian atas dekat kepala sotong tu dengan lidi pencungkil gigi
4. Rebus sotong terlebih dahulu sekejap dengan santan pekat
5. Kemudian, masukkan santan cair dan semua bahan-bahan lain
6. Masak sehingga kuah sedikit kering dan pekat


gambar lama


Selamat Mencuba. 
Selamat berbuka puasa



MENU BERBUKA PUASA DI RUMAH MAK

MENU BERBUKA PUASA DI RUMAH MAK


Ok, minggu ni berbuka kat rumah mak. Macam dah lama je tak balik, kan. Kali ni ada 3 team adik-beradik berbuka puasa berasama. Separa meriah dan riuh rendah boleh tahan juga. Tunggu semua boleh berkumpul, lagi bergegar rumah tok ni haa

MENU BERBUKA PUASA DI RUMAH MAK


Macam biasa , menu dari air tangan mak yang dah lama tak buat akan muncul lah hari ini.. Antaranya hari ini ialah ketupat sotong.. perghhhh teringat sampai ke alam mimpi




Tudiaaa ketupat sotong. Nanti resipi dalam post lain. Kitorang asal Setiu. Setiu dah dekat dengan Besut seterusnya Kelantan. Duk kecek bahaso kat rumoh pun bahaso kelate. Ketupat sotong yang duk telan dari kecik sudah tentu lah versi Kelate. Guna gula melaka (orang Ganu sebut nissang, aku syak maksudnya manisan kot ). Rasa lemak lemak manis. Berbeza dengan ketupat sotong versi Terengganu, warnanya putih, rasanya lemak juga tapi tidak manis


ketupat sotong versi Ganu


Bagi aku kedua-duanya sedap je. Tapi kalau diberi pilihan mana satu nak makan dulu, sudah tentu tanpa ragu-ragu versi Kelate


sup tulang

tauhu goreng gitu je..

sambal cuka cicah tauhu

sayur kubis goreng.. simple je

coctail


Ok laa.. belum terlambat untuk mengucapkan selamat menjalani ibadah puasa 1440 Hijrah. Ramadhan Kareem, Allahu Akram


RESIPI MINUMAN BERBUKA PUASA

RESIPI MINUMAN BERBUKA PUASA


Korang suka sangat kan minum 100plus, redbull, revive , livita dan segala minuman isotonik yang lain sebagai penambah tenaga terutama selepas letih bersukan atau sebelum bersukan? Kalau aku terus terang cakap, aku tak boleh telan air gas. Aku tak suka air yang rasa tajam-tajam menusuk gitu lalu kot anak tekak aku ni. Sepanjang 3 dekad hidup ni pun, boleh bilang dengan jari berapa botol sangat laa dah telan air gas. Tapi dengan Performance Drink ni lain, sedap, kurang manis dan bebas karbonat. Aaaajommm bertukar kepada Performance Drink, bukan sekadar air isotonik biasa

RESIPI MINUMAN BERBUKA PUASA


Performance Drink Shaklee,  Minuman Penambah Tenaga, Bebas Karbonat Dan Kurang Gula 

Performance Drink shaklee merupakan sejenis minuman isotonik juga dipanggil minuman hidrasi


PERFORMANCE DRINK SESUAI KETIKA BERBUKA DAN BERSAHUR! ELAK DAHAGA DAN HAUS DI SIANG HARI PUASA


­čĺ¬Membantu bendalir dalam tubuh supaya tidak hidrat (kering) dengan terlalu banyak

­čĺ¬ Mengelakkan dehidrasi 

­čĺ¬Membantu mengawal paras cecair di dalam badan

­čĺ¬Mengandungi 6 jenis electrolyte yang menjaga bendalir badan dan beri tenaga berterusan

­čĺ¬ Menggantikan air isotonik yang berkarbonat dan tinggi gula di pasaran


Contoh resipi rakyat Malaysia dan rakan-rakan niaga yang bancuh Performance Drink untuk berbuka puasa dan sahur


performance drink perisa oren dan hirisan limau kasturi + biji selasih

mangga smoothies on the way.. 
ni resipi doktor kak cip


performance drink lemon-lime dengan daun pudina.. rasa lemon dan limau nipis bergabung level PREMIUM!

campur tembikai pun boleh

performance drink perisa lemon - laici, asam boi, daun pudina dan serai... Ya Allah, serius sedap amat


Promosi Musim Ramadan


PERFORMANCE DRINK SESUAI UNTUK SEISI KELUARGA 


+ anak anak yang belajar puasa, bantu tahan dahaga dan terus bertenaga

+ ibu hamil, elak dehidrasi

+ ibu menyusu, terus bertenaga walaupun menyusu dan mengepam

+ suami/isteri yang bekerja tengah panas

+ korang yang nak kekal aktif walaupun Ramadhan


JOM ORDER PERFORMANCE DRINK

013 976 1627
013 976 1627
013 976 1627
Nizang



#Ini adalah blog peribadi

#Segala testimoni dan penulisan berkaitan produk SHAKLEE yang dikongsi & disebarluaskan infonya dilaman ini BUKAN bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit.

#Pembaca sangat digalakkan untuk mendapat nasihat dari pakar kesihatan dan perubatan. Allah jua Yang Maha Memberi Kesembuhan.
bahejabella © . Designed by MaisarahSidi.com