RESIPI AIR ASAM SEDAP

RESIPI AIR ASAM SEDAP

Ramadan Kareem. Masak apa tu nak berbuka nanti? Banyak resipi air asam sedap berlegar-legar dalam google ikut skill dan citarasa masing-masing. Benda nampak simple, namun kalau tak cukup skill nak buat, tak jadi jugak. Ni resipi air asam sedap dari air tangan mak aku lah yang kami duk ratah dengan ikan panggang tawar sedari kecil lagi. Mungkin sama je dengan orang lain, yang bezanya cuma air tangan. Yang dah terrer buat , pejam mata ok. Yang baru try nak buat . . silakan


RESIPI AIR ASAM SEDAP


RESIPI AIR ASAM SEDAP
RESIPI AIR ASAM SEDAP

Air asam jawa...ini sudah tentu bahan utama. Bergantung kepada saiz bekas yang mahu dihidangkan. Apa yang pasti, biar air asamnya pekat... barulah menyengat memikat, ada ummmphhh

Belacan

Garam secukup rasa

Gula secukup rasa

Air limau nipis

Bawang besar diricik halus , ini pun menambahkan lagi onzzz nya air asam tersebut

Cili padi dipotong

Tomato, sangat penting untuk airnya bersatu bersama air asam

gaul semua...perghhhh... siap dicicah bersama ikan panggang tawar, ikan bakar, kerang mahupun sotong

Selamat Mencuba



RESIPI SAHUR RINGKAS

RESIPI SAHUR RINGKAS

Selamat berpuasa. Salam Nuzul Quran. Macam mana kalau biasa makan berat masa sahur tetiba suatu hari terbangun sahur lambat? Menu apa nak jadikan sahur ringkas agaknya. Baki juadah berbuka maghrib tadi pula dah habis. Yang ada hanya air masak. Boleh tahan ke perut korang tu. Kalau aku boleh ajer tahan sebab memang selalu teguk air je

RESIPI SAHUR RINGKAS

Kalau nak sahur ringkas, simple tapi zat yang padu, cepat disediakan kalau terlewat bangun pun tak risau sangat. Inilah dia... sudah tentu Performance Drink



2 scop Peformance Drink

4 - 5 biji buah rambutan dalam tin (aku suka buah rambutan yang disumbat nenas dalamnya)

Asam boi

Serai

Masuk semua sekali dalam gelas, masukkan sedikit air suam kemudian air sejuk

Shake shake dan nikmati sahur paling ringkas dan mudah disediakan ni


Apa Kata Rakyat Malaysia Tentang Performance Drink













Power kan performance drink. Kurang rasa dahaga di siang hari. Tak kering tekak, tak penat dan performance puasa pun makin berkualiti . Cergas kuasa dua gitu

Antara resipi Performance Drink yang lain ni haa boleh tengok









Kelebihan Performance Drink


✔️ Bebas gas atau tidak berkarbonat.

✔️ Kurang kandungan gula (less sugar).

✔️ Tidak mengandungi lemak

✔️ Tidak mengandungi kolestrol

✔️ Tidak mengandungi bahan tiruan, pewarna atau pengawet tambahan

✔️ Dirumus KHAS dengan kandungan sodium, potasium dan karbohidrat yang mencukupi

✔️ Mempunyai kadar natrium yang rendah dan mempercepat kadar penyerapan cecair (elektrolit) dalam tubuh sekaligus. 

✔️ Membantu mengatasi masalah dahaga (SESUAI SANGAT UNTUK DI MINUM KETIKA BERSAHUR DI BULAN PUASA

✔️ Bersifat isotonik ... Jumlah kepekatan karbohidrat yang ada didalam Performance Drink adalah sama dengan darah kita. Ini memudahkan proses penyerapan sekaligus meningkatkan kadar gula di dalam darah. 


ORDER PERFORMANCE DRINK?


Apa Dah Jadi Dengan Rakyat Malaysia Ni

Apa Dah Jadi Dengan Rakyat Malaysia Ni

Selamat berpuasa, apa dah jadi dengan rakyat Malaysia ni... asyik duk membawang ulas rumah tangga artis dan selebriti jer memanjang.. Nak jadi orang nombor satu tahu gossip kaaa hangpaa... ish ish ish.. oppsssss jangan marahhh .. kih kih kih

Sebenarnya aku nak cakap hal lain. Masya Allah... apa dah jadi dengan rakyat Malaysia ni. Bermula bulan puasa 1 Ramadhan tempoh hari, stok PERFORMANVE DRINK - minuman isotonik tanpa karbonat dan kurang gula asyik limited saja. Pernah out of stok di seluruh pelusuk negara. Kemudian lori datang tambah semula pukul 5 petang, lepas tu habis stok lagi, lepas tu tambah lagi. 

Begitulah silih berganti sehinggalah Performance Drink perisa oren sudah licin out of stock jugak hari ini. Ramai sungguh berebut-rebut beli untuk bekalan bersahur atau berbuka



Mestilah kena cari Performance Drink. Kesannya memang terasa kurang dahaga, kurang haus dan elakkan dehidrasi. Kesan ni semua sangat lah diperlukan ketika puasa apatah lagi musim panas sekarang





TESTIMONI PERFORMANCE DRINK







ORDER PERFORMANCE DRINK?

Whatsapp



Surat Dari Mak 15 Tahun Dahulu

Surat Dari Mak 15 Tahun Dahulu


Haritu masa aku terbuat rajin kemas barang-barang lama, aku terjumpa surat mak untuk aku.. Surat yang berusia sudah hampir 15 tahun lalu masih aku simpan... 

Biasalah kalau dah belajar jauh kan mesti rindu gitu... dah laa kali pertama beraya tanpa family di sisi.. Kali pertama...


sebahagian je boleh tunjuk.. sebahagian lagi tak boleh sebab sentimental sangat


Selamat hari ibu buat semua ibu di dunia... 

Kalian sangat hebat... hebat sangat! Kalau tidak, mana datangnya bidalan " tangan yang menghayun buaian mampu menggegarkan satu dunia "

RESIPI BERBUKA PUASA : KETUPAT SOTONG KELANTAN

RESIPI BERBUKA PUASA : KETUPAT SOTONG KELANTAN

Selamat berpuasa. Oleh kerana semalam janji nak tulis resipi berbuka puasa : ketupat sotong kelantan, ni aku tulis hah. Tapi ni cara mak aku yang masak la. Resipi panjangnya ketupat sotong kelantan mak aku. Rasanya ramai je yang dah tahu buat. Ore kelate oyat, sene messet

RESIPI BERBUKA PUASA : KETUPAT SOTONG KELANTAN




Bahan-bahan Ketupat Sotong Kelantan

Sebenarnya bahan main agak je pun. Tapi aku tulis jugak la sukatan kot nanti tertanya-tanya. Untuk makan satu rumah yang ada 3 keluarga termasuk kanak-kanak haa semasa berbuka puasa. Di masak dalam periuk standard sederhana besar muat atas dapur gas, bukan periuk untuk kenduri. Lebih kurang 40 ekor sotong campur saiz besar dan kecil

Sotong - lebih kurang 40 ekor
Beras pulut - 1 kg, kalau lebih tu simpan laa
Santan Pekat - 2 paket
Santan Cair -  2 paket
Halia - satu ini dihiris halus
Gula Melaka - 2 paket
Garam secukup rasa
Halba - lebih kurang segenggam
Daun pandan sehelai dua


ketupat sotong sedia untuk di makan. Tunggu azan je ni. Kena pulak yang aku ambik ni, semua sotongnya ada telur.. perghhh


Cara Masak Ketupat Sotong Kelantan


1. Bersihkan beras pulut, gaulkan bersama sesikit santan dan garam
2. Masukkan beras pulut ke dalam sotong. Sampai separuh sotong sahaja, jangan bagi penuh
3. Cucuk bahagian atas dekat kepala sotong tu dengan lidi pencungkil gigi
4. Rebus sotong terlebih dahulu sekejap dengan santan pekat
5. Kemudian, masukkan santan cair dan semua bahan-bahan lain
6. Masak sehingga kuah sedikit kering dan pekat


gambar lama


Selamat Mencuba. 
Selamat berbuka puasa



MENU BERBUKA PUASA DI RUMAH MAK

MENU BERBUKA PUASA DI RUMAH MAK


Ok, minggu ni berbuka kat rumah mak. Macam dah lama je tak balik, kan. Kali ni ada 3 team adik-beradik berbuka puasa berasama. Separa meriah dan riuh rendah boleh tahan juga. Tunggu semua boleh berkumpul, lagi bergegar rumah tok ni haa

MENU BERBUKA PUASA DI RUMAH MAK


Macam biasa , menu dari air tangan mak yang dah lama tak buat akan muncul lah hari ini.. Antaranya hari ini ialah ketupat sotong.. perghhhh teringat sampai ke alam mimpi




Tudiaaa ketupat sotong. Nanti resipi dalam post lain. Kitorang asal Setiu. Setiu dah dekat dengan Besut seterusnya Kelantan. Duk kecek bahaso kat rumoh pun bahaso kelate. Ketupat sotong yang duk telan dari kecik sudah tentu lah versi Kelate. Guna gula melaka (orang Ganu sebut nissang, aku syak maksudnya manisan kot ). Rasa lemak lemak manis. Berbeza dengan ketupat sotong versi Terengganu, warnanya putih, rasanya lemak juga tapi tidak manis


ketupat sotong versi Ganu


Bagi aku kedua-duanya sedap je. Tapi kalau diberi pilihan mana satu nak makan dulu, sudah tentu tanpa ragu-ragu versi Kelate


sup tulang

tauhu goreng gitu je..

sambal cuka cicah tauhu

sayur kubis goreng.. simple je

coctail


Ok laa.. belum terlambat untuk mengucapkan selamat menjalani ibadah puasa 1440 Hijrah. Ramadhan Kareem, Allahu Akram


RESIPI MINUMAN BERBUKA PUASA

RESIPI MINUMAN BERBUKA PUASA


Korang suka sangat kan minum 100plus, redbull, revive , livita dan segala minuman isotonik yang lain sebagai penambah tenaga terutama selepas letih bersukan atau sebelum bersukan? Kalau aku terus terang cakap, aku tak boleh telan air gas. Aku tak suka air yang rasa tajam-tajam menusuk gitu lalu kot anak tekak aku ni. Sepanjang 3 dekad hidup ni pun, boleh bilang dengan jari berapa botol sangat laa dah telan air gas. Tapi dengan Performance Drink ni lain, sedap, kurang manis dan bebas karbonat. Aaaajommm bertukar kepada Performance Drink, bukan sekadar air isotonik biasa

RESIPI MINUMAN BERBUKA PUASA


Performance Drink Shaklee,  Minuman Penambah Tenaga, Bebas Karbonat Dan Kurang Gula 

Performance Drink shaklee merupakan sejenis minuman isotonik juga dipanggil minuman hidrasi


PERFORMANCE DRINK SESUAI KETIKA BERBUKA DAN BERSAHUR! ELAK DAHAGA DAN HAUS DI SIANG HARI PUASA


­čĺ¬Membantu bendalir dalam tubuh supaya tidak hidrat (kering) dengan terlalu banyak

­čĺ¬ Mengelakkan dehidrasi 

­čĺ¬Membantu mengawal paras cecair di dalam badan

­čĺ¬Mengandungi 6 jenis electrolyte yang menjaga bendalir badan dan beri tenaga berterusan

­čĺ¬ Menggantikan air isotonik yang berkarbonat dan tinggi gula di pasaran


Contoh resipi rakyat Malaysia dan rakan-rakan niaga yang bancuh Performance Drink untuk berbuka puasa dan sahur


performance drink perisa oren dan hirisan limau kasturi + biji selasih

mangga smoothies on the way.. 
ni resipi doktor kak cip


performance drink lemon-lime dengan daun pudina.. rasa lemon dan limau nipis bergabung level PREMIUM!

campur tembikai pun boleh

performance drink perisa lemon - laici, asam boi, daun pudina dan serai... Ya Allah, serius sedap amat


Promosi Musim Ramadan


PERFORMANCE DRINK SESUAI UNTUK SEISI KELUARGA 


+ anak anak yang belajar puasa, bantu tahan dahaga dan terus bertenaga

+ ibu hamil, elak dehidrasi

+ ibu menyusu, terus bertenaga walaupun menyusu dan mengepam

+ suami/isteri yang bekerja tengah panas

+ korang yang nak kekal aktif walaupun Ramadhan


JOM ORDER PERFORMANCE DRINK

013 976 1627
013 976 1627
013 976 1627
Nizang



 JENAMA TAYAR MENGIKUT GRED TERBAIK DI SELURUH DUNIA

JENAMA TAYAR MENGIKUT GRED TERBAIK DI SELURUH DUNIA

Sejak dah 2 kali raya dan puasa ni, rasanya time tu jugak aku kena tukar tayar kereta. Paling kurang 2 biji. Sama ada dah memang haus, rosak atau pancit yang tak boleh diselamatkan lagi. Kering gak la poket lagi-lagi musim perayaan. Sebab tu bila saing aku share menda bermanfaat sangat ni dalam group whatsapp, aku rasa kena simpan maklumat yang sangat berguna ni. he he.. Untuk korang jugak lah bagi yang belum mengetahu

JENAMA TAYAR MENGIKUT GRED TERBAIK DI SELURUH DUNIA



tukar tayar sehari sebelum raya yang lepas


PREMIUM BRAND TYRES


(Tayar terbaik dari segi kualiti ketahanan dan baik ketika jalan basah - harga agak boleh tahan mahal)


Bridgestone
Continental
Dunlop
Goodyear
Michelin
Pirelli
Yokohama


MID RANGE BRAND TYRES 


(Tayar baik disegi kualiti dan baik untuk jalan basah - harga mahal)

Avon
BFGoodrich
Cooper
Falken
Firestone
Fulda
General
Hankook
Kumho
Marangoni
Nokian
Toyo
Uniroyal
Vredestein


ECONOMY BRAND TYRES


(Tayar sedehana terbaik disegi kualiti tayar yang keras dan kurang sesuai untuk jalan basah - harga sederhana)

Achilles
Apollo
Barum
Ceat
Dayton
Debica
Dmack
ESA Tecar
Federal
GT Radial
Hercules
High Performer
Infinity
Interstate
Kenda
Kleber
Kormoran
Marshal
Matador
Maxtrek
Maxxis
Meteor
Millennium
Nankang
Neuton
Nexen
Nitto
Prestivo
Radar
Riken
Sava
Semperit
Silverstone
Sumitomo
Sunny
Tigar
Viking
westlake tyres
Zeetex
Zeta


BUDGET BRAND TYRES

(Tayar biasa dan tidak berkualiti dan harga murah) - elakkan guna jenama tayar ini

Accelera
Admiral
Altenzo
Austone
Autogrip
BCT
Dextero
Duran
Event
Evergreen
Forceum
Fortuna
Fullrun
Fullway
Gislaved
Goodride
Haida
Hero
Herse
Hifly
Jinyu
Landsail
Lassa
Linglong
Maloya
Mastercraft
Mastersteel
Mohawk
Petlas
Platin
Primewell
Roadstone
Rockstone
Rotalla
Runway
Sailun
Sportiva
Star Performer
Starfire
Starmaxx
Sunew
Sunitrac
Syron
Tracmax
Triangle
Tyfoon
Wanli
Westlake 


Kredit : 
Gats G Auto Tyre & Service Sdn Bhd.
MACAM MANA TAHAN LAPAR LEBIH LAMA SEMASA BERPUASA

MACAM MANA TAHAN LAPAR LEBIH LAMA SEMASA BERPUASA

Alhamdulillah. Sudah 11 bulan telah kita harungi makan minum makan minum tak henti-henti, kini bulan kerehatan, bulan pesta ibadah bakal kunjung tiba tidak lama lagi (berbaki 2 minggu ketika entri ni ditulis)


MACAM MANA TAHAN LAPAR LEBIH LAMA SEMASA BERPUASA


Nak sediakan juadah sahur apa untuk bertenaga sepanjang siang hari berpuasa? Sudah tentu lah Energizing Soy Protein (ESP). Sungguh mengenyangkan, mudah pulak tu nak buat, hanya shake sahaja dan minum dengan penuh nikmat

ESP blend dengan kurma.. sangat sedap


Mari kita tengok apa komen rakyat Malaysia tentang ESP yang sudh tentu sedap lagi mengenyangkan ini







7 KRITERIA PENTING MEMASTIKAN SOYA ANDA SELAMAT 



1. Kacang soya itu mesti tumbuh membesar secara organik. 

KACANG SOYA TIDAK ORGANIK yang menggunakan baja kimia dan racun pestisid akan mengandungi khasiatnya yang rendah. Ia juga mempunyai kandungan nitrat yang tinggi. Kandungan nitrat yang tinggi membawa risiko KANSER !

2. Kacang soya mestilah Non GMO ( tidak dihasilkan secara genetik)

Kacang soya GMO lebih murah untuk dihasilkan tetapi ia berisiko kepada kesihatan pengguna kerana ia menghasilkan TOKSIN dalam badan manusia.

3. Protein soya tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu

Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormon ,antibodi, enzim. Kalau salah satu amino asid ini tak cukup, sistem imun badan akan terganggu 30% dan fungsi badan mungkin akan terganggu atau berhenti. 

4. Dalam proses pembuatan soya isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dengan alcohol

Isoflavone dapat mengurangkan risiko kanser payudara, kanser rahim dan kanser prostate. Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan jisim tulang .


5. Bahan anti-tirod mesti disingkirkan

Soya yang mentah mengandungi bahan "anti-growth", "anti-tyrosine". Kedua bahan ini menggangu fungsi tubuh dan meningkatkan risiko kanser.

6. Proses pembuatan protin soya sebaiknya tanpa pemanasan

Asid amino sensitif terhadap suhu panas. Ada kajian menyatakan protein yang dimasak terlalu lama boleh merosakkan 50% amino asid amino. Kekurangan acid amino dalam badan akan merenjatkan hormon, tisu badan serta mengganggu kesihatan kita. 

7. Protein soya itu mesti ditambah dengan unsur kalsium..kenapa?

Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soya adalah sangat berasid dan boleh menyebabkan kerapuhan tulang. Dan oleh yang denikian unsur kaslium yang secukupnya mesti ditambah dalam soya protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soya tu. Kebanyakan pengusaha/pengeluar protein tidak menambah cukup kalsium 


Jadi anda tidak perlu ragu-ragu dengan ESP. Kerana ESP menepati 7 ciri-ciri soya yang selamat:

• ESP ditanam secara organik

• ESP adalah non-gmo

• Mengandungi 9 amino asid perlu dan mineral & vitamin lain 

• Ia dibersihkan dengan menggunakan air.

• Tiada bahan anti-tiroid / anti-growth

• diproses tanpa pemanasan

• Ditambah dengan kalsium 500mg


ORDER SOYA ESP?

Whatsapp

013 976 1627
013 976 1627
013 976 1627

Shaklee Terengganu


#Ini adalah blog peribadi

#Segala testimoni dan penulisan berkaitan produk SHAKLEE yang dikongsi & disebarluaskan infonya dilaman ini BUKAN bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit.

#Pembaca sangat digalakkan untuk mendapat nasihat dari pakar kesihatan dan perubatan. Allah jua Yang Maha Memberi Kesembuhan.
bahejabella © . Designed by MaisarahSidi.com