Apa Dah Jadi Dengan Rakyat Malaysia Ni

Apa Dah Jadi Dengan Rakyat Malaysia Ni

Selamat berpuasa, apa dah jadi dengan rakyat Malaysia ni... asyik duk membawang ulas rumah tangga artis dan selebriti jer memanjang.. Nak jadi orang nombor satu tahu gossip kaaa hangpaa... ish ish ish.. oppsssss jangan marahhh .. kih kih kih

Sebenarnya aku nak cakap hal lain. Masya Allah... apa dah jadi dengan rakyat Malaysia ni. Bermula bulan puasa 1 Ramadhan tempoh hari, stok PERFORMANVE DRINK - minuman isotonik tanpa karbonat dan kurang gula asyik limited saja. Pernah out of stok di seluruh pelusuk negara. Kemudian lori datang tambah semula pukul 5 petang, lepas tu habis stok lagi, lepas tu tambah lagi. 

Begitulah silih berganti sehinggalah Performance Drink perisa oren sudah licin out of stock jugak hari ini. Ramai sungguh berebut-rebut beli untuk bekalan bersahur atau berbuka



Mestilah kena cari Performance Drink. Kesannya memang terasa kurang dahaga, kurang haus dan elakkan dehidrasi. Kesan ni semua sangat lah diperlukan ketika puasa apatah lagi musim panas sekarang





TESTIMONI PERFORMANCE DRINK







ORDER PERFORMANCE DRINK?

Whatsapp



Surat Dari Mak 15 Tahun Dahulu

Surat Dari Mak 15 Tahun Dahulu


Haritu masa aku terbuat rajin kemas barang-barang lama, aku terjumpa surat mak untuk aku.. Surat yang berusia sudah hampir 15 tahun lalu masih aku simpan... 

Biasalah kalau dah belajar jauh kan mesti rindu gitu... dah laa kali pertama beraya tanpa family di sisi.. Kali pertama...


sebahagian je boleh tunjuk.. sebahagian lagi tak boleh sebab sentimental sangat


Selamat hari ibu buat semua ibu di dunia... 

Kalian sangat hebat... hebat sangat! Kalau tidak, mana datangnya bidalan " tangan yang menghayun buaian mampu menggegarkan satu dunia "

RESIPI BERBUKA PUASA : KETUPAT SOTONG KELANTAN

RESIPI BERBUKA PUASA : KETUPAT SOTONG KELANTAN

Selamat berpuasa. Oleh kerana semalam janji nak tulis resipi berbuka puasa : ketupat sotong kelantan, ni aku tulis hah. Tapi ni cara mak aku yang masak la. Resipi panjangnya ketupat sotong kelantan mak aku. Rasanya ramai je yang dah tahu buat. Ore kelate oyat, sene messet

RESIPI BERBUKA PUASA : KETUPAT SOTONG KELANTAN




Bahan-bahan Ketupat Sotong Kelantan

Sebenarnya bahan main agak je pun. Tapi aku tulis jugak la sukatan kot nanti tertanya-tanya. Untuk makan satu rumah yang ada 3 keluarga termasuk kanak-kanak haa semasa berbuka puasa. Di masak dalam periuk standard sederhana besar muat atas dapur gas, bukan periuk untuk kenduri. Lebih kurang 40 ekor sotong campur saiz besar dan kecil

Sotong - lebih kurang 40 ekor
Beras pulut - 1 kg, kalau lebih tu simpan laa
Santan Pekat - 2 paket
Santan Cair -  2 paket
Halia - satu ini dihiris halus
Gula Melaka - 2 paket
Garam secukup rasa
Halba - lebih kurang segenggam
Daun pandan sehelai dua


ketupat sotong sedia untuk di makan. Tunggu azan je ni. Kena pulak yang aku ambik ni, semua sotongnya ada telur.. perghhh


Cara Masak Ketupat Sotong Kelantan


1. Bersihkan beras pulut, gaulkan bersama sesikit santan dan garam
2. Masukkan beras pulut ke dalam sotong. Sampai separuh sotong sahaja, jangan bagi penuh
3. Cucuk bahagian atas dekat kepala sotong tu dengan lidi pencungkil gigi
4. Rebus sotong terlebih dahulu sekejap dengan santan pekat
5. Kemudian, masukkan santan cair dan semua bahan-bahan lain
6. Masak sehingga kuah sedikit kering dan pekat


gambar lama


Selamat Mencuba. 
Selamat berbuka puasa



MENU BERBUKA PUASA DI RUMAH MAK

MENU BERBUKA PUASA DI RUMAH MAK


Ok, minggu ni berbuka kat rumah mak. Macam dah lama je tak balik, kan. Kali ni ada 3 team adik-beradik berbuka puasa berasama. Separa meriah dan riuh rendah boleh tahan juga. Tunggu semua boleh berkumpul, lagi bergegar rumah tok ni haa

MENU BERBUKA PUASA DI RUMAH MAK


Macam biasa , menu dari air tangan mak yang dah lama tak buat akan muncul lah hari ini.. Antaranya hari ini ialah ketupat sotong.. perghhhh teringat sampai ke alam mimpi




Tudiaaa ketupat sotong. Nanti resipi dalam post lain. Kitorang asal Setiu. Setiu dah dekat dengan Besut seterusnya Kelantan. Duk kecek bahaso kat rumoh pun bahaso kelate. Ketupat sotong yang duk telan dari kecik sudah tentu lah versi Kelate. Guna gula melaka (orang Ganu sebut nissang, aku syak maksudnya manisan kot ). Rasa lemak lemak manis. Berbeza dengan ketupat sotong versi Terengganu, warnanya putih, rasanya lemak juga tapi tidak manis


ketupat sotong versi Ganu


Bagi aku kedua-duanya sedap je. Tapi kalau diberi pilihan mana satu nak makan dulu, sudah tentu tanpa ragu-ragu versi Kelate


sup tulang

tauhu goreng gitu je..

sambal cuka cicah tauhu

sayur kubis goreng.. simple je

coctail


Ok laa.. belum terlambat untuk mengucapkan selamat menjalani ibadah puasa 1440 Hijrah. Ramadhan Kareem, Allahu Akram


RESIPI MINUMAN BERBUKA PUASA

RESIPI MINUMAN BERBUKA PUASA


Korang suka sangat kan minum 100plus, redbull, revive , livita dan segala minuman isotonik yang lain sebagai penambah tenaga terutama selepas letih bersukan atau sebelum bersukan? Kalau aku terus terang cakap, aku tak boleh telan air gas. Aku tak suka air yang rasa tajam-tajam menusuk gitu lalu kot anak tekak aku ni. Sepanjang 3 dekad hidup ni pun, boleh bilang dengan jari berapa botol sangat laa dah telan air gas. Tapi dengan Performance Drink ni lain, sedap, kurang manis dan bebas karbonat. Aaaajommm bertukar kepada Performance Drink, bukan sekadar air isotonik biasa

RESIPI MINUMAN BERBUKA PUASA


Performance Drink Shaklee,  Minuman Penambah Tenaga, Bebas Karbonat Dan Kurang Gula 

Performance Drink shaklee merupakan sejenis minuman isotonik juga dipanggil minuman hidrasi


PERFORMANCE DRINK SESUAI KETIKA BERBUKA DAN BERSAHUR! ELAK DAHAGA DAN HAUS DI SIANG HARI PUASA


­čĺ¬Membantu bendalir dalam tubuh supaya tidak hidrat (kering) dengan terlalu banyak

­čĺ¬ Mengelakkan dehidrasi 

­čĺ¬Membantu mengawal paras cecair di dalam badan

­čĺ¬Mengandungi 6 jenis electrolyte yang menjaga bendalir badan dan beri tenaga berterusan

­čĺ¬ Menggantikan air isotonik yang berkarbonat dan tinggi gula di pasaran


Contoh resipi rakyat Malaysia dan rakan-rakan niaga yang bancuh Performance Drink untuk berbuka puasa dan sahur


performance drink perisa oren dan hirisan limau kasturi + biji selasih

mangga smoothies on the way.. 
ni resipi doktor kak cip


performance drink lemon-lime dengan daun pudina.. rasa lemon dan limau nipis bergabung level PREMIUM!

campur tembikai pun boleh

performance drink perisa lemon - laici, asam boi, daun pudina dan serai... Ya Allah, serius sedap amat


Promosi Musim Ramadan


PERFORMANCE DRINK SESUAI UNTUK SEISI KELUARGA 


+ anak anak yang belajar puasa, bantu tahan dahaga dan terus bertenaga

+ ibu hamil, elak dehidrasi

+ ibu menyusu, terus bertenaga walaupun menyusu dan mengepam

+ suami/isteri yang bekerja tengah panas

+ korang yang nak kekal aktif walaupun Ramadhan


JOM ORDER PERFORMANCE DRINK

013 976 1627
013 976 1627
013 976 1627
Nizang



 JENAMA TAYAR MENGIKUT GRED TERBAIK DI SELURUH DUNIA

JENAMA TAYAR MENGIKUT GRED TERBAIK DI SELURUH DUNIA

Sejak dah 2 kali raya dan puasa ni, rasanya time tu jugak aku kena tukar tayar kereta. Paling kurang 2 biji. Sama ada dah memang haus, rosak atau pancit yang tak boleh diselamatkan lagi. Kering gak la poket lagi-lagi musim perayaan. Sebab tu bila saing aku share menda bermanfaat sangat ni dalam group whatsapp, aku rasa kena simpan maklumat yang sangat berguna ni. he he.. Untuk korang jugak lah bagi yang belum mengetahu

JENAMA TAYAR MENGIKUT GRED TERBAIK DI SELURUH DUNIA



tukar tayar sehari sebelum raya yang lepas


PREMIUM BRAND TYRES


(Tayar terbaik dari segi kualiti ketahanan dan baik ketika jalan basah - harga agak boleh tahan mahal)


Bridgestone
Continental
Dunlop
Goodyear
Michelin
Pirelli
Yokohama


MID RANGE BRAND TYRES 


(Tayar baik disegi kualiti dan baik untuk jalan basah - harga mahal)

Avon
BFGoodrich
Cooper
Falken
Firestone
Fulda
General
Hankook
Kumho
Marangoni
Nokian
Toyo
Uniroyal
Vredestein


ECONOMY BRAND TYRES


(Tayar sedehana terbaik disegi kualiti tayar yang keras dan kurang sesuai untuk jalan basah - harga sederhana)

Achilles
Apollo
Barum
Ceat
Dayton
Debica
Dmack
ESA Tecar
Federal
GT Radial
Hercules
High Performer
Infinity
Interstate
Kenda
Kleber
Kormoran
Marshal
Matador
Maxtrek
Maxxis
Meteor
Millennium
Nankang
Neuton
Nexen
Nitto
Prestivo
Radar
Riken
Sava
Semperit
Silverstone
Sumitomo
Sunny
Tigar
Viking
westlake tyres
Zeetex
Zeta


BUDGET BRAND TYRES

(Tayar biasa dan tidak berkualiti dan harga murah) - elakkan guna jenama tayar ini

Accelera
Admiral
Altenzo
Austone
Autogrip
BCT
Dextero
Duran
Event
Evergreen
Forceum
Fortuna
Fullrun
Fullway
Gislaved
Goodride
Haida
Hero
Herse
Hifly
Jinyu
Landsail
Lassa
Linglong
Maloya
Mastercraft
Mastersteel
Mohawk
Petlas
Platin
Primewell
Roadstone
Rockstone
Rotalla
Runway
Sailun
Sportiva
Star Performer
Starfire
Starmaxx
Sunew
Sunitrac
Syron
Tracmax
Triangle
Tyfoon
Wanli
Westlake 


Kredit : 
Gats G Auto Tyre & Service Sdn Bhd.
#Ini adalah blog peribadi

#Segala testimoni dan penulisan berkaitan produk SHAKLEE yang dikongsi & disebarluaskan infonya dilaman ini BUKAN bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit.

#Pembaca sangat digalakkan untuk mendapat nasihat dari pakar kesihatan dan perubatan. Allah jua Yang Maha Memberi Kesembuhan.
bahejabella © . Designed by MaisarahSidi.com