18 September 2015

ELAK MENGANTUK SEMASA KHUTBAH JUMAAT

Bukan setakat semasa khutbah je. Kadang-kadang aku perhatikan tengah solat Jumaat tu pun ada yang mengantuk ya amat. Yang tak sedar tersengguk-sengguk sampai la imam dah bagi salam pun ada. Syaitan pandai , time khutbah Jumaat dan solat Jumaat ni la depa banyak duk bertenggek atas mata. Aku pun kadang-kadang tak lepas godaan dia. Dia macam dah tanam satu bisikan dalam hati bahawa masa khutbah la syok tidur , layan , anggukkan saja apa yang imam syarahkan. Korang pun ada pengalaman sama kan? Dah , mengaku saja

Tapi sekarang, simptom dan wabak sebegini dah kurang aku alami. Sebab aku dah jumpa salah satu tips nak elak mengantuk dan rasa keletihan semasa khutbah Jumaat tu. Senang je , aku minum cinch tea sebelum pergi masjid tu. Itu saja. Bukan setakat nak dengar khutbah saja, kalau nak drive jauh-jauh pun, memang cinch tea ni wajib aku ambil. Untuk tahan mengantuk dan letih. Mujarab benar

Cinch tea
Cinch tea , boleh dibancuh sejuk atau panas

cinch tea
Cinch tea

Selalunya saya bancuh tanpa gula. Buat tawar macam tu saja. Ala ala chinese style dan lebih menyihatkan. Nak buat style lagi , buat air limau nipis , kemudian tambah saja cinch tea ni. Tak perlu risau kalau ada ais , sebab cinch tea cepat larut


CINCH ENERGY TEA MIX  ialah campuran teh hijau , teh putih dan teh merah

cinch tea , teh eksklusif
Cinch tea , teh eksklusif

ramuan cinch tea
Ramuan cinch tea

Fungsi ramuan dalam Cinch Energy Tea Mix



1) Matcha Green Tea

- antioksida yang sangat tinggi
-energy & metabolisma booster
-bakar kalori 


2) Taurina

-menggalakkan metabolisma
-lebih bertenaga
-larutkan lemak
-membantu menghasilkan otot tanpa lemak



3) White Tea

-membakar lemak-lemak berlebihan
-menghalang penghasilan sel lemak yang tidak perlu
-tingkat metabolisma
-juga dikenali sebagai teh hijau bayi dengan mempunyai kandungan antioksida yang lebih tinggi -berbanding teh hijau.


4) Rooibos Red Tea

-tumbuhan herba dari Afrika yang juga dikenali sebagai “The Miracle Tea” atau “Long Life Tea”
-melarutkan lemak
-meninggikan kadar metabolisme iaitu pembakaran lemak
-agen detox yang kuat


5) Red Tea

-Salah satu antioksidan yang dijumpai dalam teh merah, yang dikenali sebagai polifenol 
-pejuang kanser yang kuat
-Polifenol membantu kerosakan badan yang disebabkan oleh radikal bebas
merupakan antioksidan yang begitu kuat dan dikaji sebagai pencegahan kanser dan sebagai agen yang boleh membantu menghalang tumor dari merebak

tingkatkan metabolisme
Cinch tea tingkatkan metabolisma

Cinch tea
Cinch tea

Kebetulan , stok cinch tea di rumah dah habis. Boleh la nak borong sekali dengan saya. Jimat postage 



Bernutrisi & konsultasi PERCUMA dengan saya..?


SMS / WHATSAPP 013 976 1627
EMEIL : alluana35@gmail.com

ROTIKAYA SEDAP

Dah breakfast ke belum? Bukan nak tunjuk wajah rotikaya dot com ye. Ni betul-betul punya roti kaya

roti kaya di kedai roti Abdullah
roti kaya (kedai roti Abdullah)


 Kedai roti Abdullah ni tersohor dalam kalangan penduduk Kuala Terengganu. Kedai simple sahaja , terletak bersetentang dengan sekolah menengah lama aku dahulu di Batu Burok. Biasa sangat la dengan kedai ni. Dah berdekad kedai tersohor ni wujud. Baca ni review best-best Kedai Roti Abdullah . Datang kuala terengganu , jangan lupa ya singgah sini. Kedai Roti Abdullah , Jalan Sultan Mahmud , nombor telefon 096314427


roti gardenia dengan kaya gardenia
roti gardenia dengan kaya gardenia

biskut kaya
Biskut kaya pun sedap

roti paung
Roti paung

Roti paung. Tiada kaitan dengan rotikaya. Itu la salah satu makanan ruji rakyat Terengganu yang juga tersohor dan digemari ramai. Roti yang dimasak dalam loyang. Tidak dapat diketahui pula asal usul panggilan dan maksud "paung" itu.  Wikipedia pun tak dapat merungkaikan maksudnya. Tapi ia memang menjadi salah satu identiti Terengganu. Jom rasa Roti Paung  kegemaran ramai ni. Kena pandai pilih kedai juga. Baru jumpa yang benar-benar sedap


#Ini adalah blog peribadi

#Segala testimoni dan penulisan berkaitan produk SHAKLEE yang dikongsi & disebarluaskan infonya dilaman ini BUKAN bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit.

#Pembaca sangat digalakkan untuk mendapat nasihat dari pakar kesihatan dan perubatan. Allah jua Yang Maha Memberi Kesembuhan.

Monthly Top Commentators

backlinks

ping blog Backlink - OhDunia.my

FREQUENTERS

Popular Posts

Blog Archive

PALS

G+

BLOGGERS SEPERJUANGAN