bahejabella: 04/12/15

Sejak kecik aku dah terbiasa dengan hidup orang berniaga... selok belok , asam garam , pahit manis masam , dah boleh faham sikit-sikit.. paling pahit untuk dikenang saat-saat mak dikatakan terkena sihir.. Ya Allah , luruh jiwa , getir rasa mengenangkannya ,, apatah lagi tahun itu tahun aku perlu melakukan persiapan terakhir untuk menyambung pelajaran ke Kaherah.... Mak orang berniaga , Alhamdulillah dalam laluan yang bersimpang siur , di hujung jalan , Allah permudahkan segala... Allah lapangkan jalan buat kami sekeluarga... kami bukan lahir atas dulang emas ye!!..
Ringkaskan cerita , aku berjumpa jodoh pun dengan susur galur orang berniaga..  haihhh bertuah badan... hehehe... Mertua pun orang berniaga....

Semalam baheja & naurah nak di bawa ke kedai emas , nak suntik anting-anting kat telinga... Semuanya Tokma yang belanja.. hehe  .. Aku takde lah ( sangat ) ghairah  bab bab emas perak intan berlian ni.. hehe.. tokma la yang teruja lebih nak tengok cucu-cucu berhias.... murah rezeki budak-budak ni.. Alhamdulillah , tok & tokma sangat pemurah ( kalau orang berniaga tak pemurah tu.. ermmm something wrong laa kan..) ...  Selalu ajer tok & tokma belanja kakak & adik itu ini... biasalah budak-budak... ( tapi tak semua diturutkan yer..nanti lain jadinye)


kakak baheja - haruss berdebar-debar masa ni saat-saat hampir dah nak kena tembak kat telinga ni..

adik naurah , steady jer... takde perasaan



kakak dah kena tembak... tauke kedai tu buat sekaligus kedua-dua belah telinga... selepas kena tembak , ermm apa lagiiiii.... uwwwaaaaaaaa....nangis sekejap dua-dua nyawa aku ni... risau gak kalau terkena demam ke apa ke selepas tembak anting-anting tu..


Balik rumah , terus tidur bebudak ni , malam tu baru boleh posing... haaa cantik takk anting-anting kami.. hehee.. kecik je , tu semua pilihan kakak ... nak warna hijau & biru katanya,...


on the way balik rumah tu , tokma bagi upah lagi.. sebab nangis tadi... haaa sempat lagi singgah kiddy house beli mainan... dua-dua dapat ,, tokma juga yang belanja....phewww .. selamat poket abuya..  terima kasih tokma... sayaaanggg tokma...  jangan serik ye tokma...





Faith & Love

abuya




Katanya....  " duit bukan segala-galanya"...
Aaaahh... kejar dunia semata , mata duitan , tak ingat mati , tak ingat akhirat!!!
Tapi jauh dalam lubuk hati paling dalam , sebenarnya terpaksa mengakui :-
nak buat itu kena duit , nak buat ini kena duit ,, kalau ada emergency ...??
Memang duit bukan segala-galanya , tapi tak ada duit juga bukan segala-galanya..
Mengeluh , beralasan ( sebenarnya malas ) , berpeluk tubuh begitu sahaja pun 
bukan segala-galanya juga.. kan
Kalau orang bagi kau  free free 2 JUTA.. kau nak?? Aku nak..!!!

***

Kurus bukan segala-galanya.. 
Tapi jauh dalam lubuk hati paling dalam , sebenarnya terpaksa mengakui :-
gemuk nak bergerak pun termengah-mengah , gemuk tak best , gemuk lebih berisiko penyakit...
selalu jer ada bisikan jujur dalam hati " bila laaa aku nak kurus ni "... kan!
Memang kurus bukan segala-galanya , tapi gemuk juga bukan segala-galanya...
Kita bukannya nak kurus cekeding macam anaroxia... kita nak sihat sihat je... 
sekurang-kurangnya fit macam ronaldo dah laa.. boleh main bola , cergas & sihat...
ajal maut tu tak siapa mampu sekat...

***

Putih bukan segala-galanya
Tapi jauh dalam lubuk hati paling dalam , sebenarnya terpaksa mengakui :-
gelap mendung kusam sangattt kulit aku ni.... bila laa nak putih cerah bersinar...
selalu jer ada bisikan jujur dalam hati " cantiknya siti nurhaliza "... ermm kalau lahh...
Memang , putih bukan segala-galanya , kalau dah jodoh , dengan orang asal dari mana sekalipun , 
itu memang dah jodoh... Ahamdulillah..
Tapi kulit kusam & tidak sihat & berpenyakit  kadang-kadang bukan juga segala-galanya..!!

***

Siapa kata Allah jadikan sesuatu untuk kita terus mengalah & pasrah tanpa buat apa-apa.. senang lenang tanpa usaha & ikhtiar... Hak Allah mentakdirkan sesuatu ..kun fayakun...
 hak makhuk kena berusaha... takkan nak duduk diam-diam then dapat rezeki turun sebegitu sahaja dari langit?  Harapkan keajaiban? Kita wali Allah taraf mana..? Tepuk dada , gosok perut...!!