bahejabella: 04/07/17

Ni cerita bersambung masa cuti sekolah bulan lepas. Kisah tunjuk skill masak. Biasalah bila ramai-ramai anak cucu berkumpul, tok mana la larat nak layan sepanjang masa. Sudahnya, time lapar yang bukan pada waktu sepatutnya, masing-masing tunjuk bakat masak

Anak-anak buah yang dah besar sekolah menengah tu tak lain tak bukan masak maggi (mi segera) la jawabnya. Sampai ke tengah malam buta pun diorang duk kecoh kat dapur. Sekali sekala tok keluar bilik membebel.. "lepas makan, kemas..! tok tak marah nak makan, tapi kemas lepas makan, jangan tinggal kerja kat orang",.. hah macam tu la antara bunyinya bila tok berpesan dengan tegas



Ni pulak roti telur goyang. Akak aku yang buat. Ermm sejujurnya memang dah lama berkeinginan roti ni dan memang berniat nak pergi cari sendiri yang mula-mula viral kat Kelantan tu. Walaupun simple dan boleh buat sendiri, tapi dah alang-alang terhidang atas meja bolehlah hilangkan kempunan ni.. kihkih


Yang ni special menu dari mak. Dari kitorang kecik lagi dah selalu makan menda alah ni. Nama Melayu nya biskut berlapis daging. Dulu masa kecil, mak ada masuk kelas masakan, ni lah antara yang mak belajar. Caranya senang aje, untuk lapisan tu guna biskut tawar celup susu suam dan intinya boleh di improvisasikan.  Guna ayam pun boleh, daging pun boleh. Sekarang dah banyak orang buat dan namanya pun dimodenkan jadi cracker lapis daging. Korang google je, banyak gambar cracker lapis daging ni keluar

cicah sos.. yummy


Yang ni aku buat sendiri 2 tahun lepas. Kononnya nak tiru mak. Tapi ni ada campuran ESP. Inti pulak daging dan ayam. Rempah ratus sesuka hati. Tengok resipi kat sini -> PIE BISKUT DAGING