08 November 2015


TAHNIAH (in advance) diucapkan untuk adik adik yang bakal cemerlang dapat 5A ( In sya Allah ) dalam UPSR nanti. Ucap awal-awal takut nanti sibuk, tak sempat ucap. 12 tahun hidup , tempoh tujuh hingga lapan tahun masuk alam persekolahan , memang berbaloi dan berhasil dan dapat membanggakan ibu bapa , guru - guru serta menjadi bualan kebanggaan orang kampung, kan. Kita dah rasainya dulu kala dik. Zaman tu tak ada so called smartphone. Kita telefon mak kita bagitahu berita gembira dengan public phone saje , tu pun nak kena beratur panjang sebelum dapat call mak. 

Adik-adik yang tak dapat 5A tak mengapa , usah berputus asa, it's NOT the end of the world. Hidup belum berakhir lagi kan, baru 12 tahun , nak harungi hidup , panjang lagi dik oiii ( kalau tak ajal awal )..macam-macam cabaran berat lagi nak hadap dik..Saya dulu pun tak mampu dapat 5A... tapi straight A gak laa sebab kita batch yang terakhir yang wajib ambil hanya 4 sahaja subjek UPSR

Adik-adik , dapat 5A, kemudian PMR , SPM , masuk universiti , dapat kerja bagus bagus, itu stigma lapuk antara dua darjat. Kerja pegawai , kemeja kancing penuh dari leher sampai tangan , pakai necktie , kilat kasut crocodile , tali pinggang bonia , beli kereta buat loan , rumah buat loan - tu bukan segala galanya dik

Saya ada je tengok orang bangsa lain , tak kerja makan gaji pun , pakai baju pagoda , naik basikal buruk... tapi duit banyak gak..bebas hutang , tak eksyen... he he.. kerja makan gaji ada yang bahagia , bukan sedikit juga yang kurang bahagia dik ,, loan paras hidung , tapi nak bergaya taknak kalah..kan..

5A bukan segala-galanya dalam hidup.. Nak kahwin, nak sara anak orang pun tak boleh dengan 5A .. sahaja kan? adik , kejayaan lebih besar dan bermakna bila kenal Allah.. rasa berTuhan , hidup berTuhan...Hidup baru nak bermula dik... nak masuk alam remaja , jiwa mudah memberontak , apa yang dihalang , itulah yang rasa nak buat , nak masuk dewasa pulak nanti darah muda , adik kalau salah pilih jalan  gelap masa depan...! Nauzubillah

Jaga akhlakmu dik, jaga solat , jaga mak ayahmu. Belajar bangkit dari putus asa , biar jatuh bangun itu jadi rencah hidup yang akhirnya membuah manis ,ilmu ni tak ada kat mana-mana universiti pun.. Kita kena tempuh sendiri dik.. masam manis tawar masin hidupmu

Belajar kenal diri dik , kenal Allah. Serah diri , gantung kehidupanmu dengan Allah ,, In sya Allah , selamat dunia , selamat akhirat... In sya Allah , apa pun berlaku dalam hidup , adik redha dan syukur.

Kalau adik nak tebus kehampaan tak dapat 5A , jika ukuran pencapaian peperiksaan yang menjadi nilainya , adik tebus masa PT3 & SPM nanti.. pulun habis-habis , kalau mahu , dah boleh start makan omega guard omega pintar 

Kepada mak-mak , ayah-ayah , guru-guru , pembuat dasar and to whom it may concern , anak-anak bukan kuda tunggangan , bukan kuda lumba yang ditonton pertandingan siapa paling deras , bukan di didik macam naik kuda lumba

Jangan suruh anak-anak berlumba deras sahaja , 5A , 9A , 20 A... jiwa kosong tandus mereka kena sumbat juga , sumbat dengan Tauhid...!! jaga Allah , Allah jaga kamu..!


Tiadalah berpesan orang yang menulis melainkan pesan untuk diriku sendiri juga.. Moga terpelihara hendaknya.

#Ini adalah blog peribadi

#Segala testimoni dan penulisan berkaitan produk SHAKLEE yang dikongsi & disebarluaskan infonya dilaman ini BUKAN bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit.

#Pembaca sangat digalakkan untuk mendapat nasihat dari pakar kesihatan dan perubatan. Allah jua Yang Maha Memberi Kesembuhan.

Bila Abuya Membebel

BLOGGERS SEPERJUANGAN

backlinks

ping blog Backlink - OhDunia.my

PALS

G+

FREQUENTERS

Popular Minggu Ini

tinggalkan jejakmu