bahejabella: August 2016

Kalau beli mainan kat budak-budak ni , agak-agak berapa lama boleh bertahan? Bertahan dari kehilangan dan kerosakan yang nyata. Tu belum lagi masuk bab diorang duk ambik senyap-senyap (tanpa kita sedar) bawak mainan pergi taska... Berkongsi main dengan kengkawan tu sikap yang bagus dah, tapi kalau terlampau pemurah sangat budak-budak ni kan, kering jugak la poket abuya ni kalau asyik nak kena beli mainan yang baharu. Abuya ni kadang-kadang tak mampu nak tolak pujukan anak-anak... hehehe kesian...  Kadang-kadang jer buat hati kering, kena berani juga untuk kata 'tidak' kat anak-anak sebab kena ajar diorang rasa kehilangan dan kesusahan. Bukan semua benda dalam dunia ni boleh dapat dengan mudah ye anak-anakku sayang. Tak boleh main asal petik je boleh dapat. Jangan manja sangat. Kita belum jutawan lagi.. hehe


Dua tiga minggu lepas beli khemah cantik ni haa. Asyik duk mintak je. Beli satu buat lepas hajat. Suka sangat la bebudak duk bergolek-golek dalam tu. 



Siap boleh bawa kucing kesayangan dia lagi , feeling macam dalam rumah impian dia la kot



Time kakak dah tidur awal dalam bilik laa baru adik boleh duk sorang-sorang, tak berebut





kakak dah tidur... horreyyy... amannya main khemah sorang-sorang.... huhu


layan perasaan... dah hampir mengantuk ni


akhirnya... tertidur


Khemah ni la antara mainan yang masih belum musnah mungkin kerana faktor besar dan kukuh untuk dihancurkan atau dihilangkan. Tu pun dah senget sikit dikerjakan budak-budak ni. Orang main rumah-rumah, , diorang duk main bergolek-golek guling-guling dengan khemah, alamatnya makin singkatlah hayat khemah cantik ni.. abuya tak nak beli yang baharu dah ehh...

Resipi pulok.. koktail buah-buahan ni harus ramai yang sudah pakar membuatnya. Pejam mata pun boleh buat kan. Senang dan ringkas sangat. Juadah ni kerap menjadi pilihan sebagai pencuci mulut 

Bulan puasa hari tu kalau ada koktail, juadah ni dululah yang menjadi rebutan, bukan jadi pencuci mulut dah, tapi boleh berbuka kenyang hanya dengan koktail buah ni sahaja. Anak-anak buah yang ramai siap berebut, awal-awal lagi dah cop cawan masing-masing siap sedia nak isi koktail buah ni sebelum berbuka puasa. Yang dewasa pun sama... aku la tu antaranya.. heheh..

Petang tadi teringat dan termengidam pulak koktail  buah-buahan ni. Alang-alang dah pergi Giant nak beli pampers, grab skali laa buah-buahan dalam tin. Cukup untuk lepas hajat mengidam. Budak-budak pun suka. Buat untuk satu jug je. Sejukkan dalam peti ais... perghhh nikmat

Resipi Koktail Mudah


Bahan-bahan :-

- Satu suku tin susu cair 
(brand Ideal & Gold Coin)
- Suku tin susu pekat (Gold Coin)
- Sedikit garam untuk rasa lemak
- Buah Laici dalam tin
- Buah Longan dalam tin
- Buah Rambutan dalam tin
- Nata de Coco (budak-budak selalunya ambik yang ni je, buahan lain tak makan sangat)


Cara Buat Koktail Mudah

(ni resipi simple , tak ada adegan panas memanas, semua bahan dituang dan digaul sekali)

1. Buka tin buah-buahan dan nata de coco. Toskan air (syrup) dalam tin, guna buah-buahan sahaja
2. Masukkan semua buah-buahan dan nata de coco ke dalam jug. (Kalau buat dalam basin, masuk kan lah dalam basin)
3. Masukkan satu suku tin susu cair
4. Masukkan secubit garam untuk rasa lemak
5. Masukkan suku tin susu pekat
6. Sebatikan semua bahan, boleh juga tambah daun pandan
7. Sejukkan dalam peti ais dan koktail buah-buahan simple ni sedia untuk dimakan

tak colourful sangat sebab semua buah warna putih.. dah yang ni je favourite..
kalau nak buat jamuan besar, boleh la beli nata de coco tu yang warna -warni sikit, baru meriah

ratahan kali kedua dah ni...

Selamat menjamu selera.. jomm


Salam hujung minggu. Selamat bekerja buat yang bekerja hari ini. Harini nak beri screenshot sikit. Screenshot perbualan, ayat pendek je tapi cukup membungakan hati penjual. Akak ni order  SET SKINCARE SHAKLEE. Panjang juga sebenarnya perbualan sebelum closed deal. Ambil masa dua ke tiga hari. Alhamdulillah, ia berakhir dengan order set skincare shaklee dari akak ni. Terima kasih, nanti order lagi


Satu ayat ringkas je : (mujur saya jupo cik). Tapi cukup melegakan akak ni setelah mungkin lama sudah mencari pengedar shaklee yang mudoh baso , sene kiro mace sayo ni, akhirnya ketemu juga, kann... Frasa itu juga sangat bermakna buat saya sebagai penjual. Hilang juga la resah kita menanti keputusan nak order ataupun tidak. Alhamdulillah

Sapo nok order shaklee lagi marila order dengan saya ok... mudoh baso sayo ni.. tak cayo boleh tanye akak ni.. heheh... jangan maraaaa


Info Lanjut :-
013 976 1627
alluana35@gmail.com
Apabila anak tak ada selera makan atau tidak makan langsung, tak sentuh dan tak mengambil bau makanan pun untuk tempoh beberapa hari seterusnya mengakibatkan berat badan anak tidak naik atau kurus , memang la amat membimbangkan para ibu bapa. Apatah lagi ia disusuli pula dengan masalah sembelit . Berhari-hari tidak membuang

Itu lah yang di alami oleh seorang ibu muda ini. Puas sudah berikhtiar menyuruh si anak makan dan memujuk dengan bermacam gaya dan cara, namun kurang berhasil

Akhirnya jumpa formula dan terus menghubungi saya untuk membeli MEAL SHAKES . Tanpa berfikir panjang, beliau terus mendaftar sebagai ahli Shaklee. Senang katanya nanti nak order sendiri. Secara tak langsung dapat point sendiri dari setiap order. Point pula ditukar menjadi bonus cash. Best kan..?




Alhamdulillah , dengan asbab Meal Shakes telah sangat banyak membantu menyelesaikan masalah ibu muda ini.. Selera sang anak bertambah dan semakin menunjukkan minat nak makan. Sembelit pun tak menyinggah lagi. Meal Shakes juga sangat sesuai dengan anak-anak yang picky eater, yang selalu makan macam-macam makanan kurang khasiat

Ibu Sangat Gembira Dengan Hasilnya!.


Allah Maha Memberi Sembuh

Info Lanjut :-
013 976 1627
Emeil : alluana35@gmail.com

Hampir 10 hari sudah berkenalan dan berkomunikasi dengan Puan Saedah. Beliau menghubungi saya untuk membeli VIVIX . Beliau menghidap kanser otak tahap 4 dan baru sahaja menjalani proses kemoterapi. Kita semua sedia maklum antara kesan dari kemoterapi ialah keletihan. 

Lain sikit perkenalan dengan rakan customer kali ini apabila dia bahasakan dirinya 'mama'.... ermm terasa macam berbual dengan mak sendiri...



Ada sesuatu yang lebih berharga dari nilaian wang ringgit apabila kita turut di doakan oleh orang yang sakit.Terharu sebentar. Semoga 'mama' Puan Saedah juga cepat sembuh...


Kerana mahu berikhtiar dengn rangkaian vitamin semulajadi,, kali ni Puan Saedah terus berikhtiar dengan menambah Nutriferon, Vitamin C dan Caratomax sekaligus tanpa memikir panjang untuk menjadi ahli shaklee...mudah sikit lepas ni nak order sendiri , sambil dapat harga ahli yang jauh lebih murah




Alhamdulillah wa Syukru Lillaah..Ikhtiar mengambil vivix untuk rawatan selepas kemoterapi sangat memberi respon yang positif dan kesan baik buat Puan Saedah. Kini Puan Saedah berazam meneruskan ikhtiar untuk mengamalkan vivix. Allah Jua Maha Memberi Sembuh. Ameen  


minuman wajib harian saya.. vivix


Baca lagi testimoni kisah Vivix yang sudah banyak membantu pengidap kanser bertambah baik



Info Lanjut :


Hotline : 013-976-1627
Email : alluana35@gmail.com
Tanggal 4 Ogos 2011 , bersamaan 4 Ramadhan 1432 Hijriah yang lalu , masih segar dalam ingatan waktu sahur itu , detik-detik isteri menahan kesakitan , keluar tanda untuk melahirkan anak sulung. Dengan kelam kabut , gelabah tak ingat tu menuju ke hospital, pecut macam ferrari, minyak selusuh pulak boleh tumpah dalam kereta. Dah la time tu pukul 7 pagi , berebut jalan dengan orang ramai nak pergi kerja. Sampai hospital kena cari parking pulak. Sampai je dalam wad, nurse bagitahu tak boleh tolak masuk wad bersalin lagi , kena turun bawah pulak kena selesaikan pendaftran dan bayaran serta ambil resit. Turun naik turun naik jer la aku ni. Tunjuk resit baru boleh sumbit wad bersalin

Manis sungguh saat-saat perasaan pertama kali menjadi orang paling gembira di dunia dengan kelahiran kakak baheja, si anak sulung. Alhamdulillah , Allah bagi mudah semuanya, selesai kelahiran lebih kurang jam 8.30 pagi, barulah teringat nak mesej guru besar bagitahu isteri bersalin , mohon budi bicara cuti sehari. Kenapa sehari? sebab masa tu baru praktikum , belum sah lantikan lagi, tak ada cuti-cuti 7 hari untuk suami, dapat sehari pun dengan ihsan guru besar. Sadis kan...huhu.. Mujurlah beranak hari Khamis, sempatlah 3 hari duduk rumah lama-lama sikit (Jumaat & Sabtu cuti) , hehe

hari cukur kepala

fasa meniarap dan bergolek-golek

Sekarang dah 5 tahun. Pejam celik pejam celik , kakak dah jadi kanak-kanak tau. Zaman gomol-gomol, lambung-lambung, acah-acah, geram-geram pipi, tangan selembut sutera, bertatih asyik jatuh mungkin dah berlalu. Tapi kakak tetap baby di hati abuya dan bonde tau. Sayang tak kurang , kasih belum hakis. Cuma sekarang selalu gaduh dengan abuya.. Asyik dia jer nak menang... Jangan cepat sangat jadi remaja sayang, tak puas lagi nak gaduh-gaduh dengan kakak




style tak?

once upon a time in the island

birthday bonde dia pun dekat dengan tarikh kakak...
3 Ogos.. selang sehari sahaja..
(pandai tak aku plan tarikh dekat-dekat... haha)

Allah Jua Maha Perancang Terbaik

kena la beli dua biji kek... nanti salah seorang merajuk pulak..
(laaaaariiiiiiiiiikkkkkkkkkkkkkkk.....)

belajar rajin-rajin kakak, nanti jaga bonde dengan adik-adik ye

happy birthday kesayangan-kesayangan-kesayangan

kena gi sekolah, perjumpaan ibu bapa dan guru..
ermmm... dah jadi kanak-kanak rupanya anak aku ni... 


Suatu hari kakak akan berhenti...
Ya , sampai masa , cukup time , kakak akan berhenti. 

Kakak akan behenti merengek tak keruan tengah-tengah malam. Kakak akan berhenti berak kencing bocor atas tilam, muntah dan cirit birit. Kakak akan berhenti gelak ketawa dan teletah yang menghiburkan, mencuit hati. Kakak akan berhenti bertanya soalan yang sama berulang kali. Kakak akan berhenti bercakap-cakap untuk dapatkan perhatian abuya dan bonde. Mungkin nanti kakak dah taknak berjalan erat berpimpin tangan abuya. Mungkin saat tu tak boleh gomol-gomol lagi, tak boleh lambung-lambung lagi, mungkin time tu nak geletek-geletek pun dah segan. Kakak akan berhenti nak itu nak ini. Semua tu akan jadi kenangan dan kerinduan aku

Selamat ulangtahun kelahiran sayang. Love you 


Shaklee lovers memang sudah sedia maklum akan keberkesanan vivix untuk menurunkan paras gula. Sama ada penggemar tegar VIVIX sendiri yang mengamalkannya atau kebanyakan juga diberikan kepada insan-insan kesayangan di sekeliling mereka (mak,ayah,pakcik,makcik,tok,tokki). 
Bukan nak kata vivix syarat wajib sembuh. Kesembuhan seperti sediakala itu hak Allah Ta'ala, Ini berdasarkan beratus-ratus respon dan testimoni vivix untuk menurunkan paras gula dalam darah yang majoritinya memberikan respon cukup positif dan menggembirakan. Respon dan testimoni tersebut tidak berbayar dan tak masuk slot TV pun, tak ada promo ghairah liuk lentuk. Diorang hanya berkongsi keterujaan dan kegembiraan mereka. Ye lah, insan kesayangan kembali sihat , mestilah happy

VIVIX BERKESAN TURUNKAN PARAS GULA

Jom baca respon dan testimoni mereka..

kredit : team iReach



kredit : team iReach

kredit ; Norhafizi Mohamed

kredit : Encik Lee ( Rosli Mohd Daud)

kredit : Nor Azreen Zulkafli


kredit : Izan Rizal

kredit : Nitrah

kredit ; soleh.net

kredit : Mardziah Marjohan

kredit :  Halimatun Saadiah

Terima kasih buat semua penyumbang testimoni dari keluarga besar Shaklee!

Vivix tu apa?
Secara literalnya ni lah definisi vivix : Vivix adalah minuman campuran botani ; merupakan revolusi terbaru di dalam pemakanan polifenol. Mengandungi campuran unik botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol menjadikan Vivix begitu unik. Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi.

4 BAHAN UTAMA VIVIX

Kitorang panggil vivix ni tonik ajaib. Sirap merah , lain dari yang lain. Antara faktor yang menjadikan vivix istimewa ialah kerana mengandungi bahan-bahan yang rare. Sukar atau hampir tidak ditemui di negara kita

1) ANGGUR MUSCADINE


Anggur liar yang sangat istimewa. Tahan lasak. Size sebesar bola golf. Ia mempunyai sumber terbaik anti oksida dan anti radang. Ia mempunyai 40 kali ganda lebih polifenol yang terbukti baik untuk kesihatan kardiovaskular, menurunkan tahap gula dalam darah, melambatkan proses penuaan , mencegah kanser serta sebagai anti virus dan anti bakteria


2) LOBAK UNGU


Mempunyai sumber terbaik vitamin A dan mempunyai phytochemical. Ia juga mengandungi anthocyanins (antioksidan mustajab) yang bertindak sebagai anti radang, anti mikrob dan anti carcinogen yang membantu mengurangkan risiko penyakit jantung. Anti klorogenik di dalamnya bertanggungjawab mengurangkan diabetis


3) JAPANESE KNOTWEED


Knotweed Jepun atau dikenali sebagai Polygonum Cuspidatum. Mempunyai sumber resveratrol yang sangat tinggi. Ia berfungsi untuk melambatkan penuaan, merendahkan kolesterol , merendahkan tekanan darah dan meninggikan prestasi atlet


4) ELDERBERRY


Elderberry mengandungi vitamin C yang tinggi dan sangat bermanfaat untuk jangkitan daripada virus dan bakteria. Ia mampu (sebagai salah satu aternatif mencegah dan mengubati kanser) , meningkatkan sistem imunisasi tubuh badan , menurunkan kadar kolesterol , mengatasi dan merawat masalah diabetis serta meningkatkan kesihatan jantung dan ginjal

;

Allah Maha Memberi Sembuh

Info Lanjut :

Hotline : 013-976-1627
Email : alluana35@gmail.com