Tahun Baharu 2019 : Semestinya Traveloka Menjadi Pilihan

Tahun Baharu 2019 : Semestinya Traveloka Menjadi Pilihan

Teruja juga dengar kawan aku yang suka travel sana sini bercerita tadi, setiap tahun dia dan kawan-kawan akan ke Thailand untuk celebrate salah satu festival terbesar, iaitu perayaan Songkran. Perayaan Songkran ini adalah untuk menyambut Tahun Baru Thailand dan kalau kita tengok, setiap kali perayaan Songkran ni , akan ada adat penyimbahan air. Orang ramai merayau-rayau di jalanan dengan membawa baldi berisi air atau pistol air, atau berdiri di tepi jalan sambil memegang hos

Tahun Baharu 2019 : Semestinya Traveloka Menjadi Pilihan


Di setiap negara atau sesetengah tempat yang menyambut tahun baharu mempunyai budaya, adat dan tradisi tersendiri yang di lakukan sejak turun temurun. Budaya warisan nenek moyang yang mereka pelihara dan lakukan setiap kali menyambut tahun baharu. Percikan bunga api tu biasalah. Yang tersohor ialah street festival antaranya makan 12 biji buah anggur sambil menghitung detik tahun baharu di Spain, melempar tepung warna-warni di India dan festival Songkran di Thailand


Perayaan Songkran


Dorang akan simbah air ke arah orang lain. Adat menyimbah air ni asalnya merupakan cara memberi hormat kepada orang lain dengan menangkap air "bertuah" untuk membersihkan patung Buddha dan untuk memberi tuah kepada mereka sekeluarga. Bagi golongan muda pula, oleh sebab bulan April merupakan bulan terhangat di Thailand (suhunya boleh mencecah 40°C), perayaan ini dijadikan hari untuk berseronok dengan menyimbahkan air ke arah orang lain, sehingga timbulnya gejala
seperti berlawan air dan menyimbah air ke arah orang yang tengah drive.

Oleh sebab taknak terlepas untuk merasai sendiri pengalaman tu, diorang decide untuk pegi ke sana! Semestinya Traveloka menjadi pilihan.!! Web tersohor nak booking flight dan hotel. Murah serta senang untuk membuat perbandingan harga.. 




Semuanya, dihujung jari. Aplikasi ini menawarkan kepada pengguna lebih daripada 100,000 laluan penerbangan dan hotel di Asia Pasifik.. Tambah pulak, website dia yang super-duper easy untuk digunakan. 

Very user friendly. Kalau dulu kena bukak website syarikat-syarikat penerbangan untuk membuat perbandingan harga. Sekarang dengan Traveloka, korang hanya perlu buka satu laman web atau download apps je.

Time perayaan songkran tu, kebanyakan restoran dan kedai ditutup dan hanya pusat membeli-belah utama dibuka untuk perniagaan. Tips untuk korang kalau korang nak ikut berfestival, kenalah sediakan beg yang kalis air untuk simpan telefon dan dompet. 

Korang juga kena sediakan duit untuk beli pistol air semasa di sana dan makin besar pistol air, makin banyak air yang boleh diisi dalam pistol air tu. Besttt, rasa macam kembali ke zaman kanak-kanak lagi, katanya

Terdapat beberapa tempat yang mesti korang lawati sepanjang festival Songkran di Bangkok seperti Silom, Siam, Khao San, Dunia Tengah dan Central Chidlom. Terdapat kawasan penyimpanan air di kawasan-kawasan ini dan korang boleh mengisi semula pistol air secara percuma.. 

Walaupun korang berjalan, ada kemungkinan besar orang asing akan simbah air kat korang sesuka hati. Well, inilahSongkran dan inilah sebabnya beribu-ribu orang melawat Thailand semasa perayaan air ini. 

Di samping festival air, korang juga boleh menikmati masakan tempatan, membeli-belah dan cuba aktiviti budaya tempatan.  Bab makanan ni memang best la, pior punya orang Thai yang masak. So, jika korang tidak pernah ke Central Chidlom, ini adalah masa untuk check out pusat membeli-belah ni time perayaan Songkran.

Haa kalau korang nak tau, Central Chidlom ni ada menawarkan bengkel pencuci mulut Thai (korang boleh tunjukkan resit membeli-belah untuk penyertaan percuma!). Jadi, kepada sesiapa yang berminat untuk belajar memasak pencuci mulut Thai, korang bolehlah datang ke sini. Korang juga boleh berkunjung ke pameran seni dan budaya. 

Di situ, korang akan dapat mengetahui lebih banyak mengenai sejarah seni dan budaya Thailand. Time kat sana, kami juga tidak lepas peluang untuk mencuba makanan Khao Chae yang sesuai di makan pada musim panas. Ini adalah salah satu hidangan tradisional Thailand yang tak pernah kami try sebelum ini. Apa itu Khao Chae? "Khao" bermaksud "beras" dan "chae" bermaksud "untuk merendam" dan ia hanya bermaksud "beras yang direndam dalam air sejuk".

Sejarah Khao Chae kembali kepada pemerintahan Raja Rama II dan dianggap sebagai "masakan diraja" dan tidak tersedia untuk rakyat jelata. Namun pada hari ni, penduduk tempatan menyiapkan hidangan
ini semasa Festival Songkran sebagai sebahagian daripada ucapan terima kasih. 

Ini adalah sajian tradisional Thai asli yang mesti korang cuba! Korang yang nak pergi Thailand awal-awal tahun ni, jangan lupa main air kat festival songkran tu ya. Ia akan menjadi salah satu kenangan yang korang tidak akan lupa sampai bila-bila.

Selamat bercuti! Jangan lupa terjah web traveloka okay.
MyZakat@8 : Bayar Zakat Perniagaan Dapat Hadiah Menarik

MyZakat@8 : Bayar Zakat Perniagaan Dapat Hadiah Menarik


Erti hidup pada memberi. Saat kita memberi dengan kegembiraan, maka kegembiraan itu akan kembali menjadi milik kita, In sya Allah

Sejak kecil, aku dah biasa dengar mak bayar zakat perniagaan. Jumlahnya kedengaran bukan sedikit. Maklumlah orang berniaga. Kita terasa banyak, rugi dan sangat berat untuk tunaikan. Namun disaat kita terasa beban, saat itulah sebenarnya kita perlu rela hati membayarnya untuk mencuci segala harta. Tunaikan hak insan lain yang ada dalam hak kita, harta kita. Hakikatnya semua milik Allah. Hidup pun lebih berkat


MyZakat@8 : Bayar Zakat Perniagaan Dapat Hadiah Menarik


Percaya atau tidak, selepas memberi zakat dan menunaikan hak insan lain yang memerlukan itu, terasa bagai hilang bebanan berat di pundak kita yang selama ini bagai batu besar yang membelenggu. Percaya atau tidak saudara, jika kita tidak menunaikannya, pasti Allah juga akan menghilangkan harta tersebut dengan cara lain. Kalau pun takkan sempit harta, ia akan menyempitkan dada. Macam-macam la nanti masalah kehidupan berlaku

Kempen MyZakat@8  : Taksir, Tunai, Sempurna


Zakat perniagaan ialah zakat yang wajib dikeluarkan hasil daripada harta perniagaan yang melibatkan barangan atau perkhidmatan. Sama ada perniagaan berbentuk persendirian, perkongsian, koperasi, syarikat mahupun saham




Lembaga Zakat Selangor sedang mengadakan Kempen MyZakat@8. Taksir, Tunai, Sempurna. Sekaligus berpeluang untuk dapat hadiah sangat menarik berupa komputer riba, telefon, tablet serta saguhati yang lain. Taknak ke? Kempen ini sedang berlangsung dan berakhir pada 31 Disember 2018. Masih sempat ni nak join

In sya Allah, dengan menunaikan zakat , perniagaan anda makin berkembang maju dengan jayanya serta diberkati.  Kempen MyZakat@8 juga menyediakan khidmat taksiran zakat secara percuma


panduan taksiran zakat perniagaan


Syarat Penyertaan :

1)Semua bayaran Zakat Perniagaan di bawah RM50,000 layak menyertai kempen ini. 

2) Pemilihan pemenang akan dibuat melalui e-cabutan dan diaudit 

3) Pemenang akan dihubungi melalui telefon atau emel 

4) Hadiah layak dituntut dalam tempoh 2 bulan dari tarikh pemakluman


Isi penyertaan anda DI SINI :-



Sebarang penyertaan boleh hubungi whatsapp :

Afzalika : 011 2075 4557
Afzalika : 011 2075 4557
Afzalika : 011 2075 4557

atau laman web

https://www.zakatselangor.com.my/

Happy Birthday Kelima Sayang

Happy Birthday Kelima Sayang

Tanggal 16 Disember 2013, lahir seorang puteri. Jadi teman gaduh kakak sampai besar sekarang pun asyik kena buli. Masa kecil buaian baharu khas untuk kamu dibeli, besar 2 tahun takutkan pantai, menangis buih cecah kaki



Senang jaga, tak banyak kerenah, banyak keletah dan gelagat yang mencuit hati. Penting sekali ringan tulang tolong abuyanya ini. Deras masa berlalu pergi kalau boleh abuya nak ulangi semua kenangan lagi

Birthday kali ini request macam-macam, akalan tinggi pandai sekali. Tapi abuya bagi kek princess dah la sebiji. Okay. Request yang berbaki tu lain kali lah tunai kalau abuya ingat ok




Happy Birthday kak ngah salsabeela.. masih lagi puteri kecil abuya. Manja abuya, baby abuya selama lamanya ok sayang

VIVIX MURAH 10%

VIVIX MURAH 10%

Alhamdulillah. Shaklee buat promosi baharu yang mampu menggegarkan tulang rusuk buat sesiapa yang telah lama menunggu vivix jatuh harga sejak sekian lama. Vivix sekarang memang dah murah sejak era gst dihapuskan. SST datang pun tidak menjejaskan harga. Vivix telah lama kembali kepada harga asal sebelum gst bermula. Tidak lagi mencecah RM 400 lebih jika anda ialah sebahagian ahlinya

VIVIX MURAH 10%





Ada 3 set nutrisi yang anda boleh dapat dengan harga murah giler daripada biasa. Diskaun 10% tau!


1 - Family Wellness Set

Harga untuk set kesihatan sekeluarga ini satu set kebiasaannya RM 741.00. Kini dengan promo diskaun 10% , ia jatuh menjunam menjadi RM 666.90. Percuma pill box lagi


2 - Vivix 2 botol




Vivix ni lah yang sangat aku berkenan sebab memang aku penggemar vivix. Bertuah sungguh orang baru kalau beli sekarang time promo ni. Rugi lahh kamu orang kalau tak beli sekarang. Harga normal untuk 2 biasa RM 760.00 sekarang dah jadi RM 684.00. Siap dapat cooler bag yang stailo gitu


3 - Skincare YOUTH - starter set



Set ke tiga tengah promo kaww kaww pulak skincare YOUTH starter set yang tengah trending sekarang seantero Malaya. Ada cleanser, moisturizer, toner dan cream. Jika nak dapatkannya pada musim biasa boleh cecah nilai SKII, kini anda mampu milikinya dengan hanya RM 612.00 sahaja. Percuma cermin mekap. Syok kan.. haha

Pilih salah satu set yang berkenan di hati, secara automatik anda layak mendapat KEAHLIAN PERCUMA. Bukan itu sahaja, anda juga layak mula mendapat bonus atau cash back duit pada bulan berikutnya. Syok kan!


TESTIMONI VIVIX


Macam mana lah rakyat Malaysia tak gilakan vivix dan selalu termimpi-mimpi vivix. Baca sajalah respon sebahagian mereka. Alhamdulillah...


GOUT


MEROKOK


BACAAN GULA TURUN


SLIP DISC


IKHTIAR HAMIL



salah satu feedback cuatomer saya.. mak beliau yang ada darah tinggi dan kencing manis sangat berpuas hati dengan vivix. Alhamdulillah


ORDER VIVIX

013 976 1627
013 976 1627
013 976 1627
Shaklee Terengganu
Pos Serata Negara

Allah jua Maha Memberi Kesembuhan









#Ini adalah blog peribadi

#Segala testimoni dan penulisan berkaitan produk SHAKLEE yang dikongsi & disebarluaskan infonya dilaman ini BUKAN bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit.

#Pembaca sangat digalakkan untuk mendapat nasihat dari pakar kesihatan dan perubatan. Allah jua Yang Maha Memberi Kesembuhan.
bahejabella © . Designed by MaisarahSidi.com