30 July 2015

Ye.. tak main la drama korea. Kpop tu jauh sekali la. Entah la tak ada jiwa kot tu. Musim orang duk kalut winter sonata ke , summer sonata ke , aku tak tahu apa-apa. Hehe. Tak tau la syok tang mana sampai ada orang yang sanggup beli berbakul-bakul koleksi dvd k-drama  . Aku kalau tengok pun cerita perang korea utara dan korea selatan tu. Satu lagi aksi kungfu. Ingat-ingat lupa masa kecik, darjah tiga kalau tak silap , pernah la layan drama bersiri jepun tangkap leleh. Rasanya tajuk "kaime no propose" . Korang google la ye. Drama ni ada lagu hits iaitu "say yes". Memang layan habis la dulu drama ni. Tak tau la kenapa. Heroin cun , heronya takde la kacak sangat. Tapi memang drama tu banyak scene menangis

Yang ni satu lagi drama. Bukan k-drama la. Tapi kadang-kadang ada adegan menangis. Adegan tinggi-tinggi manja suara. Aksi mencuit hati atau aksi bahagia. Drama ni ialah drama si baheja nafeesa ni. Ye , drama baheja nak pergi sekolah (taska). Kadang-kadang dia bangun awal. Sama waktu aku nak bertolak ke sekolah aku. Lebih kurang 6.30 pagi. Kadang-kadang kalau dia tidur awal malamnya, alamatnya terbangun awal la keesokan hari. 5 pagi pun boleh. Ada hari bangun elok , pampers tak berat. Ada hari bangun dengan kebocoran. Habis katil dia basah. Satu hal kena settle kan dulu. Mahunya kalut aku pagi-pagi. Nak rushing pergi kerja lagi. Tempat kerja kita 40 km dari rumah

Kadang-kadang yang lain, dia bangun lewat. Kul 9 atau 10. Lepas tu kalau mood rajin , mula la nak pergi juga sekolah (taska) dia walaupun dah pukul 11 pagi. Almaklumla taska depan rumah je. Cikgu-cikgu pula semua dah kenal keluarga besar tokma dia. Kira macam dah ada cable juga la

Baheja ratu drama. Banyak nau drama dia. Akalan tinggi. Ada hari, elok-elok pergi sekolah. Ada hari dia nak pergi dengan kereta walaupun taska sejengkal je depan rumah ni. Seminit je jalan kaki. Bukan saje-saje nak naik kereta, tapi dia ajak pergi pusing kampung dulu pergi kedai runcit. Selalunya cari choki-choki. Demand nak choki-choki banyak , nak bagi kawan-kawan katanya. Pemurahnya alahaiii


drama baheja
drama baheja


Tengok la tu gambar baju merah , pergi sekolah time pagar dah tutup. Walaupun tetap dibenarkan masuk

Nikmati je la setiap saat. Nanti semua drama-drama ni akan jadi kenangan termanis , kan. Sayang baheja. Belajar pandai-pandai kakak, nanti pandai - pandai harap jangan la jadi menteri pasola

Faith & love

abuya


FAIL PPB INDIVIDU , PARTITION DAN APA YANG PERLU ADA

Dunia guru , minggu ni ialah minggu akhir (31 Julai ) untuk penilaian pertama menghantar portfolio fail Pembangunan Professional Berterusan (PPB) Individu. Walaupun seluruh negara masih dikejutkan dengan pertukaran kabinet jemaah menteri, tugas menyiapkan fail ppb ini tetap perlu di teruskan. Kabinet jemaah menteri yang baharu sekaligus mengubah kementerian pendidikan.Dua tahun yang lalu , kementerian pendidikan digabungkan di bawah satu bumbung , kabinet baru ini menyaksikan kementerian pendidikan kembali di asingkan antara pengajian tinggi (IPT) dan pendidikan (sekolah) yang mana setiap satunya mempunyai menteri, Dato' Seri Idris Jusoh dan Datuk Mahdzir Khalid

Kesibukan menyiapkan fail ppb di saat-saat akhir juga membantut tenaga dan sedikit mengikis idea aku untuk menulis entri blog (alasan) 

APA YANG PERLU ADA DALAM FAIL PROFILE PEMBANGUNAN PROFEESSIONAL INDIVIDU?


PARTITION FAIL PPB INDIVIDU

Muka Hadapan ( Cover )

- Profil PPB Individu
- Lambang KPM
- Nama
- Jawatan
- Tempat Bertugas
( bahagian tepi fail pun boleh letak - nama , logo Kerajaan Malaysia , logo KPM dan logo sekolah

1 : PERANAN DAN TANGGUNGJAWAB
  • VITAE KURIKULUM
- E-Operasi
- E-SPLG
  • FALSAFAH PENDIDIKAN NEGARA
- FPN dan Huraian FPN  ( cadangan : masukkan sekali Falsafah Pendidikan Guru dan huraian )
- Ringkasan PPPM
  • SKOP KERJA
- Pekeliling dan surat ikhtisas yang berkaitan dengan bidang tugas
- Terma tugas DG41 dan seteusnya
  • SASARAN KERJA TAHUNAN - SKT selama tiga tahun yang terakhir (terbaharu)

2 : PELAN PEMBANGUNAN PROFESIONAL
  • MATLAMAT PENGAJARAN / KEPIMPINAN MASA HADAPAN - analisa peperiksaan , e-Prestasi , audit prestasi
  • CADANGAN AKTIVITI PENAMBAHBAIKAN   - post mortem program , refleksi , kajian tindakan dan perancangan program baharu
  • PENYERTAAN DALAM AKTIVITI PPB - penyertaan di dalam sekolah atau luar sekolah sebagai PESERTA - sertakan surat edaran , sijil , minit curai , laporan , dokumentasi , bahan bercetak yang dihadiri dalam mesyuarat, kursus , bengkel , taklimat ,seminar , Ladap

3 : SUMBANGAN KEPADA ORGANISASI / PROFESION
  • SENARAI TUGAS DAN TANGGUNGJAWAB
- Manual Prosedur / Buku Pengurusan Sekolah 
- Carta Organisasi
- Surat Lantikan
- Brochure , pamplet program - ada nama dalam senarai ahli jawatankuasa program
  • SUMBANGAN KEPADA KPM / JPN / PPD
Surat edaran , sijil , minit curai , laporan , dokumentasi , bahan bercetak program , majlis sambutan , mesyuarat, kursus , bengkel , taklimat ,seminar , Ladap sebagai : AJK , Fasilittor , Jurulatih Utama (JU) , Urus Setia , Penceramah , Motivator , Pengiring pasukan pelajar dan sebagainya
  • PENULISAN / PENERBITAN
- Kertas kerja , laporan , dokumentasi , bahan powerpoint , artikel ilmiah , buku dan sebagainya

4 : BAHAN BUKTI DALAM PdP / KEPIMPINAN
  • SUKATAN MATA PELAJARAN / RANCANGAN MENGAJAR DAN PENILAIAN / PERANCANGAN STRATEGIK
- Rancangan Pengajaran dan Pembelajaran Tahunan 
- Perancangan Strategik Panitia
  • CONTOH HASIL KERJA
- Lembaran kerja murid , contoh hasil kerja guru , contoh hasil kerja murid , laporan PdP , latihan murid , contoh bahan PBS

5 : ANUGERAH / PENCAPAIAN
  • ANUGERAH PERKHIDMATAN
- Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC ) - sijil , dokumen bergambar
  • ANUGERAH DALAM PdP / KEPIMPINAN
-  Sijil/dokumen bergambar anugerh/penghargaan yang diperoleh sekolah atau luar sekolah
  • JEMPUTAN UNTUK KONSULTASI , BENGKEL , PENULISAN DAN LAIN-LAIN
- Surat edaran , sijil , minit curai , laporan , dokumentasi bergambar , bahan cetak / powerpoint sebagai moderator / penceramah / motivator


6 : PENILAIAN PdP / KEMPIMPINAN
  • BAHAN BUKTI KEBERKESANAN PENGAJARAN / KEPIMPINAN
 - Laporan pemantau / pencerap dalam sekolah ( pentadbir , pembimbing) atau dari luar sekolah ( PPD , JPN , NAZIR )
  • RAKAMAN VIDEO PENGAJARAN / KEPIMPINAN
-  Video pengajaran , Bahan slide / power point
  • MAKLUM BALAS DAN PENILAIAN DARIPADA MURID / KETUA JABATAN
- Borang SPSK PK 10


*********************************************************************************

Ini lah secara ringkas partition dan bahan-bahan yang perlu dimasukkan dalam fail PPB Individu guru untuk penilaian. Rakan-rakan guru boleh lah menambah apa yang patut yang difikirkan wajar untuk dijadikan bahan penilaian oleh penilai



FAIL PPB AKU
fail ppb aku

partiton fail ppb
partition fail ppb


Ni lah partition fail ppb yang dibeli dari SINI , boleh hubungi beliau , pm di facebook tu. Servis tip top , harga berpatutan dan termasuk penghantaran . In sya Allah lebih jimat dengan pembelian secara borong , pakat dengan rakan-rakan sekolah


Selamat berjuang!

28 July 2015

SENARAI KABINET BAHARU , MUHYIDDIN YASSIN DIGUGURKAN

BERKUAT KUASA 29 JULAI 2015

SENARAI KABNIET, JEMAAH MENTERI BAHARU BERKUATKUASA 29 JULAI 2015
Senarai kabinet, jemaah menteri yang baharu berkuasa 29 julai 2015

Kredit gambar senarai : sifu hasrul hassan

www.hasrulhassan.com

26 July 2015

CARA BETUL SEBUT MINAL A' IDIN WAL FA IZIN

Musim-musim raya ni banyak sangat kedengaran (panas je telinga aku) cara sebut ucapan yang salah. Lebih-lebih lagi ucapan dalam tv dan radio. Lepas tu jadi ikutan masyarakat. Dalam lagu pun sama. Kawan , jangan main sebut je , tak ada makna ,sia-sia saja

Selalu dengar sebahagian orang-orang sebut :- MINAL AIDIN WAL FA IZIN

Sebutan sebenar ialah : MINAL   A' - I - DIN   WAL FA  I-ZIN

Biar jelas bunyi huruf ain dan hamzah baris bawah tu ( a' - idin),,   bukannya dirangkumkam sekali (aidin)


MINAL A'IDIN WAL FA IZIN
MINAL A'IDIN WAL FA IZIN



Minal a'idin wal faizin ni bukan bermaksud "maaf zahir batin". Terjemahan secara literasinya ialah ;

min = daripada/termasuk
a'idin = orang-orang yang kembali
wa= dan
faizin = orang-orang yang mendapat kemenangan


Sebenarnya asal usul ucapan ini bukan ucapan untuk raya pun , pada zaman khulafa' arRasyidin , ianya ucapan setelah kembali dengan kemenangan dalam perang. "Semoga termasuk dari orang-orang yang kembali (dari perang) dan sebagai orang yang menang ( dalam setiap perjuangan atau peperangan )"

Ucapan raya yang di anjurkan sunnah ialah " TaqabbalAllahu minna wa minkum " ( semoga Allah menerima (amalan puasa) kami dan kamu ) "

Namun jika ingin menambah kalimah doa " minal a' idin wal fa izin" di akhirnya , boleh sahaja jika diniatkan sekadar berdoa sesama insan Muslim dan Mukmin. Dan tak sampai tahap haram pun jika melafazkannya juga. Cuma nak bagitahu , ia bukan ucapan asal untuk hari raya



Sebarlah bahagia! Semoga bermanfaat!


25 July 2015

Alkisah sebentar tadi pergi salah satu car wash di area kuala terengganu ni. Ye la dah lama sangat kuda putih ku tak mandi. Berkarat sudah

Si baheja ni boleh pulak buat lawak. Masa budak (nepal) car wash ni tanya "luar dalam?" (maksudnya nak basuh luar dan dalam). Si baheja cakap , " apa? seluar dalam? ". Huhh malu aku dengan budak nepal ni

Tiba-tiba, terserempak pulak dengan zizan razak dan bakal tunang. Alaa buat-buat biasa je pun. Takde la nak melompat teruja sangat. Kebetulan dia pun nak cuci kereta dia. Pandai dia sorok-sorok bakal tunang dia kat dalam kedai yang ada di car wash ni. Sebebarnya bakal tunang dia tu jiran 3 belah rumah (mertua) aku je. Dekat sangat. Ingat aku nak bagi pamplet shaklee kat zizan tapi tak sempat pulak. Mungkin lain kali la kot tunggu depa buat majlis , harus la jemput jenjiran, kan

Ambik je gambar dengan depa tapi tak payah up sini la. Ni bukan blog artis pun, kan. Nah gambar kereta je ada

kereta zizan
Kereta zizan

BERIKUT adalah keputusan perlawanan persahabatan di antara Pilihan Malaysia dan Liverpool yang berlangsung di Stadium Nasional Bukit Jalil, Jumaat malam:

Pilihan Malaysia (Patrick Wleh '20) ~ 1

Liverpool (Jordan Ibe,m-27) ~ 1


Senarai Pemain

PILIHAN MALAYSIA: 

Md Khairul Azhan Md Khalid, 
Thiago Junior De Aquino, 
Patrick Wleh, 
Vincent Bikana, 
Zah Rahan Krangar, 
Charles Sousa Chad, 
Mohd Razman Roslan (K), 
Muhammad Zubir Mohd Azmi, 
Joseph Kalang Tie, 
Azammuddin Mohd
Akil, Mohamad Nasir Basharudin.

LIVERPOOL: 

Nathaniel Clyne, 
Dejan Lovren,
James Milner,
Jordan Henderson (K), 
Alberto Moreno, 
Adam Lallana, 
Lucas Leive, 
Dovock Origi, 
Jordon Ibe, 
Adam Bogdan, 
Martin Skrtel

kredit copy paste : mstar online..

saje je aku nak tempek  gak result sini untuk yang tercari-cari keputusan tu.. walaupun aku lebih minat tennis

Sudi-sudi lah berkunjung sini lagi ye!

Ok la abang dolah saleh , kali ni you'll never walk alone!

24 July 2015

Tak tahulah , selain wabak rempit yang sekian lama melanda kampung durian burung, tempat aku bermukim ni, ada satu lagi wabak yang sangat viral seviralnya sejak dua menjak ni. Wabak itu ialah ayam. Ye ayam. Bermacam ayam. Ayam-ayam peliharaan jiran dekat dua tiga belah rumah yang sering masuk ke rumah orang lain termasuk lah kawasan rumah kami

Kalau masuk saja-saja bersantai berlenggang nak cari makan , boleh tahan sabar lagi. Si naurah ni pun suka tengok ayam-ayam ni. Paling tak patut dan dosanya ialah masuk dengan pakej berak semahu mahunya merata tempat. Tak ke jenuh kita pulak nak membasuhnya. Paling tak boleh blah jugak , bila baju-baju di jemuran ampaian, kadang-kadang terjatuh ke tanah ditiup angin kuat. Dah jatuh ke tanah , terkena pula tahi ayam. Terpaksa lah basuh baju tu sekali lagi. Kejam!

(hangpa printscan bagi kat jiran aku naa , aku malu nak bagitahu kat dia sebenarnya, segan pun ya. Risau gak jadi bergaduh nanti)

JANGAN PANDANG ENTENG

Antara adab sesama manusia ialah kejiranan. Antara adab kejiranan juga ialah menjaga haiwan-haiwan peliharaan masing-masing. Ayam lembu, kambing , kerbau hatta kucing sekalipun. Jangan la ambik mudah dan pandang ringan. Mungkin kita tak dengar keluhan jiran dan marah diorang kat kita yang biarkan tahi ayam merata-rata di kawasan rumah orang lain. Sumpah seranah jiran berkepuk-kepuk , hangpa mana nak tau?

Nak pelihara haiwan ke , nak mengembala ikut sunnah Nabi tu bagus. Kasihkan binatang banyak pahala. Tapi kalau sampai menyusahkan jiran dan orang lain , tu bukan pahala lagi dah, tu datangkan bala. Bukan zalim kat jiran saja , zalim kat diri sendiri pun ye juga

kemalangan
Kemalangan

Ni la rupa kereta aku yang kemalangan tahun lepas , snap gambar dalam laporan polis. Kemalangan langgar lembu di jalan bukit besi, dungun. Ye benar la kecuaian aku kan , takkan nak salahkan lembu yang tak berotak tu seratus peratus. Tapi kan.. kalau tuan-tuan lembu tu boleh pastikan lembu-lembu yang dipelihara tidak bermain-main di tepi jalan , berak merata kampung... alangkah bagusnya, kan. Bukan sedikit yang mati kerana kemalangan disebabkan lembu ini

PERANAN TOKSIN DALAM PENYAKIT

Mengikut konsep dan teori penyembuhan semulajadi bahawa, faktor utama yang menyebabkan organ-organ dan tubuh mengidap pelbagai jenis penyakit ialah kerana toksin atau racun dalam badan.

Toksin dalam tubuh manusia terjadi akibat pencemaran, antaranya ialah pencemaran makanan akibat penggunaan bahan kimia secara berleluasa seperti racun perosak, racun serangga dan baja kimia untuk aktiviti pertanian.


Kesihatan menjadi lebih parah apabila manusia mengambil makanan yang mengandungi bahan pengawet, perasa tiruan, dan bahan tambahan yg berbahaya.

Inilah sebabnya terjadi pelbagai penyakit seperti tumor, kanser, migrain dan asthma, selain dari faktor keturunan atau genetik.

Di dalam sistem fisiologi tubuh, toksin yang berada di dalam saluran darah akan dibawa ke pelbagai bahagian organ dan merosakkannya.

Pengambilan makanan terlalu berasid seperti makanan yang diproses seperti nasi, roti, gula, manisan, makanan goreng berminyak akan menyumbang kepada masalah kesihatan.

Antaranya ialah penyakit kulit. Ia terjadi apabila toksin dalam darah cuba keluar melalui kulit. Pengumpulan toksin di dalam kulit akan mengakibatkan penyakit seperti jerawat, dermatitis dan ruam.

Tumor juga berpunca daripada bahan buangan bertoksin yang berkumpul dipelbagai tisu badan.

Demam yang bukan disebabkan oleh jangkitan kuman adalah proses semulajadi badan untuk membersihkan diri sendiri. Apabila sel darah putih menelan toksin di dalam badan, kadar metabolisme semakin tinggi, mengakibatkan tubuh menjadi demam.

Toksin yang melekatkan di dalam darah akan menjejaskan kelancaran perjalanan darah. Ia menyebabkan jantung, bekerja lebih kuat untuk melancarkan perjalanan darah yang melalui saluran yang tersumbat. Ia akan mengakibatkan pembesaran jantung (cardiomegaly) sementara tekanan ke atas saluran tersumbat akan mengakibatkan tekanan darah tinggi. Di samping, buah pinggang dan sistem endoktrin dalam usaha membersihkan toksin akan merembes pelbagai jenis biokimia semul yang menyebab terjadinya tekanan darah tinggi.

Selain itu toksin bertanggung jawab secara langsung atau tidak langsung untuk alergi, asthma, karang pada pundi hempedu dan karang pada ginjal, pengerasan saluran darah, sakit sendi, sembelit, perut kembung, barah dan kemerosotan daya seksual.

Oleh itu, langkah awalan untuk menyembuhkan penyakit ialah dengan menyingkirkan toksin dan tidak semata-semata mengawal sebarang penyakit dengan ubat sahaja


SUPER KREDIT : ARTIKEL : DOKTOR ZUBAIDI

*********************************************************************************

Sengaja aku letak 100% (tanpa edit ) karangan Doktor Zubaidi ini sebab korang tak akan pertikaikan. Jom ikhtiar singkirkan toksin yang amat-amat berbahaya ini

Antara ikhtiar cadangan nutrisi untuk detoks dan buang toksin ialah ;

set detoks shaklee
Set super detoks shaklee

BACA ENTRI SEPENUHNYA FUNGSI SET DETOKS SHAKLEE INI ; DISINI


Allah Maha Penyembuh

Be with us..
NZ World Kingdom
Founder & Director

INFO LANJUT :-
FB : Muhammad Nizam
sms/whatsapp : 013-976-1627
emeil : alluana35@gmail.com

23 July 2015

MAT REMPIT DI HARI RAYA

Ya ,kami gelarkan budak-budak rempit ni pelesit. Pelesit kota. Maaf  la banyak-banyak. Bukan saja-saja nak gelar, tapi marah orang-orang kampung yang disimpan dalam dada dan hati perut dah lama, parah sampai hampir boleh jadi barah. Pantang setiap kali hari Jumaat , Sabtu atau cuti umum , memang pelesit-pelesit kota ini membingit dan menyesakkan jalan raya , tunjuk macam-macam skill meniarap , tidur, tertonggeng atas motorsikal. Diorang ni sebenarnya tak takut pun mati. Kalau ada yang mati merempit pun masih belum dapat menginsafkan kumpulan pelesit ini. Pelesit-pelesit ramainya datang bukan dari daerah ini. Antara jalan paling popular yang menjadi port rempit (pelesit kota) di Kuala Terengganu ini ialah sekitar Durian Burung-Paloh. Salah sebuah rumah yang ada di kawasan itu ialah rumah tempat aku menumpang teduh dengan ibu bapa mertuaku

Bukan saje nak kondem , meratap dan merungut , tapi hairan juga lah setelah sekian lama aduan dan laporan dibuat , masih nampak kurang tindakan yang dikenakan terhadap pelesit kota ini. Hairan juga apabila sebahagian orang-orang kita tegar pula memberi sokongan padu , menonton aksi pelesit kota. Aksi hambar dan hampeh je pun sebenarnya. Kadang-kadang , jumlah penonton dengan jumlah bilangan pelesit ni macam sama banyak sahaja

Sebenarnya , bukan pasal "oh kita kena dakwah diorang". Oh dakwah lah secara hikmah, Oh kita kena turun padang. Oh kita kena turut sama merempit dengan diorang. Bukan-bukan. Nak dakwah setara mana lagi kalau dah degil , degil juga. Kadang-kadang aku hairan , diorang ni beli motorsikal dengan duit sendiri atau mak ayah yang belikan? Kadang-kadang aku perhati juga motor tu , boleh tahan juga harganya. Mak ayah biarkan saja ke? Malang lagi , si anak-anak gadis tanpa segan silu membonceng. Wahh bangganya. Sebijik macam dalam drama melayu ( semoga anak cucu keturunan kita dijauhkan dengan gejala ini)

Bukan tidak ada usaha untuk mengisi kekosongan jiwa budak-budak ni. Geng-geng aktivis mukim Durian Burung ni yang diketuai oleh Tuan Haji Amzad (abang ipar) pun dah banyak kali adakan pertemuan dengan wakil mereka, dengar suara hati dan berdialog dengan mereka. Katanya mereka menuntut bina litar sepertimana yang dijanji oleh mantan menteri besar. Malangnya janji tinggal janji sehinggalah bertukar menteri besar pun, masih belum nampak bayang-bayang litar yang nak dibina sehinggalah menteri besar sekarang mengumumkan pembatalan projek litar tersebut dan mencadangkan perempit-perempit ditangkap dan di hantar ke pondok

Kenyataan menteri besar
Kenyataan menteri besar

Alhamdulillah untuk respon pertama terhadap cadangan menteri besar itu. Maknanya ada juga lah buah fikiran bernas untuk kembali kepada fitrah dan agama setelah pelbagai cara yang dibuat , tak jalan. Boleh saja nak bawa masuk pondok , tapi haruslah diingat , pondok bukan penyelesaian sejati. Bukan kena sumbat macam tu saja. Sekadar lepas batuk di tangga. Maaf cakap , pondok bukan tempat buangan. Pondok tempat untuk mereka yang benar-benar mahu belajar. Apa guna kalau masuk pondok tetapi lebih menyusahkan dan mendatangkan masalah kepada institusi pondok. Ni bukan serkap jarang , tapi ni memang aduan dari orang-orang pondok sendiri

HARI RAYA PUN NAK MEREMPIT

Kemuncak dari gejala rempit sang pelesit ini , minggu lepas dah viral ada kes kecemasan yang tak dapat dikejarkan ke hospital kerana jalan dihalang oleh sang rempit. Mangsa yang sakit jantung meninggal di dalam kereta. Anak perempuan mangsa yang memandu kereta (menangis). Apalah sangat kudrat wanita nak memandu dalam keadaan panik ditambah pula dengan sekatan-sekatan jalan oleh pelesit

Aduhai bangsaku. Malunya kat orang luar yang pulang beraya di kampung bila tengok budaya jijik ni. Dah la 100%  dari bangsaku. Merempit siap berbaju melayu lagi. Orang pendatang sibuk kerja keras kukuhkan ekonomi nak hantar wang ke negara asal diorang. Orang bangsaku?

Kemuncaknya lagi , sekumpulan orang-orang kampung Paloh dan Durian Burung yang dah tak tahan sabar (dengan kes kematian itu) bersiap siaga mengasah parang dan menunggu untuk menghalau kumpulan puak-puak pelesit yang sedang berkumpul (bersedia untuk merempit)

FRU , AKU TUNGGU MU DATANG

Rasanya , untuk bendung aktiviti pelesit ni , kalau penguasa benar-benar serius , hantar saja lah pasukan FRU dan polis ramai-ramai, sembur gas pemedih mata. Barulah buku bertemu ruas namanya. Tak cukup satu pasukan lori , hantar lah berlori-lori. Kalau takut diorang tak serik dengan serangan gas untuk sekali ini , hantarlah sajalah tiap-tiap minggu

Masyarakat pun patut turut membantu , bukan jadi menambah rencah semangat merempit diorang. Cukup-cukuplah tu ramai-ramai duk tepi jalan sekadar nak menonton aksi hambar tu. Tengok dalam tv sudah la

Akhirnya ada juga polis datang , bagai pungguk rindukan bulan. Lumpuh juga sekejap aktiviti rempit. Harapannya , semoga datanglah setiap minggu ya

kredit gambar , Zulkifli Yusof 


polis datang
polis datang

rebah
rebah

polis
polis

angkut naik truck
angkut naik truck

Selamat hari raya!

Alkisah dua hari lepas , asma anak saudara aku (sebelah wifey) selamat melahirkan anak sulong. Wahh dah jadi tok saudara la aku ye. Macam berusia lanjut sangat je rasa. Keluarga belah puan isteri ni , kami masih ada tok (mak kepada mertua) , yang kami panggil tokmi, jadi si asma ni ialah cicit kepada tokmi. Alkisahnya bila asma dah ada baby, makin panjang la salasilah keluarga besar ini. Kitorang pun buntu jugak baby ni kena panggil apa kat tokmi ni nanti dan apa pula pangkat baby ini di sisi tokmi. Godek-godek google terjumpa lah rajah salasilah ni. Ermm agak menarik untuk menjadi khazanah entri
bahejabella.com kali ini

SALASILAH KELUARGA , NASAB KE ATAS


SALASILAH KELUARGA , NASAB KE ATAS
Salasilah keluarga , nasab ke atas

SALASILAH KELUARGA , NASAB KE BAWAH

SALASILAH KELUARGA , NASAB KE BAWAH
Salasilah keluarga , nasab ke bawah



kredit sumber : www.hil.my

22 July 2015

Aku mula detect kerabuan jauh mata aku masa umur 16 tahun. Time tu tengok movie kat tv , tak nampak subtitle , nampak bayang-bayang je. Akhirnya start pakai cermin mata masa tahun spm. Mak yang belanja buat cermin mata tu. Mula-mula tu kekok jugak. Selalu pakai buang , pakai buang je. Susah nak lekat lama. Akhirnya lama kelamaan terima hakikat yang aku memang rabun. Pakai la sampai sekarang. In sya Allah , nanti kalau bonus bisnes shaklee berganda lagi sampai 6 angka , kita booking appointment dengan Prof Muhaya, buat lasik. Nanti boleh la pakai cermin mata hitam time memandu. Lain la sikit kalau nak selfie. Ameen

Sepanjang perjalanan ini. Lembah dan lurah ku lewati. Haha. Sepanjang liku-liku hidup memakai cermin mata ni , banyak kali juga tukar-tukar yang baharu. Pernah juga hilang , mintak duit dengan ayah nak buat cermin mata baru, ayah tak percaya hilang

Masa kat Cairo , ada satu kedai tu jual harga yang sangat murah. Apa lagi , kerap juga la masuk cuci mata tengok mana yang berkenan. Sempat jugak buat cermin mata baru kat situ

Kejadian patah bukan sekali dua. Dah banyak kali. Dugaan paling diingati cermin mata patah ketika buat umrah pada 2010. Allah nak uji kesabaran di sana kot. Masa tu lekat bingkai tu dengan salotape je. Kadang-kadang tercabut jugak , pegang dengan tangan je la jawabnya

Dan semalam , buat kesekian kalinya cermin mataku patah lagi. Istimewa kali ni, anak aku , naurah salsabeela yang patahkan. Entah macam mana dia buat sampai boleh patah. Dah la spek mata tu antara yang paling aku sayang. Patah yang tak mampu dibaiki lagi. Walaupun cermin tu masih elok , nak suai padan dengan bingkai lain , kedai tu tak ada stok bingkai yang sesuai pulak. Semua kedai spek dalam giant tu aku pergi. Susah pulak nak cari bingkai sesuai.

Tak apa lah , duit spek mata boleh dicari , anak sayang mana boleh ditukar ganti , kan. Nak marah pun tak ada makna. Akhirnya aku buat keputusan buat spek mata baru termasuk la dengan cermin sekali. Buat yang ekonomi je, tapi selesa pakai. Nak letak kat mata je pun. Nasib baik gak kedai ada promosi diskaun, lepas kawtim, melayang jugak la tiga ratus

spek mata patah
Spek mata patah
baheja ikut , tak sah kalau tak beli mainan, siap suruh ambil dua pulak tu , untuk adik satu , katanya
baheja ikut , tak sah kalau tak beli mainan , siap suruh beli dua pulak tu , untuk adik satu , katanya

20 July 2015

Abu Laits As Samarqandi di dalam kitab Tanbihul Ghafilin mengisahkan : ada Nabi-nabi yang bukan Rasul , menerima wahyu dalam bentuk mimpi. Seorang nabi telah bermimpi menerima perintah berbunyi ; " Esok Engkau keluar dari rumah waktu pagi menghala ke Barat, Engkau hendaklah membuat lima perkara. Yang pertama, engkau jumpa, makanlah. Kedua ,engkau sembunyikan. Ketiga , engkau terimalah. Keempt, jangan putuskan harapan. Kelima , larilah daripadanya. "

1 - MAKANLAH AKANNYA

Esok harinya , Nabi itu keluar menuju ke Barat. Yang pertama ditemuinya ialah sebuah bukit berwarna hitam. Nabi itu kebingungan. " Sungguh aneh, aku diperintahkan memakan apa yang pertama aku temui. "

Dengan bertawakkal kepada Allah, Nabi itu menuju ke bukit tersebut untuk memakannya. Tiba-tiba bukit itu menjadi kecil sebesar roti dan Nabi itu pun memakannya. Rasanya sungguh manis seperti madu dan mengucap syukur kepada Allah

2- SEMBUNYIKAN IA

Selepas itu pula , Nabi tersebut terjumpa pula sebuah mangkuk emas. Lantas Nabi tersebut menggali lubang untuk menyembunyikannya. Apabila mahu berangkat , mangkuk itu terkeluar semula lalu ditanamkannya semula. Tetapi ia tetap terkeluar juga, sehingga tiga kali berturut-turut. Nabi itu pasrah dan berkata "Aku telah melaksanakan perintah-Nya " dan meneruskan perjalanan

3- TERIMALAH IA

Sejurus kemudian , Nabi itu terserempak dengan seekor burung kecil dikejar seekor helang. Burung kecil itu merayu, " wahai Nabi Allah , tolonglah aku" . Nabi tersebut merasa simpati. Diambilnya burung kecil itu lalu dimasukkan ke dalam bajunya

4 - JANGAN PUTUSKAN HARAPAN

Helang itu datang menghampiri Sang Nabi dan berkata, " wahai Nabi Allah, aku sangat lapar, aku telah mengejar burung itu sejak pagi lagi. Janganlah engkau putuskan harapanku dari rezekiku"
Teringat akan mimpinya , lalu Nabi tersebut memotong sedikit daging pehanya buat menggantikan rezeki sang helang

5- LARILAH DARIPADANYA

Denngan pehanya yang luka , Sang Nabi meneruskan perjalanannya demi menunaikan perintah Allah. Sebentar kemudian , Nabi itu terserempak (terjumpa) dengan satu bangkai yang amat busuk. Tergesa-gesa Nabi itu lari kerana tidak tahan akan baunya

MAKSUD DI SEBALIK PERISTIWA

Setelah kembali , pada malam harinya Nabi itu berdoa ; " Ya Allah , aku telah laksanakan seperti mana yang diperintahkan. Maka tolonglah jelaskan apakah ertinya semua ini "

Ketika tidur , Nabi bermimpi lagi. Allah memberitahu ; " Yang pertama engkau makan ialah marah. Mulanya besar tetapi jika bersabar dan dapat mengawalnya, ia akan menjadi lebih manis daripada madu

Yang kedua ialah amal kebaikan. Walaupun disembunyikan , ia akan tetap nampak jua. Yang ketiga, jika sudah menerima amanah, janganlah mengkhianatinya

Yang keempat, jika orang meminta kepadamu, usahalah untuk menunaikan hajatnya meskipun engkau sendiri sedang berhajat. Yang kelima ialah , yang busuk itu adalah ghibah (mengumpat atau mendedah keaiban orang lain). Larilah dari mereka yang membuat ghibah



Sebarkan bahagia ! Selamat beramal!

Dah sebulan berpuasa , perut dan sistem seisinya pun dah terbiasa dengan keadaan tidak disumbat apa-apa makanan dan minuman sepanjang hari. Ini tarbiah mudah dari Allah sebenarnya , setelah 11 bulan perut bekerja , akhirnya tiba satu bulan perut perlu berehat , kan? Lebih menyihatkan tubuh badan jugak

Alkisah selepas sebulan berpuasa , tiba lah hari raya yang di nanti-nanti. 1 Syawal diharamkan berpuasa. Nak tak nak kena makan juga. Mana tak terliur ketupat , rendang , nasi minyak mak masak. Malam pulak pekena tapai pulut yang tetamu bawak. Perghhhh kembung perut. Paling win sekali lepas makan tapai , minum pulak air gas. Cerah masa depan

Bukan sekali kena cirit birit. Banyak kali raya juga perut meragam semacam. Perut terkejut kot lepas sebulan tak makan siang hari , tiba-tiba telan macam-macam. Kadang-kadang kalau sendawa pun , nafas bau semacam. Tandas kerap kali dikunjung walaupun di rumah saudara mara. Selalunya dua tiga hari juga fenomena ini. Kadang-kadang kemuncaknya lepas dua tiga hari apabila sekali akan muntah. In sya Allah , lepas muntah , baik seperti sedia kala

PENAWAR CIRIT BIRIT

Sekarang kurang sikit risau cirit birit atau senak perut sebab dah ada perisai dan pendinding. Penawar cirit birit hari raya dan perisai berkunjung ke rumah-rumah terbuka. Jangan lupa bawa bekal perisai yang mujarab ini. Detoks dan flush terbaik pernah saya amal dan rasa. Kembung pun dah kempis sikit. Di samping amat membantu masalah sembelit dan pecahkan lemak. Hehe. Sebenarnya ada lagi dua jenis kegemaran, phytocol untuk halang kolesterol dan peppermint ginger plus. Tapi stok dah habis sebelum raya. Bawak bekal tiga ni je lah


ALFALFA , LECITHIN , HERBLAX
ALFALFA , LECITHIN , HERBLAX


Allah Maha Penyembuh

Be with us..
NZ World Kingdom
Founder & Director

INFO LANJUT :-
FB : Muhammad Nizam
sms/whatsapp : 013-976-1627
emeil : alluana35@gmail.com

18 July 2015

Bahan-bahan nak masak ketupat goreng ialah ketupat dan minyak untuk menggoreng. Hehe.. Cara masak , buangkan sarung ketupat dan goreng dalam minyak yang panas. Siap dihidang dan dimakan bersama rendang sayang mak

ketupat goreng
Ketupat goreng
rendang
Rendang


Ni pula ketupat goreng versi tak buang sarung. Caranya ambil ketupat , masukkan dalam minyak yang panas. Siap dihidang. Ni versi cicah bersama sambal ikan kasih sayang mak

ketupat goreng cicah sambal ikan
Ketupat goreng cicah sambal ikan

16 July 2015

Cara Solat Sunat Hari Raya Aidilfitri


Rakaat Pertama

1)      Berniat untuk mengerjakan solat Hari Raya Aidilfitri

2)      Takbiratul Ihram

3)      Doa Iftitah

4)    Takbir 7 kali dan diselangi membaca zikir 6 kali iaitu :

 سُبْحَانَ اللَّهِ وَالْحَمْدُ لِلَّهِ وَلاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ وَاللَّهُ أَكْبَرُ

5)      Selesai takbir ke 7 , membaca surah al-Fatihah dan Surah al-Qur’an

6)      Rukuk, Iktidal, Sujud, Duduk antara dua sujud, Sujud kali kedua, Bangun untuk rakaat kedua



Rakaat Kedua

1)      Takbir 5 kali dan diselangi membaca zikir 4 kali iaitu

 سُبْحَانَ اللَّهِ وَالْحَمْدُ لِلَّهِ وَلاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ وَاللَّهُ أَكْبَرُ

2)      Selesai takbir ke 5, membaca surah al-Fatihah & Membaca Surah al-Qur’an

4)      Rukuk, Iktidal, Sujud, Duduk antara dua sujud, Sujud kali kedua, Duduk untuk tahiyyat akhir &  Memberi salam ke kanan dan ke kiri


Sebarkan bahagiamu! Selamat beramal!

KETETAPAN WAKTU SOLAT SUNAT HARI RAYA AIDIL FITRI 1436H / 2015 DI SELURUH NEGERI TERENGGANU


SURAT RASMI JHEAT
SURAT RASMI JHEAT
Ok ni tajuk last #cabaran20hari. Tajuk main mercun. Aku ni skema sikit. Skema campur matang , mercun mercun ni mana pandang sangat. Rugi je beli dan bakar duit. Kita baca buku je 24 jam. Hashtag poyo , kan

Tapi memang betul , walaupun duduk kampung , tapi era aku dah lepas main-main meriam buluh semua tu dah tak ada dah

Main jugak sebenarnya. Mercun biasa biasa je ada lah. Masa kecil , selalu tengok abang je yang main. Memang seronok la , meletup letup warna warni. Kadang-kadang bila baluk sekolah , singgah kedai runcit beli mercun nak bagi kat abang main semua tu

Hari raya tak main mercun , mercun kebiasaannya dah main masa malam-malam Ramadhan selepas berbuka puasa. Syoknya bukan pada mercun sangat , tapi pada ikatan kekeluargaan tu

Aku ingat lagi masa tingkatan tiga , di asrama , ada geng-geng yang bawak mercun ketupat.  Dorm kami di tingkat tiga. Bunyi mercun ketupat punya la kuat. Diorang suka buat gempak kejutkan dan takut-takutkan orang yang ada di blok bawah. Kadang-kadang diorang letupakn dalam tin biskut dan lempar tin tu ke bawah

Sekarang dah ada anak kan , bagi jugak kat diorang main bunga api. Ye lah takkan nak bagi duduk dalam rumah je kan. Tetap bagi bunga api , kitorang pun main sama-sama la. Lepas gian

#Cabaran20hari #Day20
#ExchangeFeedGroup
#Kelabbloggerbenashaari

15 July 2015

Tajuk ni macam dah cerita jer dalam entri cabaran 20 hari sebelum ni. Hampir sama sahaja. Maaf la ye kalau terhambar

Kuih raya pilihan paling popular tentulah ketupat , tapai pulut dan popia mini. Kadang-kadang ada juga lemang

Senarai kuih raya pilihan lain lagi yang selalu ada ialah almon london , semperit , kerepek ubi pedas manis , kekacang , tart nenas , tart blueberri , batang buruk , muruku , kuih sepit , rempeyek , makmur , biskut kacang ,
cornflakes madu , biskut coklat ,kuih nestum, kek buah , kek carrot

Sekarang ni trending crunchy caramel. Rangup melting lazat tak terkata. Mula-mula beli je. Sekali dua cuba buat. Akhirnya puan isteri mahis sudah buat sendiri crunchy caramel. In sya Allah akan cuba buka tempahan crunchy caramel pula tahun hadapan. Tahun ni kita agih-agih untuk kaum kerabat terdekat dulu , ok

crunchy caramel puan isteri
crunchy caramel puan isteri


#Cabaran20Hari #Day19
#ExchangeFeedGroup
#Kelabbloggerbenashaari

Semalam hantar barang-barang pesanan kak akma. Antara salah seorang sahabat pelanggan setia aku. Akak ni dah lama amal b-complex. Bcomplex ada dalam set mantain kulit cantik dan migrain. Tapi korang jangan terkejut , dia dah isteri orang beranak tiga. Ok

Selalunya order sebotol - sebotol je. Kali ini dia order terus 3 botol b complex. Agaknya kak akma stress lebih campur migrain kot , tempahan jahit baju raya berlambak-lambak tahun ni nak siapkan

Untung la kak akma kan, tempahan baju raya banyak , beli b-complex 3 botol , terus dapat percuma extra satu botol sebab bulan ni musim promosi b-complex. Fuhh boleh jual pulak sebotol , untung-untung

Aku anggap , ini penghantaran (cod) terakhir sempena hujung Ramadhan dan sebelum Syawal. Stok aku pun semua licin. Nak test sebijik dua vitamin yang aku amal tu bolehlah. Nak order baru dalam masa terdekat dalam masa 2 hari ni atau nak order dulu masa hari-hari raya pun boleh ,tapi barang pesanan anda akan sampai selepas raya la ye

Alhamdulillah , elok je lepas post gambar b-complex kak akma kat facebook , masuk lagi order satu set chicken pox

your customer
your  customer

ni dia b complex kak akma
ni dia b complex kak akma

INFO LANJUT & KONSULTASI PERCUMA?

TALIAN PANAS UNTUK DIHUBUNGI :-

013 976 1627
Muhammad Nizam
NZ World Kingdom

email : alluana35@gmail.com

Puasa tak habis lagi dah nak cerita menu pagi raya ya? Kalau ikut tradisi nostalgia turun temurun keluarga kami , menu wajib  wajib pagi raya haruslah ketupat dan rendang yang mak masak. Ketupat tu kadang-kadang kami rebus sendiri , kadang-kadang kitorang tempah sahaja. Rendang daging tu dah siap malam raya lagi , sebelah petang hari puasa akhir tu , kami gotong royong ,rewang-rewang potong daging , malamnya siap dijamu sambil tengok takbir raya. Lepas tengok takbir raya , tengok pulak drama syahdu pondok buruk

Jadi sebelum pagi raya tu , kitorang memang dah ratah ketupat dan rendang tu ha. Pagi raya , makan lagi. Sudah puas kedarah ketupat rebus biasa , kitorang goreng pulak ketupat tu. Rahsia resipi ketupat goreng , nanti akan cerita dalam entri lain. Tunggu ye

Selain ketupat dan rendang mak , menu wajib lain yang selalu ada tapai pulut. Menu berat sikit kebanyakan tahun ialah nasi minyak. Rumah mertua pun menu nasi minyak. Cuma sesekali , kalau nak rasa kelainan dari tahun sebelumnya, mak masak nasi bukhari ayam berempah. Pernah juga la aku tunjuk kepakaran aku masak nasi daging. Pujian dari kaum kerabat untuk nasi daging resipi aku? Haaa kau rasa? 



raya 2012 , ni nur fatihah , anak saudara sulung , tengah makan ketupat dan rendang daging yang tok dia masak
raya 2012 , ni nur fatihah , anak saudara sulung , tengah makan ketupat dan rendang daging yang tok dia masak


rendang daging mak , gambar masih dalam periuk
rendang daging mak , gambar masih dalam periuk 




#Cabaran20Hari #Day17
#ExchangeFeedGroup
#Kelabbloggerbenashaari

14 July 2015

Antara kenangan mengusik jiwa ketika Ramadhan di Mesir ialah suasana malamnya yang hidup. Bukan setakat hidup warna-warni lampu sepanjang jalan , riuh rendah warganya , tapi hidup rohaninya. Hidup ruh Ramadhannya

Antara qari yang terkenal di serata dunia yang berwarganegara Mesir ialah Syeikh Muhammad Jibril. Syeikh Jibril yang bersuara amat merdu ini, pernah datang jemputan ke Malaysia , bercita-cita menjadi ahlul Quran sejak kecil dan dididik dalam suasana AlQuran. Kemerduan dan kenyaringan suaranya menangkap minat warga Mesir dan serata dunia termasuk la orang Malaysia

Syeikh Jibril dilantik menjadi Imam tetap di Masjid Amru Al 'Asr , masjid yang pertama dibangunkan oleh sahabat Rasulullah yang dikepalai oleh Amru bin Al 'Asr di benua Afrika ini setelah berjaya menakluk Mesir di tangan Rom

Masjid Amru Al 'Asr terletak di daerah Fustat. Walaupun Syeikh Jibril banyak mendapat jemputan imam terawih di beberapa negara , tapi selalunya pada 27 Ramadhan , Syeikh Jibril akan pulang ke Mesir dan menjadi imam terawih pada malamnya di Masjid Amru Al ' Asr. Sedari siang hari, berbondong-bondong , berduyun-duyun manusia akan mula memenuhi masjid , ruang legar , kaki lima dan kawasan berhampiran sekitar masjid

Jalan raya akan mula sesak sejak siang hari lagi. Adakalanya sesudah asar , pintu pagar masjid mula ditutup. Lautan manusia sudah padat membanjiri. Ada juga yang telah beriktikaf di masjid itu sejak semalamnya atau sejak masuknya 10 hari terakhir Ramadhan. Haibat kan

Bacaan solat terawih oleh Syeikh Jibril kadang-kadang , bagi siapa yang tak tahan fizikal dan mental , memang akan balik awal. Rebah . Hehe


13 July 2015

Aktiviti raya dengan keluarga selalu bermula awal dua atau tiga hari sebelum hari raya menjelang. Cari daun ketupat, daging untuk buat rendang , tempah tapai , hias rumah sedikit sebanyak , menyapu , mop lantai dan tingkap , basuh dan tukar langsir yang sedia ada (langsir yang ada tersimpan dalam almari , bukan beli baru) . Berbuka puasa hari terakhir Ramadhan dengan keluarga pula , masa tu biasanya perasaan bercampur baur tak dapat nak gambarkan. Sayu, seronok , sebak semua ada. Sedar tak sedar , dah habis berpuasa sebulan, kan. Selepas berbuka hari akhir Ramadhan tu , mula la aktiviti main mercun dan bunga api. Hehe.. pastikan yang tidak merbahaya ye

Malamnya macam biasa tolong mak dan ayah pergi selesaikan penghantaran perabut ke rumah pelanggan. Sambil tu mak masak rendang . Perghhh rendang daging mak sangat syorga. Ketupat siap direbus. Tempahan tapai pulut pun kena pergi ambil. Kuih-kuih raya dah siap susun dalam balang atau set bekas kuih. Kaum perempuan pulak siapkan aktiviti menggosok (seterika ) baju raya. Ada yang beranak lima , jenuh la diorang kan nak habiskan tujuh pasang termasuk baju pasangan

Usai saja rendang masak , ermm malam tu jugak la kami merasa rendang mak. Makan dengan ketupat sambil tengok takbir raya

Pagi raya macam biasa bangun dan mandi (niat sunat mandi raya). Siapkan anak-anak , hias sanggul , hias tudung comel , sepit rambut , pakaikan stokin cantik-cantik. Bermaafan dengan pasangan , ermm salam-salam dalam bilik je. Malu nak berdrama depan orang ramai

Selesai solat sunat raya di masjid , semua kaum keluarga berkumpul dan beratur nak salam mak ayah termasuklah cucu cicit. Sama juga aktiviti jika kami telah berada di seberang perai. Selalunya air mata memang banyak tumpah saat ni. Sebak tak tau nak habaq

Sudah aktiviti salam-salaman dan maaf-maafan , apa lagi , serang dapur la walaupun dah serang sebelum solat sunat raya tadi. Kali ni betul-betul serang dan redah. Ibarat balas dendam berpuasa pun ye jugak. Lepas makan , mulalah aktiviti berbalas ziarah jiran tetangga dan kenalan-kenalan semukim. Kalau tak sempat pulang ke penang sehari sebelum raya ,kadang-kadang , kami bertolak terus ke penang sesudah makan juadah raya. jadi raya pertama kami di atas jalan raya. Syok juga. Sambung raya di penang


#Cabaran20Hari #Day16
#ExchangeFeedGroup
#Kelabbloggerbenashaari


Ye , tawaran berlipat kali ganda bulan ini selain lailatul qadar ialah tawaran vivix yang turun harga. Promosi berganda-ganda keuntungan bulan ini seharusnya tidak patut dilepaskan. Pilihlah sama ada mahu tawaran PERCUMA satu botol vivix atau potongan sebanayak 5% . Jika dibandingkan harga sebotol , potongan 5% tersebut sangatlah banyak dan sangat jimat

Dengan setiap 2 botol vivix sahaja , anda mampu mendapat harga vivix seumpama sebelum pelaksanaan cukai barang dan perkhidmatan ( GST ). Dengan setiap 2 botol vivix yang anda mahu juga , anda sudah layak mendapat KEAHLIAN PERCUMA DAN BONUS TUNAI yang akan disalurkan terus ke akaun bank anda

Ada lagi ... sempena ulangtahun ke 100 penciptaan vitamin tertua (vitalea) , dengan setiap pendaftaran baharu , anda layak dapat sebotol vitalea secara PERCUMA. Jumlah nilai penjimatan dan keuntungan beratus-ratus


PROMOSI VIVIX
PROMOSI VIVIX


VITALEA PERCUMA
VITALEA PERCUMA


VIVIX  MEMBANTU


vivix sangat membantu
vivix sangat membantu

VIVIX PERCUMA

vivix
vivix

Anda juga boleh dapat sebotol VIVIX PERCUMA jika anda tahu caranya. Beli terus 6 botol vivix atau anda hanya perlu mengumpul dan berpakat dengan 6 orang kawan anda untuk membeli vivix ( setiap seorang satu sebotol ) dan anda akan dapat sebotol vivix secara percuma

Bukan itu sahaja , anda juga layak pendaftaran percuma dan bonus tunai yang akan dikreditkan terus ke akaun anda. Jangan lepaskan peluang keemasan ini.

Hubungi saya sekarang untuk tawaran istimewa!

Baca semua kisah cinta vivix  DISINI





Allah Maha Penyembuh

Be with us..
NZ World Kingdom
Founder & Director

INFO LANJUT :-
FB : Muhammad Nizam
sms/whatsapp : 013-976-1627
emeil : alluana35@gmail.com

Semalam telah berlangsungnya perlawanan akhir blockbuster , grand slam tennis Wimbledon 2015 antara Novak Djokovic dan pemain kegemaran aku , the legend Roger Federer. Perlawanan agak hambar (bagi aku)  itu menyaksikan kemenangan sekali lagi berpihak kepada pemain nombor satu dunia sekarang iaitu Novak Djokovic. Keputusan perlawanan novak-federer 7-6 , 6-7 , 6-4 , 6-3. Ini piala grand slam yang ke 9 untuk djokovic. Yang ketiga terbanyak di belakang Rafael Nadal (14 grand slam). Sekaligus melebarkan rekod pertemuan antara kedua-duanya (novak-federer) sebanyak 20 kemenangan setiap seorang. Seri

Walau bagaimanapun , rekod tennis yang dicipta oleh Roger Federer yang memegang takhta 17 Grand Slam masih belum mampu dipecahkan oleh sesiapa. Ini termasuk lah memegang tempoh takhta nombor satu dunia terpanjang sepanjang zaman menewaskan legend-legend yang lain 

Sepanjang karier , Roger federer yang semakin dimamah usia itu telah memenangi kesemua jenis Grand Slam ( Australian Open , French Open , Wimbledon dan US Open ). Pujian dan tabik harus diberi untuk legend ini kerana masih mampu melangkah ke perlawanan akhir dalam banyak kejohanan utama. Walaupun agak sukar mengekalkan gaya,mutu,keunggulan dan konsistensi kemenangan seperti zaman mudanya , roger federer masih mampu untuk menduduki ranking semasa nombor 2 dunia dan tidak mudah terlalu mengalah dengan pemain muda yang lain seperti novak , andy murray dan rafael nadal

Review kemenangan djokovic semalam boleh baca DISINI. Hajat dihati semalam , jika federer menang , nak update kaw kaww entri. Oleh kerana tewas , kita nak titipkan sahaja beberapa quotes roger federer yang sedikit sebanyak ada beri kesan semangat positif terutama untuk aku lebih cekal dalam perniagaan dan membina empayar

ROGER FEDERER QUOTES

ROGER FEDERER QUOTES
roger federer quotes


pemain lain pun tabik roger federer
baca tu pemain lain pun tabik roger federer


My dad said if you become a tennis professional just make sure you get into the top hundred, because you have to make a little bit of money. You make a living so you can pay your coaching and, you know, your travels - Roger Federer


We can't always agree on everything. , Roger Federer


Being a husband is for me as big a priority as being a father. - Roger Federer

I always had the dream that, once I became No 1 in the world, that if I had a child I hoped I would have it early enough so the child can see me playing - Roger Federer


Having twin girls is a life changer - that's for sure. But I like getting up and changing diapers. It's the things you do - Roger Federer

When I won in 2003, never in my wildest dreams did I ever think I would win Wimbledon and have my kids seeing me lift the trophy, so this is pretty surreal. And yeah, I was almost shocked in the moment that it all came together so nicely - Roger Federer

When you do something best in life, you don't really want to give that up - and for me it's tennis.
Roger Federer

You know, I don't only play for the record books - Roger Federer



feeling roger federer
maaf la , ni zaman muda ,  feeling-feeling roger federer


12 July 2015

Dengan penuh rasa kesyukuran dan segala rasa senang hati , kami sekeluarga bahejabella.com mengucapkan selamat berhujung Ramadhan , tempuhilah hari-hari akhir Ramadhan yang masih berbaki ini dengan penuh rasa ketakwaan dan mengharapkan keampunan Allah. Madrasah Ramadhan bakal menutup tirai . Semoga semua amalan kita semasa Ramadhan dan sepanjang masa dalam kehidupan di terima Allah dan dihitung sebagai amalan yang diredhai Allah. Moga-moga bertemu lagi Ramadhan di tahun-tahun akan datang

Salam hari raya 'eidulfitri , minal  'aideen wal fa izin , selamatkan raya anda

raya kedua dalam hidup baheja
raya kedua dalam hidup baheja 

ni raya tahun 2013 , tengok la tu baheja , orang makan ketupat rendang , dia makan choki-choki entah mana dapatnya , lepas tu curi main telefon abuya 

nikah di hari raya
nikah di hari raya

ni musim raya juga , mula-mula nak jadi tok laki orang 

raya 2014
raya 2014






#Cabaran20Hari #Day15
#ExchangeFeedGroup
#Kelabbloggerbenashaari

Salam 25 Ramadhan. Hari ini kami umumkan pemenang #duitraya Giveaway EFG Mega Raya 2015 yang Exchange Feed Group (EFG) lancarkan pada 10 Jun sehingga 9 Julai. 



GIVEAWAY EFG MEGARAYA RM 3100
Serlahkan kejelitaanmu dengan helenz Signature


Pemenang SEO Giveaway EFG Mega Raya 2015

1. TENGKU BUTANG
 http://tengkubutang.blogspot.com/2015/06/giveaway-efg-mega-raya-2015-rm3100.html (RM300)

2. PARIH
http://www.blogparihh.com/2015/06/giveaway-efg-mega-raya-2015-rm3100.html (RM200)

3.SURIA AMANDA
 http://suriaamanda.blogspot.com/2015/06/giveaway-efg-mega-raya-2015-rm3100_25.html (RM100)


Pemenang #duitraya Giveaway EFG Mega Raya 2015 (RM100)

47 - AMY J
http://www.amysyeera.com/2015/06/giveaway-efg-mega-raya-2015-rm3100.html
48 - NOOR NAJWA
http://muslimahsejati96.blogspot.com/2015/06/giveaway-efg-mega-raya-2015-rm3100.html
50 - MIRABEADS AZIE
http://www.azirahman.com/2015/06/giveaway-efg-mega-raya-2015-rm3100.html
52 -ZAIDALIFAH HUSSIN
http://kumahuitu.blogspot.com/2015/06/giveaway-efg-mega-raya-2015-rm3100.html
54 - ENGKU MUZAHADIN
http://engkumuzahadin.blogspot.com/2015/06/giveaway-efg-mega-raya-2015-rm3100.html
61 - AKULA
http://anakbonda.blogspot.com/2015/06/giveaway-efg-mega-raya-2015-rm3100.html
66 - UMMUL AZKEE
http://housewifearts.blogspot.com/2015/06/giveaway-efg-mega-raya-2015-rm3100.html

128 - SAYE NIZA
http://nizatuangcerita.blogspot.com/2015/06/giveaway-efg-mega-raya-2015-rm3100.html
129 - RIANA LITTLE CUTTIES
http://rianalittlecuties.blogspot.com/2015/06/giveaway-efg-mega-raya-2015-rm3100.html

170 - LELA NURJATI
http://leylanurjati.blogspot.com/2015/06/giveaway-efg-mega-raya-2015-rm3100.html
Kepada semua pemenang di minta whatsapp mommy irra 0133560192. Berikan detail
-url blog
-nama
-no akaun maybank/cimb
-email
Lagi cepat korang beri detail, lagi cepat korang dapat duit raya.



Terima kasih kepada semua penyertaan (SENARAI PESERTA) , semoga berjumpa lagi di tahun hadapan.

TAHNIAH KEPADA SEMUA PEMENANG

TAHUN HADAPAN , JOIN LAGI


Terima kasih kepada penaja UTAMA:

Selamat hari raya maaf zahir batin!

#Ini adalah blog peribadi

#Segala testimoni dan penulisan berkaitan produk SHAKLEE yang dikongsi & disebarluaskan infonya dilaman ini BUKAN bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit.

#Pembaca sangat digalakkan untuk mendapat nasihat dari pakar kesihatan dan perubatan. Allah jua Yang Maha Memberi Kesembuhan.

Monthly Top Commentators

backlinks

ping blog Backlink - OhDunia.my

FREQUENTERS

Popular Posts

Blog Archive

PALS

G+

BLOGGERS SEPERJUANGAN