bahejabella: October 2015

Bulan Muharram ni orang Melayu meriah la dengan juadah bubur asyura. Orang Arab tak ada pun adat budaya ni. Diorang tak kenal pun bubur asyura tu apa. Jadi setiap kali tiba bulan Muharram , kalau rindu sangat kat Malaysia kitorang akan masak rewang-rewang bubur asyura tu di asrama kami je

Keenakan bubur tu satu hal, seronok lagi bila dimasak secara bergotong royong. Terasa nikmatnya disitu

Alkisah semalam di sekolah, dapat sebekas bubur asyura ni ha. Orang-orang masjid yang buat. Jadi boleh la kami merasa. 

Bubur asyura banyak versi. Kalau sebelah utara tampak jernih sedikit. Yang biasa aku makan sejak kecil versi Kelantan dan Terengganu ni begitulah rupanya. Rasa yang kaya dengan rempah ratus. Bertambah selera kalau dalam bubur asyura tu terjumpa isi ayam atau daging. Dulu masa era kanak-kanak , makan bubur asyura dalam tempurung, sudunya pula dari daun kelapa. Memang legend habis

bubur asyura dari masjid
bubur ayura dari masjid
Itu la buburnya yang dapat dari masjid sebelah sekolah semalam. Tak jumpa pula sudu atau daun kelapa, enak dimakan dengan dua jari macam tu saja

ni tahun lepas , gotong royong bubur asyura
ni tahun lepas, gotong royong bubur asyura

gambar 2012 ,banyak  ni tempahan untuk di agih-agihkan sanak saudara
gambar 2012, banyak ni tempahan untuk diagih-agihkan sanak saudara

bubur asyura
bubur asyura

bubur asyura
bubur asyura
Enak dimakan bersama sambal ikan dan telur dadar. Kadang-kadang dengan sambal kelapa parut pun ok

haa ni bukan bubur asyura, tu pisang kejuk
Haa ni bukan bubur asyura, tu pisang kejuk

Baru sudah berbengkel dan berkursus sepanjang minggu lepas. Otak ni dah loaded. Tepu. Dah la terpaksa kena dengar mak  membebel kat aku lagi. Arghhh tensionnya. Kerja banyak , hujung-hujung tahun ni banyak hal nak kena siap. Kena key-in data, markah segala. Tangan ada dua je. Masa ada 24 jam. Otak ada satu. Kadang-kadang bangun pagi pun terasa penat lagi. Mujur ada vivix dan dapat reward vitalea semalam untuk boost energy

Blogwalking pun jarang sudah. Mana yang belum sempat-sempat saya tersinggah dan berbalas kunjung tu minta bersabar ya. Jangan serik jangan segan jenguk blog kita yang sekadar di tepian ni. Sambil-sambil jenguk promosi shaklee dan jangan malu-malu nak whatsapp untuk order ye. Save nombor ni 013 976 1627

Closing sales hujung penutup bulan pun dah hampir sangat. Minggu depan budak-budak exam , lepas tu ada program lagi dan lagi. Ni tengah cuba sedaya upaya hadapi dengan senyuman. Senyuman sangat haa

Sebelum tu kita bagi teaser dulu , tempat terjah terbaharu kita pergi ni. Tempat biasa-biasa je untuk lepas hajat anak yang lama nak main kolam tu haa. Walaupun aku yang terlebih excited nak berendam. Kolam best. Ala-ala bersambung dengan laut gitu. Air kolam macam datang dari air laut. Wahh heavennya. Nanti sambung di entri seterusnya ye. Tapi tak pasti la bila muncul entrinya. Korang alert je la, selalu-selalu la masuk sini, hehe


syoknya berendam
syoknya berendam

reward dari shaklee
Reward dari Shaklee

Buat bisnes nutrisi bukan dapat bonus cash sahaja atau bonus bayaran kereta atau kepimpinan. Kadang-kadang ada banyak promosi ganjaran. Salah satunya itu lah rewardnya. Dari Shaklee. Ia hadiah , bukan pembelian atau order. Hadiah dari Shaklee untuk reward bulan Ogos yang lalu kerana hasil penjualan meningkat dari bulan yang sebelumnya


vitalea dan zinc complex
vitalea dan zinc complex

Satu botol Vitalea, si multivitamin tertua dunia dan satu botol Zinc Complex. Best buat shaklee ni, 2 botol tu kalau dijual semula , dapat untung tanpa keluarkan kos modal simpan stok


vitalea
Vitalea

fungsi vitalea
Fungsi Vitalea

 Zinc complex tu selain membantu mempercepatkan penyembuhan luka, salah satu fungsi yang masyhur ialah membantu tenaga dalaman kelelakian. Yang ada diabetis atau simptom awal kencing manis tu elok sangat la makan zinc complex


salah satu fungsi zinc complex
Salah satu fungsi zinc complex


INFO LANJUT :-

HOTLINE :- 013 976 1617

Bukan sedikit orang tua berpesan, orang yang berpengalaman banyak dalam bahtera perkahwinan. Mak dan ayah pun tidak jarang bercerita dan berwasiat "mulut jangan celupar" 

Yang baru baru kahwin (selain masalah kesuburan dan kesihatan) betul-betul kena jaga cakap cakap

Cakap cakap yg keluar dari mulut seperti :

" biarlah dulu, tak nak anak lagi la"

" taknak mengandung lagi la, baik tak ada anak "

" tak nak lah mengandung , menyusahkan, nanti badan menggeleber"

Nanti Allah betul-betul tak bagi anak ,
nanti Allah betul-betul tak kurniakan

Nanti datang feeling nak mengandung ,
time tu betul-betul Allah lambat nak bagi atau tak kurniakan langsung

Itu nasihat orang-orang tua dulu kan ,
Cuba tengok di sekeliling adik-adik, betul tak?

Adik-adik nak jaga badan sampai bila.
Nak jaga badan sampai bila-bila pun tak mengandung dik

Anak anak kan bawa bersama rezeki, jangan la risau sangat

anak penghibur lara
Anak penghibur lara

Balik kampung duk rumah mak. Mak mesti tahu kan favourite kita. Pagi ni mak buat laksa. Sungguh heaven sekali. 30 tahun hidup, kemana ceruk rantau dan wilayah aku jejaki, masih tiada yang setandingnya

Bukan fasal adunan kasih sayang dan berkat sahaja, tapi laksa mak cukup rasa, lemak , masin manis segala. Laksa kuah lemak putih (versi Kelantan) mak perfect bagi aku. Hari ni tak jamah nasi. Dari brunch , lunch dan tea time memang jamah laksa sahaja. Laksa cinta mak

Saje je nak tayang kat korang. Bukan nak jemput pun. Korang semua duk jauh nun di sana , kan. Lagi pun laksa dah nak habis. Selamat menonton


snap gambar time laksa dah nak habis, laksam pun ada
snap gambar time laksa dah nak habis, laksam pun ada

kuah laksa paling win
Kuah laksa paling win

ulaman
Ulaman

Last minit punya photoshoot, ada yang tak lengkap dalam ulaman tu seperti timun dan bunga kantan. Yang penting ada sambal dan belacan tu. Terangkat

sedia untuk di makan
Sedia untuk dimakan

laksa yang sedang dirobek
Laksa yang sedang dirobek

enak dimakan bersama Coconut (shake) King
Enak dimakan bersama Coconut (shake) King

UPSR dijangka akan diumumkan pada 17.11.2015

Semakan keputusan UPSR 2015

Calon boleh datang ke sekolah masing masing untuk mendapatkan transkrip keputusan UPSR 2015 bermula pada pukul 10.00pagi pada hari keputusan UPSR 2015 diumumkan keluar.

Semakan Keputusan UPSR 2015 Guna SMS


UPSR (angka giliran) dan sms ke 15888

Contoh : UPSR <jarak> HG5211212 ke 15888

PEKELILING BAHARU KPM : FORMAT PEPERIKSAAN PUSAT UPSR 2016


Pekeliling baharu KPM , Format UPSR 2016
Pekeliling baharu KPM , Format UPSR 2016



SECARA RINGKAS , FORMAT BAHARU PEPERIKSAAN BERPUSAT UPSR 2016


1. Keputusan UPSR tetap ABCDE sahaja seperti sebelum ini

2. Gred ABCDEF digunapakai untuk penilaian PBS

3. Keputusan UPSR 100% dari Lembaga Peperiksaan ( Format 40% dari sekolah , 60% dari Lembaga Peperiksaan yang diwartakan sebelum ini terbatal sepertimana dalam surat pekeliling tersebut)
4. Keputusan PBS 100% dari sekolah

5. UPSR 6A ( 6 kertas )

6. PBS  mempunyai 3 komponen
- Penilaian berasaskan sekolah
- PAJSK (Pentaksiran Aktiviti Jasmani, Sukan dan Kokurikulum)
- Ujian Pesikometrik

7. PBS dinilai untuk semua subjek teras dan elektif kssr
- penilaian berdasarkan TAHAP PENGUASAAN dari template data offline

8. Calon UPSR 2016 wajib terima 2 keputusan (sijil) :
1. UPSR - 6A
2. PBS ( 3 komponen)

9. Kertas 2 Matematik mempunyai 15 soalan dengan 60 markah ( masa 1 jam)

10. Kertas 1 Matematik  tetap 40 soalan dengan 40 markah 

Pagi tadi sembang   testimoni vivix  dengan seorang customer. Akak ni pelanggan tetap merangkap salah seorang rakan sepasukan dalam team besar saya. Sangat-sangat berpuas hati dengan hasil yang dirasai sendiri. Membuat kenyataan dengan senang hati tanpa paksaan, tanpa bayaran dan skrip yang sudah diatur. Semuanya dari hati sendiri

TESTIMONI VIVIX

TESTIMONI VITA E COMPLEX


Testimoni vivix dan vita e complex
Testimoni vivix dan vita e complex

Dulu katanya, angin banyak dalam badan. Ambil vivix , angin semua keluar, badan jadi ringan macam nak terbang. Paling win ialah, bantu kawal simptom resdung tegar. Yang resdung ni sebenarnya sudah ramai yang alami keberkesanannya termasuklah aku sendiri

Tak cukup dengan testimoni vivix , haa sekaligus akak ni bagi pakej testimoni vita e complex. Cepat hilangkan parut dan maintain cerah

Berangan itu percuma, tak kena bayar pun , kan. Walaupun akak ni berangan nak jadi neelofa, jangan tak tahu, vitamin e juga bagus untuk kesihatan dan kesuburan lelaki. Sebab itulah vita e complex ini termasuk dalam set kesuburan. In sya Allah membantu pasangan suami isteri

berangan itu percuma
Berangan itu percuma


Allah Maha Menyembuh

INFO LANJUT :-
013 976 1627
alluana35@gmail.com





Alhamdulillah berjaya hamil
Alhamdulillah , berjaya hamil

kulit cantik
Kulit cantik

parut hilang
Parut hilang

pharmacist pun terpegun
Pharmacist pun terpegun


Kredit kepada semua penyumbang testimoni dari keluarga besar nutrisi

VITAMIN E MURAH

CLEARANCE SALE. Promosi vitamin E percuma hanya di bulan oktober sahaja. Ya, bulan ini sahaja. Beli satu percuma satu. Dapat 2 botol dengan harga satu botol. Woww.. dapat extra 120 biji vitamin e. Boleh kongsi beli atau hadiahkan kepada insan tersayang
clearance sale vitamin e
Clearance sale vitamin e

HARGA RUNCIT RM 157.94 UNTUK 2 BOTOL VITAMIN E
HARGA RUNCIT RM 157.94 UNTUK 2 BOTOL VITAMIN E

KELEBIHAN VITAMIN E ( VITA E COMPLEX )


1. Melambatkan penuaan: Antioksidan yang tinggi dalam Vitamin E mampu melambatkan proses penuaan pada mereka yang mengamalkannya

2. Membantu mengurangkan kesan regangan atau stretchmark akibat kehamilan dan kegemukan lalu.

3. Pencegahan penyakit katarak

4. Mencegah penyakit jantung

5. Melindungi struktur membran daripada rosak

6. Mengekalkan struktur paru-paru, hati dan membran sel darah merah

7. Membantu melancarkan peredaran darah

8. Membantu memelihara pembekuan darah yang normal dan penyembuhan

9. Mengurangkan parut (boleh disapu pada tempat parut)

10. Mengendurkan otot kaki dari kekejangan

bantu kesihatan lelaki
bantu kesihatan lelaki

11. Meningkatkan pengeluaran air mani

12. Mengekalkan kesihatan saraf dan otot

13. Menguatkan dinding kapilari

14. Mengurangkan tekanan darah

15. Membantu mengekalkan kecergasan dan meningkatkan prestasi atlit

16. Kulit dan rambut menjadi sihat

17. Mencegah anemia

18. Mengurangkan risiko kanser prostat di kalangan penghisap rokok

19. Memperlahankan perkembangan penyakit Alzheimer atau nyanyuk

cantikkan kulit
Cantikkan kulit

20. Membantu menghilangkan parut, jerawat, jeragat dan tompok hitam

21. Membantu kesuburan(termasuk dalam set kesuburan Shaklee) dan mengelakkan keguguran

22. Merapatkan hubungan suami isteri atau lebih dikenali sebagai "Vitamin Cinta"

23. Membantu mencegah "retrolental fibroplasia", sejenis gejala mata yang boleh menjangkiti bayi pramatang.

24. Sangat membantu dalam rawatan "premenstrual syndrome" dan penyakit fibrocystic buah dada.

25. Mengandungi grape seed atau biji anggur yang juga penting dalam pencegahan kanser dan penyakit kardiovaskular


PROMOSI BULAN OKTOBER
PROMOSI BULAN OKTOBER

PROMOSI VITAMIN E PERCUMA
PROMOSI VITAMIN E PERCUMA


INFO LANJUT : HOTLINE 013 976 1627

BEST DEAL!! BEST KAWTIM!!

Salam ma'al hijrah. Semoga dengan masuknya tahun baharu ini turut membawa lembaran dan tuah yang baharu untuk aku. Untuk korang sekali la. Tak perlu main isu retorik dan klise setiap tahun, isu doa akhir dan awal tahun jadi amalan Nabi atau tidak. Ajaran Nabi atau tidak. Tak mengapa, asalkan doa sudah. Setiap hari 24 jam boleh doa. Doa lah apa sahaja yang baik-baik. Yang lebat sembang pasal kesunnahan doa akhir dan awal tahun tu dah berdoa ke belum?

Ok , madu. Bukan madukan orang ye. Ni memang betul-betul madu punya. Kan dah ada stok madu kat rumah , 2 3 hari lepas kan dah cerita, korang lupa la tu. Jangan ingat pejuang shaklee pinggirkan makanan sunnah ye. Konon tak makan makanan sunnah. No no no no. Takkan semua nak reveal apa yang ada dalam rumah kitorang

Kalau madunya bersalut gula hampir 80% , mengeras apabila disimpan dalam peti dan dihinggapi semut macam mana pula? Boleh claim makanan sunnnah lagi eh? Itu madu atau air gula? Tu belum cerita bab kurma lagi

Ok la. Semalam bereksperimen minum vivix dengan madu. Madu asli, pure punya. Sungguh , rasanya , kesegarannya , nikmatnya, khasiatnya amat heaven sekali. Alhamdulillah. Allah Maha Memberi sembuh-sembuh. Tiada perkataan nak gambarkan rasa jatuh cinta dengan vivix ni. Magis

madu dan vivix berposing dulu sebelum beraksi
Madu dan vivix berposing dulu sebelum beraksi

tudia madu dan vivix sedang beraksi
tudia madu dan vivix sedang beraksi



INFO LANJUT :-
HOTLINE : 013 976 1617


Semalam , dengan penuh keyakinan dan keterujaan yang jitu, budak kecil ni nak posing tengah pakai bedak sejuk ala-ala mak cun


lepas mandi , nak sikat rambut sendiri , tak lama kemudian confius
lepas mandi , nak sikat rambut sendiri , tak lama kemudian confius

dapat bedak sejuk ala-ala mak cun
dapat bedak sejuk ala-ala mak cun

 tak lama , confius balik , macam mana nak tempek kat muka ni
 tak lama , confius balik , macam mana nak tempek kat muka ni

kita test dulu secuit
kita test dulu secuit

lama-lama kita bertambah yakin dan kita posing
lama-lama kita bertambah yakin dan kita posing

keyakinan yang nyata itu sangat penting
keyakinan yang nyata itu sangat penting


CARA HILANGKAN RASA KEBAS DI KAKI DAN TANGAN

Caranya haruslah aku amalkan vivix. Ala korang ni , nak story fasal air sirap magik tu sikit pun tak boleh. Rileks la, chill. Tengok ni simptom diabetis yang boleh mendorong ke penyakit-penyakit lain pula seperti jantung dan darah tinggi. Antara simptom gejala diabetis ialah kesemutan. Rasa kebas-kebas di kaki, tangan pun ye juga

Sejak dua tiga menjak ni duk rasa juga simptom ni. Seram dibuatnya. Rasa macam banyak je gula berkumpul di kaki. Bangun pagi , malas , lesu , kadang-kadang nak berjalan ke bilik air pun macam orang sakit. Telan vivix tu , beransur lega. Ringan kaki , bangun pagi cergas dan tak lesu lagi. Konsisten vivix , In sya Allah ,bonus awet muda sekali


gejala diabetis
gejala diabetis


Malaysia di tangga ke empat
Malaysia di tangga ke empat

Buka botol baru semalam. Ni dia vivix , si air sirap magik yang sangat membantu gejala atau simptom diabetis. Allah Maha Menyembuh

vivix
vivix

TESTIMONI VIVIX >>  DISINI

testimoni vivix, kredit master wan fatihanum
testimoni vivix, kredit master wan fatihanum


testimoni vivix , kredit wan azliza
testimoni vivix , kredit nurul azliza

tengok tu akak rita minum apa
tengok tu akak rita minum apa

Dan banyak lagi perkongsian pengalaman sebenar pengamal vivix tegar DISINI



VIVIX SPECIAL PROMO
VIVIX SPECIAL PROMO

PROMOSI TERLAJAK TERISTIMEWA VIVIX BERAKHIR HUJUNG OKTOBER INI SAHAJA!!!


Allah Maha Penyembuh


Be with us..

INFO LANJUT :-

NZ World Kingdom
Founder & Director



HOTLINE : 013 9761627

alluana35@gmail.com




Madu memang manis. Sangat manis lagi lazat , pekat terasa sampai hujung ke dalam anak tekak. Punya banyak khasiat segala

Alkisah suatu hari, si baheja ni ada hint-hint nak demam. Kepala terasa macam sedikit panas. Batuk pun boleh tahan. Aku malas nak pergi klinik , lagi lagi ubat yang sama je la duk bagi. Kebetulan omega guard pun dah habis stok. Selalu juga aku picitkan minyak ikan omega tu ke dalam botol susu. Bagi keluar kahak batuk tu

Duk geledah peti ais , jumpa la secuit baki madu yang aku buat masak resipi daging hitam madu. Aku ambil madu campur sedikit air suam , bagi baheja minum. Alhamdulillah beransur lega

Sejak hari itu , ada harinya mood dia nak madu. Selalu duk sebut nak madu. Ada hari juga dia buat-buat merengek mengada-ngada suruh aku cari madu, walaupun tak demam. Kadang-kadang dia berlakon buat muka 50 sen ala ala demam gitu , nak jugak aku carikan madu. Madu lebah ok. Bukan madu lain

Minggu lepas , kat sekolah ada seorang pekerja yang berjaya mengambil madu , fresh dari pokok di belakang sekolah. Test rasa yang fresh itu , memang enak tak terkata. Jujurnya inilah kali pertama aku tengok sarang madu dengan sebegitu dekat. Indah kejadian Tuhan. Baru teringatkan si baheja yang nak aku cari madu

madu
Madu

madu
Madu
 Tu dia madu yang dijumpai di sekitar kawasan sekolah

madu
Madu
 Dua hari lepas pergi  jalan-jalan berniaga. Nampak signboard orang jual madu di tepi jalan. Macam memanggil manggil je aku untuk singgah. Tu yang versi dalam plastik berserta sarang berharga RM 75

aku beli yang  ni, madu dalam botol, RM 40. Stok untuk aku sefamily. Boleh la campur minum dengan vivix
Aku beli yang ni , madu dalam botol, RM 40. Stok untuk aku sefamily. Boleh la campur minum dengan vivix