bahejabella: 11/21/15

Bulan November , genap la sudah setahun menceburkan diri dalam arena blog. Asalnya memang nak pasarkan dan promosikan Shaklee sahaja secara besar-besaran serta menyahut cabaran Master Laila dalam menyiapkan 1 entri 1 hari. Tapi mesti korang boring kan asyik cerita shaklee sana sini dan akhirnya niche di ubah sedikit , walaupun masih bershaklee. Shaklee pun my passion ok!

Awal kemunculan dulu sangat tidak termotivasi untuk update. Follower pun 2 - 3 bulan pertama hanya ada 4 orang. Lama sikit baru bertambah 13 orang. Sedih amat. Segala-galanya berubah 360% setelah berjumpa exchange feed group dan kelab blogger ben ashaari. Terima kasih

Ok la. Aku tak pandai sangat nak berbicara fasal trafik. Almaklumlah , masih hijau. Yang aku tahu kitorang dalam #EFGKBBA sentiasa termotivasi dan terinspirasi untuk sentiasa menarik minat pembaca dan melaporkan unique visitors tanda pencapaian setiap hari

Ini satu lagi hal. Pernah uv aku hanya 11, 17 , 20 , paling banyak pun 88. Ada la sekali tu 200 lebih. Jangan terkejut , 0 pun selalu saje. Frust sangat time tu

Alhamduliah sejak dua tiga menjak ni uv dah agak stabil. Tak ada la sampai berpuluh ribu macam otai. Tapi cukup menggambarkan kepuasan. Apatah lagi ada orang yang emeil memberi respon positif tentang blog yang tak seberapa ni ha. 

UV (daily) tertinggi yang diraih sejak berblogging setahun yang lalu ialah pada 16 dan 17 November 2015. Jumlah uv 1533 dan 2070. Pertama kali dapat 2 ribu ni

Alaaa jangan la bandingkan dengan otai, ok. Sekurang-kurangnya uv hari itu sudah cukup untuk beat kc dan yb shehan serta boleh menghampiri cik lisa, kak eny chef kek dan achik dalam #efgkbba untuk hari itu. Berangan sekejap , hehe. Jangan marah

Entri paling meletup untuk 2 hari itu tentulah carian dan semakan keputusan UPSR. Ha korang suruh dedahkan rahsia kan , itu la rahsianya

Ala lepas ni ada yang cakap entri pancing , entri bermusim , gila trafik bla bla bla bla

Ye, mungkin la nampak macam entri bermusim, kan. Tapi tak salah entri UPSR aku tu sebab tajuk jelas (tiada double meaning) , masih menyalurkan maklumat yang betul dan tepat yang orang cari. Lagi pun UPSR masih dalam ruang lingkup lifestyle aku seorang cikgu berkaliber , berwibawa dan komitmen tinggi. Tak gitu? Masih terlebih bermanfaat instead of entri hiburan sana sini entah apa apa atau so called kpop

Aku bukan selitkan tarikh dan cara semak upsr sahaja, ada juga maklumat penting tentang format upsr tahun depan yang mungkin di cari-cari ibu bapa selama ini


UV TERTINGGI SEJAK BLOGGING
UV TERTINGGI SEJAK BLOGGING

Terima kasih semua kerana berkunjung ke bahejabella.com

Selamat membaca

BAHASA ARAB MUDAH TERJEMAHAN BAHASA INGGERIS


أهم عبارات وكلمات اللغة الانجليزيه للمحادثه 

( UNGKAPAN-UNGKAPAN PENTING DAN PERKATAAN-PERKATAAN 

BAHASA INGGERIS UNTUK PERBUALAN)



          عبارات النداء و المخاطبة 
( UNGKAPAN PANGGIL KATA GANTI NAMA )

ياسيد
Mr

ياحرم السيد
Mrs

يا انسه
Miss

ياسيدي
Sir

ياسيدتي
Madam

يا انسه
Miss



 ( ياسيدي الرئيس ) / ( بالنسبه للهيئات )
Mr.President

(ياسيدي الرئيس) / (بالنسبه للمجالس واللجان)
Mr.Chairman

(ياعزيزي )  /  (ياعزيزتي)
Darling / Dear /Dearest

(ياحبيبي) /  (ياحبيبتي)
Honey/Love/Sweetheart 

(ياصغيرتي) /  (يافتاتي)
Baby

يا امي) / (يامام)ا)
Mother, Mama , Mom

(يا ابي) / (يابابا)
Father, Daddy , Dad

(يا زميلي)   (يا صديقي)
My friend


تحيات 
GREETINGS 

صباح الخير , ياسيدي
Good morning, sir


مساء الخير , ياسيدتي
Good afternoon, madam


مساء الخير , يا انسه
Good evening, miss


طاب يومكم , ياساده
Good day, gentlemen

طاب يومك
Good day

ارجو لك وقتا ممتعا
 Have a nice time


طابت ليلتك , ياعزيزتي
Good night, dear


انتهى اليوم . فلنقل طابت ليلتكم
Today is over, Let us say good night

(ارجو لكم نوما هادئا ) /  (تصبحون على خير)
 Sleep well

ارجو لك احلاما سعيده
Sweet dreams


اهلا
Hello

اهلا بصديق العمر العزيز
Hello, my dear old friend

اهلا , حبيبتي
 Hello, sweetheart

اهلا , حبيبتي
 Hey, sweetie

اهلا , عزيزي
Hello, darling



الى اللقاء
See you later / To see you / Be seeing you

الى اللقاء قريبا
I,ll be seeing you before long

(في رعايه الله ) /  (مع السلامه)
 Good bye

وانت في رعايته
 Good bye

في حفظ الله
Allah be with you

وداعا
Farewell

حظ سعيد ! اتمنى لك كل خير
Good luck ! All the best

في رعايه الله
Keep well



(عيد ميلاد سعيد)
Happy birthday

(اعاده الله عليك بالسعاده ! (كل عام وانتم بخير
Many happy returns of the day

عام جديد سعيد
A Happy New Year



الشكر THANKS 


شكرا
 Thanks

شكراجزيلا
Thanks, very much 

شكرا كثيرا
 Thanks a lot

شكرا كثيرا جدا
Very many thanks 

اشكرك
Thank you

اشكرك كثيرا جدا.
.Thank you very much

اشكرك كثيرا جدا
Thank you so much

عظيم شكري وتقديري
 Highly appreciated


(للرد على الشكر)UCAPAN BALAS TERIMA KASIH


عفوا
Sama-sama / You're welcome / Not at all

العفو
Pray don,t mention it

العفو
That,s all right

مرحبا بك جدا
You are most welcome

مرحبا بك
You are welcome

مرحبا
Welcome

انه ليسرني
It, s a pleasure

ما أكرمك
How kind of you

اشكرك كثيرا جدا . منتهى الكرم
Oh, thank you. That,s very kind of you

شكرا ! انه لكرم منك عظيم.
Thank you very much. It was most kind of you 

اني شاكر لك جدا
 I,m very grateful to you

اني عاجز عن الشكر
I don,t know how to thank you

شكرا لله
 Thank Allah

حمدا لله
Thank goodness


الاعتذار APOLOGIES 


اني اسف جدا
I,m so sorry

اسف جدا , يا أنستي
 So sorry, miss

اسف
Sorry

اسف جدا
 Awfully sorry

معذرة
Pardon me

معذرة
 I beg your pardon

اقدم اعتذاري
 I do apologize

معذرة , يا سيدتي
 My apology, madam


سامحني
Forgive me


( للرد على الاعتذار ) 

JAWAPAN BALAS UCAPAN MINTA MAAF


عفوا - العفو - ابدا - اطلاقا
Not at all

عفوا
It,s all right

لقد حدث خيرا
No harm done

حصل خير
There is no harm done

لاشيء
 It,s nothing

لايهم
It doesn,t matter

لايهم اطلاقا
It doesn,t matter a bit

لاتهتم - ولايهمك - لاتشيل هم
Oh, don,t bother about me

(لاتهتم) /  ( نفس معنى الجمله السابقه )
Oh, never mind 

لا داعي للاعتذار
No apology is needed

اني اسف جدا
Oh, I,m so sorry

اوووه انني لم اقصد ذالك
Oh, i didn,t mean it


اووووه انني لم اقصد ايذائك
Oh, i didn,t mean to hurt you

(لقد حدث خيرا ) / (الرد المهذب)
It,s all right

الاستئذان
ASKING PERMISSION


اسمح لي , من فضلك .
Permit me, if you please

اسمح لي
Allow me

أتاذن لي ؟ أتسمح لي ؟
May I ?

أتسمح لي بأن ؟
May I?

أتسمح لي بأن ؟
Might I?

هل لي أن ..... ؟
Shall I?

...!بالتأكيد
 Certainly

مؤكد
 Sure

بكل تأكيد
By all means

طبعا
Of course

تفضل
Yes , Please do

بكل سرور
With pleasure 

ألديك مانع ان كنت ..... ؟
Do you mind if I ....

لا طبعا
Of course not

ابدا , اطلاقا
Not at all

ابدا
Not in the least

أتسمح لي بالدخول ؟
May I come in..?


أتسمحو لي بالانضمام اليكم ؟ . . . . . . . . . . ؟
May I join you

بكل سرور . . . . . . . . . . With pleasure

تفضل . . . . . . . . . . Please do 

التحذير 

CAUTION 


!......احترس
Take care / Look out

احترس
Take care of yourself

احترس
Watch your step


.......احذر من
Beware of.....

احذر ما أنت مقدم عليه
Mind what you are up to

احذر ما أنت مقدم عليه
Mind what you are doing


..........احذر وانتبه قبل ان تقدم على
Look before you leap

تريث حتى تتبين الأمر
Wait and see

........فكر مرتين قبل
 Think twice before

أني احذرك
I,m warning you

لقد حذرت
You have been warned

أني احذرك من الخطر
I warn you of the danger



لا تقل أني لم أحذرك
Don,t say I didn,t warn you

لا تتحداني . أني احذرك
Don,t defy me. I warn you

لا تتمادى . أني احذرك
Don,t go too far. I,m warning you

أياك ان تفعل ذالك مره ثانيه . هذا اخر انذار لك
Don,t you ever do that again. This is my last word

(اللوم) / ( العتاب ) 

BLAME 


انك ملوم
You,re to blame

انك ملوم جدا
 You,re very much to blame

(انك مخطيء  )  / ( انك مسئول عن ذالك )
It,s your fault

(انك لمخطيء جدا) / ( انك مسئول وحدك عن ذالك )
It,s all your fault

ستكون الملوم وحدك ان
It will be all your fault if

لا تضع كل اللوم علي
Oh, don,t put all the blame on me

لا تلمني
Don,t hold it against me

أني لم ارتكب خطأ
I,ve done nothing wrong

لا تتلمس لي الخطأ
Don,t find fault with me

لماذا تلومني ؟
Why pick on me

أني اسف جدا
 I,m awfully






Selamat Beramal...!