APPLE YANG DIBENCI

APPLE YANG DIBENCI

Samsung or iPhone ? Samsung? Euwww... iphone of course. Hehe saje je panas line cuti hujung minggu. Miss khan jangan maraa ye. Tapi kali ni bukan kisah samsung euwww atau apple iphone. Ini kisah epal yang sebenar. Cerita satira tentang epal yang dibenci


Seorang guru telah mengadakan sebuah permainan (game). Beliau meminta para muridnya untuk membawa buah epal yang diisi dalam plastik. Jumlah epal yang dibawa haruslah sama dengan jumlah orang yang dibenci dalam hidupnya. Kalau ada 10 orang yang dibenci dalam hidupnya, hendaklah dibawa 10 biji epal, jika 20 orang dibenci, maka 20 biji epal lah dan begitulah seterusnya. Setiap murid bebas membawa seberapa banyak buah epal yang di inginkan asalkan sama dengan bilangan orang yang dibenci dalam hidup mereka

Keesokan harinya, murid-murid dengan perasaan gembira membawa epal-epal tersebut yang diisi dalam plastik. Ada yang bawa sebiji epal, tiga biji , tujuh biji , sepuluh pun ada! Mereka menyangka guru akan menyuruh mereka makan epal-epal tersebut dengan segera, seolah- olah memakan orang yang dibenci. Yummyy.. namun sangkaan mereka meleset sama sekali. Guru mereka tidak pula menyuruh mereka makan epal-epal tersebut, akan tetapi murid-murid perlu membawanya ke mana sahaja mereka pergi selama dua minggu. Ya.. kemana sahaja, taman, perpustakaan, ke padang ketika bermain, kelas termasuklah jika mahu ke tandas (tingalkan di luar pintu)

Hari demi hari, dua minggu silih berganti. Epal-epal  yang dulunya segar dan ranum mulai membusuk. Lama kelamaan , epal tersebut mula mengeluarkan bau yang menyengat hidung. Murid yang hanya membawa sebiji atau dua biji epal tentunya lebih beruntung berbanding murid yang membawa lima biji atau lebih. Murid yang bawa 10 biji epal hampir pengsan dihari ke sepuluh. Tak sempat menunggu dua minggu tempoh yang ditetapkan guru

Setelah dua minggu tempoh yang diberikan guru, permainan ini tamat. Murid-murid menarik nafas lega. Selesai beban yang mereka tanggung selama dua minggu tersebut. Guru bertanya kepada murid-muridnya ," bagaimana rasanya membawa epal yang busuk selama dua minggu ? " jawapan murid semuanya sama, mereka tidak suka, tak tahan bau busuk, geli dan menyesal bawa banyak-banyak, katanya

Lalu guru sambil tersenyum sinis dan menjelaskan, " seperti itulah keadannya jika kebencian yang selalu kamu bawa di dalam hidup. Semakin kamu memendam kebencian itu, semakin tidak tenang diri kamu. Bukan orang yang kamu benci itu yang akan merasakan kesannya, melainkan diri kita sendiri lah yang semakin menderita menanggung betapa bebannya kebencian lantas merosakkan diri sendiri"

"Sungguh tidak senang bukan jika setiap hari harus membawa epal busuk yang bernama kebencian ke mana saja pun kita pergi? Bayangkan kalau harus membawa epal tersebut itu selama sebulan? setahun? Boleh pengsan, jatuh sakit dan mungkin ditahan wad dalam hospital. Begitu jugalah dengan kebencian, yang akan membuat diri kita tidak tenang hidup. Apa mahu kita membawa kebencian seumur hidup bahkan sampai mati?"

Perkara Menarik Di Pulau Langkawi

Perkara Menarik Di Pulau Langkawi

Kedah, negeri tersohor di utara tanah air Malaysia yang diberi jolokan jelapang padi ( the rice bowl of Malaysia) dek kerana padi ialah tanaman paling banyak ditanam di sana dan dataran padi ini telah menghasilkan lebih separuh bekalan isi rumah di negara ini. Sebut saja negeri Kedah, kita akan teringatkan satu tempat pelancongan terkenal di negeri itu. Pulau Langkawi namanya. Banyak perkara menarik di Pulau Langkawi atau orang putih kata things to do in Langkawi yang boleh dilakukan. Yang dah pernah pergi ke Pulau Langkawi , sudah tentu mahu mengulanginya lagi kunjungan ke sana. Yang belum pernah sampai, semestinya boleh terbayang-bayang perkara menarik di Pulau Langkawi terutamanya membeli belah. Rambang mata dibuatnya. Maklumlah, pulau bebas cukai, kan. Kita tengok yang menarik di Kedah dulu, nanti kita cerita things to do in Langkawi

THINGS TO DO IN LANGKAWI


Secara peribadinya, Kedah sangat dekat dengan aku dan family. Arwah nenek, saudara mara, sepupu sepapat menetap di Kuala Muda, Seberang Perai Utara, Penang. Mak dilahirkan di Perak dan dibesarkan di Kuala Muda. Dari kecil, memang setiap kali musim raya, kitorang akan beraya di Kuala Muda, Seberang Perai. Antara aktiviti wajib ialah kutip kepah di laut ramai-ramai. Meriah sungguh kenangan setiap kali raya. Cuma sejak arwah nenek dan mak ngah meninggal, dah jarang balik ke sana

Dari kampung kami menuju ke Penang memang akan melalui Banjaran Titiwangsa, jalan raya Timur-Barat yang menghubungkan Machang-Jeli-Gerik-Baling seterusnya sampai ke Penang. Kadang-kadang singgah  makan ikan bakar di Kuala Ketil, kadang-kadang singgah jalan-jalan di Sungai Petani. Dulu ada shopping mall Ocean, tak pasti masih wujud lagi atau tidak. Mee udang Pulau Sayak? hurmm memang tempat makan kegemaran satu keluarga sejak 3 tahun kebelakangan ni




Sejarah awal Kedah dikesan dari zaman prasejarah ke tapak arkeologi Lembah Bujang, perdagangan awal Maritim India, Persia, Arab hingga karya tulis awal jemaah Cina dan rekod awal Cina, Hikayat Merong Mahawangsa atau dikenal sebagai Peringatan Negeri Kedah kepada Al-Tarikh Salasilah Negeri Kedah. Kedah juga dikenali sebagai Kedaram, Kidaram, Kalagam dan Kataha oleh orang Tamil dan Kalah atau Kalaha oleh Persia

Pada abad ke-7 dan ke-8, rantau ini dikuasai oleh Sri Vijaya. Kemudian dikuasai Siam hingga abad ke-15, ketika kesultanan Melayu Melaka berkuasa. Dalam tempoh ini, pengaruh Melakan telah diperkenalkan sementara aspek dominan peradaban kuno Kedah mula berkurang. Pada abad ke-17, Kedah diserang oleh Portugis. Pada tahun 1821, Kedah jatuh ke tangan Siam dan terus dikawal sehingga British mengambil alih apabila Perjanjian Anglo-Siam telah ditandatangani pada tahun 1909. Kedah mencapai kemerdekaan bersama-sama dengan negeri lain di Semenanjung pada tahun 1957

Tempat Menarik Di Kedah


1- Lembah Bujang - Merupakan runtuhan purba dan artifak dari tamadun Hindu-Buddha yang hilang. Artifak dan peninggalan yang ditemui di pelbagai laman web, sejak abad ke-4, termasuk tembikar tembikar, patung-patung batu ikon Hindu, tablet batu bertulis, alat logam, barang-barang seramik, hiasan, manik-manik dan batu-batu semi mulia




2-Taman Rekreasi Hutan Bukit Hijau - Air terjun Bukit Hijau, dikenali dalam kalangan orang Kedah tetapi kurang dikenali pelancong dari luar negeri. Taman ini, terletak di Hutan Simpan Gunong Inas, mempunyai beberapa air terjun yang indah di sepanjang Sungai Mempelam (Sungai Mempelam)

3- Tasik Pedu -  diapit oleh bukit-bukit bergelombang rendah dan menawarkan pemandangan yang menakjubkan serta udara segar dari gunung. Tempat yang ideal untuk memancing, sukan air seperti berkanu dan berperahu




4- Gunung Jerai - 1,217 meter di atas paras laut dan merupakan puncak tertinggi di Kedah. Gunung Jerai sangat popular dengan pejalan kaki, dan anak-anak sekolah. Hutan Rekreasi Titi Hayun, Hutan Rekreasi Seri Perigi dan Hutan Rekreasi Sungai Teroi terletak di kawasan ini

5- Taman Rekreasi Ulu Legong Hot Spring  - Taman ini adalah tempat yang popular bagi mereka yang menikmati air mineral panas. Ramai pelawat pergi ke sana pada waktu malam. Kolam air panas boleh diakses dengan jalan berturap yang baik, terletak kira-kira 6km dari bandar Ulu Legong 


Perkara Menarik Di Pulau Langkawi



Langkawi merupakan salah satu daerah di negeri Kedah. Langkawi terletak di utara Selat Melaka yang berhampiran sempadan antara Malaysia dan Thailand, beberapa kilometer jarak ke utara pulau Thai iaitu Pulau Tarutao. Bandar utama gugusan Pulau Langkawi terletak di pulau utama iaitu Pekan Kuah. Kepulauan ini mengandungi 99 pulau . Langkawi mempunyai legenda tersendiri dalam sejarahnya. Tanyakan siapa sahaja di pulau ini tentang kisah tragis seorang wanita muda cantik bernama Mahsuri, dan anda akan mendengar kisah cinta, cemburu dan sumpahan di pulau itu olehnya selama tujuh generasi

Hari ini, generasi ketujuh penduduk Langkawi telah berakhir, namun orang-orang di sini masih percaya bahawa kemakmuran hari ini dan sumpahan Mahsuri bukan kebetulan semata-mata. Mistik legenda ini masih dapat dirasai di banyak bahagian pulau ini, terutama di Makam Mahsuri (Mahsuri's Mausoleum), di mana Mahsuri dikatakan dimakamkan

Kini, pulau yang kaya dengan keindahan semula jadi dan lagenda masa silam telah menonjolkan diri sebagai salah satu daripada destinasi perlancongan yang paling popular di Malaysia. Pulau Langkawi yang pernah menjadi padang jarak padang terkukur telah diberikan status bebas cukai pada tahun 1987

Antara perkara menarik yang harus anda singgah dan lakukan di Pulau Langkawi ialah :


1- Langkawi Sky Bridge - di sinilah lokasi Shah Rukh Khan berlakon untuk filem Don. Ia jambatan pejalan kaki yang melengkung sepanjang 125 meter yang menawarkan pemandangan cantik Gunung Mat Cincang, Telaga Tujuh dan beberapa pulau kecil yang mengelilingi Langkawi. Terletak 700 meter di atas paras laut, ia hanya boleh diakses melalui stesen akhir dari Langkawi Cable Car





2- Dataran Lang - juga dikenali sebagai Eagle Square, sebuah arca burung helang yang menarik  dalam keadaan bersedia untuk terbang, setinggi 12 meter dipaparkan di atas platform yang tinggi. Dataran Lang menempatkan air pancut, teres dan jambatan kecil yang cantik.Ia berdekatan dengan laut menjadikannya tempat yang popular untuk menonton feri di seberang pelabuhan pada sebelah petang. Ini lokasi wajib bergambar kalau ke sini, seolah-olah menjadi mercu tanda Pulau Langkawi






3- Langkawi Cable Car - ia akan membawa pelawat pada perjalanan selama 15 minit yang menaiki gunung ke puncak gunung Mat Cincang. Ia menawarkan pemandangan indah saujana mata memandang ke hutan hujan, pulau kecil dan air terjun Langkawi. Perjalanan bermula di Desa Oriental di mana anda akan melepasi beberapa perhentian yang dilengkapi dengan pandangan terbuka di sepanjang jalan. Oh ya, pastikan anda dapat mengawal rasa gayat jika menaiki kereta cable ini ye. Rileks saja

4- Underwater World Langkawi -  menempatkan lebih daripada 500 spesies makhluk laut termasuk anjing laut pelabuhan, penguin rockhopper, seahorses, serta flamingo dan itik mandarin. Salah satu acara utama ialah melalui terowong bawah air sepanjang 15 meter, di mana anda boleh menikmati pemandangan jerung, ikan pari raksasa, dan kura-kura hijau. Terasa bagai berada di dalam laut 

5-Langkawi Wildlife Park & Bird Paradise -  menempatkan lebih daripada 2,500 burung eksotik dari 150 spesies seperti burung kenari, itik, parakeet, burung hantu, helang, toucan, tanduk dan flamingo. Taman ini dilengkapi dengan aviary berjalan kaki dan air terjun buatan manusia setinggi 15 meter, di mana beberapa burung bebas berkeliaran dan berinteraksi dengan pengunjung

6-Taman Laut Pulau Payar - Taman Marin Pulau Payar adalah tempat yang terkenal untuk snorkeling dan menyelam. Ia tereltak kira-kira 45 minit dari Jeti Kuah dan anda boleh mengambil sama ada katamaran atau bot laju untuk sampai ke sana. Salah satu ciri-ciri terbaik Taman Laut Pulau Payar ialah Coral Garden, seksyen terpencil yang dipenuhi dengan karang berwarna-warni. Mereka yang ingin meneroka taman itu perlu mendapatkan kebenaran daripada pihak berkuasa (memancing dilarang sama sekali) sebelum masuk ke dalam perairan.


7 - Makam Mahsuri - Makam Mahsuri adalah merupakan tempat yang dipercayai di mana Mahsuri binti Pandak Maya dikuburkan di pulau ini. Ia terletak sekitar 12km dari Kuah dan terletak dalam kawasan kompleks Kota Mahsuri, Mukim Ulu Melaka. Cerita rakyat menyatakan Mahsuri dikuburkan di tempat dia melepaskan nafas terakhirnya selepas dia dihukum bunuh di Padang Mat Sirat. Makam Mahsuri telah dibina semula dan dilengkapi dengan muzium, teater traditional dan rumah Kedah yang mewakili rumah binaan Langkawi yang popular ketika itu, dikatakan dibina di bekas tapak rumah Mahsuri. Sebuah perigi yang digelar perigi Mahsuri turut terdapat dalam kompleks tersebut.

8 - Pantai Pasir Hitam - .Komposisi geologi utama pulau ini ialah granit, batu kapur, syal dan batu lanar . Pantai itu terbentuk hasil paduan beberapa mineral seperti turmalin, ilmenit dan zirkon dengan batuan granit menyebabkannya berwarna hitam.

9 - Believe 5D Art Museum Langkawi - antara satu lagi tarikan terbaharu di Pulau Langkawi. Memaparkan lukisan-lukisan seni 5D yang menarik yang menjanjikan seni tersebut real apabila bergambar. Ditambah pula dengan aksi-aksi real dari anda ketika bergambar

10- Membeli belah - tidak sah dan tidak lengkap kehidupan ini jika ke Pulau Langkawi tanpa membeli belah.  Sudah tentu terbayangkan minyak gamat, coklat dan pinggan mangkuk murah. Barangan wanita seperti beg dan pakaian pun ada. Antara lokasi membeli belah tersohor ialah Langkawi Parade (TSH), Langkawi Fair (Billion) , the ZON Duty Free, Pasaraya Langkawi Saga, Pasaraya Zeno, Cenang Mall , Jetty Point @ HIG, Kompleks HIG Mall, Idaman Suri Mall dan Pasaraya Coco Valley


Duduk Seperti Boss

Duduk Seperti Boss

Tak lama dah hero abuya ni nak cukup umur setahun. Musim meniarap dah berlalu. Merangkak slow-slow pun dah tak main laa sekarang. Apa yang dia tahu sekarang ni, merangkak laju-laju, mengutip benda-benda atas lantai dan masuk mulut, berdiri, melangkak 10 tapak dan paling penting... memanjat

Kakak-kakak time rajin melayan boleh la diharapkan tolong tengok-tengok. Time diorang buat hal sendiri dan malas tu... yaa ampunn



tak sedar tiba-tiba je syok panjat dan landing atas kerusi





yaaa tudiaaa boss kita berehat sebentar setelah penat berjalan

Contoh 4 Kesilapan Tutur Kata Ibu Bapa Tanpa Disedari

Contoh 4 Kesilapan Tutur Kata Ibu Bapa Tanpa Disedari


1. Membanding Beza


Contoh : “Apa laa kakak ni, cuba tengok kakngah tuu suka tolong abuya".. cuba jadi macam kak ngah.. bla.. bla "

Kesan : Subur rasa cemburu dan iri hati dengan adik beradik, rendah diri , tidak ada keyakinan duiri dan hilang kekuatan nak bersaing dengan orang lain

Solusi : Boleh membuat perbandingan kejayaan, kebaikan seseorang atas sebab menegur, mendorong dan memberi semangat tetapi bercerita dalam keadaan tenang dan tiada tekanan, bukan perbandingan dalam keadaan marah dan emosi


2. Merendahkan Kebolehan


Contoh 1: "Anak saya ni cik senah... hurmm tak tahu nak cakap apa lagi, degil betul "

Contoh 2 : " kamu ni bila besar nak jadi apa?!"

Kesan : Menghiris sekelumit perasaan anak, mengguris hati kecil si manja. Contoh ayat ini bila sentiasa diulang akan membuatkan mereka percaya itulah sahaja kemampuan diri mereka

Carilah kebaikan dalam diri dia walaupun kecil. Kecil bagi kita, besar bagi dia. Subur-suburkanlah kebaikan yang kecil itu. Patah-patah kata ibu bapa itu doa


3. Bukan Pendengar Yang Baik


Soalan anak mungkin berulang-ulang dan kurang penting bagi orang dewasa.. Maka dilayannya dan dijawab soalan anak itu sambil bermain telefon atau menonton akasia jam 7 petang

Didengar hanya hujung telinga, mata pun tak tengok.. Memang soalan dia kadang-kadang tak penting, tapi cara ibu bapa memberi perhatian itu penting.. Kelak bila dewasa, usah kecewa bila mereka tidak lagi suka berkongsi cerita dengan kita dan menganggap kita bukanlah penyelesai masalah yang boleh diharapkan! Sedih..

Tempoh pembalasan tak lama, mungkin lagi 10 tahun.. 15 tahun... Bagaimana cara kita menyemai, begitulah cara kita akan menuai hasilnya


4. Tidak Membenarkan Anak Mempunyai Emosi


Contoh : " Dahh.. berhenti menangis! SEKARANGGG!!

Walaupun mak ayah stress anak nangis tanpa sebab atau lama sangat, tetapi adakalanya dia tak dapat kawal apa yang dia rasa (macam orang dewasa gakk, hehe).. Dia akan rasa terlalu bodoh kerana tak dapat berhenti menangis (apabila disuruh) dan menganggap mak ayah tidak benarkan dia mempunyai emosi

Pujuk cara lain : "tak apalah kakak nak nangis pun... tapi kakak kena tahu, apa yang kakak buat tadi tu salah"




biarkan dia nangis.. hahaa


bersambung

Nasi Lemak Basmathi Mak

Nasi Lemak Basmathi Mak

Minggu lepas, kami adik beradik dikejutkan dengan pengkhabaran duka dan terkejut apabila mak ditimpa musibah. Terjatuh dan retak sedikit tulang bahu. Alhamdulillah moga ujian yang menimpa mak doanya moga diampunkan dosa, ditingkatkan kesabaran dan diangkat darjat

Antara hikmah disebalik kejadian itu, semua adik beradik balik berkumpul di kampung. Yang  lama tak balik pun dah dapat jenguk muka. Macam feeling raya pun ada

Hikmah lainnya macam biasa makan air tangan mak walaupun tengah sakit.. aduii



Mak, sambil sakit-sakit pun , tangan sebelah siap pakai anduh, sempat lagi nak masak sambal tumis udang kering dan nasi lemak dengan penuh kasih sayang. Kitorang cakap tak payah buat, suruh rehat, anak-anak ada sini ramai balik berkumpul boleh buat semua tu. Tapi tetap nak buat jugak.. Gitulah mak.. kan. Malam sebelum breakfast dah siap sambalnya





kali ni guna beras basmathi


bertambah 3 kali.. Alhamdulillah


Elok je hujan lepas kena nasi lemak mak. Sofa pun dah melambai-lambai.. hurmm apa lagiiii

Belanja Bini Nombor Dua

Belanja Bini Nombor Dua

Kerana cinta ku turutkan, kerana kasih ku relakan. Gitu lah kalau dah sayang kan. Terutamanya sayang kat isteri. Apatah lagi kalau beristeri dua. Poket makin nipis, kepala makin botak kalau dah bini nombor dua buat hal. Bini nombor dua tu kereta, bukan manusia, okay. Kamu orang jangan macam-macam



Yang ni kisah baharu bulan lepas. Tayar dah goyang. Alang-alang nak buat alignment , macam biasa la suruh cek tayar. Akibatnya kena tukar 2 bijik, nasib baik tak 4. Lagi 2 biji tu pun dah tak lama tempohnya nak kena tukar. Bajet yang ada kita tukar ajer 2 biji. je lah dulu. Ambil yang paling murah je.. hehe



Yang ni pulak baru minggu lepas, dia buat hal lagi. Temperature naik sampai ke atas. Nasib tak berasap dan meletup. Ingatkan coolan tu yang bocor. Try penuhkan air dalam coolan, temperature masih naik, aircond terasa panas. Rupa-rupanya motor rosak, kipas tak berpusing.. 


arrghhh.. botak lagi kepala abuya.. bersinar-sinar dah ni haa


SENARAI HOTEL DI CAMERON HIGHLANDS

SENARAI HOTEL DI CAMERON HIGHLANDS

Ermm lama betul tak singgah Cameron Highlands. Pertama dan terakhir kali pergi sana ialah family trip pada tahun 2001. Nak google senarai hotel di Cameron Highlands pun masih naif lagi time tu. Dah lebih kurang 17 tahun lepas waktu arwah ayah masih ada dan semua family member wujud dalam trip ini. Pergi redah saja walk in. Apartmen mana stay hari tu pun dah lupa namanya. Gambar pun tersimpan erat dalam album photo je, smartphone belum wujud lagi

SENARAI HOTEL DI CAMERON HIGHLANDS


Berikut adalah senarai hotel di Cameron Highlands. Termasuklah apartmen, chalet, resort atau homestay dan nombor telefon sebagai panduan rakan-rakan yang ingin bercuti di Cameron Highlands. Semoga dapat membantu

1-HOTEL GREEN GARDEN , BRINCHANG
05-4915824 / 4961824 019-5571717 

2 -IRIS HOUSE HOTEL 2, BRINCHANG
 05-4911818 


3 -KAVY HOTEL, BRINCHANG 
05-4915652

4-HILL GARDEN LODGE , BRINCHANG
05-4912988 / 05-4912808 

5-TUDOR HOME INN, BRINCHANG
05-4901353/012-7520776 

6-HOTEL RAINBOW , BRINCHANG
05-4914628 

7-HOTEL ROSA PASSADENA 3, BRINCHANG 05-4912288

8-JASMINE HOTEL, BRINCHANG
 05-4911588 / 05-4914688 

9-HOTEL CHUA GIN, BRINCHANG
05-4911801/019-5726688

10-HOTEL TITIWANGSA 2, BRINCHANG 05-4901188 

11-KOWLOON HOTEL, BRINCHANG
 05-4911366 / 05-4911780

12-PARKLAND HOTEL, BRINCHANG
 05-4911299 / 05-4911399 

13 -BRINCHANG HOTEL
 05-4911755 / 05-4911452 

14-STAR REGENCY HOTEL 3, BRINCHANG 05-4915133 

15-HIGHLANDS CHALET, BRINCHANG 
( PAK MAN ) 012-5534425/019-5458425 

16 - CHALET ( K.NOR ) , BRINCHANG 012-5844246 

17 -COUNTRY LODGE RESORT 3* BEINCHANG, (BELAKANG JIMAT) 05-4911811

18-RUMAH TUMPANGAN, BRINCHANG 05-4911093/012-6758918 

19-HOTEL LIDO BUDGET, BRINCHANG 013-5010267 

20-HOTEL SENTOSA, BRINCHANG 05-4915492 

21-HOTEL REMIX, BRINCHANG 05-4912439 

22-HONG KONG HOTEL, BRINCHANG 016-5513876/012-5644278 

23-HOTEL GOLDEN NIGHT, BRINCHANG 05-4912809/013-5077744/019-3870865 

24-HOTEL RIA CAMERON , BRINCHANG 05-4901777 / 019-5593119 

25- PANGSAPURI HONEYMOON VILLA, PECAH BATU, BRINCHANG 05-4911346 / 019-5736083 

26- HOTEL WIRA AWAN 05-4914251 PECAH BATU,BRINCHANG

27- AGROHIGHLANDS HOMSTAY ( HJ.TEE) 019-5566090, (K.ANI) 013-7105744 / 019-5573399 PECAH BATU,BRINCHANG

28-EQUATORIAL HOTEL (EQ) 5, 05-4961777 KEA FARM

29-CENTURY PINES RESORT 3, 05-4915115 TANAH RATA

30-PLANTERS HOTEL 1, 05-4901001 TANAH RATA

31-HOTEL BB INN 5, 05-4914551/3 TANAH RATA

32-HERITAGE HOTEL 3, 05-4913888 TANAH RATA

33-HOTEL COOL POINT 2, 05-4914914 TANAH RATA

34-HOTEL DE’LA FERNS 3,  05-491488 / 05-4911888 TANAH RATA



35-HOTEL CASA DELA ROSA 2, 05-4911333 TANAH RATA

36-MARDI APARTMENT ( KAK YATI ) 017-5763577 TANAH RATA

37-CALLALILY HOTEL ( NASIR) 019-9783703 ROYAL LILY,TANAH RATA

38-APARTMENT ( CIKGU BOB )019-5216989 ROYAL LILY,TANAH RATA

39-APARTMEN ( SUHAILI ) 013-5946433 ROYAL LILY,TANAH RATA

40-HOMESTAY / APARTMEN DR.AYOB 012-5059220 TAMAN SEDIA & TANAH RATA

41-ORCHID HOMESTAY ( ABG.ROSTAM) 05-4911958/013-6358322 TAMAN SEDIA

42-RZ LODGE ( CIK ZUL ) 019-9521426 TAMAN SEDIA

43-M& Z HOMESTAY 05-6211261 / 019-5480129 TAMAN SEDIA

44-ROS CHALET STRAWBERY FARM ( CIK ZUL ) 012-5838060 TAMAN SEDIA

45-LILY HOMESTAY ( IMAM & MAKCIK SARIAH) 05-4911477 TAMAN SEDIA

46-FAUZIZ HOMESTAY 017-2725107 TAMAN SEDIA

47 -AGAPHANTES HOMESTAY ( CIKGU RAFLES) 017-5530806 / 019-4605284 TAMAN SEDIA

48-DAHLIA HOMESTAY ( MAKCIK DIAH ) 05-4912605/013-2211547 TAMAN SEDIA

49-NEEZA CHALET 012-2677287 TAMAN SEDIA

50 -MARINA CHALET 05-4911295/019-5066759 TAMAN SEDIA

51-MARINA CAFE,CATERING&CHALET
( MD FAIZAL BIN IDRIS ) 013-6430602/019-3711672 TAMAN SEDIA

52-AL-MASHOOR CHALET 05-4914204/019-5760669 TAMAN SEDIA

53-HOMESTAY ZURAIDA 05-4915884/019-5416377 TAMAN SEDIA

54-ANGGERIK DESA CHALET 05-4911896/019-6414857TAMAN SEDIA

55-AIZA CHALET 019-7560991 TAMAN SEDIA

56-ASZI HOMESTAY 017-2725107 TAMAN SEDIA

57-DESA ANTURIUM- 0175181052 / 017-5316860 (ENCIK MEGAD)

58-APARTMEN FLAT JASAR - 017-3367786

59-APARTMEN FLAT JASAR - 013-3635832( ENCIK ROSTAM)

60-PUNCAK ARABELA APARTMEN- 0195265310( ENCIK RAHIM)



61-KAK AZIE APARTMEN - 019-9408573

62-NORIZ HOMESTAY - 012-5693485

63-SITI FAIZUN APARTMEN - 017-3908132

64-GOLDEN MOUNTAIN VILLA 019-5693922 HABU, RINGLET

65-YELLOW HOUSE APARTMENT
(SEBELAH SHELL) 05-4956388 / 05-4956160/019-4021159 RINGLET
SEMAK SAMAN  TRAFIK  ONLINE DAN SMS

SEMAK SAMAN TRAFIK ONLINE DAN SMS

Sejak dua menjak ni rasanya aku dah 3 kali bayar saman trafik dalam tempoh masa yang berdekatan. Bermula dari saman parking kat airport. Aku selalunya memang selamba je parking dekat pintu masuk balai pelepasan atau ketibaan. Ye lah, dekat sikit nak angkut barang-barang. Selalunya aku memang kebal dengan saman kat airport sana. Sekali hari tu, dah terkena saman. Ermmm menangis tak berlagu.. 

Apa yang sepatutnya kena bayar seringgit dua kalau park kat tempat parking, hambikk kauu dahh kena sedeqah kat polis RM 100. Sekarang ni pulak dah tak ada term (kalau bayar awal, cuma kena rm 30 je). Semuanya rm 100.00 dalam tempoh seminggu. Lagi lewat bayar lagi mahal


Dan ini pulak speed trap, saman yang terbaharu aku kena bayar. Alaa bukan laju sangat pun. Terlebih 11km/j saje.. haha. Mula-mula dapat surat pos laju kat rumah suruh pergi ambil item pos laju di pejabat pos sebab masa diorang hantar tu, tak ada orang kat rumah. Suspen dan surprise sungguh aku duk ingatkan ada hadiah birthday misteri dari siapa-siapa. Rupa-rupanya saman speed trap haa hadiah birthday nya

Berikut adalah 3 cara semak saman trafik melalui online, sms dan email. Rajin-rajin laa semak ye. Pastu nanti nak bayar try laa tanya kot kot ada diskaun atau hapus terus saman ni sempena manifesto kempen pru 14.. mana lah tahu

Semak Saman Trafik Online 


Cara nak semak saman trafik online mudah sahaja. Hanya masukan nombor kad pengenalan atau masukan no kad pengenalan dan nombor plate kereta di sini ->SAMAN JPJ ONLINE


Semak Saman Melalui SMS 


1. Taip POLIS SAMAN (NOMBOR KAD PENGENALAN) hantar kepada 32728

contoh : POLIS SAMAN 800921035336
hantar kepada 32728

2. Untuk maklumat lebih details,

Taip POLIS SAMAN (NOMBOR PLAT KENDERAAN) , hantar kepada 32728

Contoh : POLIS SAMAN RF7878 hantar kepada 32728

Semak Saman Melalui Email


Taip POLIS SAMAN (NOMBOR PLAT KENDERAAN) (EMAIL) hantar kepada 32728

Contoh : POLIS SAMAN RF7878 abuya@gmail.com dan hantar ke 32728

Kisah Malam Jumaat

Kisah Malam Jumaat

Jumu'ah Mubaarakah kepada semua. Dah baca AlKafhi ye. AlKahfi tu syafaat, In sya Allah banyak manfaat dan kebaikan yang datang

Kisah malam Jumaat semalam sebelum tidur... ermm apa yang berlaku ye. Jeng jeng jeng... Tak ada apa yang berlaku pun. Cuma melayan budak kecik 10 bulan sorang ni yang suka sangat tidur lambat haa. Masih aktif dengan jayanya

Orang lain semua dalam rumah dah tidur. Kakak-kakak awak pun dah tumbang. Tinggal dia sorang je duk layan mata. Sesekali merangkak satu rumah siap dengan pakej panjat tangga. Abuya kena kejor sambil mengantuk




Tuu laa dikk.. siapa suruh taknak tidur. Kang dah kena kacau dengan abuya 

Cara Terbaik Halau Tikus

Cara Terbaik Halau Tikus


Antara kelegaan dan kejayaan yang besar bila bangun waktu pagi bukan setakat berjaya 'membuang' dengan lawas atau selesai menyiapkan anak-anak ke sekolah, tapi apabila berjaya melihat sang tikus masuk perangkap



Ia lambang nikmat keberhasilan yang tak dapat digambarkan.. hehe. Ye laa kurang ajor jer diorang kan duk lalu lintas depan kita tanpa sedikit pun rasa hormat. Jalan terakhir terpaksa laa tangkap dan dibiarkan mati begitu sahaja dalam tong sampah luar rumah. Ye lah, kamu orang berbahaya kott terutamanya untuk baby yang sedang dalam frasa mengutip apa-apa di atas lantai. Terpaksala kena hapuskan, ok


Banyak tips yang dikongsikan dalam internet cara halau tikus. Lada hitam laa, daun pandan, kabur barus, cat merah dan bela kucing. Namun semuanya agak kurang menampakkan impak yang bagus. Tikus tikus zaman moden dah tak takut semua itu agaknya


Akhirnya, cara terbaik halau tikus atau nak tangkap dan matikan ia adalah dengan cara tradisional je. Gam tikus.. letak sedikit makanan. Dah selesai. In sya Allah, selalunya setakat ni yang diamalkan memang berhasil  



Ni lah antara perbuatan khianat cik t dan kaum kerabatnya. Merosakkan krim herbal blend dan OSTEMATRIX. Ehh korang pun nak sihat jugak ye.. haha tak kan lah kot
#Ini adalah blog peribadi

#Segala testimoni dan penulisan berkaitan produk SHAKLEE yang dikongsi & disebarluaskan infonya dilaman ini BUKAN bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit.

#Pembaca sangat digalakkan untuk mendapat nasihat dari pakar kesihatan dan perubatan. Allah jua Yang Maha Memberi Kesembuhan.
bahejabella © . Designed by MaisarahSidi.com