21 December 2017

Tanggal 16 Disember lalu, genap lah 4 tahun sudah Salsabeela kesayangan abuya, buah hati pengarang jantung. Kadang-kadang racun hati, kadang-kadang penawar duka. Selalu bersaing dengan kakak walaupun selalu tewas dek saiz badan yang tak setanding kakak. Menang? adalah beberapa kali. Yang banyakya di akhiri dengan tangisan



Kelincahan salsabeela dan telatah yang menghiburkan, bercakap pot pet pot pet seringkali buat abuya terlupa, dah besar rasanya kak ngah ni ye. Macam baru saja abuya azankan di telinga selepas dilahirkan, macam baru semalam abuya merakam video kak ngah kali pertama panjat tangga setelah laju berjalan dan berlari. Sedar-sedar sekarang dah 4 kali rupanya sambut ulangtahun kelahiran

biasalah acara potong kek ni

throwback masa birthday yang pertama


masa kecil

12 December 2017


Jika ketandusan idea nak masak menu minum petang atau sarapan pagi dan nak cuba sesuatu yang berbeza ( beza sangat kan), boleh lerr try buat cekodok (jemput-jemput) mee segera maggi campur udang. Haa kan panjang namanya tu. Pendekkan ajer la jadi cekodok maggi. Maggi tu maksudnya mee segera jenama maggi atau mana-mana brand pun ok



RESIPI CEKODOK MEE MAGGI UDANG


Jujurnya, mula-mula tengok juadah ni kat rancangan ketuk-ketuk Ramadhan si Shiela Rusly tu sambil dengar mulut dia pot pet pot pet... ringkas ajer menunya. Semua orang leh buat ni. Cuma pelbagaikan stail dan gaya ikut kreativiti masing-masing la

BAHAN-BAHAN CEKODOK MEE MAGGI UDANG

1 - Sekilo tepung gandum. Aku lebih gemar pilih tepung brand Faiza, biar mahal seringgit dua asal tak ada bahan pemutih yang merosakkan kesihatan. Dah laa menu nya pun maggi, harap-harap tak kena kecam

2. 2 bungkus mee segera maggi, dilembutkan terlebih dahulu

3. Udang, aku tak kira pulak berapa ekor tadi.. 20 ekor ok kot. Dipotong tiga kecil-kecil

4. Bawang merah dan bawang putih ditumbuk

5.Telur kecil 4 biji, kalau besar 2 biji

6. Serbuk penaik (baking soda) dan garam secukup rasa jika perlu. Kalau taknak letak garam pun ok sebab perencah mee maggi dah ada rasa masin

7. Daun kucai

CARA MASAK CEKODOK MEE MAGGI UDANG

Macam biasalah korang buat cekodok, cucur, jemput-jemput. Campur semua bahan

tuudiaa proses awal sebelum menggaul. Campurkan je semua bahan

mee maggi yang telah lembut serta perencah dimasukkan. Kini sedia untuk digaul sebati

sebelum goreng

hasil kejadian


Alhamdulillah dah kenyang.. 
Selamat menjamu selera

08 December 2017

Anak kecil sampai satu stage penerokaan umur dia, diorang pandai nak buat sendiri. Contoh basuh tangan panjat kerusi buka paip, ikat tali kasut walaupun caca merba, pakai pampers pun sendiri walau longgar, lipat baju walaupun tak kemas, pakai baju walaupun lambat, sikat rambut walau tak rapi

Anak baru saja nak cuba sesuatu yang baharu contoh lainnya pakai butang baju, tapi dek kerana lambat sangat, mak ayah pula selalu nak rushing dan perfect, maka di akhirnya kita sendiri yang selalu selesaikan butang baju tu


kak ngah

Kesilapan besar disitu kerana membantut percubaan serta usaha dia.  Tanpa sedari atau tak sengaja, ibu bapa lah yang terawal membunuh motivasi anak-anak. Lambat laun mereka akan hilang keyakinan diri, potensi, keunikan dan kemahiran yang dia ada.

Sepatutnya biarkan dia selesaikan sendiri terlebih dahulu walaupun selalunya baju jadi senget sebab salah masuk butang. Yang sebetulnya berilah motivasi dan pujian seikhlasnya atas usaha dia

Kita nampak senget salah masuk butang, tapi anak nampak dia berjaya selesaikan pakai butang baju setelah usaha yang gigih


masa kecik, nak sikat sendiri..
 haa kan dah nangis tu sebab rambut tersekat di skala 6.. haha


02 December 2017

Belum pun sempat cikgu-cikgu nak bertenang-tenang, release stress sikit bila start cuti panjang akhir tahun, dah kena kecam sebab makan kat hotel. Kononnya guna duit PIBG.. hurmm

Kesian cikgu, asyik terkena je. Dah la cuti pun kena siapkan tuntutan kerja, bermuram durja dengan result upsr dek perubahan sistem KPM pun boleh reda lagi, dah kena hadap kes viral yang tak sepatutnya ni pulak


viral cikgu makan di hotel


Tolong lah, cikgu pun manusia biasa, ada perasaan jugak. Kadang-kadang tak mahu melayan berita viral. Ikutkan hati nafsu amarah, dari minggu lepas lagi nak melatah di media sosial, mujurlah boleh tahan sabar tunggu emosi stabil dulu. Kadang-kadang sebesar-besar jiwa guru tu, terasa lah juga sedikit sebanyak. Begitu sekali hinanya orang nak pandang cikgu macam tu .. kan? Betul-betul rasa terhina

Tak berbaloi pun sebenarnya nak guna duit PIBG semata-mata nak makan kat hotel. Berapa juta sangat lah kalau dapat pun

Cikgu ada kelab guru di sekolah masing-masing. Kumpul duit ikut ketetapan sekolah masing-masing. Duit terkumpul tu untuk jaga kebajikan, bukan hanya guna nak buat jamuan akhir tahun kat hotel. Kalau ada cikgu bersalin, bersara, berpindah, berkahwin, pergi haji, ada waris kematian, ditimpa musibah, duit itulah yang kita guna

Nak buat jamuan kat hotel, kumpul duit sendiri. Raikan diri sendiri jer. Nak harap orang raikan? Hurmm.. lambat lah lagi

Antara luahan rakan-rakan guru tentang kes viral. Janganlah kata guru mengungkit pulak. Sebenarnya bukan nak ungkit, tapi dah orang nak hina sangat, kena lah sebut biar tahu..






Kesian cikgu, bertabahlah wahai kawan-kawan

Respon Menteri Pendidikan :-



Bertabah lah rakan guru 
SK Bandar Seri Putra, tahun depan jom kumpul duit banyak lagi, buat jamuan akhir tahun kat hotel lagi mewah.. jomm!




29 November 2017

Hujan berterusan hampir seminggu. Banjir sana sini. Ribut dan angin kuat menumbangkan beberapa gerai di Pantai Batu Buruk. Hakisan macam biasa tiap-tiap tahun berlaku di Pantai Mengabang Telipot. Nak keluar rumah jalan jauh-jauh sikit macam agak kurang sesuai 

Duduk rumah melantak je la kerja sambil siapkan kerja sekolah yang tak habis-habis lagi ni. Apatah lagi duk lepak kat kampung bagaikan syurga juadah air tangan mak.. haha


western laa sekali sekala... 
makaroni bakar

itik masak kurma

paling terangkat di kala hujan renyai-renyai yang mendamaikan.. pulut gaul nyiur (kelapa parut) matching dengan ikan kukus

pulut sesi kedua

yang ni pun boleh tahan.. 
bubur jagung durian


Semoga rakan-rakan yang menghadapi musibah dan dugaan banjir di kawasan mereka tabah dan kuat. Hati-hati
Contoh refleksi adalah rujukan untuk rakan-rakan guru yang mengajar bahasa arab


إن عملية التعليم والتعلم قد تحققت الهدف المنشود
Sesi PdP telah mencapai objektif/target yang diingini

 يستوعب التلاميذ جميع المستويات التعليمية و التعلمية
Murid-murid dapat menguasai kesemua aras PdP

يستوعب التلاميذ جميع المهارات المدروسة
Murid-murid dapat menguasai kesemua kemahiran yang dipelajari


يستوعب التلاميذ مهارات التعليمية المُركزة
Murid-murid dapat menguasai kemahiran pembelajaran secara intensif


 يستوعب التلاميذ أهداف التعليمية مع عشرة منهم يجيدون فيها
Murid-murid dapat menguasai objektif pembelajaran dengan 10 daripadanya mencapai target


 خمسة من ثلاثين التلاميذ لا يستوعبون علي نتاج التعلم
5 daripada 30 murid-murid tidak menguasai hasil pembelajaran


عشرة من ثلاثين التلاميذ لا يستوعبون علي أهداف التعليمية
10 daripada 30 murid-murid tidak mencapai objektif pengajaran


 شارك التلاميذ فى الانشطة التعليمية مشاركة ايجابية و ممتعة
Murid-murid telah menyertai aktiviti PdP dengan jayanya


عدم مشاركة بعض التلاميذ مشاركة فردية في الأنشطة التعليمية لضيق الوقت

Sebahagian murid-murid tidak terlibat dalam aktiviti PdP kerana kesuntukan masa


 يبدو التلاميذ غير مشوقين فى الأنشطة التعليمية لعدم استخدام الواسائل المعينة الرائعة / المناسبة / ذات جزّابة .
Murid-murid kelihatan tidak seronok kerana ketiadaan BBM yang menarik dan bersesuaian


يبدو بعض التلاميذ غير مشوقين فى الأنشطة التعليمية لعدم استخدام الواسائل المعينة الرائعة / المناسبة / ذات جزّابة .
Sebahagian murid2 kelihatan tidak seronok kerana ketiadaan BBM yang menarik dan bersesuaian

 غياب بعض التلاميذ في الفصل لحضورهم برنامج خارج الفصل
Sebahagian pelajar tiada di dalam kelas kerana menghadiri aktiviti luar kelas

تأجيل عملية التعليمية و التعلمية لحضور المعلم الى مشاورة / اجتماع المعلمين
PdP ditangguhkan kerana menghadiri mesyuarat / mesyuarat guru


تأجيل عملية التعليمية و التعلمية لحضور المعلم الى برنامج خارج الفصل.
PdP ditangguhkan kerana menghadiri program luar kelas


تأجيل عملية التعليمية و التعلمية لحضور المعلم الى برنامج خارج المدرسة .
PdP ditangguhkan kerana menghadiri program luar sekolah


عملية التعليمية و التعلمية لا تجري في مدّة موعدها الكاملة لمانع ما لا بدّا منه
Aktiviti PdP tidak dapat berjalan dengan sempurna pada tempoh yang ditetapkan atas sebab yang tidak dapat dielakkan

 يحتاج الى اعادة بعض الأنشطة التعليمية لعدم استيعاب التلاميذ في أهداف التعليمية
Sebahagian aktiviti PdP perlu diulang semula kerana murid-murid tidak menguasai objektif pembelajaran


27 November 2017

Ermm.. entahlah. Kadang-kadang aku keliru tugas guru atau kerani? Di kala ini, saat cuti akhir tahun sudah bermula, aku pasti ramai dalam kalangan rakan-rakan guru seluruh negara yang dikerah menyiapkan eviden segala eviden untuk Standard Kualiti Pendidikan Malaysia Gelombang 2 (SKPMg2)

Pembuat dasar hanya duduk di kerusi empuk lagi mewah nun dalam bilik berhawa dingin di Putrajaya. Yang letihnya? pelaksana dasar yang entah berapa kali berubah-rubah apabila berubahnya menteri

Bukan lah mahu merungut atau mengeluh dengan bebanan tugasan, tapi agak-agak lah.  Lebih sadis ada rakan-rakan guru yang bertugas sebagai pengawas SPM, terkejar-kejar kembali ke sekolah sejurus tugasan pengawas SPM demi menyiapkan sekalian banyak eviden yang diperlukan untuk SKPMg2 ini. Balik rumah? entah jam berapa!


parodi

Jom baca luahan rasa rakan-rakan guru yang ditulis dalam komen facebook Menteri Pendidikan, Dato' Seri Mahdzir Khalid. Yang melaluinya sahaja akan faham. Korang yang duk kondem tuu cuba jadi cikgu sekali tengok!













Mujurlah ada pengumuman terbaharu dari Menteri Pendidikan. SKPMg2 akan ditangguh ke tahun 2018. Ia sedikit sebanyak melegakan sesak dada dan nafas. Sekurang-kurangnya di musim cuti akhir tahun ini

17 November 2017

Sebentar tadi terbaca kisah yang viral. Kisah benar yang datangkan keinsafan dan memberi pengajaran kepada manusia yang masih hidup. Jenazah yang berusia 12 tahun lamanya, kini mahu dipindahkan kuburan

Maha suci Allah apabila didapati ia masih sempurna. Tidak reput dan cukup sifat. SubhanAllah. Sungguh, kebesaran Allah tiada siapa mampu dustakan. Jauh di sudut hati, cemburu sungguh dengan jenazah ini. Bagaimana pula ya jenazah kita nanti?

Aku kongsikan disini ya

Alhamdulillah selesai pemindahan kubur mak...

12 Tahun mak pergi mengadap Illahi....jenazah mak elok..masih dlm keadaan kiam..kain kafan mak tak koyak...bantal dan tali masih ada...susuk bdn mak jelas dipandangan mata kami yg menyaksikan tadi...cukup sifat..dan tak berbau Allahuakhbar....maha suci Allah

Dia wanita yg lembut...xsuka mengata org lain..xsuka mencerca org lain..mak sgt mudah mengalirkan air mata...hati nya bak tisu mudah terkoyak...setiap cerca org mak bls dgn senyuman dan air mata...dgn suami mak bersabar...

Dan siapa sangka dlm kepadatan tanah perkuburan bukit alip.....mak dapat dikebumikan sebelah kubur arwah ayah....maha suci Allah

Setelah 12 tahun mak pergi....Allah beri aku 'sesuatu'....tentang hidup ni..hati ini..keinsafan ini...

Maaf andai perkongsian ini mjadi kalian tidak selesa...ttp jadikanlah ianya sbg iktibar dan ingatan agar kita terus berusaha membaiki hati dan amal kita...maaf dr sy insan yg jahil....

Pemindahan kubur ini kerana tanah perkuburan ini telah diambil bagi projek pembangunan...semua jenazah dipindahkan ke tanah perkuburan mengikut kehendak waris....wallahualam

Cari redha Allah

#pesan #ustazdusuki
#ikimfm

 


SUMBER ASAL : PUAN AMINA JASMINE


AlFatihah untuk arwah ibu puan amina jasmine dan semua ibu bapa kita yang masih hidup atau telah pergi


Ada harinya kamu berdua menangis dan sangat sukar dibendung, hinggakan kedua-dua belah tangan dan bahu aku belum cukup untuk menenangkan kamu, tapi satu yang kamu harus tahu aku dah cuba lakukan yang terbaik

Ada harinya, kamu sangat memerlukan disiplin yang lebih berbanding hari-hari biasa, ia akan berakhir dengan sedikit kedukaan di hati dan air mata untuk kamu dan aku. Tapi satu yang harus kamu tahu , aku dah cuba yang terbaik





Ada hari aku merasa sangat letih dan kamu berdua masih memerlukan lagi satu permainan bersama sama aku. Aku ketiduran sendiri, hanya mendengar suara kamu saling bergaduh. Aku dah cuba lakukan yang terbaik

Ada harinya, makanan yang dihidang tidak menepati pun citarasa kamu. Walaupun semahal mana tempat makan yang kita pergi, kamu masih mengingati dan menggemari kicap di rumah.  Walaupun ia sepatutnya mengguriskan perasaanku, tapi kamu harus tahu aku  dah lakukan yang terbaik


Ada hari aku tak sempat mengusap dahimu ketika tidur dan mencium pipimu di waktu pagi. Tapi kamu harus tahu perit sungguh rasa kesal semua itu. Aku dah cuba lakukan yang terbaik

Ada harinya aku tak sempat menghadirkan diri di hari-hari istimewamu di sekolah. Tak dapat merakam video dan gambar saat indahmu. Tapi kamu harus tahu aku dah cuba lakukan yang terbaik


Kamu masih baby girl abuya, kelmarin, hari ini dan selama lamanya


09 November 2017

Walaupun kalau la boleh disenaraikan tempat travel yang ingin pergi, Jepun, Korea, Cina, Hong Kong, Thailand dan sewaktu dengannya bukanlah pilihan utama dijejaki. Orang kata tak eager sangat nak pergi

Mungkin jugak dalam kepala duk fikir susah nak cari tempat makan dan berkomunikasi di sana.. hehhe. Tapi kalau orang dah belanja tiket free, mana boleh tolak....kannnn. Belasah je la asal boleh jenjalan. Siapa mau kasikkk

Macam semalam, kiranya masuk kali ni dah dua kali sampai di Jepun. Tapi, bukan aku lah yang sampai nye pun. Blog bahejabella ni je yang sampai ke sana  dikirimkan oleh angin bayu membawa diriku




Thank you aben , taiko blog yang sudi snap blog picisan kita kat Jepun sana.. hehe. Lain kali buat lagi ye. Dahh korang pergi baca story Jepun dia tu ha KLIK SINI LAH

Kali pertama dulu header blog bahejabella ni sampai Jepun dan Paris KAT SINI HAHH story dia. Aagitttuuu

Tempat terbaharu yang bahejabella.com sampai tu katanya dinamakan Ouchi Juku. Terletak di Fukushima. Antara tempat yang sering disinggahi oleh travellers. Tuu aku baca wikipedia. Macam menarik pulak, kan. Ermmm

08 November 2017

Abuya baru balik kerja rileks rileks dulu. Anak bujang ni duk golek-golek sorang diri, pusing-pusing sampai la dia jumpa peha abuya tu






Terus dia berangan sampai ke awan. Syok sangat laa tu kan. Tahulaa kaki abuya gebu

06 November 2017


Keputusan UPSR 2017 akan diumumkan pada tarikh 23.11.2017 iaitu pada hari Khamis. Hari terakhir persekolahan sessi 2017 bagi sekolah-sekolah di negeri kumpulan A

Tarikh keputusan UPSR 2017


KEPUTUSAN UPSR 2017
KEPUTUSAN UPSR 2017


Calon-calon UPSR 2017 boleh datang ke sekolah masing-masing untuk mendapatkan transkrip keputusan UPSR 2017 bermula pada pukul 10.00pagi pada hari keputusan UPSR 2017 diumumkan


Semakan Keputusan UPSR 2017 Guna SMS


      Taip: 

UPSR (jarak) ANGKA GILIRAN dan 
SMS ke 15888

Contoh: 
UPSR T4001A036 sms ke 15888



Semakan melalui SMS ini akan diaktifkan bermula pukul 10 pagi, Khamis, 23 November 2017. Ia akan tamat pada pukul 6 petang pada hari Rabu, 29 November 2017


PEKELILING BAHARU KPM : FORMAT PEPERIKSAAN PUSAT UPSR 


Format baharu UPSR ini diperkenalkan bermula tahun 2016

Pekeliling KPM
Pekeliling KPM

Pekeliling baharu KPM , Format UPSR (setakat ini selagi belum ada apa-apa perubahan dari KPM)


SECARA RINGKASNYA , FORMAT BAHARU PEPERIKSAAN BERPUSAT UPSR (10 point penting) ialah :-


1. Keputusan UPSR tetap ABCDE sahaja seperti sebelum ini

2. Gred ABCDEF digunapakai hanya untuk penilaian PBS (Pentaksiran Berasaskan Sekolah)

3. Keputusan UPSR 100% dari Lembaga Peperiksaan 
( Format 40% dari sekolah , 60% dari Lembaga Peperiksaan yang diwartakan sebelum ini terbatal sepertimana dalam surat pekeliling tersebut)

4. Keputusan PBS 100% dari sekolah

5. UPSR kini 6A ( 6 kertas )

6. PBS mempunyai 3 komponen iaitu :-

- Penilaian berasaskan sekolah
- PAJSK (Pentaksiran Aktiviti Jasmani, Sukan dan Kokurikulum)
- Ujian Pesikometrik

7. PBS dinilai untuk semua subjek teras dan elektif kssr
- penilaian berdasarkan TAHAP PENGUASAAN dari template data offline

8. Calon UPSR bermula tahun 2016 wajib terima 2 keputusan (sijil) :


1. UPSR - 6A

2. PBS ( 3 komponen)
9. Kertas 2 Matematik mempunyai 15 soalan dengan 60 markah ( masa 1 jam)

10. Kertas 1 Matematik tetap 40 soalan dengan 40 markah. Matapelajaran Sains juga kini mempunyai 2 kertas soalan

#Ini adalah blog peribadi

#Segala testimoni dan penulisan berkaitan produk SHAKLEE yang dikongsi & disebarluaskan infonya dilaman ini BUKAN bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit.

#Pembaca sangat digalakkan untuk mendapat nasihat dari pakar kesihatan dan perubatan. Allah jua Yang Maha Memberi Kesembuhan.

Bila Abuya Membebel

BLOGGERS SEPERJUANGAN

backlinks

ping blog

PALS

G+

FREQUENTERS

Popular Minggu Ini