11 March 2015

TIPS MENANGANI SERANGAN JANTUNG KETIKA BERSEORANGAN..?

Baru sahaja membicarakan perihal seranagn jantung tanpa signal dalam entri   Mee Kari Phytocol sebelum ni... Kebetulan terima mesej whatsapp2 yang disebar forwardkan mengenai tips menangani serangan jantung ketika berseorangan.
Sejauh mana ketepatan mesej &  kebenarannnya , Wallahu A'lam..!!  tapi untuk cuba berikhtiar sedaya mampu , In sya Allah kita semua boleh amalkan tips tersebut...

ni salinan mesej whatsapp tu.. semoga bermanfaat!

********************************************************************************

BAGAIMANA NAK MENANGANI SERANGAN JANTUNG KETIKA BERSEORANGAN:-

1. Katakanlah kita bertolak blk kerumah pd jam 7:25 mlm bersaorangan setelah seharian bekerja mencari rezeki. 

2. Pada ketika itu anda berasa amat letih, gundah gulana dan kecewa. 

3. Tiba2 anda merasa sakit yg amat sgt di dada membawa ke tangan dan rahang anda. Perjalanan terdekat kerumah sakit lebih kurang 5km dari rumah anda. 

4. Malangnya anda tidak yakin mampu bertahan sejauh itu. 

5. Anda telah dilatih ilmu CPR tetapi tidak dilatih utk kegunaan keatas diri anda. 

6. CARA MENYELAMATKAN DIRI DARI SERANGAN JANTUNG KETIKA
BERSEORANGAN. Memandangkan kebanyakan mereka yg menerima serangan jantung tanpa menerima sebarang bantuan dan mula nk pengsan mempunyai hanya 10 saat sebelum pengsan. 

7. Walaubagaimanapun mangsa boleh membantu diri dgn BATUK SEKUAT MUNGKIN... Setiap kali batuk hendaklah diselangselikan dgn MENARIK NAFAS PANJANG.... 

Batuk tersebut hendaklah MENDALAM DAN BERPANJANGAN sehingga terasa di dada.. Bernafas panjang dan dalam dan batuk hendaklah diulang SETIAP 2 SAAT sehingga bantuan tiba atau sehingga terasa dpt bernafas spt sediakala..... Bernafas panjang akan membantu memasukka oksigen kedalam jantung dan batuk mendalam membantu mengepam jantung dan memulihkan perjalanan darah. Ia juga membantu mengembalikan degupan jantung spt sediakala. Ini membolehkan mangsa tiba ke hospital....Dari: Dr. N Siva (Senior Cardiologist)

*********************************************************************************2 comments:

  1. wowww... terima kasih atas tips nih... mudah2an akan ingat bukan untuk diri sendiri jer tapi jugak untuk orang lain... terima kasih sekali lagi

    ReplyDelete

#Ini adalah blog peribadi

#Segala testimoni dan penulisan berkaitan produk SHAKLEE yang dikongsi & disebarluaskan infonya dilaman ini BUKAN bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit.

#Pembaca sangat digalakkan untuk mendapat nasihat dari pakar kesihatan dan perubatan. Allah jua Yang Maha Memberi Kesembuhan.