21 March 2018

Kedah, negeri tersohor di utara tanah air Malaysia yang diberi jolokan jelapang padi ( the rice bowl of Malaysia) dek kerana padi ialah tanaman paling banyak ditanam di sana dan dataran padi ini telah menghasilkan lebih separuh bekalan isi rumah di negara ini. Sebut saja negeri Kedah, kita akan teringatkan satu tempat pelancongan terkenal di negeri itu. Pulau Langkawi namanya. Banyak perkara menarik di Pulau Langkawi atau orang putih kata things to do in Langkawi yang boleh dilakukan. Yang dah pernah pergi ke Pulau Langkawi , sudah tentu mahu mengulanginya lagi kunjungan ke sana. Yang belum pernah sampai, semestinya boleh terbayang-bayang perkara menarik di Pulau Langkawi terutamanya membeli belah. Rambang mata dibuatnya. Maklumlah, pulau bebas cukai, kan. Kita tengok yang menarik di Kedah dulu, nanti kita cerita things to do in Langkawi

THINGS TO DO IN LANGKAWI


Secara peribadinya, Kedah sangat dekat dengan aku dan family. Arwah nenek, saudara mara, sepupu sepapat menetap di Kuala Muda, Seberang Perai Utara, Penang. Mak dilahirkan di Perak dan dibesarkan di Kuala Muda. Dari kecil, memang setiap kali musim raya, kitorang akan beraya di Kuala Muda, Seberang Perai. Antara aktiviti wajib ialah kutip kepah di laut ramai-ramai. Meriah sungguh kenangan setiap kali raya. Cuma sejak arwah nenek dan mak ngah meninggal, dah jarang balik ke sana

Dari kampung kami menuju ke Penang memang akan melalui Banjaran Titiwangsa, jalan raya Timur-Barat yang menghubungkan Machang-Jeli-Gerik-Baling seterusnya sampai ke Penang. Kadang-kadang singgah  makan ikan bakar di Kuala Ketil, kadang-kadang singgah jalan-jalan di Sungai Petani. Dulu ada shopping mall Ocean, tak pasti masih wujud lagi atau tidak. Mee udang Pulau Sayak? hurmm memang tempat makan kegemaran satu keluarga sejak 3 tahun kebelakangan ni




Sejarah awal Kedah dikesan dari zaman prasejarah ke tapak arkeologi Lembah Bujang, perdagangan awal Maritim India, Persia, Arab hingga karya tulis awal jemaah Cina dan rekod awal Cina, Hikayat Merong Mahawangsa atau dikenal sebagai Peringatan Negeri Kedah kepada Al-Tarikh Salasilah Negeri Kedah. Kedah juga dikenali sebagai Kedaram, Kidaram, Kalagam dan Kataha oleh orang Tamil dan Kalah atau Kalaha oleh Persia

Pada abad ke-7 dan ke-8, rantau ini dikuasai oleh Sri Vijaya. Kemudian dikuasai Siam hingga abad ke-15, ketika kesultanan Melayu Melaka berkuasa. Dalam tempoh ini, pengaruh Melakan telah diperkenalkan sementara aspek dominan peradaban kuno Kedah mula berkurang. Pada abad ke-17, Kedah diserang oleh Portugis. Pada tahun 1821, Kedah jatuh ke tangan Siam dan terus dikawal sehingga British mengambil alih apabila Perjanjian Anglo-Siam telah ditandatangani pada tahun 1909. Kedah mencapai kemerdekaan bersama-sama dengan negeri lain di Semenanjung pada tahun 1957

Tempat Menarik Di Kedah


1- Lembah Bujang - Merupakan runtuhan purba dan artifak dari tamadun Hindu-Buddha yang hilang. Artifak dan peninggalan yang ditemui di pelbagai laman web, sejak abad ke-4, termasuk tembikar tembikar, patung-patung batu ikon Hindu, tablet batu bertulis, alat logam, barang-barang seramik, hiasan, manik-manik dan batu-batu semi mulia




2-Taman Rekreasi Hutan Bukit Hijau - Air terjun Bukit Hijau, dikenali dalam kalangan orang Kedah tetapi kurang dikenali pelancong dari luar negeri. Taman ini, terletak di Hutan Simpan Gunong Inas, mempunyai beberapa air terjun yang indah di sepanjang Sungai Mempelam (Sungai Mempelam)

3- Tasik Pedu -  diapit oleh bukit-bukit bergelombang rendah dan menawarkan pemandangan yang menakjubkan serta udara segar dari gunung. Tempat yang ideal untuk memancing, sukan air seperti berkanu dan berperahu




4- Gunung Jerai - 1,217 meter di atas paras laut dan merupakan puncak tertinggi di Kedah. Gunung Jerai sangat popular dengan pejalan kaki, dan anak-anak sekolah. Hutan Rekreasi Titi Hayun, Hutan Rekreasi Seri Perigi dan Hutan Rekreasi Sungai Teroi terletak di kawasan ini

5- Taman Rekreasi Ulu Legong Hot Spring  - Taman ini adalah tempat yang popular bagi mereka yang menikmati air mineral panas. Ramai pelawat pergi ke sana pada waktu malam. Kolam air panas boleh diakses dengan jalan berturap yang baik, terletak kira-kira 6km dari bandar Ulu Legong 


Perkara Menarik Di Pulau Langkawi



Langkawi merupakan salah satu daerah di negeri Kedah. Langkawi terletak di utara Selat Melaka yang berhampiran sempadan antara Malaysia dan Thailand, beberapa kilometer jarak ke utara pulau Thai iaitu Pulau Tarutao. Bandar utama gugusan Pulau Langkawi terletak di pulau utama iaitu Pekan Kuah. Kepulauan ini mengandungi 99 pulau . Langkawi mempunyai legenda tersendiri dalam sejarahnya. Tanyakan siapa sahaja di pulau ini tentang kisah tragis seorang wanita muda cantik bernama Mahsuri, dan anda akan mendengar kisah cinta, cemburu dan sumpahan di pulau itu olehnya selama tujuh generasi

Hari ini, generasi ketujuh penduduk Langkawi telah berakhir, namun orang-orang di sini masih percaya bahawa kemakmuran hari ini dan sumpahan Mahsuri bukan kebetulan semata-mata. Mistik legenda ini masih dapat dirasai di banyak bahagian pulau ini, terutama di Makam Mahsuri (Mahsuri's Mausoleum), di mana Mahsuri dikatakan dimakamkan

Kini, pulau yang kaya dengan keindahan semula jadi dan lagenda masa silam telah menonjolkan diri sebagai salah satu daripada destinasi perlancongan yang paling popular di Malaysia. Pulau Langkawi yang pernah menjadi padang jarak padang terkukur telah diberikan status bebas cukai pada tahun 1987

Antara perkara menarik yang harus anda singgah dan lakukan di Pulau Langkawi ialah :


1- Langkawi Sky Bridge - di sinilah lokasi Shah Rukh Khan berlakon untuk filem Don. Ia jambatan pejalan kaki yang melengkung sepanjang 125 meter yang menawarkan pemandangan cantik Gunung Mat Cincang, Telaga Tujuh dan beberapa pulau kecil yang mengelilingi Langkawi. Terletak 700 meter di atas paras laut, ia hanya boleh diakses melalui stesen akhir dari Langkawi Cable Car





2- Dataran Lang - juga dikenali sebagai Eagle Square, sebuah arca burung helang yang menarik  dalam keadaan bersedia untuk terbang, setinggi 12 meter dipaparkan di atas platform yang tinggi. Dataran Lang menempatkan air pancut, teres dan jambatan kecil yang cantik.Ia berdekatan dengan laut menjadikannya tempat yang popular untuk menonton feri di seberang pelabuhan pada sebelah petang. Ini lokasi wajib bergambar kalau ke sini, seolah-olah menjadi mercu tanda Pulau Langkawi






3- Langkawi Cable Car - ia akan membawa pelawat pada perjalanan selama 15 minit yang menaiki gunung ke puncak gunung Mat Cincang. Ia menawarkan pemandangan indah saujana mata memandang ke hutan hujan, pulau kecil dan air terjun Langkawi. Perjalanan bermula di Desa Oriental di mana anda akan melepasi beberapa perhentian yang dilengkapi dengan pandangan terbuka di sepanjang jalan. Oh ya, pastikan anda dapat mengawal rasa gayat jika menaiki kereta cable ini ye. Rileks saja

4- Underwater World Langkawi -  menempatkan lebih daripada 500 spesies makhluk laut termasuk anjing laut pelabuhan, penguin rockhopper, seahorses, serta flamingo dan itik mandarin. Salah satu acara utama ialah melalui terowong bawah air sepanjang 15 meter, di mana anda boleh menikmati pemandangan jerung, ikan pari raksasa, dan kura-kura hijau. Terasa bagai berada di dalam laut 

5-Langkawi Wildlife Park & Bird Paradise -  menempatkan lebih daripada 2,500 burung eksotik dari 150 spesies seperti burung kenari, itik, parakeet, burung hantu, helang, toucan, tanduk dan flamingo. Taman ini dilengkapi dengan aviary berjalan kaki dan air terjun buatan manusia setinggi 15 meter, di mana beberapa burung bebas berkeliaran dan berinteraksi dengan pengunjung

6-Taman Laut Pulau Payar - Taman Marin Pulau Payar adalah tempat yang terkenal untuk snorkeling dan menyelam. Ia tereltak kira-kira 45 minit dari Jeti Kuah dan anda boleh mengambil sama ada katamaran atau bot laju untuk sampai ke sana. Salah satu ciri-ciri terbaik Taman Laut Pulau Payar ialah Coral Garden, seksyen terpencil yang dipenuhi dengan karang berwarna-warni. Mereka yang ingin meneroka taman itu perlu mendapatkan kebenaran daripada pihak berkuasa (memancing dilarang sama sekali) sebelum masuk ke dalam perairan.


7 - Makam Mahsuri - Makam Mahsuri adalah merupakan tempat yang dipercayai di mana Mahsuri binti Pandak Maya dikuburkan di pulau ini. Ia terletak sekitar 12km dari Kuah dan terletak dalam kawasan kompleks Kota Mahsuri, Mukim Ulu Melaka. Cerita rakyat menyatakan Mahsuri dikuburkan di tempat dia melepaskan nafas terakhirnya selepas dia dihukum bunuh di Padang Mat Sirat. Makam Mahsuri telah dibina semula dan dilengkapi dengan muzium, teater traditional dan rumah Kedah yang mewakili rumah binaan Langkawi yang popular ketika itu, dikatakan dibina di bekas tapak rumah Mahsuri. Sebuah perigi yang digelar perigi Mahsuri turut terdapat dalam kompleks tersebut.

8 - Pantai Pasir Hitam - .Komposisi geologi utama pulau ini ialah granit, batu kapur, syal dan batu lanar . Pantai itu terbentuk hasil paduan beberapa mineral seperti turmalin, ilmenit dan zirkon dengan batuan granit menyebabkannya berwarna hitam.

9 - Believe 5D Art Museum Langkawi - antara satu lagi tarikan terbaharu di Pulau Langkawi. Memaparkan lukisan-lukisan seni 5D yang menarik yang menjanjikan seni tersebut real apabila bergambar. Ditambah pula dengan aksi-aksi real dari anda ketika bergambar

10- Membeli belah - tidak sah dan tidak lengkap kehidupan ini jika ke Pulau Langkawi tanpa membeli belah.  Sudah tentu terbayangkan minyak gamat, coklat dan pinggan mangkuk murah. Barangan wanita seperti beg dan pakaian pun ada. Antara lokasi membeli belah tersohor ialah Langkawi Parade (TSH), Langkawi Fair (Billion) , the ZON Duty Free, Pasaraya Langkawi Saga, Pasaraya Zeno, Cenang Mall , Jetty Point @ HIG, Kompleks HIG Mall, Idaman Suri Mall dan Pasaraya Coco Valley


4 comments:

  1. langkawi ulang-ulang pergi pun tetap best

    ReplyDelete
  2. Baru pergi akhir tahun lepas... Kos agak tinggi jugak kalau sekeluarga ke sana...

    ReplyDelete
  3. langkawi, kalau banyak mana pun nak pergi tak pernah bosan.

    ReplyDelete

#Ini adalah blog peribadi

#Segala testimoni dan penulisan berkaitan produk SHAKLEE yang dikongsi & disebarluaskan infonya dilaman ini BUKAN bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit.

#Pembaca sangat digalakkan untuk mendapat nasihat dari pakar kesihatan dan perubatan. Allah jua Yang Maha Memberi Kesembuhan.

Bila Abuya Membebel

BLOGGERS SEPERJUANGAN

backlinks

ping blog

PALS

G+

FREQUENTERS

Popular Minggu Ini