28 November 2018

CARA TURUNKAN BACAAN GULA DALAM DARAH


Memahami Apakah Maksud Paras Glukos Darah

Gula (glukosa) dalam darah diperolehi dari sumber makanan bagi membekalkan tenaga kepada badan dan otak. Walaubagaimana paras gula (glukosa) dalam darah boleh menjadi terlalu rendah atau terlalu tinggi akibat dari kegagalan badan megimbangi kitaran gula dalam badan.. Sumber : Portal MyHealth


CARA TURUNKAN BACAAN GULA DALAM DARAH

Kebanyakan nasihat doktor antara yang selalu menjadi point utama ialah bersenam dan menjaga pemakanan. 

Menurut Doktor Zubaidi ( aku suka baca artikel beliau sebab disamping dapat ilmu kesihatan yang banyak, beliau juga pro suplimen dan ikhtiar melalui herba. Paling penting beliau bukan dalam kalangan doktor viral yang angkuh)

Terdapat tiga kumpulan makanan untuk pesakit diabetes iaitu makanan perlu dielakkan, makanan perlu dihadkan serta makanan yang bebas dimakan.


1. Makanan yang perlu ­dielakkan:


Makanan yang mengandungi karbohidrat berproses yang akan menghasilkan gula ringkas dengan cepat seperti nasi putih, gula putih, biskut, cookies dan roti putih. Banyak makanan yang diproses dan dibungkus mengandungi "gula tersembunyi". 

 Ia dilabelkan sebagai maltosa, sukrosa dan fruktosa yang mungkin terdapat dalam sos, kicap, buah-buahan yang dikeringkan. ..


Makanan atau minuman yang manis selalunya mengandungi gula ­ringkas (dan akan meningkatkan tahap gula di dalam darah ­dengan kadar cepat)

Ini termasuk minuman yang menggunakan susu pekat manis, buah-buahan dalam tin, minuman ringan, jem dan semua makanan bersalut gula.


2. Makanan yang perlu ­dihadkan


Makanan mengandungi karbohidrat kompleks boleh diambil dalam jumlah sederhana kerana ia akan diserap perlahan-lahan dan dengan ini tidak menyebabkan peningkatan paras gula dalam darah secara mendadak. 

Oleh itu, pengambilan makanan dalam kumpulan ini harus diagihkan sepanjang hari, bukannya dimakan sekali gus dengan banyak.

Antaranya nasi perang dan nasi dari beras rebus, bijirin, kekacang, susu segar, pasta dari sayur-sayuran, ubi-ubian, buah-buahan dan sayuran berkanji seperti labu, jagung dan serbuk coklat.


3. Makanan boleh dimakan


Ini termasuk air kosong, air mineral, kopi/teh (tanpa gula), air barli (tanpa gula), jus limau nipis (tanpa gula), sayur-sayuran, ulam-ulaman, sup daging dan tulang (yang kurang lemak). 

Pengambilan banyak serat dalam makanan sangat baik kerana ia melambatkan penyerapan gula ke dalam darah. 

Serat pula boleh didapati dalam bentuk larut (yang larut dalam air) dan serat tidak larut (tidak dapat dihadam sistem pencernaan namun membantu mengelakkan sembelit).

Serat tidak larut digalakkan untuk diambil untuk mengurangkan berat badan kerana mencepatkan rasa kenyang dan melambatkan rasa lapar. Pengambilan serat larut pula membantu melambatkan penyerapan gula dan kolesterol ke dalam aliran darah.

Contoh makanan mengandungi serat termasuk sayur-sayuran, ulam-ulaman, buah-buahan, kekacang, bijirin, jagung dan pasta. 

Selain menjaga pemakanan, pesakit kencing manis juga digalakkan melakukan senaman ringan setiap hari seperti berjalan kaki, turun naik tangga atau berkebun.


VIVIX BANTU TURUNKAN BACAAN GULA DALAM DARAH

Antara ikhtiar untuk menurunkan bacaan gula dalam darah juga ialah dengan mengamalkan vivix. Lihat saja respon rakyat Malaysia, pengguna vivix yang sungguh gembira setelah mengamalkan vivix

BAGAIMANA VIVIX BANTU TURUNKAN BACAAN GULA

Bahan utama dalam vivix ialah anggur muscadine. Anggur tahan lasak, berkukit kasar dan bersaiz sebesar bola golf. Sebiji sahaja sudah mencecah harga RM 100 lebih. Itupun pada 5 tahun yang lalu tanpa gst atau sst. Anggur muscadine mempunyai kadar resveratrol 6x lebih tinggi berbanding anggur merah

Dari segi pembuatan Vivix, Shaklee menggunakan keseluruhan buah anggur; kulit, isi dan bijinya kerana:

- Anti oksidan dan phytonutrients yang tinggi dalam kulit anggur

- Kandungan resveratrol yang tinggi di dalam biji anggur

- Isinya juga mengandungi nutrien yang sangat berguna

Resveratrol inilah yang membantu menurukan bacaan gula dalam darah dengan cara :-

1 - Meningkatkan sensitiviti tubuh terhadap hormon insulin

2 - Membantu keseimbangan glukosa dalam darah

3 - Membantu mengurangkan rintangan insulin

4 - Membantu membaiki rembesan insulin. 


anggur muscadine

anggur muscadine


ORDER VIVIX?

013 976 1627
013 976 1627
013 976 1627


PROMO VIVIX MURAH 10% BERMULA SEKARANG SEHINGGA FEBRUARI 2019

BACA SINI : -> VIVIX MURAH 10%

2 comments:

  1. nak try la supplement ni.

    ReplyDelete
  2. memang kena tahan godaan makanan2 yang bergula kalau taknak bacaan gula dalam darah naikk kan.

    ReplyDelete

#Ini adalah blog peribadi

#Segala testimoni dan penulisan berkaitan produk SHAKLEE yang dikongsi & disebarluaskan infonya dilaman ini BUKAN bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit.

#Pembaca sangat digalakkan untuk mendapat nasihat dari pakar kesihatan dan perubatan. Allah jua Yang Maha Memberi Kesembuhan.