28 May 2017

Biasalah musim Ramadhan tiba, mak-mak dan bapak-bapak tak kurang hebatnya mencari resipi mudah berbuka puasa mahupun bersahur. Asyik ke bazaar ajer pun boring gak kan. Ni haa aku kumpul dan koleksikan resipi mudah berbuka puasa yang ada dalam blog aku setakat ini. Takde la hebat mana, simple je. Manalah tahu kot terselit idea mahu mencuba... gittu


RESIPI MUDAH BERBUKA PUASA


1. KAMBING PERAP LADA HITAM

kambing perap lada hitam
kambing perap lada hitam

Untuk resipi boleh klik : - DISINI


2 . COCONUT CINCH SHAKE VANILLA

Coconut shake ni bukan coconut shake biasa tau. Ia diadun dengan cinch shake vanilla yang membuatkan ia sangat eksklusif. Terasa bagai berbuka puasa di hotel 11 bintang

coconut cinch shake vanilla
coconut cinch shake vanilla

Untuk resipi klik : DISINI


3. AYAM BEREMPAH CICAH KICAP BAWANG LADA

Amboii panjang naww nama juadahnya. Walaupun hanya bercicahkan sos kicap bawang lada. Ni la lauk ringkas yang sedap walaupun di bukan bulan puasa. Kena pulak dengan nasi panas. Tak toleh kiri kanan dah

ayam berempah
ayam berempah

Untuk resipi klik : DISINI


4. TULANG MASAK PESAMAH


Ni akak ipar dengan husband dia yang masak. Tulang-tulang lebihan dari daging korban time raya haji 2 tahun lepas. Hurmm mengancam sekali dipadankan dengan nasi minyak. Boleh try untuk juadah berbuka ya

tulang masak pesamah
tulang masak pesamah

Untuk resipi, klik : DISINI


5. IKAN KERISI GORENG SEDAP

ikan kerisi goreng
ikan kerisi goreng sedap

Klik untuk resipi : DISINI


6. CEKODOK SARDIN

Cekodok atau jemput-jemput ni memang favourite sepanjang zaman berzaman sejak dulu kala lagi..hehe. Dulu zaman belajar kat negara orang, sardin dalam tin yang dijual kebanyakannya bukan dalam sos tomato. Sardinnya putih sahaja. Sebab tu selalu masukkan sardin tu sekali time nak buat cekodok. Jadilah cekodok sardin

cekodok sardin
cekodok sardin

Klik : DISINI



7. WRAP AYAM

Beli je roti tortilla atau roti prata atau roti arab segera ke. Intinya tu boleh dipelbagaikan ikut kreativiti masing-masing

wrap ayam
wrap ayam

Klik : DISINI


9. CINCH SHAKE

Yang ni paling segera dan mudah. Kalau agak last minit bangun sahur, ambik 2 scop dan shake je.. burppp kenyang dan bertenaga sepanjang hari. In sya Allah

cinch shake
cinch shake

Klik : DISINI


peminat cinch shake... ben.. 
tiru macam dia okay!


10. ROTI GULUNG CELUP TEPUNG


Klik untuk resipi : DISINI



Dah.. cukuplah tu 10 koleksi yang sempat dikorek semula malam ini. Selebihnya boleh tengok DISINI. Selamat mencuba. Selamat berpuasa!






7 comments:

  1. yessss kambing tu,aduhh terliur sudaaaa

    ReplyDelete
  2. good sharing..bw pagi 4 ramadan..:)

    ReplyDelete
  3. Ok ..dah amik resepi dah...thanks Nize

    ReplyDelete
  4. memang paling segeralah yang ni

    ReplyDelete
  5. Wahh sedap ooo.. nak wrap ayam satuu

    ReplyDelete

#Ini adalah blog peribadi

#Segala testimoni dan penulisan berkaitan produk SHAKLEE yang dikongsi & disebarluaskan infonya dilaman ini BUKAN bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit.

#Pembaca sangat digalakkan untuk mendapat nasihat dari pakar kesihatan dan perubatan. Allah jua Yang Maha Memberi Kesembuhan.

Bila Abuya Membebel

BLOGGERS SEPERJUANGAN

backlinks

ping blog Backlink - OhDunia.my

PALS

G+

FREQUENTERS

Popular Minggu Ini

tinggalkan jejakmu