06 October 2017

Bukan kurma, kismis dan madu sahaja makanan Sunnah. Halia juga makanan Sunnah dan disebut dalam Alquran. Tanpa ragu-ragu ia adalah minuman syurga. Nak rasa klimaks kenikmatan minuman syurga ini, kena masuk Syurga dulu la

Firman Allah :- “ Dan mereka dalam syurga itu, diberi minum sejenis minuman yang campurannya dari Zanjabil”... (Surah Al-Insan :  ayat 17)


BUANG ANGIN DALAM BADAN DENGAN HALIA BERPUDINA



Khasiat halia seringkali dikaitkan dengan membantu buang angin atau toksin dalam badan. Macam macam cara dilakukan manusia yang menggunakan halia untuk buang angin. Masak, rebus ataupun campur dalam air teh. Campur madu pun ok. Pernah jugak sekali order air halia madu kat kedai. Ingatkan kebal sangat tekak ni, hurmmm sekali rasa, susahnya nak habiskan air tu


Ni salah satu style nak makan halia. First time tengok halia goreng. Aku jumpa kat rumah mak..hehe. Sebenarnya mak buat untuk adik ipar yang bakal berpantang bersalin masa tu. Beraneka la sikit juadah pantang, takder la menu sama aje, gitu. Klik SINI untuk resipi halia goreng ini. Orang tak pantang pun boleh makan

Tapi, untuk yang sukar sangat menelan halia sebegitu sahaja. Mungkin tak tahan bau, rasa atau malas nak masak-masak dan minum air, boleh la try herba moden Halia Berpudina (Peppermint Ginger Plus) ini

                   


PEPPERMINT GINGER PLUS bukan hanya sekadar mengandungi halia, tapi yang membuatkan ia unik dan special, ia turut mengandungi 3 bahan utama yang lain iaitu PUDINA , POKOK ADAS 
(FENNAL) dan CEKUR MANIS (ANISE). Wahh amazing kan. Aku dengar orang mengandung yang terkena alahan teruk-teruk pun telan peppermint ginger plus. Power sungguh. Apa fungsi penting 4 bahan utama ni?


Pudina 


- melegakan otot perut
- membantu dalam penghadaman, 
- membantu sistem pencernaan
- melegakan gastrik, mabuk ,pedih ulu hati, cirit-birit. 
- detoks , buang toksin dalam tubuh
- melegakan kesan-kesan sampingan seperti muntah dan kehilangan selera makan yang timbul daripada rawatan kemoterapi.
- bersihkan gigi , nafas yang segar , elak nafas berbau
- membantu bertindak menjadi penyejuk kepada kulit
- membantu dalam masalah kegatalan kulit
- pudina merangsang mengeluarkan peluh,


Halia

- anti radang & antibioik semulajadi
- merangsang rembesan air liur enzim untuk pencernaan makanan. 
- mengurangkan ketidakselsesaan perut dan usus, sakit haid, loya dan mual daripada hamil, angin selepas melahirkan anak (semasa pantang)
- mengekalkan peredaran darah normal.
-mengandungi kromium, magnesium & zink yang boleh membantu untuk memperbaiki aliran darah, 
-bantu elak kesejukan, cegah demam , selesema dan peluh berlebihan


Adas

- membantu gejala perut kembung selepas makan. 
- melegakan sakit perut dan melegakan gejala sejuk.
- melegakan sembelit 
- bertindak sebagai julap & pelawas
- memang terdapat dalam salah satu bahan kebanyakan ubat cirit birit ,sakit perut & gastrik


Cekur Manis

- melegakan masalah pencernaan dan gejala kesakitan haid, batuk dan kahak. 
- peredaran tenaga dalam badan
-mengurangkan kembung dan menyelesaikan saluran penghadaman yang masih digunakan hari ini, terutama dalam pediatrik


Ni set bajet untuk bantu buang angin dalam badan. Ada ALFALFA dan GARLIC COMPLEX si bawang putih. Senang kan, telan je. Klik SINI untuk cerita penuh tentang set buang angin ni


RESPON PENGGUNA PEPPPERMINT GINGER PLUS










Super kredit kepada semua yang berkongsi kisah peppermint ginger plus mereka. Alhamdulillah, Allah jua Maha Memberi Sembuh dan Kebaikan



Shaklee Terengganu

Hubungi :

013 976 1627
Nizang


3 comments:

  1. Wow.first time mama nampak halia goreng. Mcm menyelerakan ke tu

    ReplyDelete
  2. Halia goreng sekali pandang macam bawang goreng.

    ReplyDelete
  3. Halia goreng tu bagus buat amalan masa berpantang

    ada orang pandai buat serunding halia

    tapi kalau tak dapat serunding halia, halia goreng ni pun dah ok sangat dah

    ReplyDelete

#Ini adalah blog peribadi

#Segala testimoni dan penulisan berkaitan produk SHAKLEE yang dikongsi & disebarluaskan infonya dilaman ini BUKAN bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit.

#Pembaca sangat digalakkan untuk mendapat nasihat dari pakar kesihatan dan perubatan. Allah jua Yang Maha Memberi Kesembuhan.

PALS

G+

FREQUENTERS

Popular Minggu Ini

Bila Abuya Membebel

BLOGGERS SEPERJUANGAN