13 June 2017

Aku kalau terhidang ketupat, pulut gaul nyiur (kelapa parut) dengan ikan kukus goreng, pulut kuning, ketupat sotong, kuih seri muka.. hurmm memang susah la nak tolak.. Kihkih. Kalau tolak pun.. pulut shushi. Tak main laa pulut pulut luar negara ni. Style je lebih, tapi tak sedap pun. Yang tempatan jugak la yang paling sedap dan kena dengan tekak

Sekarang ni pulak sejak setahun dua kebelakangan ni dah mula berkenab dengan lemang periuk kera. ermm sedapp amat

lemang periuk kera... tempah dengan orang kampung kat sekolah.. hehe


Alkisah minggu lepas time balik kampung, kakak ada masak rendang daging satu kuali besar. Mengidam agaknya. Ermm menggoda betul rendang tu apatah lagi tengah siang hari berpuasa

Aku tanpa membuang masa, tanpa toleh kanan kiri terus mentapau rendang daging tu satu bekas tupperware. Ketupat beli kat bazaar Ramadhan aje


Hasil kejadiannya begini la. Berbuka dan bersahur pun dengan menu ni je.. hehe


Keesokan hari bila tengok ketupat masih ada banyak lagi.. kita goreng la ketupat tu. Berbuka dan bersahur dengan menu ni jugak. Buang sarung dan goreng, baru terangkat! Kalau kat gerai kebanyakan diorang goreng dengan sarung sekali, tu tak terangkat sangat

Kita raya awal dulu ye.. hehe


40 comments:

  1. Adoiiii terasa lmbt plak nk rayo huhuhu...keliuq dh ni

    ReplyDelete
  2. Alaaa...nampak sedap tu ha..pernah makan sekali la ketupat periuk kera tu ha..bolr la...tp lg prefer lemang kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untung kak sa dapat rasa gak...rasa dia camana nak? Lemang pon payoh dooh nak buleh lo ni... Irra mmg toksey buak la leme ko gapo:p

      Delete
    2. Akak kan selalu pi food review..masa tu la amik peluang rasa..ada orang suka..suka la kan..kalau tanya akak..ok la..

      Delete
    3. dua unni x penah makan...

      Delete
    4. tak pernah makan yang periuk kera tu. tapi masuk TV haritu nampak macam sedap sangat. lembuttt je

      Delete
  3. Pos sikit ko ambo..nak raya piyuk kere tuuu...ambo dok tengok gambar je selama ning..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe jangan lupa pos kat acik jgk yee

      Delete
    2. Of course rasa dia lain dari lemang biasa...x tau nak cakap la rasa dia macam mana...but for me unique la dish yang ni..rare kan..x banyak tempat ada

      Delete
    3. kc first time tengok kat tv haritu hahaha

      Delete
  4. Amboii ketupat periuk kera ke lemang periuk kera ni...sebab rai yg panggil ketupat. pernah jumpa tapi tak pernah makan lagi ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak kata ketupat pun bleh...lemang pun bleh...mana2 la ikut selesa..hahahaha

      Delete
    2. kat TV haritu lemang periuk kera. takde pula jumpa yang ketupat periuk kera hahaha

      Delete
  5. tak pernah makan..perghhh mesti sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Acik kena cuba makan acik...

      Delete
    2. kan kannn. nampak aummm sangat hehee

      Delete
  6. Goreng ketupat? First time dengar ni..hahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ketupat goreng pun sedap..ada je orang buat

      Delete
    2. sama la first jg dgr

      Delete
    3. kan kan kak jati. first time dengar dan tengok haha

      Delete
  7. Sedap tu ketupat periuk kera, susah nak cari

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak kata sedap..okey la...cuma SA x leh makan banyak...

      Delete
    2. tak penah makan lagi.. sedap ke??

      Delete
    3. kena buat tempahan awal-awal la senang kan. sebab ramai duk cari.

      Delete
  8. alahai sedapnya... post sabah plz!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboii unnii. jauh nau sabah. basi kang hahaha

      Delete
  9. wahhh, ketupat goreng tu stail pantai timur sangat!, IQ pun suka ketupat goreng! nak balik ganu makang ning!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh baru tahu. tak pernah tengok depan mata heee

      Delete
  10. Wahhh raya awal nampakkkk

    ReplyDelete
  11. Wah sedapnya. Macam dah raya dah

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn kak adda. kita tengok pun tergoda heee

      Delete
  12. adoiiii kecur liur nengoknya. dah la haritu ada tengok kat TV lemang periuk kera tu. memang famous amos sebab ramai tempah. teringin nak rasa satu!

    ReplyDelete

#Ini adalah blog peribadi

#Segala testimoni dan penulisan berkaitan produk SHAKLEE yang dikongsi & disebarluaskan infonya dilaman ini BUKAN bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit.

#Pembaca sangat digalakkan untuk mendapat nasihat dari pakar kesihatan dan perubatan. Allah jua Yang Maha Memberi Kesembuhan.

PALS

G+

FREQUENTERS

Popular Minggu Ini

Bila Abuya Membebel

BLOGGERS SEPERJUANGAN