Bukan Dosa Masjid Jika Ramai Orang Lebih Seronok Singgah Di Petronas

Masjid memang tempat utama ibadah dan sepatutnya menjadi pusat komuniti masyarakat. Apa sahaja aktiviti bermanfaat selain ibadah khusus boleh je dijalankan di masjid seperti mesyuarat, perjumpaan masyarakat, usrah, kem, ceramah, kuliah, kelas mengaji, tayangan video teladan dan jamuan. Selama mana berniat 'iktikaf, In sya Allah beroleh pahala. Dengan memastikan adab-adab dalam masjid terjaga la ye...

Tapi kalau dalam perjalan atau permusafiran, aku lebih suka singgah di Petronas terutamanya pada waktu malam... 

Walaupun minyak petrol dari Petronas selalunya menjadi pilihan akhir untuk mengisi minyak kereta (akulah.. korang aku tah tahu la ..kan), tetapi masih ada satu keistimewaan Stesen Minyak Petronas yang rata-rata tak boleh dipertikai iaitu keselesaan tandas dan tempat persinggahan semasa perjalanan. Stesen minyak lain ada juga yang best, tapi sangat nadir (jarang), dalam 10 mungkin ada satu atau dua sahaja yang best dan selesa. Kalau stesen Petronas pula, dalam 10, mungkin 7, 8 , 9 daripadanya adalah sangat best dan highly recommended untuk disinggahi dan dikunjungi

Kadang-kadang, berhenti singgah untuk berehat atau ke tandas di stesen minyak Petronas lebih menjadi pilihan berbanding berhenti singgah di surau atau masjid. Kenapa ye? Kerana tandas surau/masjid kita ada yang kurang bersih dan ada yang terlalu kotor atau tersumbat. Selain faktor kedudukannya dengan surau/masjid kadang-kadang berjauhan dan gelap (jika singgah waktu malam) serta berkunci. Kalau dah gelap dan jauh, ermm memang taklahh nak singgah. Kadang-kadang tu nak cari tandas pun boleh tersesat

Bukan setakat tandas berkunci, siap dengan masjid dan surau sekali depa kunci. Macam mana la orang nak imarahkan kalau tersinggah malam-malam... Statement aku ni disokong oleh Ustaz Haryanto dalam Tanyalah Ustaz, TV9 ye..hehe. Ustaz Haryanto cakap, kalau dah takut sangat orang curi duit tabung masjid/surau, duit yang terkumpul tu haruslah dikira dan dikumpul siap-siap setiap malam dan dikumpulkan di tempat lain. Contoh : peti besi berkunci atau bilik kebal atau terus masuk bank. Jangan dibiarkan semua duit-duit tu masih berada dalam tabung-tabung di tiang-tiang dalam masjid sebelum semua orang beredar/mengosongkan masjid/surau pada sebelah malamnya


Salah sebuah stesen minyak Petronas yang kami singgah (Petronas Kijal, Kemaman) ketika perjalanan nak weekend getaway di Swiss Residence, Kuantan.. bulan lepas.. lengkap dengan tandas lelaki dan perempuan serta surau lelaki dan perempuan. Sangat selesa


Di stesen Petronas bukannya tak ada tandas rosak atau tersumbat, kadang-kadang tu ada je satu dua tempat yang tak selesa. Tapi kalau kita dah aim dan kenal sesuatu tempat tu baikkk punya untuk singgah, ermm memang selalu la akan berhenti situ..kan. Faktor utama ialah keselesaan tandas, bersih, dekat dengan parking, air paip laju, ada wayar getah, ini semua sangat penting terutamanya time nak basuh berak anak... 

Surau selesa dan faktor utama jugak yang mungkin menjadi tarikan orang ramai ialah kerana terdapatnya kedai jual macam-macam keperluan...kannn

At least boleh beli air mineral. Budak-budak ni pulak pantang jumpa kedai.. tergedik-gedik la nak itu nak ini.. ATM pun ada, ia sangat penting untuk orang ramai. Kalau musim perayaan, lagi la ramai orang singgah di merata-rata stesen minyak kan. Surau di situ kadang-kadang beratur panjang nak masuk. Kenapa di masjid kurang ye? Ada... tapi tak semeriah di stesen minyak

Bukan salah masjid. Masjid tak berdosa.. Orang je tak reti nak jaga kebersihan. Bab bersih pun dah fail , macam mana nak lawan Amerika. Masjid tu jarang ada yang upah orang cuci tandas atau ada kontrak kebersihan. tak seperti Petronas.. Pandai-pandai lah sama-sama jaga kebersihan. Tolong lah.. Jommm... imarahkan masjid. Aku... dan kau sekali lah

Previous
Next Post »

11 comments

Write comments
05 December, 2016 delete

Realiti yg tak boleh disangkal. Memang banyak yg kakak jumpa masjid terpaksa dikunci atas alasan selalu tabung masjid hilang. Lagi sadis bukan aje tabung hilang, jam dalam masjid pun boleh dicuri. Sejadah dijadikan bantal, pergi sebelum subuh ditinggal sepah begitu saja.

Entahlah... nak salahkan siapa?

Petronas, petronaslah... janji jgn tinggal solat.

Reply
avatar
Mazni Azmi
AUTHOR
05 December, 2016 delete

Betul, setuju. Termasuk banyak lagi larangan di masjid. 😂

Tandas pun terkunci. Dah macam mana tu. Masuk dewan solat pun bukan buka tiap masa

Jadi masa musafir memang lebih selesa singgah stesen mjnyak petronas 😍

Sebab tiap masa ada orang servis. Tandas oun bersih. Nak solat pun senang. 1 stop centre


⛔⛔ Jemput singgah blog mazni & komen. Komen terbaik akan memenangi RM50 setiap bulan ⛔⛔

Reply
avatar
Adam
AUTHOR
05 December, 2016 delete

Tandas di kedai petrolnas mungkin bersih tapi pengalaman saya tak semua yg bersih dan bukan semua kotor. Begitu juga di pam minyak yang lain.

Reply
avatar
05 December, 2016 delete

betul ! setuju.. kebanyakka Petronas yang disinggah, surau dan toilet dia tak pernah mengecewakan berbanding pam stesen yang lain..

Reply
avatar
Nurul Afifah
AUTHOR
05 December, 2016 delete

saya pon prefer petrol station if like tak ramai. kalau tak mmg pegi masjid. at least rnr la. kadang2 masjid bersih je but tang tempat wuduk perempuan tu penuh taik cicak. maybe sbb jemaah perempuan tak pegi masjid sangat or selalu ambik wuduk kat rumah. but sometime rasa leceh kena careful sgt takut habis semua bawak masok masjid sekali.

Reply
avatar
PeRdU cINta
AUTHOR
05 December, 2016 delete

Betul..PC sendiri pun dan suami bila balik kampung banyak singgah ke surau Petronas...kecuali siang adakala singgah juga di masjid..dan biasanya memang di RnR solat..kadang bila singgah masjid tidak di benarkan masuk..hanya boleh olat di serambi...tidak mengapalah..yang penting tempatnya bersih dan kita boleh soalt..

Reply
avatar
Intan Saffyna
AUTHOR
06 December, 2016 delete

hi,saya singgah sini sambil follow and klik nuffnang :)

Reply
avatar
Abam Kie
AUTHOR
06 December, 2016 delete

bagi abam kie plak selesa singgah solat n qada hajat di masjid sbb lebih luas dan byk tandas...

Reply
avatar
06 December, 2016 delete

saya memang suka singgah petronas, tak kiralah samada nak solat atau ke toilet

Reply
avatar
Fatin Days
AUTHOR
08 December, 2016 delete

Betul tu. Saya pun memang selalu singgah petronas je nak solat kalau traveling..

http://www.fatindays.com

Reply
avatar
07 February, 2017 delete

True. Saya pun memang suka pasal Surau Petronas. Sekarang ni saya tengah start buat projek paper for Petronas dan kemungkinan ada perkara yg lebih best akan berlaku jika diizinkan.

www.zaahara.com
http://anaspawanchik.blogspot.my

Reply
avatar