POSITIF PUN BIAR BERPADA LA KAWAN

Salam ‪#‎2kerja‬ lagi

Positif Positif Positif?

Ada orang bila kita timbal balas kenyataan sang menteri pasola , ditimbalnya balas balik statement kononnya mengambil positif dengan statement menteri pasola dan sentiasa bersikap positif setiap masa ( acah-acah positif)

2 KERJA

Kalau setakat cadangan dua kerja tu , dah lama orang buat la tuan. 3 4 5 kerja pun ada ramai buat. Tapi orang miskin , orang susah , gelandangan, bawah jambatan? Bukan setakat 2 , kadang-kadang satu kerja pun masih belum terfikir apa nak buat

antara kesan kenaikan kos sara hidup

Saya rasa , kalau nak positif pun all the way and all the time tak kena juga

Dulu masa GST mula dilancarkan , professor cakap orang susah kurang bersyukur , kurang bertenang , fikir carilah jalan keluar..!! Ermmm kesian... end of the day , orang miskin juga yang salah, rakyat marhaen juga yang kena , rakyat juga la yang terpaksa berkorban terlebih dahulu. Positif dan sabar dengan semua keadaan dan perbuatan sang rejim penguasa

Tak adil komen prof macam tu untuk orang miskin , fakir dan sedia susah sekian lama, lagilah pula makin ditekan dengan segala macam cukai. Lepas satu satu nak cekik rakyat. Sedangkan tak ada pula komen prof untuk sang rejim penguasa yang menekan rakyat, orang susah , orang miskin , cengkam selagi boleh?.. Kalau ada pun , komen acah-acah tarik rambut dalam tepung..? Tak adil tu prof

Ada yang positif sangat lagi cakap.. "kita tak boleh kawal keadaan" , " tak boleh ubah yang berlaku".... ( eh eh.. siapa cakap TAK BOLEH UBAH..?)

Ada yang kurang gemar cakap hal ini. Katanya politik bajingan. Dah ada pun yang mesej saya melarang tulis itu ini politik bajingan dalam blog

Habis tu, kalau asyik nak tulis gossip , budaya hedonisme terkinja sana terlompat sini , retis beranak sana sini , terkhalwat situ , tercerai sana. Gitu? Macam tu boleh pula ye?

Kawan , bukan nak tulis isu politik bajingan semata sangat pun. Ini pun lifestyle apa? Tak tahulah kot kot masih tak terkesan dengan perangai sang rejim penguasa angkuh

Kawan, tak kena batang hidung sendiri dan anak- beranak , boleh sembang kencang lagi

Atas dasar terlalu nak positif dan kononnya kena dakwah bil hikmah, nanti jangan suatu masa , sang rejim penguasa nak rampas tanah , roboh rumah sendiri konon untuk tujuan pembangunan (pastu jual kat negara seberang)... time tu , yang positif sangat all the way all the time ni boleh la kot cakap ... "sabar dan redha laa" ,, "ini ketentuan Tuhan" .. sambil teruskan ratib dan zikir.... lepas tu nganga je la

KONONNYA KENA DAKWAH DENGAN HIKMAH

Betul Rasulullah penuh sifat kelembutan. Sahabat , Saiyidina Abu Bakar selalu bersifat lemah lembut. Tapi jangan lupa, era keNabian dan Sahabat juga wujud Saiyidina Umar. Sahabat dijanjikan syurga. Ia mengimbangi kelemah lembutan Saiyidina Abu Bakar. Bukankah Saiyidina Umar mengangkat pedang mengancam sesiapa yang menghina Rasulullah? Adakah perbuatan mengangkat pedang tersebut sesuatu yang negatif?

AlQuran pun bukan sekadar membawa berita khabar gembira. Bukankah bahasa indah AlQuran juga turut adanya bahasa gerun Tuhan untuk peringatan? Neraka wel? binasalah tangan Abu Lahab? Bukankah firman Allah menyebut kera-kera yang hina? 

Firman Allah Swt.:


{كُونُوا قِرَدَةً خَاسِئِينَ}

Lalu Kami berfirman kepada mereka, "Jadilah kalian kera-kera yang hina." 
(Al-Baqarah: 65)


Nak cairkan logam , besi , nak basuh karat kuali ? mestilah kena ketuk, kena bakar, kena sental. Takkan nak cubit-cubit manja lagi!

HABIS TU, KAU SEMBANG SEDAP SANGAT, KAU TU NAK BUAT APA

Amboi kawan , berjuang lah di lapangan masing-masing. Berjuang bukan harus angkat pedang, bukan nanti ceramah berdegar-degar. Sumbangan ikut posisi masing-masing. Tahniah buat yang selalu turun di macam-macam lapangan. Standing ovation untuk anda. Tabik hormat untuk anda

Buat rakan-rakan pendidik , jom didik anak bangsa belajar adab santun , kenal Tuhan , sumbat jiwa mereka dengan Tauhid agar jadi manusia berguna kelak. Supaya nanti yang nak jadi pemimpin , tiada ketirisan sana sini, tak jadi pengampu untuk isi temolok perut sendiri


Previous
Next Post »

20 comments

Write comments
DRAMATIC UNIQ
AUTHOR
30 December, 2015 delete

well said..
*mengeluh juga bila baca komen mereka2 yang postif sangat all the way all the time tu..harap2 mereka bukan mata, buka hati..*

:(

Reply
avatar
najwa zahid
AUTHOR
30 December, 2015 delete

slalu org yg over fiki positif tu antara dia dah malas nak kisah atau dia belum buka minda lg

Reply
avatar
Rahim Aim21
AUTHOR
30 December, 2015 delete

Well write.... Tidak dinafikan.... Perspektif pemikiran manusia memang berbeza... TETAPI,Jangan sekadar fikirkan diri sendiri sahaja...

Reply
avatar
30 December, 2015 delete

cukai belambak, harga barang dan perkhidmatan semakin naik..kalau masih nak positif dengan perkara yg tak sepatutnya berlaku, tak tau nak cakap apa lg dah..

Reply
avatar
PeRdU cINta
AUTHOR
30 December, 2015 delete

sedih sebenarnya..

Reply
avatar
IQ = Iez Qis
AUTHOR
31 December, 2015 delete

terfikir macam mana kehidupan 2016 nanti.Allah

Reply
avatar
Inani Hazwani
AUTHOR
31 December, 2015 delete

Tak faham pemikiran diorang ni macam mana

Reply
avatar
03 January, 2016 delete

Menteri pasola kena bayar RM1 juta sorang dari pak jibon, belum lagi termasuk komisen 5-20 persen setiap projek..huhu

Reply
avatar
syira yaya
AUTHOR
03 January, 2016 delete

tak faham orang yang fikir untuk kepentingan diri ja

Reply
avatar
Dewi Aja
AUTHOR
05 January, 2016 delete

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Reply
avatar
kisah earty
AUTHOR
08 January, 2016 delete

moga ALLAH permudahkan urusan kite didunia ni.. :)

Reply
avatar
Mrs. A
AUTHOR
11 January, 2016 delete

Dah terlebih positif dah...
Tapi biarlah realistik

Reply
avatar
Izz Latif
AUTHOR
12 January, 2016 delete

Hi, saya sangat menyukai blog anda! ZALORA Malaysia kini sedang mencari blogger yang berbakat, dan saya tertanya adakah anda berminat untuk satu kolaborasi blog bersama kami. Anda boleh hubungi saya di izz.latif@my.zalora.com jika anda berminat dengan tawaran ini dan saya akan berikan segala butiran di sana. Harap dapat balasan emel anda secepat yang mungkin!

Reply
avatar
Amy J
AUTHOR
12 January, 2016 delete

manusia, bila makin pandai, makin pelik cara pemikiran dia. x kiralah dekat mana-mana sekalipun.

Reply
avatar
Nurul Shahira
AUTHOR
15 January, 2016 delete

Kadang manusia ni bila nak nasihatkan orang minta positif tak kena tempat. Nasihat suruh redha tak kena tempat. Ada beza untuk redha dan positif dengan rela diri dipijak bertahun-tahun. Betul kata tuan blog, positif pun biar berpadalah kawan..

Reply
avatar
Emy Effendi
AUTHOR
18 January, 2016 delete

positif jelaaa kawan. kita pun buat #2kerja haha

>>>>
Jom Join GIVEAWAY bernilai 500 cash!

Reply
avatar
agen jamkho
AUTHOR
22 January, 2016 delete

betul anak sekarang hilang sopan santun

Reply
avatar
22 January, 2016 delete

kenapa tak di kedepankan pendidikan akhlak baik

Reply
avatar