bahejabella: BUANG ANGIN DALAM BADAN DI AIDILFITRI

BUANG ANGIN DALAM BADAN DI AIDILFITRI

/
6 Comments
July 06, 2017
Assalamualaikum. Masih raya lagi kan. Belum terlambat untuk ucap salam syawal. Raya kan sebulan. Sekarang ni pulak mesti ada yang sibuk sana sini memenuhi undangan rumah terbuka mahupun saling berkunjungan untuk beraya

Juadah raya? Memang tak sah lah kalau tak ada ketupat, lemang, rendang, nasi himpit, kuah kacang, sate, tapai pulut, laksa dan nasi minyak. Memang tak rayaa la kan kalau tak ada semua ni. Nak rare lagi pekena lemang periuk kera. Ada yang buat juadah tradisi keluarga turun temurun seperti chapati atau roti arab (ni aku dengar dalam tv). Ataupun boleh juga nasi lemak di aidilfitri





Sedar tak sedar, ada antara jenis-jenis makanan tu semua boleh mengakibatkan angin dalam badan ,dan sebu perut terutamanya yang jenis berpulut (kegemaran aku la tu semua yang berpulut ni). Makan pulak bukan sikit, kataa raya

Bila dah terkena segala macam angin tu, mula la tak keruan. Cuba macam-macam cara nak bagi lega. Biasanya cara tradisi la. Yang paling aku ingat dan mujarab ialah halia atau buat teh halia, lemon dan juga si  bawang putih. Paling baik korang gigit je mentah-mentah. Aku? memang laa tak sanggup..kihkih

Antara cara moden pulak nak bagi legakan angin tu semua tak lain tak bukan tentulah dengan set buang angin dalam badan dan sebu perut ni. Telan dengan air masak je, In sya Allah. Dalam sibuk beraya pun , masih ada yang mencari set buang angin terbaik ini


SET BUANG ANGIN DAN SEBU PERUT
SET BUANG ANGIN DAN SEBU PERUT


Memang berbaloi dibawa ke mana-mana rumah terbuka di aidilfitri sebagai perisai sebelum atau selepas menjamah juadah raya. Dalam set ni termasuklah Alfalfa, Peppermint Ginger Plus, Garlic Complex dan Ostematrix sebagai pelawas dan pelincir ketika membuang. Bonus apabila korang tak mengalami sembelit di aidilfitri lagi selepas mengamalkan ostematrix


TANDA-TANDA ANGIN DALAM  BADAN

Antaranya sebahagian tanda besarnya ialah :

1 - Selalu kelesuan , keletihan atau tidak bertenaga walaupun tak buat kerja berat
2 - Selalu rasa kebas, lenguh dan sengal
3 - Tapak tangan / kaki berasa sejuk walaupun bukan musim sejuk
4 - Selalu menguap/mudah mengantuk walaupun sudah cukup tidur
5 - Sukar untuk bernafas atau nafas pendek-pendek / tak puas bernafas
6 - Rasa tegang/ketat di tengkuk dan pinggang, tak keruan
7 - Kulit kering





Selamat Mencuba




Allah Maha Penyembuh

Be with us..
NZ World Kingdom
Founder & Director

sms/whatsapp untuk order set buang angin : 013 976 1627

EMEIL : alluana35@gmail.com





You may also like

6 comments:

  1. Ye la, saya pun makan macam2... memang gaduh la makanan dalam perut tu... nasib baik lepas melepas dah ok...

    ReplyDelete
  2. Ya Allah sedapnya sate Tu..

    ReplyDelete
  3. alah.. sedap lak tgk sate tu.. haah banyak angin rasanya sbb denagn lemang, ketupat daun palas.. semua yg brangin huhu.. tq sahring info..

    yanieyusuf.com

    ReplyDelete
  4. terus craving Sate...sabar jer la..

    ReplyDelete
  5. makan maciam2 during raya kena balik on track jaga badan hehe..

    ReplyDelete