Percutian Penuh Bersejarah dan Kesenian di The Pines Melaka

Salam sejahtera. Cuti sekolah dah nak datang lagi. Maksudnya dah sampai masa kena plan percutian yang baekkkk punya. Haha, Kat Malaysia ni kan ada banyak tempat menarik yang harus dilawati antaranya ialah negeri Melaka. Kenapa pilih negeri Melaka?

Hah, tu la korang, jangan tak tau pulak, kat negeri Melaka ni bukan setakat terkenal dengan A Famosa atau Menara Taming Sari je, masih ada banyak tempat yang boleh korang lawati bersama keluarga dan sahabat handai, bermula daripada tempat bersejarah, shopping, galeri seni, sehingga lah ke tempat bermain dan makanan sedap terutamanya, bak kata orang ‘macam-macam ada’


lama dah tak pegi jalan-jalan Melaka...


Adalah beberapa tempat menarik di Melaka tu yang aku survey dan baca review. Walaupun dah beberapa kali jejak kaki di Melaka, tetap kena survey. Apatah lagi akan ada saja tempat-tempat baharu yang dibina dan wujud dari tahun ke tahun. Bagi sesiapa yang bawa anak-anak untuk pergi bercuti, jangan lupa berkunjung ke Melaka Wonderland Theme Park & Resort yang terletak di Ayer Keroh. Kat sini ada macam-macam jenis tempat bermandi-manda seperti Lazy cum Crazy Pool, Adventure Island, 1 Big Wave Pool, Wave Rider & Kamikaze Recer & Anaconda Twister , Crazy Slide dan banyak lagi. Boleh tahan luas la jugak tempatnya. Memang anak-anak korang akan enjoy habis sampai tak ingat nak balik. Yang lebih teruja bukan saja budak-budak, aku rasa tentulah mak dan bapak budak sekali yang terlebih excited




Bukan itu je tau, bagi korang yang kaki shopping pulak, try check it out at Freeport A’Famosa Outlet (FAO), ni ala-ala JPO. Tempat ni baru dibuka kepada orang ramai pada tahun 2016. Pelbagai jenis brand yang ternama ada jual kat sini, korang boleh dapat Carlo Rino, Nike, Puma, Polo, Levis, Elle dan dikhabarkan ada hampir 70 brand terkenal. Yang best kalau diorang buat promosi atau sale, memang korang dapat barang yang korang hajati pada harga yang murah. Rambang mata la jawabnya

Freeport A’Famosa Outlet
Freeport A’Famosa Outlet


Orait, dah la tu sembang bab tempat menarik yang ada kat Melaka, jom kita beralih pulak cari tempat penginapan ataupun hotel di Melaka. Untuk memudahkan kerja korang dalam booking hotel ni, korang boleh jer try search di web kegemaran ramai termasuklah aku, tak lain tak bukan tentunya Traveloka dan pilih tempat penginapan yang memenuhi kehendak dan bajet korang, kan mudah tu!


Percutian Penuh Bersejarah dan Kesenian di The Pines Melaka



Seperti yang kita ketahui Melaka yang mendapat jolokan Bandaraya Bersejarah merupakan tempat pelancongan yang popular di Malaysia ni, jadi memang banyak la hotel yang ada bagaikan cendawan tumbuh. Dari hotel bajet, apartment atau hotel mewah. Pun begitu, ada satu hotel ni aku rasa memang berbaloi untuk try menginap di situnamanya The Pines Melaka. Hotel ni terletak 1.7 km daripada Bandar Hilir Melaka, dan perjalanan mengambil masa 6 minit kalau tak jam dan ikut Jalan Bunga Raya. Hotel bertaraf 4 bintang ni menawarkan pelbagai jenis bilik untuk pengunjung, antara yang famous ialah Executive room, Poolside suite, dan Executive suite




Ruangan bagi ketiga-tiga bilik ni memang spacious. Untuk Executive room tu dia siap ada pantry dan juga ruang tamu, sama gak dengan Poolside suite. Cuma yang ni lagi best sebab siap ada swimming pool attached dengan bilik kat depan balcony tu hah, mau tak bestnya, memang asyik berendam jer la kerjanya. Kalau anak aku, pergi jalan mana-mana pun, memang puas lah nak memujuk berhenti main kolam. Kalau diorang nak stop pun, time dah kesejukan sangat



Pada sesiapa yang berhajat datang bercuti dan bawak keluarga yang ramai, korang boleh la ambik Executive suite, kat suite ni ada 2 bilik dan setiap bilik tu ada king size bed, pantry, dan ruang tamu, memang sesuai la kalau datang dalam kuantiti yang ramai. Fasiliti kat hotel ni pun not bad, ada swimming pool, gym and playground untuk si kecil. Uniknya hotel ni, dorang mempromosikan bakat artis tempatan di Melaka dengan hasil kerja usaha sama Malacca Art Association Sales ni dengan memaparkan hasil kerja seni mereka di setiap bilik yang berada di executive floor




Selain itu, The Pine Melaka juga menyediakan perkhidmatan wifi dan jalur lebar yang pantas, khas buat pengunjug yang menginap di hotel mereka. Jadi, tak de la korang duduk mereput jer sampai tak boleh nak surf internet kan? Reput ke kalau tak de internet? Haruslah.. keperluan dah tu di masa kini

Ok la, sampai sini saje dulu yang boleh dikongsikan mengenai the most awesome hotel in Melaka bersama dengan korang, semoga dapat dijadikan guideline yang berguna untuk korang, selamat merancang percutian

Previous
Next Post »

3 comments

Write comments
Seorang Syed
AUTHOR
16 February, 2017 delete

Melaka banyak kan tempat menarik dan best? Saya teringin nak pergi theme park dia tu tak pernah lagi lepas nak masuk dalam hehe.

http://anothersyed.blogspot.my

Reply
avatar
17 February, 2017 delete

selalu teringin jugak nk berjalan melaka. cuma masalah besaqnya sll jem lak.. heheeh

Reply
avatar
Mrs. A
AUTHOR
17 February, 2017 delete

Freeport A famosa Outlet tu dekat aje dengan kampung Mrs. A tapi tulah Mrs. A pun tak pernah pergi lagiks!

Reply
avatar