28 December 2016

Macam mana ye korang yang first time nak ajar anak tak pakai pampers?Terutamanaya masa tidur.. ermm boleh tahan juga tu kan menguji kesabaran kalau tetiap hari nak kena basuh katil sebab anak bocor
Aku baca jer tips yang korang kongsi pasal anak untuk first time tak pakai pampers time tidur malam ni.. antaranya ni haa

1- Bisikan : tanam dalam fikiran dia supaya minda bawah sedar dia tahu dan well-trained bahawa sesungguhnya bila terasa nak kencing, kena bangun pergi ke tandas
2 - Elakkan minum air sebelum tidur dan suruh dia kencing sebelum tidur
3 - Kejutkan dia tengah-tengah malam area pukul 3 atau 4 ke ... suruh masuk toilet dan kencing
4 - Guna waterproof sheet yang so called-protector sangat tu
5 - Alas katil dengan plastik
6 - Bila bangun awal pagi, terus masuk tandas

yang ni aku nak tambah...

7 - Tidur kat luar/ruang tamu kat atas kerusi/sofa kulit - tak kisah la kulit mahal ke tak, in case kalau terkencing, takder la meresap dan senang nak cuci
8 - Kemudian, cuci kerusi kulit tadi dengan BASIC H... kasi berkilat balik kerusi tu dan mudahkan kerja membasuh dan kurangkan menyental

Ciri-ciri BASIC H yang organik, bebas kimia, tanpa paraben dan bahaya racun


Ada juga aku baca petua tradisional untuk elakkan anak kencing malam, tapi belum try lagi la dan belum tahu sejauh mana keberkesanannya.. Antaranya ialah guna sarang semut, campur dengan air dan sapu kat belakang badan anak. Satu lagi petua minum madu campur titisan air limau nipis

Selamat berjaya buat ibu-ibu dan bapak-bapak. Korang kalau ada tips lagi boleh share kat komen ye.. Dialu-alukan..

5 comments:

  1. bagus tips nie.. boleh cube try utk anak e'in nanti..

    ReplyDelete
  2. Belum ada keyakinan yg tinggi utk xbg pakai pempes..

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe..boleh order basic H sendiri kan

      Delete
  3. Kena ajar awal2 sebab dah besar nanti susah jugak nak ajar

    ReplyDelete

#Ini adalah blog peribadi

#Segala testimoni dan penulisan berkaitan produk SHAKLEE yang dikongsi & disebarluaskan infonya dilaman ini BUKAN bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit.

#Pembaca sangat digalakkan untuk mendapat nasihat dari pakar kesihatan dan perubatan. Allah jua Yang Maha Memberi Kesembuhan.

Monthly Top Commentators

backlinks

ping blog Backlink - OhDunia.my

FREQUENTERS

Popular Posts

Blog Archive

PALS

G+

BLOGGERS SEPERJUANGAN