Sunday, January 31, 2016

MAKANAN PUNCA BARAH

1) GMO  Genetically Modified Organism ,  organisma diubah suai secara genetik

Tumbuh tumbuhan atau ternakan yang dihasilkan melalui teknik bioteknologi penggabungan gen , turut dikenali Genetic Engineering.... GMO tidak ada tempat yang sah dalam mana-mana diet kanser, terutama sekarang kedua-dua ( GMO dan bahan kimia ) yang digunakan untuk mengembangkan makanan,tanaman,ternakan dll telah terbukti menyebabkan pertumbuhan tumor  dengan cepat.. GMO ada di mana-mana, termasuk dalam derivatif makanan yang dibuat daripada jagung konvensional, kacang soya, dan canola... GMO GMO ni dah lama sebut dan disebutkan , cuma beberapa bulan lepas ia kembali diviralkan khasnya di Malaysia. Siap ada kempen lagi








2) DAGING PROSES

Produk daging yang diproses, termasuk burger , bacon, nugget , sosej , meat ball , chicken ball - mengandungi bahan pengawet kimia yang menjadikan daging-daging proses ini kelihatan segar dan menarik.., Tetapi juga boleh menyebabkan K A N S E R...  Kedua-dua natrium nitrit dan natrium nitrat  telah dikaitkan dengan ketara meningkatkan risiko kolon dan lain-lain bentuk kanser








3) POPCORN

Selalu tengok wayang bertemankan popcorn..?  Nampak ringan, tapi berbahaya untuk kesan jangka panjang..,.  beg / sarung kertas / bekas  popcorn dipenuhi dengan bahan kimia yang dikaitkan  bukan sahaja dengan  kemandulan ,  tetapi juga masalah hati, buah zakar, dan kanser pankreas.... Agensi Perlindungan Alam Sekitar Amerika Syarikat (EPA) mengaitkan  asid perfluorooctanoic (PFOA) yang terdapat dalam beg / sarung kertas / bekas popcorn sebagai "berkemungkinan"  karsinogen, .. .rujuk ejen kanser

Beberapa kajian bebas telah dikaitkan kimia yang menyebabkan tumor..... Begitu juga, kimia diacetyl yang digunakan dalam popcorn itu sendiri dikaitkan boleh menyebabkan kerosakan paru-paru dan kanser...
Donut kegemaran kita,,,!

Doughnuts mengandungi minyak hidrogenasi, tepung putih, gula, dan acrylamides... Pada dasarnya, semua itu menjadi salah satu daripada kanser makanan yang paling teruk anda mungkin boleh makan... Majalah Reader's Digest menyebut  donat sebagai   "disastrous"   untuk menjadikannya sebagai sarapan.., dan ramai pakar bersetuju ia mungkin salah satu cara yang paling teruk untuk memulakan hari...






5 ) KENTANG GORENG / FRENCH FRIES

Ya.. kentang goreng... hidangan side order di kebanyakan restoran makanan segera popular.

Hidangan french fries dihasilkan dengan minyak hydrogenated  dan digoreng pada suhu yang tinggi.... Kebanyakannya ditambah gula untuk resipi goreng kentang untuk menjadikannya lebih menarik... Bukan sahaja french fries ni menyumbat arteri dengan lemak tepu dan lemak trans,,, ia juga mengandungi acrylamides ( kimia juga ) , baca  SINI....   French fries ni turut digelar  "kentang goreng kanser," 








6) CHIPS / COOKIES / CIKEDES / JAJAN 

Umumnya mengandungi tepung putih dan gula serta lemak trans,. tidak cukup untuk hanya mencari / membaca bahan-bahan pada label... Jika  "decode" kan semula senarai bahan-bahan yang digunakan oleh pengeluar , kadang-kadang mereka menyembunyikan bahan (seperti MSG dalam ekstrak yis, atau menipu saiz hidangan supaya pengeluar boleh mengishtiharkan makanan tersebut sebagai bebas lemak trans ...., walaupun ia sebenarnya mengandungi lemak trans









7)  MEE SEGERA / MAGGI 

Mee separa masak , dan di salut minyak dan lilin ( wax ) untuk pengerasan , bayangkan berapa banyak lilin dah masuk dalam badan.. sejak kecil? Paling parah lagi bila mee segera yang jenis boleh dipanaskan dan dimakan terus dari mangkuk/cawannya...  bekas/mangkuk/cawan sedia dihidang tu pun dah banyak kimia....Ia mampu meningkatkan risiko KANSER








8) EPAL WAX

Pergi pasaraya tengok buah-buah, mesti nak yang berkilat kan.. Nampak sedap dan segar... Tahu kan... kebanyakan epal-epal yang diimport ada yang dah disimpan lama , hampir setahun, tapi tetap nampak cantik sebab disalut dengan lilin ( wax )...lapisan nipis lilin tu menjadi ejen bahan pengawet untuk melindungi dan menjaga kesegaran dan kerangupan buah epal,, jaga kualiti epal supaya bertahan fresh dan tak terlalu masak dan lebam..






Makanan popular lain yang dikaitkan menyebabkan kanser  juga antaranya makanan grill (panggang-panggang , bakar-bakar pada suhu yang melampau  ) , tepung , soda , alkohol , minuman 3 in 1 ...




CEGAH SEBELUM PARAH

BILA PARAH , MUDAH JADI BARAH





artikel berkaitan :- bahaya makan shaklee





Bernutrisi & konsultasi PERCUMA & EKSKLUSIF dengan saya..?


Muhammad Nizam Yusof


SMS / WHATSAPP 013 976 1627

FB : Muhammad Nizam

#NZWorldKingdom

Emeil ; alluana35@gmail.com



5 comments:

  1. erkkk, boleh dikatakan, semua makanan kat atas tu saya telan huhu

    ReplyDelete
  2. Nampaknya kena kurangkan makan mee segera

    ReplyDelete
  3. baru tau tomato pun kena suntik..

    ReplyDelete
  4. Anda nak :
    (1)Hidup Selesa?
    (2)Percuma Smatphone, Tablet dll?
    (3)Sediakan Tersayang RM100,000?
    (4)Wang Tunai shgga RM120,000?
    Dan BANYAK-BANYAK lagi?
    (5)Hanya Klik dibawah, baca. Klik 'Tempah Sekarang', ikut langkah selanjutnya. Klik(atau Copy and Paste):
    http://bit.ly/1BmKoXH

    ReplyDelete
  5. no 1 tu paling scary sebab banyak betul kena cucuk GMO. jagung yg kc suka pun ada kemungkinan dicucuk. sedih ni sedih.

    btw no 8 tu.. tu sebab kc suka potong kulit epal sebab takut diwax kan hehe

    ReplyDelete

EXCHANGE FEED GROUP

KELAB BLOGGER BEN ASHAARI

Powered by Blogger.

PALS

TOP 7 POST TERMASYHUR

G+

FREQUENTERS