09 November 2015

Antara cara mudah nak ukur , nak ketahui BMI (body mass index - berat badan ideal) ialah dengan menggunakan jari

Ya , jari. Sebenarnya dulu-dulu, mak kita pernah bagitahu hal ni. Semalam terjumpa gambar cara mudah nak ketahui BMI (dalam bahasa lainnya , ketahui kurus atau gemuk). Terus teringatkan cerita mak dulu kala

Rasanya korang pun dah tahu kan. Senang saje , buat ukur lilit pergelangan lengan dengan jari telunjuk dan ibu jari. Kalau boleh bertemu kedua-dua jari tersebut , alamatnya kurus la tu dan tak gemuk. Kalau tak bertemu antara dua jari tersebut , alamatnya sendiri mahu ingat la

CARA MUDAH UKUR BMI
CARA MUDAH UKUR BMI

saya sudah , anda bagaimana
Saya sudah , anda bagaimana

Kita baru je test buat. Tapi tak boleh la reveal ukurannya. Lagipun tengah ukur , mana cukup tangan nak snap gambar, kan. Ok tak alasan selamatkan diri. Selamat mencuba



12 comments:

  1. Mmg kategori berat badan kurang pun.. Huhu..

    ReplyDelete
  2. sudah kelihatanlah dari fizikalnya juga

    ReplyDelete
  3. Terima kasih utk sharing cara kire BMI ♥

    ReplyDelete
  4. terus cuba jugak..! hahahahaaa.. senang betul..
    so, lepas ni setiap kali nak makan boleh la "ingat"kan diri sendiri dgn kaedah ni.. harap2nya kurang lah nafsu makan... hahahahahaa... :p

    ReplyDelete
  5. Ok dah ukur..ternyata kurus hababa

    ReplyDelete

#Ini adalah blog peribadi

#Segala testimoni dan penulisan berkaitan produk SHAKLEE yang dikongsi & disebarluaskan infonya dilaman ini BUKAN bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit.

#Pembaca sangat digalakkan untuk mendapat nasihat dari pakar kesihatan dan perubatan. Allah jua Yang Maha Memberi Kesembuhan.

Monthly Top Commentators

backlinks

ping blog Backlink - OhDunia.my

FREQUENTERS

Popular Posts

Blog Archive

PALS

G+

BLOGGERS SEPERJUANGAN