DULU LAIN SEKARANG LAIN

nokia vs smartphone
Nokia vs smartphone
 Teringat zaman pakai telefon nokia, bateri tahan 3 hari. Zaman sekolah kalau pakai telefon tu dah boleh berlagak. Lepas tu main tukar-tukar lampu screen , sekejap hijau sekejap biru. Ada hari tukar tukar ringtone, beli kod ringtone dalam surat khabar. Ingat lagi ringtone yang trend masa tu bunyi lagu indonesia "ku bahagia". Nak taip mesej masa memandu pun confident je tak perlu tengok keypads sebab dah expert. Typo tahap minima
ketika bercuti
Ketika bercuti
 Time vacation, dulu banyak aktiviti yang kena bergerak-gerak, main sama-sama. Sekarang duk sorang-sorang layan selfie, ambil gambar kaki, post di ig

bila size tv pun dah makin nipis
Bila size tv pun dah makin nipis
 Sinisnya kartun ni. Macam terkena kat batang hidung je. Tapi tv yang size nipis pun boleh tahan berat juga, kan (bela diri)

Semua salah cikgu
Semua salah cikgu
 Dulu mak ayah hantar anak sekolah siap beri rotan untuk cikgu bagi amaran kepada si anak , anak buat salah, kalau mengadu kat mak ayah , mak ayah siap tambah denda atau amaran. Sekarang, anak yang gagal , semua salah cikgu. Anak ponteng, anak malas, anak duduk di kelas akhir, anak tak pandai main bola, anak tak terpilih wakil sekolah, anak bergaduh , semua salah cikgu! Cikgu denda sikit , lagi lagi la salah cikgu!

dulu ada ekor
Dulu ada ekor
 Kenangan sungguh la telefon rumah ni

yang penting selfie dengan penuh confident
Yang penting selfie dengan penuh confident
 Bersenam-senam kemudian. Berselfie wefie terlebih dahulu. Setiap inci aktiviti gym atau senaman di luar nak di updatenya. Apa yang penting , selfie
game pun makin mudah
Game pun makin mudah

Zaman surat menyurat hampir pupus
Zaman surat menyurat hampir pupus
 Dulu dapat emeil sebiji, macam jakun dah. Sekarang dapat surat sepucuk , terasa macam zaman dahulu kala. Surat memang banyak sampai ke rumah , tapi surat bank, bil, buletin produk, surat saman

Bila size pc pun dah mengecil
Bila size pc pun dah mengecil
 Eh eh kartun ni, aku guna juga laptop yang nipis tu, tapi masih bersenam okay ( bersenam la sangat)
tak main la share
Tak main la share
 Rasa berkongsi, kekitaan dan kebersamaan tu ada. Tapi mungkin dah berkurangan dan tandus. Manusia makin pentingkan diri sendiri sahaja
teringat zaman main kereta kontrol
Teringat zaman main kereta kontrol
 Adik bongsu aku la yang paling pengalaman banyak bab ni. Zaman dia trend kartun dash yonkuro tu. Aku pun layan juga, masih ingat lagi nama nama kereta dash yonkuro antaranya emperor , shooting star , burning sun, dancing doll

ada macam tiada
Ada macam tiada
 Korang sekarang ada pengalaman ni kan? Mengaku je!
Kucing nak tumpang tidur pun agak seksa
Kucing nak tumpang tidur pun agak seksa
Sampai kan kucing pun turut merasa tempias peredaran zaman. Nak berehat pun kemain susah

aku yang dulu bukanlah yang sekarang
aku yang dulu bukanlah yang sekarang

Previous
Next Post »

9 comments

Write comments
paridah
AUTHOR
09 October, 2015 delete

masa sgt cpt berlalu meninggalkan nostalgia kan....n baby kecil muhdnizam kini adalah abuya kpd puteri baheja..

Reply
avatar
asri
AUTHOR
09 October, 2015 delete

Tp dulu2 hndphone sblum nokia besar n berat. Motorola

Reply
avatar
aswaleyla
AUTHOR
09 October, 2015 delete

betul tu. yang paling tak best semua duk main phone masing2 . dah tak ada komunikasi.

Reply
avatar
09 October, 2015 delete

masih menggunakan nokia tu. Untuk call & terima call.. :). bateri seminggu sekali charge. haha

gambar last sekali tu cam gegirl lah :)

Reply
avatar
Amanda Suria
AUTHOR
09 October, 2015 delete

dulu handphone dah macam botol air..sekarang lagi nipis lagi canggih kan..hehehe...cepat betul masa beredar...

Reply
avatar
09 October, 2015 delete

"Bersenam-senam kemudian. Berselfie wefie terlebih dahulu. Setiap inci aktiviti gym atau senaman di luar nak di updatenya. Apa yang penting , selfie"

~ memang terbaik bab ni... aku yg sekarang !! tapi dah insaf tq nize

Reply
avatar
syira yaya
AUTHOR
09 October, 2015 delete

memang lain sangat dulu dan sekarang~

Reply
avatar
09 October, 2015 delete

Bezanya dulu dan sekrang . rindu nostalgia dulu

Reply
avatar
09 October, 2015 delete

ehhhhh tak cakap abg long eh..... general ok... haha sentap la pulop...

Reply
avatar